Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

Poslednja izmena:
@g@w
nisam malopre hteo da dizem tenziju, ali ajmo sada otvorenije:
1. onaj isti iritantan zvuk sam primetio i na 5870 kartici na onom youtube linku
2. ne citas sve sa paznjom, izvlacis i izvrces kako ti odgovara, lepo sam rekao da ono sto ce mi naprimer masina sa ati karticom odraditi u premieru (dakle poslu koji radim i za koji mi treba kartica) za 30 min. fermi ce mi odraditi za 2-3 min. Pa da te vidim sada o toj ekoloskoj svesti i potrosnji energije. Ako ti ne vidis iz mog posta zasto je za mene Fermi dobar proizvod onda ti sebe diskvalifikujes iz svake diskusije gde je potrebno da se prvo razume sta je sagovornik rekao, pa tek onda da kazes nesto.
Ja nisam entuzijasta u smislu u kome ti govoris, ako si uopste upotrebio dobar izraz. Ja bih rekao da sam veom racionalan. Fermi ce mi ustedeti 2 sata vremena svakog radnog dana. Tih dva sata mogu da iskoristim da igram igrice ili da provedem vreme sa porodicom. I naravno, ako mi buka bude smetala instaliracu vodeno hladjenje ili cu da se snadjem na neki drugi nacin. Poenta je da mogu nesto da uradim pa makar se i snalazio na ovaj ili onaj nacin. Sa karticama drugog proizvodjaca to ne mogu pa da su stvarno besumne i 5x jeftinije. Razmisli malo pre nego sto pocnes da jedes g@wna.

Pa tako reci a nemoj pričati generalno (većini grafa služi za gejming kao što reče najj). Ti zapravo nisi nikakav entuzijasta, ti si profesionalac kome treba proizvod koji će mu završiti posao. Zato nemoj pričati o gejmingu jer kad pričamo o buci i kukamo na nju mi gledamo iz perspektive gejmera za koga nema smisla dati mnogo više para za 15% veće performanse.

Što se tiče GPGPU, svi su se složili da je tu jedina opcija nVidija jer ATI nema upotrebljiv softver. Onaj password breaker pokazuje da Fermi nije baš toliko napredniji koliko se misli i pitanje je šta bi bilo da ATI ima razvijen i razrađen softver, ali dobro to nije realnost a nju treba prihvatiti onakvu kakva jeste. Za tebe je najbolje da ne budeš cicija i u startu pazariš najkvalitetniji Fermi iz koga se najviše može izvući. Realno, ove kartice su namenjene za gejming, za profije će biti Quadro a tu su i Tesle ali kapiram ja da su cene mnogo visoke. U svakom slučaju ti želim sreću i ako se odlučiš za ove sa fabričkim (očigledno neadekvatnim) hlađenjem. Ovo za g@wna stvarno nema smisla i ne priliči ti ali preću ću preko toga.

@Uruk Ako stvarno planiraš 5850 gledaj nekako da nabaviš model sa Samsung čipovima ako je ikako moguće, da bi izbegao potencijalni problem sa GSOD.

Gainward, odnosno Palit, su nas već navikli da odma krenu sa ovakvim rešenjima :)

iskreno se nadam da ce se pokazati Ok ova karta ... Ostavljam joj lufta do jeseni..za sad ovoj mojoj vidim upgrade u 5850-5870 ili 470.... naravno zavisi i od igara , mislim ako budu zahtevnije. Nadam se i da ce da odstancaju dovoljan broj cipova da budu kolko tolko konkurentne sa atijevim kartama...
a nema smisla dati mnogo više para za 15% veće performanse.

upravo to i jeste sustina..valjda ce da to shvate i jedni(Nvidia) i drugi

Poslednja izmena:
***. kad sam nicim izazvan umem da odreagujem na razlicite nacine.
a bio sam vrhunski gejmer svojevremeno, u igrama koje sam igrao:)

Temperatura i buka se mogu resiti sa nekim ne-referentnim hladnjakom, to nece biti problem. Ljudi kupuju takve kulere i zbog izgleda a ne samo zbog hladjenja a ima i proizvodjaca koji vec prodaju sa takvim hladnjakom. Ostaje potrosnja i cena. Tu za sada nema popravke, videcemo na dalje.

Poslednja izmena:
Ne mozes da mi kazes da lupetam. Ja sam samo prokomentarisao sta si ti napisao.

Novinar bolje radi svoj posao kada ga ATi prvo malo odvede na Ibizu, nema poterbe da bilo ko utice na njega on to sam bolje uradi dok je jos pod utiskom.

Znam da stvari tako funkcionisu ali se meni to ne svidja, to je moj stav.

Zasmeta kada pomenes da bi trebali i ovi drugi da se slihtaju vise.

Nemam nista protiv bilo koga, hocemo samo objektivnost a ne ko je gde bio i da na osnovu toga sudimo o firmama.

Podržavam te 100%, i cela konstrukcija bi bila apsolutno tačna. Jedino fali ono najbitnije, a to je - (ne)objektivnost, koja je potreban i dovoljan uslov da se cela konstrukcija manifestuje u realnosti. Drugim rečima, kada je to Benchmark bio neobjektivan, poluistinit, lažljiv, naginjao u korist jednih naspram drugih, pa da se sve to što si naveo i pokaže takvim u realnosti? Prosto neverovatno - na jednom od retkih preostalih sajtova koji su 100% objektivni i gde nema ama baš nikakvog uticaja od uredništva na autore pravi se nekakva idejna konstrukcija u kontrasmeru, zaboravljajući pri tome da se najbitniji uslov za to nije ispunio - Benchmark nije neobjektivan. Naprotiv.

Evo tog Fermija. Došla, koliko je meni poznato, 1 (jedna) karta za celu Srbiju. Ide od ruke do ruke, posle 3-4 promene dolazi do Benchmarka. Za početak, zašto ne prvo kod Benchmarka, koji je najveći i najsposećeniji medij? Izgovor je da drugima treba hitno za završetak broja. OK, ali zašto bi se to nas ticalo? I nama treba hitno da bi bilo kada ističe NDA, jer naša konkurencija, bez obzira što je na stranom jeziku, objavljuje istog dana kada ističe NDA. Ali dobro, uzimamo kartu. Šta se desi? Karta ne može da provrti jedan jedini test. Neispravna je. Da li su je oštetili, ili je takva došla, ne znam, i ne zanima me. Ali, gde ćeš naći objektivniju informaciju od te? Pa nama bi najlakše bilo da drmnemo par infoa sa neta i to je to. Čemu to, i kuda to vodi? I kako da ja sada verujem da je onaj ko ju je probao pre mene zaista testirao, ili je i on imao iste probleme, pa onda klonuo glavom i napisao nešto napamet? Da, najjače da smo mi ti koji su neobjektivni.

Njima, vendorima i PR agencijama, ne trebaju objektivni prikazi! To se stalno smeće sa uma. Njima trebaju pohvalni prikazi, koji će njihove proizvode prikazivati u najlepšem mogućem svetlu. Ne trebaju im korisnici koji će pažljivo meriti između proizvoda i određivati gde da daju novac, već korisnici koji će da kupuju što više njihovog i što manje tuđeg. Da se razumemo, sasvim je OK to želeti, a druga stvar sprovoditi u praksi kroz davanje para onima koji nekritički hvale na sva usta, i nedavanje para svima drugima. Njima trebaju novinari koji će da ih jure, da ih mole i kume, sve u zamenu za neki semplić ili odlazak na večeru/ivent. To je sve što im treba. Njima ne trebaju oni koji detektuju problem, njima ne trebaju oni koji uoče da negde postoji neka mana, ili koji navode šta bi moglo biti bolje. Onda se nama spočitava sve i svašta.

