Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Gde pobratime?:D

To je msrp+porez, kako i treba da bude. Drugo je što se uzima preko cene zbog fomo ili hobija.

Sent from my GM1910 using Tapatalk

Ja ne znam ko je lud da ove karte prodaje po toj ceni cak i da ima neku magicnu mogucnost da ih nabavi sa nizom cenom, uracuna zaradu, i proda 3080 za 780e... Po svemu sto zna to je nemoguce, ni u USA ne mogu da se kupe po toj ceni, a mogu ovde... Nema logike.

Napisi javno gde si ih kupio, mozes samo da ucinis uslugu kolegam na forumu...

Poslednja izmena:
^
Zasto? Tramp je uveo Americi dodatne tarife za IT proizvode iz Kine. Zasto bi i evropa bila zakacena tim? Podizanje cene zbog potraznje je do same maloprodaje, da li hoce ili nece da sisaju ovce.

Ooga, ako moze na PM u kojoj radnji si nasao, da ne reklamiramo :D

Poslednja izmena:
Svojevremeno sam se druzio sa jednom zenskom koja je bila na malo vecoj poziciji u Direkt Linku, veleprodaja...... ima dosta...... tada najskuplja karta gtx280 (pricam o godini 2008) u veleprodaji, preko 650e...... ja joj meljem kako bi je kupio, ali mnogooooooo..... kaze, ako je za tebe - ali samo za tebe! ako je prodaces, imaces problem sa mnom - dobices je za 300e, i tako i bi....... znaci, pitaj Boga po kojim cenama oni nabavljaju te grafike i koja im je prava cena......

@danilo989
Cene nisu takve kakve jesu zbog maloprodaje, maloprodaje koje posteno rade imaju 3~12% marzu na to sto prodaju sto je u ovom trenutku ~1000 za 3080 sa njihovom zaradom... Nema karti to je problem, a kade se pojave cena im je jaka, uvoznici ne mogu da ih nabave po tim msrp cenama, to se do sad nije desilo.

Poslednja izmena:
mala firmica je u pitanju, pitacu ga prvo da li zeli da napisem javno....
pa ako se slaze, napisacu.....

@*******i

Ti radiš za nekog uvoznika grafičkih?

@ooga Ako i tamo radi neka zenska jasno nam je kako si je dobio po toj ceni :d

@*******i

Ti radiš za nekog uvoznika grafičkih?

Ja druze ne radim nista, u penziji sam vece 5god, samog sebe sam penzionisao sa 40god jer mi se tako moze, zapravo imam gradjevinsku firmu ali ja konkretno gotovo da nista ne radim semo sto dogovaram vece poslove, i resavam situacije kada se javi problem sa naplatom... Sedim kuci cuvam bebu sa zenom, malo mi je dosadnjikava pa u toj dosadi gledam nekome i da pomognem oko tako nekih stvari koje su deo mojih interesovanja, kao sto je recimo gaming hardver kojim se iz hobija a nekada pre 15god i poslovno bavim evo vec skoro 30god... Otuda i znam mnogo ljudi koji su u tom poslu od obicnih prodavaca do komercijalista, vlasnika firmi koji se bave uvozom itd.

Poslednja izmena:
Aha, ok, pomislio sam posto imas informacije od uvoznika da radis sa njima.

@zechs
Ma ne, mada sam u jednom trenutku zeleci da dodjem do GIGABYTE AORUS Xtreme ili MSI Suprim 3080/3090 razgovarao sa jednim od uvoznika da mojim parama uvezem te karte kako bi imao za sebe jedni od te 2, a ostalo bi verovatno putem foruma ustupio kolegama preko neke od maloprodaja, tako da iz te price znam kakva je situacija na trzisutu sto se tice uvoza i da to sto sam zamislio nije moglo bas tako da se izvede... Na kraju se pojavila MSI Suprim 3090 pa sam odusta od te ideje i kupio kartu u radnji kod nas :p
Zato mi je ovo iskutvo koje je imao kolega @oogabooga potpuno neverovatno, ne vezano za to sto nigde nisam naleteo da je neko u evropi, svetu, kupio 3080 za 780e.

Kupio covek sa forum fe za ispod 700....

