cini mi se da odavno nisam video debilniji test
cini mi se da odavno nisam video *****niji test
Ajde neka jos neko okaci link ka vesti da XFX nece nuditi gtx4xx seriju i sve super,pa *** nije XFX jedini a kamoli najbolji proizvodjac kartica na svetu.Ne vidim poentu ovih 35 strana ,prevrce se jedna te ista prica .Cinjenica je da se gtx480 vise trosi te stoga vise i greje i u neku ruku je i bucnija ali je i brza od konkurenta!Ljudi pa ati je na sceni sa svojom 5800 serijom vec nekih 6 meseci i imali su vise nego dosta vremena da isprave greske koje su napravili pri izbacivanju(a nisu se toliko primetile jer jelte nisu imali konkurenta u tom segmentu),siguran sam da ce i nV popraviti performance u nekim od sledecih drajvera a da ne pricam za revizije sa kojima ce i problem toplote/buke/potrosnje resiti.Jesam fan zelenih ali trenutno je ati bolja kupovina.A ovi sto govore da je fermi arhitektura fail ,pitacu ih za par meseci o tome.
Ajde neka jos neko okaci link ka vesti da XFX nece nuditi gtx4xx seriju i sve super,pa *** nije XFX jedini a kamoli najbolji proizvodjac kartica na svetu.Ne vidim poentu ovih 35 strana ,prevrce se jedna te ista prica .Cinjenica je da se gtx480 vise trosi te stoga vise i greje i u neku ruku je i bucnija ali je i brza od konkurenta!Ljudi pa ati je na sceni sa svojom 5800 serijom vec nekih 6 meseci i imali su vise nego dosta vremena da isprave greske koje su napravili pri izbacivanju(a nisu se toliko primetile jer jelte nisu imali konkurenta u tom segmentu),siguran sam da ce i nV popraviti performance u nekim od sledecih drajvera a da ne pricam za revizije sa kojima ce i problem toplote/buke/potrosnje resiti.Jesam fan zelenih ali trenutno je ati bolja kupovina.A ovi sto govore da je fermi arhitektura fail ,pitacu ih za par meseci o tome.
Ajde neka jos neko okaci link ka vesti da XFX nece nuditi gtx4xx seriju i sve super,pa *** nije XFX jedini a kamoli najbolji proizvodjac kartica na svetu
pa do manjeg proizvodnog procesa mogu da se naprave jos jedna ili dve revizije i da izbace recimo gtx485 sa svih 512 jezgara, 5-10% vecim klokom, 30% brzom memorijom, a da potrosnja bude na nivou sadasnjeg, ili manja.
Cela poenta moje price je da se Fermi mnooogo bolje skalira i da ista ova arhitektura ima mnogo veci potencijal. Dakle trebaju da rese potrosnju, sto se verovatno moze uraditi sa nekom revizijom (8-9 meseci koliko ima do nove godine nije mali period za jednu dobru reviziju). Sa druge strane ATI je sa 5870 dosegao plafon. Sa povecanjem kloka od 12%, performanse se penju za 5-7%. U nekom testu su karticu sa valjda 900 (neki OC extreme model) klokovali na 950 i nista. Dakle ATI mora da napravi potpuno novi cip u istom 40 nm procesu. Ali trenutno mislim da mnogo toga zavisi od novih nV drajvera. Sa dodatnih 10% performansi stvari bi se znacajno izmenile. Ipak trebamo sacekati finalnu verziju kartice, i ne referentne modele. Dakle ono sto ce potencijalni kupci dobijati.
Zasto bi nV radila novu arhitekturu? :trust: Ovde je problem proizvodni proces a ne arhitektura.Ono sto je jedini spas je nizi proizvodni proces i rad na citavoj arhitekturi od pocetka,da krenu tamo gde je zapelo pa da isprave sve nedostatke.Takav chip nece za sigurno doci u narednih 6 meseci a do tad moze vrlo lako da se desi da ATI izbaci 6xxx seriju i tad je Nvidia bas u losem polozaju.Ja se nadam da su oni svoje situacije svesni i da imaju na umu da moraju koristiti sva raspoloziva tehnoloska resenja ka usavrsavanju jer im je sad vreme kljucni faktor koji im ne ide u prilog jer vec imaju kasnjenje od 6 meseci a izasli su sa kartom koja nije zavrsen proizvod.Ono na sta treba da obrate paznju jeste da moraju da razmisljaju 2 koraka unapred jer su sa vec jedan u kasnjenju.ATI kad izbaci 6xxx seriju bice bice bye,bye nvidia ,ATI preuzima vodjstvo koje dugo godina nema u performansama.
Samo ATI korisnici nebi trebali ovom da se raduju jer ce zapravo ovo da im se obije o glavu.
Sa 5xxx serijom je ATI vec pokazao zube sa cenama jer konkurenciju nije imao.Ako se desi takav preokret vrlo brzo ce da zadrzi monopol na trzistu i eto vama ono sto je nvidia radila nekad.
Kupovacete karte po 500-600 eur kao sto su nekad bili 8800GTX/Ultra..
5870 koji je sada 300-400 eur,buduca 6870 ce biti 400 pa na dalje..Dajem samo primer jedne realne situacije koja moze da se desi a sve je to buducnost.
Ja nebi previse likovao.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari