Ne mozes da mi kazes da lupetam. Ja sam samo prokomentarisao sta si ti napisao.
Novinar bolje radi svoj posao kada ga ATi prvo malo odvede na Ibizu, nema poterbe da bilo ko utice na njega on to sam bolje uradi dok je jos pod utiskom.
Znam da stvari tako funkcionisu ali se meni to ne svidja, to je moj stav.
Zasmeta kada pomenes da bi trebali i ovi drugi da se slihtaju vise.
Nemam nista protiv bilo koga, hocemo samo objektivnost a ne ko je gde bio i da na osnovu toga sudimo o firmama.
Podržavam te 100%, i cela konstrukcija bi bila apsolutno tačna. Jedino fali ono najbitnije, a to je - (ne)objektivnost, koja je potreban i dovoljan uslov da se cela konstrukcija manifestuje u realnosti. Drugim rečima, kada je to Benchmark bio neobjektivan, poluistinit, lažljiv, naginjao u korist jednih naspram drugih, pa da se sve to što si naveo i pokaže takvim u realnosti? Prosto neverovatno - na jednom od retkih preostalih sajtova koji su 100% objektivni i gde nema ama baš nikakvog uticaja od uredništva na autore pravi se nekakva idejna konstrukcija u kontrasmeru, zaboravljajući pri tome da se najbitniji uslov za to nije ispunio - Benchmark nije neobjektivan. Naprotiv.
Evo tog Fermija. Došla, koliko je meni poznato, 1 (jedna) karta za celu Srbiju. Ide od ruke do ruke, posle 3-4 promene dolazi do Benchmarka. Za početak, zašto ne prvo kod Benchmarka, koji je najveći i najsposećeniji medij? Izgovor je da drugima treba hitno za završetak broja. OK, ali zašto bi se to nas ticalo? I nama treba hitno da bi bilo kada ističe NDA, jer naša konkurencija, bez obzira što je na stranom jeziku, objavljuje istog dana kada ističe NDA. Ali dobro, uzimamo kartu. Šta se desi? Karta ne može da provrti jedan jedini test. Neispravna je. Da li su je oštetili, ili je takva došla, ne znam, i ne zanima me. Ali, gde ćeš naći objektivniju informaciju od te? Pa nama bi najlakše bilo da drmnemo par infoa sa neta i to je to. Čemu to, i kuda to vodi? I kako da ja sada verujem da je onaj ko ju je probao pre mene zaista testirao, ili je i on imao iste probleme, pa onda klonuo glavom i napisao nešto napamet? Da, najjače da smo mi ti koji su neobjektivni.
Njima, vendorima i PR agencijama, ne trebaju objektivni prikazi! To se stalno smeće sa uma. Njima trebaju pohvalni prikazi, koji će njihove proizvode prikazivati u najlepšem mogućem svetlu. Ne trebaju im korisnici koji će pažljivo meriti između proizvoda i određivati gde da daju novac, već korisnici koji će da kupuju što više njihovog i što manje tuđeg. Da se razumemo, sasvim je OK to želeti, a druga stvar sprovoditi u praksi kroz davanje para onima koji nekritički hvale na sva usta, i nedavanje para svima drugima. Njima trebaju novinari koji će da ih jure, da ih mole i kume, sve u zamenu za neki semplić ili odlazak na večeru/ivent. To je sve što im treba. Njima ne trebaju oni koji detektuju problem, njima ne trebaju oni koji uoče da negde postoji neka mana, ili koji navode šta bi moglo biti bolje. Onda se nama spočitava sve i svašta.
Polazim od svog primera. Evo, radim uporedni prikaz laptopova. Uradim 12-ak laptopova, uz sve ostale obaveze koje imam, mooda mi otpadnu od rada tokom minimum 2 nedelje, cimam se, testiram svaki, upravo sa ciljem da bih pružio kupcima što objektivniju sliku, da im dam rezultate testova koje neću prepisati sa neta, da bih im rekao da baterija traje toliko i toliko umesto da iskoristim neki battery test koji će se završiti za par minuta i dati nekakav rezultat. I to, pošto radim tako kako radim, nema teoretske šanse da istestiram neki veći broj računara u kratkom periodu. Nemoguće je. Zato se trudim da odaberem 2-3 po brendu, sveukupno 12-15 najinteresantnijih modela. Da bi me onda ista ta publika kritikovala "e a gde ti je A52J, A52JQ i A58KR, zašto na testu imaš samo A52R i A56B".
