Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Tako je, uvek vazi to pravilo, sto bi kupio normalne gume za porsea, kad mozes da mu stavis gume od juga. Malo pritegnes vezicom tu i tamo.
U normalnoj situaciji tvoj komentar ima smisla, i generalno je bolje dati malo više i uzeti kompletniji proizvod. Ali u situaciji kada nekome treba hitno (ne ulazim u razloge) nova grafika a jedino MSI model npr. ima na stanju bolje da se zna kako rešiti problem unapred.

Dati 70K RSD za karticu i onda budžiti ventilatore da bi radila kako treba? WTF, danas ljudima stvarno možeš uvaliti svašta. Da ne pominjem upitnu korist od RTX3060

Sve to stoji... Ali u situaciji kad nema a mora nemaš baš puno izbora. Najbolje bi bilo da se ne kupuje pa da moraju da spuste cene ali ako su ljudi spremni da daju pare, proizvođače i trgovce baš briga i rade šta hoće.

Mislio sam prvenstveno na korist od onog prefiksa RTX - ta kartica nema šta da traži u RT ulozi. Dati toliki novac za karticu poslednje generacije a opet nemati mogućnost da kažeš - e sada igram sve nove igre onako kako je zamišljeno. Ne znam, ja takvu "lažnu" RTX karticu ne bih nikada kupio - čak i bez obzira na cenu.

Znaš kad ćeš moći da igraš sve nove igre "onako kako je zamišljeno"...? Morgen. Bez obzira koju kartu imaš.

Koje nove igre? 🙃

Slazem se da su se standardni izvitoperili, ali to nije slucaj samo za GPU-ove, nego globalno, za sve. Narocito sada, doba pandemije, ratni profiteri. Onomad kada je *******i 'resio' isporuku, ja sam moju 3070 XC3 platio 94k, cisto poredjenja radi. Znaci pre nekih 7 meseci skoro.

a opet nemati mogućnost da kažeš - e sada igram sve nove igre onako kako je zamišljeno. Ne znam, ja takvu "lažnu" RTX karticu ne bih nikada kupio - čak i bez obzira na cenu.
Zavisi šta podrazumevaš pod "onako kako je zamišljeno"?? Igranje u 4K sa RT bez DLSS-a ne verujem ni da 3090 može da podnese. Možda "Shadow of Tomb Raider", ali tu je RT primenjen tako da sam se na dva klipa silno mučio da vidim u čemu je razlika sa RT uključenim i bez istog osim manjeg broja frejmova.

A i 3060 karta je sasvim upotrebljiva za 1080p igranje, jedan jako zahtevan RDR2 na ultra podešavanjima u 1080p lagano gura na nekih 60-ak frejmova. Što znači da će sve ostale igre (izuzev CP2077) u 1080 sa svojih 12GB RAM terati lagano na maksimumu sigurno u narednih par godina do pojave GTA 6 i Elder Scrolls 6. A sa sve većom primenom DLSS-a i FSR-a biće upotrevljiva i u višim rezolucijama. Ray Tracing je još uvek "mlada" tehnologija i trebaće još najmanje jedna ili dve generacije da postane ono što treba.

Znaš kad ćeš moći da igraš sve nove igre "onako kako je zamišljeno"...? Morgen. Bez obzira koju kartu imaš.
Stoji. Ali rekao bih da covek nije to mislio
nV prodaje vec 3 generacije jednu te istu karticu za 1080p gaming (1080ti, 2070ti, 3060) po istoj ceni, sto dovoljno govori koliko je u kanalu trziste.
Uz to je ovog puta nemoguce naci pristojnu kartu u segmentu ispod 500e, koji je prakticno ubijen.
Pitanje je koliko ce majnerskih kartica u EU uopste "preplaviti" trziste jer je vecina u Aziji ili USA - tako da ljudi nikakav upgrade nemaju ako se vec 3 generacije za 1080p segment prodaju 1080ti ekvivalentni modeli po istoj ceni od launcha iste. Cena koja je bila tada za "flagship" model na launchu btw.