Polazim od svog primera. Evo, radim uporedni prikaz laptopova. Uradim 12-ak laptopova, uz sve ostale obaveze koje imam, mooda mi otpadnu od rada tokom minimum 2 nedelje, cimam se, testiram svaki, upravo sa ciljem da bih pružio kupcima što objektivniju sliku, da im dam rezultate testova koje neću prepisati sa neta, da bih im rekao da baterija traje toliko i toliko umesto da iskoristim neki battery test koji će se završiti za par minuta i dati nekakav rezultat. I to, pošto radim tako kako radim, nema teoretske šanse da istestiram neki veći broj računara u kratkom periodu. Nemoguće je. Zato se trudim da odaberem 2-3 po brendu, sveukupno 12-15 najinteresantnijih modela. Da bi me onda ista ta publika kritikovala "e a gde ti je A52J, A52JQ i A58KR, zašto na testu imaš samo A52R i A56B".

Na šta nailazim sa druge strane? Bombastične prikaze "40 notebook računara", "65 najpopularnijih laptopova", "30 laptopova za proleće" i slično, koji su pisani napamet, na osnovu specifikacija, gde nisu ni videli te laptopove, o svakom laptopu po jedan ili pola pasusa. I to bi bilo to. E sad, to ne bi bio problem, da upravo naša koncepcija realnog testa nije ona koja pravi problem vendorima. Mi im tražimo laptopove, mi im dosađujemo da ovo ne radi, ono radi, mi im vraćamo neispravno natrag sa zahtevom da dobijemo drugi. Jednostavno rečeno, iz njihove tačke gledišta, "onaj Benchmark ih smara". Iz njihove tačke gledišta, najbolji su ovi što objavljuju po 50 laptopova/štampača/plejera/čega god u jednom uporednom testu. Sa njima nema cimanja, pišu sve same pohvale, sve je super i kul. Oni pišu prikaze za dan-dva, sve je bajno i krasno. Pa vi vidite ko je objektivan u toj priči, a ko je neobjektivan.

Zašto ovo navodim? Upravo zato što su novinari prva i jedina brana kada govorimo o objektivnosti. Ako mi rešimo da ne radimo svoj posao tako da nam vi, krajnji korisnici budete u interesu, već rešimo da radimo svoj posao tako da nam vendori, partneri i PR agencije budu u primarnom interesu, ode mast u propast. A to se dešava, i proces je već nepovratno odmakao. Još jedino na par mesta, uključujući i Bench, stvar uspeva da se održi, zahvaljujući tome što je Bench prepoznat od strane korisnika kao mesto objektivnog informisanja, što mu se vraća posetom. Ali ljudi su u zabludi da je Bench neranjiv, i da je otišao u vode neobjektivnosti, jer im je možda malo i dosadio. Oni misle da će sada neki startup ili nova novina da bude objektivna zato što je nova. Naprotiv, on će upravo da bude najneobjektivniji, jer hoće da privuče partnere, oglašivače, one koji hoće da se reklamiraju, i za to ne bira sredstva.

Međutim, nije dovoljno da to prepoznaju sami korisnici, jer mi od njih direktno nemamo ništa, već i partneri, vendori i agencije, koji bi trebali da, da se ne lažemo, ponekada plate neku reklamu da bismo i mi od nečega živeli, jer mi nemamo proizvod koji ćemo direktno da prodajemo i naplaćujemo. Naš proizvod su objektivni testovi, prikazi, intervjui i vesti, jednom rečju sadržaji, i onda jurimo da to neko podrži. Da nam plati niko neće, jer ne plaća se objektivnost. Samo neobjektivnost i naklonjenost danas mogu da izvuku pare. Dakle, ne da plati, već da podrži. Onda dođe Nvidia i soli ti pamet, a ovamo šalje karticu na test na 20 redakcija, na 1 dan. I zato mi cenimo partnere koji su svesni tih problema sa kojima se MI suočavamo, i koji su voljni da nas podrže. I zahvalni, ne zato što oni plaćaju testove, već zato što podržavaju nas, jer mi pišemo OBJEKTIVNE testove, dajemo rezultate, oslanjamo se na godine iskustva.

