Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

Dobar test nema šta, 1200MHz brzina memorije kod ATI naspram 3696 kod nVidia, naravno da nVidia pobeđuje...

Zato je Ati sabio u broju SP-ova. Haha.

Pazi broj SP-ova je takav kakav je, koliko/kako su oni iskorišćeni i grupisani to baš i nije nešto čime treba da se bavi krajnji korisnik ili tipičan tester koga sama arhitektura ne interesuje već samo performanse. Sa druge strane brzina memorije je bitan spec i tu zaista ne vidim poentu stavljanja nominalne brzine. Treba uvek da stoji efektivna brzina pošto je to ono što je bitno.

Kakav tester takav test.

ma ima takvih lujki kolko oces, mada ne znam motive postavljanja linka ka tom testu. Potrosilo mi je nekoliko minuta zivota, a to mora neko da nadoknadi:d

Ajde neka jos neko okaci link ka vesti da XFX nece nuditi gtx4xx seriju i sve super,pa *** nije XFX jedini a kamoli najbolji proizvodjac kartica na svetu.Ne vidim poentu ovih 35 strana ,prevrce se jedna te ista prica .Cinjenica je da se gtx480 vise trosi te stoga vise i greje i u neku ruku je i bucnija ali je i brza od konkurenta!Ljudi pa ati je na sceni sa svojom 5800 serijom vec nekih 6 meseci i imali su vise nego dosta vremena da isprave greske koje su napravili pri izbacivanju(a nisu se toliko primetile jer jelte nisu imali konkurenta u tom segmentu),siguran sam da ce i nV popraviti performance u nekim od sledecih drajvera a da ne pricam za revizije sa kojima ce i problem toplote/buke/potrosnje resiti.Jesam fan zelenih ali trenutno je ati bolja kupovina.A ovi sto govore da je fermi arhitektura fail ,pitacu ih za par meseci o tome.

sta moze da se popravi za par meseci? do manjeg proizvodnog procesa(najverovatnije 28nm) mnoge stvari nece moci da se rese

Ajde neka jos neko okaci link ka vesti da XFX nece nuditi gtx4xx seriju i sve super,pa *** nije XFX jedini a kamoli najbolji proizvodjac kartica na svetu.Ne vidim poentu ovih 35 strana ,prevrce se jedna te ista prica .Cinjenica je da se gtx480 vise trosi te stoga vise i greje i u neku ruku je i bucnija ali je i brza od konkurenta!Ljudi pa ati je na sceni sa svojom 5800 serijom vec nekih 6 meseci i imali su vise nego dosta vremena da isprave greske koje su napravili pri izbacivanju(a nisu se toliko primetile jer jelte nisu imali konkurenta u tom segmentu),siguran sam da ce i nV popraviti performance u nekim od sledecih drajvera a da ne pricam za revizije sa kojima ce i problem toplote/buke/potrosnje resiti.Jesam fan zelenih ali trenutno je ati bolja kupovina.A ovi sto govore da je fermi arhitektura fail ,pitacu ih za par meseci o tome.

Slazem se da prehodnih 35 strana vecim dijelom nema smisla, vrtimo se oko istog.
Samo, molim te prosvjetli nas koje su to greske na 5800 seriji koje su trebal/mogle biti ispravljene a da su napravljene pri izbacivanju?:-devil-:
Mozda sam nesto propustio. :)
Pozdrav.:wave:

pa do manjeg proizvodnog procesa mogu da se naprave jos jedna ili dve revizije i da izbace recimo gtx485 sa svih 512 jezgara, 5-10% vecim klokom, 30% brzom memorijom, a da potrosnja bude na nivou sadasnjeg, ili manja. Pa sta mislis cemu sluze revizije gpu-a. Trenutna je A3, i Boga pitaj kako je to sve izgledalo sa A1 i A2. Oni bi mozda sa A4 postigli ono sto su hteli, ali onda ne bi mogli da izbace kartice u prodaju pre juna ili jula. Na sve procente gore pomenute treba dodati i procenat od usavrsavanja drajvera. Tako da bi ovo u novembru ili decembru mogao da bude najbolji nVidijin facelift highend resenja (7800=>7900, 8800gtx=>8800ultra, gtx280=>gtx285)

svaka cast na optimizmu...da sam u nvidia-i ja bi te castio sa jednom grafickom...driveri ce mozda nesto poboljsati i mozda se buduca eventualna revizija nesto manje temperature doneti ali to se nece desiti bas tako skoro,a do decembra ce ati mozda da izbaci i seriju 6xxx pa ce nvidia opet biti u zaostatku...ne pise se bas dobro nvidia-i pogotovo kad vidim kako se oholi i kako se ponasaju...