^
Moguce, ne znam samo u kom periodu, ali takve su okolnosti da je sve moguce sem da je u ovom periodu realno da 3080 kosta 780e, jos je trend da cene lagano idu gore... Jesam ja dokon al ne spavam na netu trazeci sta koliko kosta, nego po ovim OC forumima isto se po nekad govori o cenam pa neko nekad napise koliko je platio sve se vrti oko 900~1200e...
Sad je meni jasno zasto se ti jos uvek nadas :d pazi kad ces na kraju nekim cudom mozda i kupiti 3080 za 800e :p

Poljska bese...

I bese preko firme valjda...

I ucario pdv bese :d....

Ne budi toliko siguran u svoje pretpostavke. Videćemo koliko će da se svima isplati tolika cena, ako ne budu mogli da prodaju odgovorajuću količinu karata da pokriju sve troškove. Gledaš površno. Nikada se toliko skupe karte nisu kupovale u masovnim količinama. Srednji segment ne postoji bez razloga. Tu se zarađuje.
Kupuje se hw ko lud. Drugar koji nikada njje imao pc, a koji se navukao na moje igre dok smo bili zajedno na odmoru prošle godine, sad me samo pozvao da mi pokaže mašinu od 3k€ koju su mu sklopili (sa RTX3070).

13.uveče me zove, ja ga pitam jesi na nekoj žurci - on se smeje i pokazuje novi komp na kome đuska igre. To je ta slika korona-današnjice - 13.u ponoć nisi na žurci već pikaš igrice na kompu.

Послато са SM-N985F помоћу Тапатока

Kupuje se hw ko lud. Drugar koji nikada njje imao pc, a koji se navukao na moje igre dok smo bili zajedno na odmoru prošle godine, sad me samo pozvao da mi pokaže mašinu od 3k€ koju su mu sklopili (sa RTX3070).

13.uveče me zove, ja ga pitam jesi na nekoj žurci - on se smeje i pokazuje novi komp na kome đuska igre. To je ta slika korona-današnjice - 13.u ponoć nisi na žurci već pikaš igrice na kompu.

Послато са SM-N985F помоћу Тапатока
Nikad manje kartica nije prodato - a po nikada većim cenama. Ako govorimo o kvartalima - u Q3'20 oko 10 miliona kartica.

Kacio sam link gore sa JPD report-om.

Čisto da imaš sliku - 1999. je prodato 120 miliona grafičkih kartica.

Tacno tako. Prosto je nevjerovatno sta rade djubretari... Em su im kartice skoro sve nikad ruznije, em ih na crno preprodavali em ih nekim legalnim putevima nema em ih zacjenili kao da prodaju drago kamenje! Nevjerovatno sta djubrad radi i sta im zapravo i polazi za rukom kad su ljudi sheeple. Na iGPU sam i necu dati 1000€ za graficku pa makar je nikad ne imao i nikad ne odigrao igru na PC-u vise.

A eno nV tvrdi kako je duplo veca prodaja nego za rtx 2000 seriju. Mada nije neki reper za poredjenje.

A eno nV tvrdi kako je duplo veca prodaja nego za rtx 2000 seriju. Mada nije neki reper za poredjenje.
Pa i jeste. RTX 2xxx je ubedljivi rekorder loše prodaje nVidije u poslednjih 10 godina, sve do ponovne rudarske manije tih kartica je bilo i kod nas, mogao si i model da biraš. RTX 2060 se spustio na 40k dinara u jednom trenutku.

Sad su taman još malo digli cene, skart (kojeg ima prilično jer koriste Samsung Fab a ne TSMC) cuvaju za svaki slucaj, AMD opet prva ruka rudarima, ovo je njima idealna situacija, a ne da prodaju RTX 3060 za 150 eur.

Pa sta kazem sto vec nisam, lepo sam napisao cene idu gore na osnovu relevantnih informacija iz nabavke... Poslednji uvoz je prosao sa 1~3% vecom cenom nego predhodni a nije mi to u fokusu da se bas interesujem kakva je statistika od pocetka decembra do danasnjeg dana, samo vidim da je takav trend i ako su najavljivali malo opusteniju situaciju, i sto se tice cene, i sto se tice dostupnosti... Potraznja je velika za sve PC komponente, narocito za gaming masine.

@*******i
Pre svega ne znam da li si uopste svestan koliko su cene otisle u nebo, sto sam i pokazao sinoc - 1660s 400e, 5700xt 600-850e u EU i to ne kod malih "skalpera" vec kod normalnih retailera...