Upravo zato poštujemo takve partnere, a vremenom se gradi odbojnost i prezir prema onima koji su yayare. To je ono što je Peca pokušao da kaže i što se ne razume. A mi ćemo nastaviti da pišemo objektivno, jer kada bismo prestali da pišemo objektivno, nas bi prestali da podržavaju upravo ti partneri koji nas podržavaju zbog objektivnosti. Kada bismo mi sada krenuli da im se ulagujemo i pišemo u njihovu korist, oni bi sami posle nekog vremena prekinuli saradnju. Zašto bi plaćali reklamu, ako ih ionako promovišemo u tekstovima, a drugog izbora i nema...I upravo zato nismo ludi da narušimo ono najbitnije, a to je objektivnost prikaza. Sa druge strane, možda smo ludi zbog toga. Možda bi u stvari bilo bolje da na brzaka uzmemo lovu sa svih strana odakle god možemo. U principu, takvi brzo propadaju, ali ko zna, možda bi tako nešto zaista bilo bolje. Vi, naši čitaoci, prosudite sami. Ako vas ima, a ima vas, znači da radimo dobro. Bench traje, a da pravi svinjarije, trajao bi koliko i razni mediji i "mediji", za koje niste ni čuli, a koji su verovatno u nekom trenutku obrnuli para koliko i mi ili čak više, unutar nekog vremenskog perioda, idući na neobjektivnost. Ali dugoročno, ne vredi...

Poslednja izmena:
Evo tog Fermija. Došla, koliko je meni poznato, 1 (jedna) karta za celu Srbiju. posle 3-4 promene dolazi do Benchmarka...

Da nije to do toga da se u celoj Srbiji proda manje od 10 high-end karti? Koliko je u Srbiji prodato GTX 295, Ati 5970, ranije 8800 Ultri? Ne samo prodato, koliko ih je uopšte uvezeno. Kad bi slali svim bitnijim pisanim i internet medijima koji se u ovoj zemlji bave ovom tematikom, verovatno bi bilo više karti nego što će biti prodato u celoj zemlji.

Poslednja izmena:
Njima, vendorima i PR agencijama, ne trebaju objektivni prikazi! To se stalno smeće sa uma. Njima trebaju pohvalni prikazi, koji će njihove proizvode prikazivati u najlepšem mogućem svetlu. Ne trebaju im korisnici koji će pažljivo meriti između proizvoda i određivati gde da daju novac, već korisnici koji će da kupuju što više njihovog i što manje tuđeg. Da se razumemo, sasvim je OK to želeti, a druga stvar sprovoditi u praksi kroz davanje para onima koji nekritički hvale na sva usta, i nedavanje para svima drugima. Njima trebaju novinari koji će da ih jure, da ih mole i kume, sve u zamenu za neki semplić ili odlazak na večeru/ivent. To je sve što im treba. Njima ne trebaju oni koji detektuju problem, njima ne trebaju oni koji uoče da negde postoji neka mana, ili koji navode šta bi moglo biti bolje. Onda se nama spočitava sve i svašta.

Bravo!!! To je ono o cemu pricam svo vreme. Ne trebaju im korisnici koji će pažljivo meriti između proizvoda i određivati gde da daju novac to je sustina. Zasto bih ja ili bilo ko branio-bio fanboy Atija ili nV, to je ludost, jer se odnos njihovog kvaliteta/cena smenjuje s vremena na vreme, cas su bolji jedni cas drugi, i ko god forsira bilo koje od njih, svojevoljno bira da 50% vremena svog zivota bude ovca