Poslednja izmena:
Ja bih rekao da je baš to mislio.

U svakom slučaju, čabar stoji. Meni ne deluje da ću u narednih par godina da mrdnem od 1080Ti, osim ako ne pljunem još 500€ za 25% apgrejda (u vidu 3070/6700XT)...a to mi se još ne radi.
Srećom, ono šta igram mi dozvoljava da ostanem na 1080Ti ali i mi Cigani imamo dušu, 'oću i ja novije i bolje, heh.
'Ladno mogu da sačekam i RTX 4000. Ili ću dotle moći da je priuštim ili ću naći RTX 3000 po nižim cenama...

Dati 70K RSD za karticu i onda budžiti ventilatore da bi radila kako treba? WTF, danas ljudima stvarno možeš uvaliti svašta. Da ne pominjem upitnu korist od RTX3060
To je samo tvoje licno misljenje, nista vise, nista manje, isto kao sto je samo moje licno misljenje da se ne slazemo. Iako je tacno da ce u nekoj meri za dosta ljudi biti korisna ta nasa misljenja, bilo ponaosob, bilo kombinovano, jos je preciznije/tacnije da postoji jos veci broj ljudi kojima ona u izvornom obliku nece koristi, jer jelte ima 1000 ljudi i 1000 cudi i 1000 potreba. U ovim trenucima prisecam se slavnih reci Donald Rumsfeld-a: "Postoje poznate znanice, nepoznate znanice, i nepoznate neznanice" | "There are known knowns, unkown knowns, and uknown uknowns".

Sta god on licno bio, ili ne bio, ili bilo ko mislio ili nemislio u nekoj meri o njemu licno i/ili njegovoj zaostavstini, ova poslovica predstavlja jednu od najbitnijih i najkorisnijih recenica za 21-vek. Odnosno za razumevanje vremena u kome cemo ziveti, sta moze ocekivati od 21-og veka, i momenat za otreznjavanje da je zadnji voz za pocetak procesa prilagodjavanja za zivot u ovom novom vremenu (Nije bitno da li se prilagodimo, niti u kolikoj meri, to ce biti razlicito od osobe do osobe (koliko svaciji moralni kompas dozvoljava promena na tapiseriji unutrasnjeg licnog sistema verovanja i koliko svaciji sistem verovanja dozvoljava pomeranja na osi morala), najbitnije je zelja, volja i nagon za prilagodjavanja).

@jurodivi Bas tako, i ja pratim cene i gledam sta bih uzeo izmedju 2060 Super, 2070, 3060, 3060 Ti i za koju cenu. I to tako radim da oduzmem za koju cenu sam platio moju RX 580 u decembru 2019, zapamtim i uzmem tu apsolutnu razliku do ove 4 graficke iznad u tom slavnom decembru 2019-te. I onda pronadjem za koliko mogu sad da prodam tu moju RX 580-cu, i dodam novu update-tovanu razliku, i onda relativno oko te nove sume pikiram kad bi i da li bi neku od ove 4 iznad uzeo, ili pak sacekao jos.

Poslednja izmena:
'Ladno mogu da sačekam i RTX 4000. Ili ću dotle moći da je priuštim ili ću naći RTX 3000 po nižim cenama...
Vala, kako je krenulo ima da neka srednja klasa RTX 4000 serije MSRP cena bude oko 1000€, a ni Radeoni neće biti daleko.
Gledam po evropskim sajtovima posle gotovo svakodnevnog pada sa suludo sumanutih cena zadnje 2-3 nedelje cene stagniraju - 3070 su oko 800+ evra, 3080 oko 1100€ pa naviše, Radeona 6800(XT) nema ispod hiljadu, a ni u Americi nije ništa bolje.