Cak i da mozes da upecas trenutno 3070 ili 3080 (6800/6900xt), bez da sedis kao nolifer i juris da kliknes na vreme, moras i u EU da potegnes "vezu" (pod uslovom da znas nekog, pa i tada mi je receno tesko pre Uskrsa i vece isporuke navodno, jer se ceka backlog i da je broj kartica koje dobijaju mali) da bi bezobrazno preplatio karticu koja je uglavnom maltene dno ponude (Zotac Trinity recimo) - i na kraju je i upitno da li ce uopste da se isplati zezanje za tih godinu dana (gde ce verovatno puci BC i ETH prica) ako planiras i da je uzmes za rudarenje...
U toj prici jedino da "uletis" sa 3090 za rudarenje i igranje, ako je neko "ozbiljan"...

Ne znam da li se sprdas ili trolas ljude tako casual u temi i zasto to prolazi...
Tebi je normalno 750e za midrange, odnosno 1k za nesto sto bi trebalo barem 30-40% manje da kosta... Cak i da mozes da nabavis jer su isti ti OEM-ovi i stvorili tu situaciju sa razlicitim izgovorima, koje sada vidimo da su u stvari cist BS...

Poslednja izmena:
Druze, EVGA ima jednu od najboljih polisa za prodaju kartica trenutno, bas su stali na grlo scalperima i celoj prici "nestasice". Imaju que sistem u USA i EU. To sto *******i iznosi ide "in line" sa EVGA kompanijskim stavom, apsolutno nije nemoguce a da li ce se sve ispuniti, videcemo.

@Yojinbo
Meni nije jasno o cemu ti pricas i sta hoces da mi kazes...
U kontaktu sa ljudima koji uvoze i da tako kazem evgom da ne navodim ovde imena, u nekom opustenom razgovoru izrazili su zelju da karte pre svega stignu do gamera, to je dobra reklama i za uvoznika i za evgu da se karte koriste za ono za sta su namenjene, sto je i razumljivo... Posto sam ovde godinam a sve vas znam kroz forumsko druzenje i nije mi tesko da procitam poruku i odgovorim, predlozio sam ljudima da postavim poruku da mi se jave kolege koje hoce da se igraju a da me zaobidju preprodavci i mineri posto znam sta ko radi ovde, kako bi karte dosle do gamera... Nista se ne daje na poklon ili po nekim povlascenim cenama, cene su kave jesu kod nas kad se karte pojave u rednovnoj prodaji, recimo 3080 ~1000e, kome odgovara neka se javi kada javim kakve su tacne cene, kome ne odgovara neka juri povoljnije de ima...

Maloprodja koja prodaje EVGA karte ima problem sto ne moze da prepozna ko je preprodavac a ko kupuje kartu za sebe... Desava se da na KP preprodavci nude te iste karte koje oni imaju sa vremena na vreme u skromnim kolicinama, da ih preprodaju po ceni od 1200~1300e sa njihovom garancijom pa se stice pogresan utisak da kod njih nema karti zato sto ih oni preprodaju na KP sto je totalna *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*stina jer da je tako zasto bi ih nudili preko svog portala, svako moze da napravi nalog na KP pa tako i vlasnik te firme i da ih prodaje na takav nacin, ali ljidi se trude da rade posteno i nekako da se izobre sa problemima koje sam naveo.

Poslednja izmena:
Nemam ni vremena ni snage da kupujem-prodajem grafičku kartu i da gledam Bitcoin berzu. Batalicu igre ili preći na konzole/telefone/GeForce Now pretplatu, ima hiljadu varijanti, mnogo manje stresnih od te.

Ne znam zasto si stekao utisak da moras da menjas non stop grafike i da non stop gledas berzu... 1070 je bio "redovan upgrade", na 1080Ti sam presao sa 4k monitorom, nije prelazak bio zbog crypta, actually nista sto sam radio nije imalo crypto kao primarni razlog. ETH sam prodao neki dan, ukupno JEDNA transakcija za 3 godine. Sve ostalo sto sam ikada pogledao cenu je bilo iz radoznalosti i dosade. Komp radi 24/7 pa radi, jedino je svaku karticu trebalo nastelovati kad je kupis za mining i za gaming po profil u AB, to mu dodje to.

Vrh Dno