Mada kad sam cuo za tu drskost nV i takav tretman nas i naseg trzista, razmislicu kad cu kupiti ponovo nV. Kad bi bio izbor da kupim nV ili ati za isti novac/isti perf uvek bih DO SADA isao na nV. Ali ne vise. Trebalo bi malo vise ponosa da pokazemo, i kao pojedinci a samim tim i kao zemlja/trziste
Ako sam sebe ne postujes niko te nece postovati je moja poruka za Pecu i sve ostale. Ko ih da ne kazem sta. Sta ce nam oni. Opasno me je iznervirala ta prica

Poslednja izmena:
Mada kad sam cuo za tu drskost nV i takav tretman nas i naseg trzista, razmislicu kad cu kupiti ponovo nV. Kad bi bio izbor da kupim nV ili ati za isti novac/isti perf uvek bih DO SADA isao na nV. Ali ne vise.

Nikad nije bilo za 2 graficke, zelena i crvena, za isti novac, iste performanse, ista potrosnja, ista buka...
Sto se mene tice, ja cu uvek da kupim bolji proizvod za iste pare.
4850 u odnosu na 9800GT(X), GTX260 216SP u odnosu na 4870 (dobro ove je close :)), GTX 275 u odnosu na 4890,...
Odnos Nvidia-e prema meni kao krajnjem korisniku ?
Pa isti kao i Atijev, kakve veze ja imam sa bilo kim od njih :).
Ono sto ja hocu je relativno jeftina karta u odnosu na performanse, i to mi je jedina zvezda vodilja ;).

Poslednja izmena:
Decibeli

Da li ljudi znaju da je dB logaritamska funkcija?

Razlika od 4 dB znaci da je buka duplo jaca. Vodite se tom logikom a evo i neki brojevi cisto da vidite kako to funkcionise.

0 dB = referentna vrednost
1 dB = 1.26 puta jace
2 dB = 1.58 puta jace
3 dB = 2 puta jace
...
56 dB = 398 miliona puta jace
57 dB = 501 miliona puta jace
58 dB = 631 miliona puta jace
59 dB = 794 miliona puta jace

------------------

A sto se tice Fermija, nema sanse da pazarim ista sto je skulje od 100 evra. Pa imao sam 6600GT, pa 7600GT i sada HD3870 i uvek ih kupovao kada su vec 2 generacije iznad bile u prodaji. Zasto? Jer ja menjam graficku kad 5 igara uzastopno koje ocu da igram koce ili stucaju... popizdim i kupim polovnjacu sledece generacije za jeftinije pare. Ali sa 3870... tesko da ce skoro doci do smene jer igram se na TVu koji ima 720p rezoluciju i sve sto sam upalio do sada ne zeza. (dirt2 i Dragon Age i konstantno koriscenje PCSX2 --- ima tone igara koje nemogu da posmrde PCu)

Da nije to do toga da se u celoj Srbiji proda manje od 10 high-end karti. Koliko je u Srbiji prodato GTX 295, Ati 5970, ranije 8800 Ultri. Ne samo prodato, koliko ih je uopšte uvezeno. Kad bi slali svim bitnijim pisanim i internet medijima koji se u ovoj zemlji bave ovom tematikom, verovatno bi bilo više karti nego što će biti prodato u celoj zemlji.

Naravno, prodaja tih karti je veoma mala, ali nema toliko veze sa ovim o čemu govorim. Ovde je reč o predstavljanju nosećeg proizvoda kompanije, što je deo kojim se bavi marketing, to je odvojeno od prodaje. Poenta je da predstavnik (sad, da li je to lokalna kancelarija, PR agencija, uvoznik, zastupnik, nebitno) za potrebe prikazivanja obezbedi 1 proizvod (ovaj put je to Fermi, bila je takva recimo Nokia N97, biće takvih slučajeva u budućnosti) za SVE medije, očekujući valjda da će ti mediji provesti sat-dva ili koliko već sa tim proizvodom.