Poslednja izmena:
Sve je to mnogo "mozda" i "moglo bi". Treba sacekati pa videti. Ja navijam za njih iz sve snage,jer bi se onda i ATI mozda potrudio oko 5890,i mogao bi da iskulira jos sa cenama,dotegao i on svoje drivere i tako to.... I to bi vec bila lepa situacija,da oboje imaju ok proizvode sa ok cenama,pa nek' bira ko shta voli... :)

Koliko ja vidim tek neka B1 revizija bi mogla nesto znacajnije popraviti ;)

I ja bi rek'o,mada nisam strucnjak pa ne mogu da tvrdim...:D

Mnogo ljudi to nekako olako kapiraju. Kao,ma opusteno smanjice oni potrosnju i zagrevanje i sve je kul.... Imali su oni dosta vremena i ovo je najbolje sto su bili u stanju da izbace.

Ne kazem da ne moze bolje,ali nesto bas i nisam optimista da ce to tako sve opusteno da prodje...

Moja greska sto nisam citao prosle postove....malo me mrzelo :d izvinjavam se nisam hteo nikom da dosadjuem ili sta vec:)

Ajde neka jos neko okaci link ka vesti da XFX nece nuditi gtx4xx seriju i sve super,pa *** nije XFX jedini a kamoli najbolji proizvodjac kartica na svetu

Pa ***,nije,ali je bio jedan od (sve redjih) vecih Nvidia ekskluzivnih partnera. Dosta Nvidia ekskluzivaca je pocelo da radi kartice sa ATIevim chipovima. Meni ta informacija govori vise od gomile supljih prica....:)

Ja sam vec rekao da su neki previse optimisti a da ne shvataju malo sta je zapravo realno..Mnogo bre tu ljudi rada ima.Mogu oni da rade na usavrsavanju chipa kroz revizije kroz 40 nm i dalje i da izbacuju ali to ce biti samo mali pomak ka boljem.Ono sto je jedini spas je nizi proizvodni proces i rad na citavoj arhitekturi od pocetka,da krenu tamo gde je zapelo pa da isprave sve nedostatke.Takav chip nece za sigurno doci u narednih 6 meseci a do tad moze vrlo lako da se desi da ATI izbaci 6xxx seriju i tad je Nvidia bas u losem polozaju.Ja se nadam da su oni svoje situacije svesni i da imaju na umu da moraju koristiti sva raspoloziva tehnoloska resenja ka usavrsavanju jer im je sad vreme kljucni faktor koji im ne ide u prilog jer vec imaju kasnjenje od 6 meseci a izasli su sa kartom koja nije zavrsen proizvod.Ono na sta treba da obrate paznju jeste da moraju da razmisljaju 2 koraka unapred jer su sa vec jedan u kasnjenju.ATI kad izbaci 6xxx seriju bice bice bye,bye nvidia ,ATI preuzima vodjstvo koje dugo godina nema u performansama.
Samo ATI korisnici nebi trebali ovom da se raduju jer ce zapravo ovo da im se obije o glavu.
Sa 5xxx serijom je ATI vec pokazao zube sa cenama jer konkurenciju nije imao.Ako se desi takav preokret vrlo brzo ce da zadrzi monopol na trzistu i eto vama ono sto je nvidia radila nekad.
Kupovacete karte po 500-600 eur kao sto su nekad bili 8800GTX/Ultra..
5870 koji je sada 300-400 eur,buduca 6870 ce biti 400 pa na dalje..Dajem samo primer jedne realne situacije koja moze da se desi a sve je to buducnost.
Ja nebi previse likovao.

Poslednja izmena:
pa do manjeg proizvodnog procesa mogu da se naprave jos jedna ili dve revizije i da izbace recimo gtx485 sa svih 512 jezgara, 5-10% vecim klokom, 30% brzom memorijom, a da potrosnja bude na nivou sadasnjeg, ili manja.

Nije bas sve tako jednostavno ;)

Povecati brzinu a u isto vreme smanjiti potrosnju je maltene nemoguce na istom proizvodnom procesu, a da ne zahteva totalnu reorganizaciju cipa. Nema sansi da su to radili, jednostavno nemaju vremena. Da jesu, ne bi sada imali ovakav cip u proizvodnji i "prodaji", vec bi u poslednjih 9 meseci radili na toj reviziji.