Bitkoin opet skočio, Etherium se stabilizovao, a posle najave Amazona da će primati kriptovalutu bojim se da se tržištu grafičkih karti ne smeši neka blistava cenovna budućnost.

zamolio bih da se držite teme: GeForce 3000 serija modela

hvala na razumevanju

Koliko sam video, 3060, 3060Ti i 3070 su na 10-15% performansi jedna od druge ali je manja razlika u ceni između 3060 i 3060Ti nego 3060Ti i 3070...tako da su 3060(Ti) isplatljivije, osim ako baš želiš da iscediš što više frejmova.

EDIT: izgleda da 3060Ti ipak malo više beži non-Ti 3060...rekao bih da je ona sweet spot od te 3 karte.

Poslednja izmena:
@jurodivi
Da, pored 3060ti nije vredelo uzimati 3070, da su cene potencijalno ostale na msrp-u. 3070 znas i sam koje performanse je trebala da donese i po kojoj ceni. (best buy ove generacije)
Dok je 3070ti verovatno najgluplje pozicioniran model kod oba tabora, mada ni 6700(xt) nije daleko.
Generalno "ti" modeli se i nisu nesto proslavili (cene/performanse), a cela ova generacija nV deluje pretumbano jer ocigledno nisu verovali da ce AMD biti toliko blizu sa performansama i planirali su na kasicicu da opet izmuzu bazu kupaca (da ne pricamo o buli sa memorijom i gimpovani modeli sa 10gb Vrama, kao i vec spremni "ti" modeli sa +2GB da ih naslede koji mesec posle)
Najveci iskorak je trebao biti bas u segmentu do 500$/e (cenovno i po pitanju performansi), gde je "gro" gejmera/kupaca koji su cekali apgrejd i sada izvisili, verovatno jos 1-2 godine...
Cak sta vise prica kod AMD je bolja (da nije nestasice) sto se pozicioniranja modela tice - u startu su otkrili karte, izgleda da nece biti "xtx" modela (pandani "super" i "ti" verzijama, pri čemu još i "super" serija mozda iskoci) a ko hoce jos svaki procenat zarad patkometrije ima otkljucane LC modele pa nek iskesira ako mu je volja.
Jedino stu trebali u startu da skinu jos 50$/e sa (sada fiktivne) msrp cene za svaki model da bi moglo da se kaze da su odlicne kupovine.

Poslednja izmena:
A s obzirom da su cene na zapadu (a i kod nas) između 3070 i 3070 TI apsolutno iste...
Da je 3060 TI nekih 300€ a da je 3070 oko 500€ onda ne bi imalo smisla. Jer ako imaš (gledajući cene u Germaniji) da se izbečiš 670-680€ za 3060 Ti, a da je 3070 Ti malo preko 100€ skuplja, bar ja se ne bi razmišljao, jer razlika je ipak oko 20% i više. Za istu razliku u ceni.

Meni covek nudio 3080ti lhr za 3080 otkljucanu, staru 7 meseci, glavu za glavu. Taman sam hteo da se trampino, kad rece da nema garanciju, iako je EVGA u pitanju, i prilicno su dobri sa rma (pitao mailom da li mi treba napismeno, rekose ne), nisam hteo da se trampim. Imao sam iskustvo sa slanjem u DE Seasonic napajanja, sve proslo sjajno sto se tice nemackog servisa, ali me oduvala postarina i umalo naplatise carinu kad je stiglo zamensko napajanje.

Sve u svemu, cene Ti lhr modela i non TI su skoro identične, mada su razlike u performansama upitne. Za iste pare ipak bolje Ti :). Inace pre one masovne kupovine preko *******og, imao sam 3060ti oko mesec dana, i nisam bio preterano odusevljen performansama na 1440p. Iskreno ocekivao sam dosta vise, citajuci razne forume i gledajući recenzije. Karta je extra za 1080p i ok za nezahtevni 1440p gejming sa malo cackanja oko detalja. Mozda sam ja razmazen, ali kada god sam kupovao u zivotu novu graficku, hocu barem narednih godinu dana da očepim detalje na ultra i da ne razmišljam. Tako je bilo jos od Voodoo 3 2000 pa na ovamo. 3060ti se nije uklopila u tu pricu :)
Sa ovom 3080 sam prezadovoljan, izuzev sto sam imao problem sa Seasonic prime 750w iz 2018-te, jer je osetljivo na transistent load i OCP mi gasio komp, pa sam morao da ga prodam i uzmem novo od 850w za svaki slucaj. Seasonic mi opet nudio da posaljem staro u DE i da mi pošalju novo od 750w, ali poucen prethodnim iskustvom, jednostavnije mi je bilo da prodam, dobacim 50e i kupim ovde.

Steta sto je *******i nestao sa foruma..

A zasto je nestao kada je bio poprilicno aktivan na forumu?

@lagani_niz GeForce x060 su za Full HD (1080p). za QHD (1440p) se ide na barem x070

^^ ja sam se prvo igrao na 2560x1440, zatim sam presao na 3440x1440 i generalno mi se 3070ica dobro nosi sa tim rez. Da, verujem da ce preziveti jos koji next-gen naslov, ali na duze staze vrv nece biti konkurentna. Opet do tada ce biti i nova gen. aktuelna, pa ce moci blagovremeno neka trampa da se odradi, nadam se po razumnim ciframa. Doduse, meni mozda i ostatak konfiguracije potpomaze da GPU ne pati sam, ali definitivno bih pre uzeo 3070 nego 3060(Ti) ukoliko mogu da biram.

^^ ja sam se prvo igrao na 2560x1440, zatim sam presao na 3440x1440 i generalno mi se 3070ica dobro nosi sa tim rez. Da, verujem da ce preziveti jos koji next-gen naslov, ali na duze staze vrv nece biti konkurentna. Opet do tada ce biti i nova gen. aktuelna, pa ce moci blagovremeno neka trampa da se odradi, nadam se po razumnim ciframa.
Ako porade na FSR-u i DLSS-u kao što obećavaju ne bi trebao da se brineš. Osim ako nisi ljubitelj RT jer će sada pucati sa tim na sve strane pošto ove dve tehnologije omogućavaju da ono što ti na 1440p radi dobro radiće dobro i na 4K. Ali nećeš imati RT kao što će doneti Radeoni 7xxx i RTX 4xxx. Pa i onda neki FSR2 i DLSS3.0 kji neće moći da se primene na trenutne kartice...

Trenutno je RT teški gimmick koji nigde nije primenjen dovoljno dobro. Osim ako u Control imaš želju da se ogledaš na staklu umesto da igraš igru. Onda RT ima smisla.

Ne govorim o performansama. A tom tvojom logikom su jos "tezi gimmick" sama high/very high/ultra podesavanja, odnosno razlika izmedju njih. ;)

Poslednja izmena:
RT je odlična stvar. Prvenstveno što će mnogo pomoći prilikom pravljenja igara. Ali TRENUTNO je loše implementiran u bilo kojoj igri. Pogotovo je besmislen u CP2077.
Moje LIČNO MIŠLJENJE (ne znači da svi moraju da se slažu sa tim niti da sam u pravu) jeste da je običan gimmick, jer kad igram CP2077 sasvim me zabole da li senka pada mekše ili oštrije i da li se u barama vidi odsjaj kako treba ili ne. Pogotovo što voda u CP2077 sa uklučenim RT izgleda kao tečno ogledalo, a ne kao voda. Kad krene roštiljanje tek me zabole za to kako se svetla presijavaju na oružju i da li vatra sija jače ili slabije, kao i to da li se na staklima sve preslikava kako treba ili ne. To su apsolutno nevažne stvari, ali se tako fantastično skreće pažnja igračima. Uskoro neće biti bitno kakva je igra koja se igra već da li ima RT 3.2 i DLSS 4.1, FSP 2.6, da li ćeš moći da je poteraš na RTX 5070 Super ili RX 8700XT jer one jedine imaju podršku za te efekte.
Ja nigde na YT nisam video recenziju igre CONTROL. Recenziju IGRE, a ne efekata u igri. Pojma nemam da li je dobra ili loša jer svaka recenzija te igre počinje, traje i završava se sa uključenim RT i DLSS-om. Kako se zovu likovi, o čemu se radi u igri i kakva je priča, e to ćeš teško naći. Mada, ima ih. :)
Ili možda ja nisam našao, jer čim krene priča o igri, prvo se u prvi plan stavljaju poređenja RT-a i DLSS-a i istog trenutka prekidam sa gledanjem.