Na šta nailazim sa druge strane? Bombastične prikaze "40 notebook računara", "65 najpopularnijih laptopova", "30 laptopova za proleće" i slično, koji su pisani napamet, na osnovu specifikacija, gde nisu ni videli te laptopove, o svakom laptopu po jedan ili pola pasusa. I to bi bilo to. E sad, to ne bi bio problem, da upravo naša koncepcija realnog testa nije ona koja pravi problem vendorima. Mi im tražimo laptopove, mi im dosađujemo da ovo ne radi, ono radi, mi im vraćamo neispravno natrag sa zahtevom da dobijemo drugi. Jednostavno rečeno, iz njihove tačke gledišta, "onaj Benchmark ih smara". Iz njihove tačke gledišta, najbolji su ovi što objavljuju po 50 laptopova/štampača/plejera/čega god u jednom uporednom testu. Sa njima nema cimanja, pišu sve same pohvale, sve je super i kul. Oni pišu prikaze za dan-dva, sve je bajno i krasno. Pa vi vidite ko je objektivan u toj priči, a ko je neobjektivan.
Zašto ovo navodim? Upravo zato što su novinari prva i jedina brana kada govorimo o objektivnosti. Ako mi rešimo da ne radimo svoj posao tako da nam vi, krajnji korisnici budete u interesu, već rešimo da radimo svoj posao tako da nam vendori, partneri i PR agencije budu u primarnom interesu, ode mast u propast. A to se dešava, i proces je već nepovratno odmakao. Još jedino na par mesta, uključujući i Bench, stvar uspeva da se održi, zahvaljujući tome što je Bench prepoznat od strane korisnika kao mesto objektivnog informisanja, što mu se vraća posetom. Ali ljudi su u zabludi da je Bench neranjiv, i da je otišao u vode neobjektivnosti, jer im je možda malo i dosadio. Oni misle da će sada neki startup ili nova novina da bude objektivna zato što je nova. Naprotiv, on će upravo da bude najneobjektivniji, jer hoće da privuče partnere, oglašivače, one koji hoće da se reklamiraju, i za to ne bira sredstva.
Međutim, nije dovoljno da to prepoznaju sami korisnici, jer mi od njih direktno nemamo ništa, već i partneri, vendori i agencije, koji bi trebali da, da se ne lažemo, ponekada plate neku reklamu da bismo i mi od nečega živeli, jer mi nemamo proizvod koji ćemo direktno da prodajemo i naplaćujemo. Naš proizvod su objektivni testovi, prikazi, intervjui i vesti, jednom rečju sadržaji, i onda jurimo da to neko podrži. Da nam plati niko neće, jer ne plaća se objektivnost. Samo neobjektivnost i naklonjenost danas mogu da izvuku pare. Dakle, ne da plati, već da podrži. Onda dođe Nvidia i soli ti pamet, a ovamo šalje karticu na test na 20 redakcija, na 1 dan. I zato mi cenimo partnere koji su svesni tih problema sa kojima se MI suočavamo, i koji su voljni da nas podrže. I zahvalni, ne zato što oni plaćaju testove, već zato što podržavaju nas, jer mi pišemo OBJEKTIVNE testove, dajemo rezultate, oslanjamo se na godine iskustva.
Upravo zato poštujemo takve partnere, a vremenom se gradi odbojnost i prezir prema onima koji su yayare. To je ono što je Peca pokušao da kaže i što se ne razume. A mi ćemo nastaviti da pišemo objektivno, jer kada bismo prestali da pišemo objektivno, nas bi prestali da podržavaju upravo ti partneri koji nas podržavaju zbog objektivnosti. Kada bismo mi sada krenuli da im se ulagujemo i pišemo u njihovu korist, oni bi sami posle nekog vremena prekinuli saradnju. Zašto bi plaćali reklamu, ako ih ionako promovišemo u tekstovima, a drugog izbora i nema...I upravo zato nismo ludi da narušimo ono najbitnije, a to je objektivnost prikaza. Sa druge strane, možda smo ludi zbog toga. Možda bi u stvari bilo bolje da na brzaka uzmemo lovu sa svih strana odakle god možemo. U principu, takvi brzo propadaju, ali ko zna, možda bi tako nešto zaista bilo bolje. Vi, naši čitaoci, prosudite sami. Ako vas ima, a ima vas, znači da radimo dobro. Bench traje, a da pravi svinjarije, trajao bi koliko i razni mediji i "mediji", za koje niste ni čuli, a koji su verovatno u nekom trenutku obrnuli para koliko i mi ili čak više, unutar nekog vremenskog perioda, idući na neobjektivnost. Ali dugoročno, ne vredi...