Mozda (ili cak verovatno) ce biti respina, izbacice B1 i dobiti vece yieldove, verovatno i verziju sa 512CC, ali nece povecati klok i smanjiti potrosnju u isto vreme. Bug u memorijskom kontroleru ce verovatno ipak sacekati sledecu generaciju, jer i ovako imaju najveci bandwidth. X2 karta jednostavno nije realna, kao sto je ne bi imali ni u prethodnoj generaciji da nije bilo novog proizvodnog procesa.

I na kraju, opet ce sve zavisiti od toga koliko ATI ceni svoje karte. Razlika u ceni proizvodnje je jednostavno ogromna, po svakom parametru. Ne znam da li ste pratili, od ponedeljka je vrednost NVidijinih akcija opala, a AMD-ovih porasla - i to nakon sto je NVidija predstavila najmocniji GPU ikada. Jednostavno, sa 6 meseci kasnjenja i ovakvim performansama i drugim karakteristikama nemaju previse sansi za veliki uspeh na desktop trzistu. Pogotovo sto je ovo high end, koji se prodaje u malim kolicinama (ako se secate, Intelu je Core i7 u prvoj godini cinio 1% prodaje, iako je bio daleko dominantniji u odnosu na Phenom nego sto je GF100 u odnosu na Cypress).

Sada je veliko pitanje sta im je naredni korak... nesto kao G92 u 28nm, ili jos jedan ogroman cip. Verujem da ce ipak biti ovo drugo, jer ne smeju da se kockaju sa time sta ce AMD praviti. I oko facelifta... sumnjam da su u AMD-u posle Evergreena uzeli kolektivni odmor od 6 meseci ;) A NVidia vise ne odredjuje sama sebi tempo i ciljeve, sada ih postavlja AMD.

Cela poenta moje price je da se Fermi mnooogo bolje skalira i da ista ova arhitektura ima mnogo veci potencijal. Dakle trebaju da rese potrosnju, sto se verovatno moze uraditi sa nekom revizijom (8-9 meseci koliko ima do nove godine nije mali period za jednu dobru reviziju). Sa druge strane ATI je sa 5870 dosegao plafon. Sa povecanjem kloka od 12%, performanse se penju za 5-7%. U nekom testu su karticu sa valjda 900 (neki OC extreme model) klokovali na 950 i nista. Dakle ATI mora da napravi potpuno novi cip u istom 40 nm procesu. Ali trenutno mislim da mnogo toga zavisi od novih nV drajvera. Sa dodatnih 10% performansi stvari bi se znacajno izmenile. Ipak trebamo sacekati finalnu verziju kartice, i ne referentne modele. Dakle ono sto ce potencijalni kupci dobijati.

Ono sto je nV htela je da izbaci novi G80, koji ce biti toliko ubedljiv i koji ce moci da ga cedi sledecih 4,5 godina samo kroz shrinkove.
Medjutim poranili su za citav proizvodni proces, a to su morali uciniti jer je Ati u mnogo boljoj poziciji, i sa mnogo boljom ponudom nego u vreme G80.
28nm ce srediti Fermija, ali ce do tada i Ati izbaciti novu generaciju proizvoda, a uz njihovu trenutnu zaradu i prednost u vremenu ona ne bi smela biti fail.

POZ

Edit: typo

Poslednja izmena:
Cela poenta moje price je da se Fermi mnooogo bolje skalira i da ista ova arhitektura ima mnogo veci potencijal. Dakle trebaju da rese potrosnju, sto se verovatno moze uraditi sa nekom revizijom (8-9 meseci koliko ima do nove godine nije mali period za jednu dobru reviziju). Sa druge strane ATI je sa 5870 dosegao plafon. Sa povecanjem kloka od 12%, performanse se penju za 5-7%. U nekom testu su karticu sa valjda 900 (neki OC extreme model) klokovali na 950 i nista. Dakle ATI mora da napravi potpuno novi cip u istom 40 nm procesu. Ali trenutno mislim da mnogo toga zavisi od novih nV drajvera. Sa dodatnih 10% performansi stvari bi se znacajno izmenile. Ipak trebamo sacekati finalnu verziju kartice, i ne referentne modele. Dakle ono sto ce potencijalni kupci dobijati.