de-der, da se vratimo na temu :) RT prevazilazi okvire iste

Ne prevazilazi jer je u sklopu teme o RTX3000 seriji, odnosno performansi na istim... Isto kao i DLSS.
RTRT jednostavno ima prevelik udar na performanse cak i kod top modela, pritom jos uvek malu podrzanost kod igara da bi opravdalo kupovinu i moze se smatrati gimmickom koji je sada u beta fazi. I naravno da bodu oci "recenzije" igara koje sluze za promovisanje RTX/DLSS a sama igra je totalno u drugom planu.
Ovo sto je trenutno trzistu iz gornjeg segmenta jesu odlicne 1440p (>100fps) graficke, koje jesu sposobne za 4k ali ne i 4k60fps kod novijih naslova pa zato guraju i DLSS/FSR u pricu.

Za genereaciju-dve mozda opravda to sto sada potenciraju agresivno oba tabora kroz marketing, a do tada jos uvek je bitnija rasterizacija odnosno sirove performanse, kako u sub 500$ (u kome je bilo vrlo malo realnog pomaka) tako i gornjem segmentu. Dok zaista to bude korektno implementirano ova generacija to nece ni podrzati, ili hoce u nekoj "osakacenoj" verziji dok rtx/dlss/fsr "premium" bice dostupan za high-end ponudu rtx5000/rx8000 serije zelenih i crvenih...

I dalje mi je onaj clanak Tom's Hardware-a u secanju, ista prica koju nV i sada zeli da pogura samo na drugaciji nacin.
Cene nam je vec gurnula niz grlo. (ili nesto drugo)
Ne vidim zasto da sugercoat-ujemo realnu trenutnu situaciju jer vlasnici nV grafickih to ne zele da vide.

RT je odlična stvar. Prvenstveno što će mnogo pomoći prilikom pravljenja igara. Ali TRENUTNO je loše implementiran u bilo kojoj igri. Pogotovo je besmislen u CP2077.
Moje LIČNO MIŠLJENJE (ne znači da svi moraju da se slažu sa tim niti da sam u pravu) jeste da je običan gimmick, jer kad igram CP2077 sasvim me zabole da li senka pada mekše ili oštrije i da li se u barama vidi odsjaj kako treba ili ne. Pogotovo što voda u CP2077 sa uklučenim RT izgleda kao tečno ogledalo, a ne kao voda. Kad krene roštiljanje tek me zabole za to kako se svetla presijavaju na oružju i da li vatra sija jače ili slabije, kao i to da li se na staklima sve preslikava kako treba ili ne. To su apsolutno nevažne stvari, ali se tako fantastično skreće pažnja igračima. Uskoro neće biti bitno kakva je igra koja se igra već da li ima RT 3.2 i DLSS 4.1, FSP 2.6, da li ćeš moći da je poteraš na RTX 5070 Super ili RX 8700XT jer one jedine imaju podršku za te efekte.
Ja nigde na YT nisam video recenziju igre CONTROL. Recenziju IGRE, a ne efekata u igri. Pojma nemam da li je dobra ili loša jer svaka recenzija te igre počinje, traje i završava se sa uključenim RT i DLSS-om. Kako se zovu likovi, o čemu se radi u igri i kakva je priča, e to ćeš teško naći. Mada, ima ih. :)
Ili možda ja nisam našao, jer čim krene priča o igri, prvo se u prvi plan stavljaju poređenja RT-a i DLSS-a i istog trenutka prekidam sa gledanjem.

Uf, al bi se drugacija prica pevala da su ubacili poneke RT efekte i kod Arthura Morgana. :D

Vrh Dno