Pa arhitektura ima potencijal, ali se uopste ne slazem da bi tih 10% dobitka kroz drajvere znacajno promenilo situaciju. Sve ce se svesti na to koliko tih cipova mogu da proizvedu, i po kojoj ceni ;)

Pre par dana sam rekao da svako moze da pronadje forumulu kako da izracuna yield dva cipa na identicnom proizvodnom procesu. Evo ti primera zasto je Fermi neisplativ na desktop trzistu, o cemu pisem vec par meseci. Nesto uproscena formula koja daje rezultate veoma blizu tacnim je ovakva...

Yield 2 = Yield 1 ^ (Area2/Area1)

Cip jedan je Fermi/GF100, cip dva je Cypress. Ako uzmes da je yield za Fermi trenutno 50% (lakse za racun), i uracunas povrsine (334 i 529mm2), dobijes da je yield za Cypress ~65%. Znaci, na yieldu od 50% za Fermi imaju ispravna 52 cipa sa wafera (od 104), a AMD u isto vreme ima 104 (od 160 kandidata) - razlika u ceni je dva puta. Da li je ona u dolarima 10 vs 20, 50 vs 100, 60 vs 120 ili 100 vs 200 je potpuno nebitno - sem ako TSMC ne poklanja NVidiji cipove, sa ovolikom razlikom AMD moze da spusti cenu toliko da utera NVidiju u gubitke sa svakom prodatom karticom, a i dalje zaradjuje.

Opet kazem, ovo je best case scenario za NVidiju, prema trenutno najoptimisticnijim podacima yield im nije 50, vec maksimalno ~40%, pa je verovatno da za cipove za dve GTX470 i dve GTX480 karte AMD (jer je mnogo bolje pripremio proizvodnju) moze da napravi cipove za 4 5850, 4 5870 i jos jedan 5970 pride.

Zbog ovoga GTX400 kartica nece biti previse za desktop trziste, i pored toga sto su nesto brze. Cipove ce cuvati za Quadro/Tesla karte, koje kostaju maltene isto u proizvodnji, a prodaju ih za najmanje 3-5 puta visu cenu. Ako ih pak bude dovoljno, to znaci da nisu uspeli da se proguraju Tesle na HPC trziste (zbog vece potrosnje i nizih performansi nego sto su planirali/obecali).

Ono sto je jedini spas je nizi proizvodni proces i rad na citavoj arhitekturi od pocetka,da krenu tamo gde je zapelo pa da isprave sve nedostatke.Takav chip nece za sigurno doci u narednih 6 meseci a do tad moze vrlo lako da se desi da ATI izbaci 6xxx seriju i tad je Nvidia bas u losem polozaju.Ja se nadam da su oni svoje situacije svesni i da imaju na umu da moraju koristiti sva raspoloziva tehnoloska resenja ka usavrsavanju jer im je sad vreme kljucni faktor koji im ne ide u prilog jer vec imaju kasnjenje od 6 meseci a izasli su sa kartom koja nije zavrsen proizvod.Ono na sta treba da obrate paznju jeste da moraju da razmisljaju 2 koraka unapred jer su sa vec jedan u kasnjenju.ATI kad izbaci 6xxx seriju bice bice bye,bye nvidia ,ATI preuzima vodjstvo koje dugo godina nema u performansama.
Samo ATI korisnici nebi trebali ovom da se raduju jer ce zapravo ovo da im se obije o glavu.
Sa 5xxx serijom je ATI vec pokazao zube sa cenama jer konkurenciju nije imao.Ako se desi takav preokret vrlo brzo ce da zadrzi monopol na trzistu i eto vama ono sto je nvidia radila nekad.
Kupovacete karte po 500-600 eur kao sto su nekad bili 8800GTX/Ultra..
5870 koji je sada 300-400 eur,buduca 6870 ce biti 400 pa na dalje..Dajem samo primer jedne realne situacije koja moze da se desi a sve je to buducnost.
Ja nebi previse likovao.
Zasto bi nV radila novu arhitekturu? :trust: Ovde je problem proizvodni proces a ne arhitektura.
A ATIju tek predstoji nova arhitektura, mislim da nema vise poente budziti broj SPova staroj arhitekturi.;)

Poslednja izmena:
Pa nije TMSC "Big Lale" pa da na "ciribu-ciriba" napravi nesto sto je nVidia zamislila da treba da radi :D Proces je takav kakav je, a nVidijini inzeneri su krivi sto su svojeglavo radili dizajn graficke ne osvrcuci se na ogranicenja koja unosi proizvodni proces...

Nazad
Vrh Dno