To je ponižavanje za tržište i za korisnike, i razlog zašto se sve teže kreiraju objektivni prikazi bilo čega. Takođe, to je politika koja sve više uzima maha, koja na isti način tretira Bench sa 20,000 okrenutih strana dnevno i sajt XY sa 120 okrenutih strana dnevno, kojima je XY bolji jer će na sva usta da nahvali proizvod (računajući da će ih dovući za reklamu) od Bencha kome daju proizvod na test, a ne znaju ni da li ćemo im proizvod okarakterisati lošim ili dobrim. Na kraju, nastradaju i jedni i drugi, ali mene zabole što nastradaju drugi, već što se takvom politikom i nama frlja sve nadole zbog pritisaka sa svih strana, bilo to vreme za testiranje, obezbeđivanje semplova na vreme, količina novca od reklama ili problemi sa zaključcima testova koji nisu po volji nekom liku koji nije koristio komp nizašta drugo sem za Fejsbuk, završio je neku ekonomiju (ako i to) a pre par nedelja se zaposlio na solidno plaćenu poziciju u nekoj marketinškoj agenciji koja je zadužena za neki od najpoznatijih brendova u zemlji. I onda taj za nas priča kako smo mi sa tim i tim banerom skupi, a dobar je sajt kod koga je baner 100 evra jeftiniji, samo što imamo 260 puta veću posetu od tog sajta, koji pride ništa ni ne testira i deli nagrade i šakom i kapom. On je dobar. Benchmark je loš. Njih ništa drugo ne interesuje.

Tu je i druga strana medalje o kojoj ne bih da pričam, a to je da u zemlju uđe X primeraka nekog proizvoda za potrebe prezentacije i medija, a do medija dođe jedan jedini koji se vrti na 20 mesta. Ne bih da pričam ne zato što ne želim da pričam, već zato što nemam dokaze. Što ne znači da mislim da je i za Fermi bilo tako, ali za neke druge slučajeve (nevezano za Nvidiju) znam itekako da je bilo tako. Jednostavno, dođe 10 uređaja, agencija proda 9 i strpa pare sebi u džep, ostane 1 koji se vrti na dan dva svuda.

Jednostavno, ispod svega toga postoji milion stvari koje krajnjem korisniku nisu vidljive, i koje bi mu bile potpuno nelogične ma u čiju se perspektivu stavio jer nisu ni u čijem interesu (naizgled), ali se dešavaju i na nama je da se borimo sa njima. Naizgled ljudi misle da je povezano i da se radi na ne znam kom visokom nivou, a u stvari se radi o vrlo, vrlo perfidnim poluamaterskim igrarijama. Naravno, ima firmi, zastupnika, PR agencija, ljudi sa kojima je milina raditi, pa i onih koji su jednostavno korektni. Sa druge strane, ima onih koji ne prezaju ni od čega, ni od podmetanja, ni od plasiranja loših glasina, koji potplaćuju semplovima novinare koje sve redom možete da vidite da pišu u 10 časopisa, poturaju tekstove pa ako prođe prođe, vrše bezobzirne pritiske i jednostavno guraju svoje po svaku cenu. Ti vama, kao kranjim korisnicima, nisu nikakvi prijatelji, žele vam sve najgore i vi ih uopšte ne interesujete, a mi na Benchmarku smo jedina vrsta zaštite, zato što želimo da budemo objektivni.

Izvinjavam se što sam celu ovu priču uvrstio ovde gde govorimo o Fermiju, možda ima i adekvatnijih mesta, a i Peca ju je pomalo isprovocirao svojim pisanjem, ali je sjajan povod da steknete uvid u to kako se ovde radi, zbog čega, i sa kakvim se mi sve problemima susrećemo u svom radu, a koji itekako utiču na nas. U krajnjoj liniji, da znate zašto još uvek nema testa na Benchu. Ne zato što Benchmark plaća ATI, ne zato što nema ko da testira, ne zato što ne želimo da prikažemo, ne zato što smo imali nesporazume sa ovim ili onim - već jednostavno zato što je do nas karta došla poslednja, bili smo na dnu prioriteta (iz kog razloga, neću da ulazim) i došla je neispravna karta. Pa vi vidite koliko su objektivni prikazi te iste karte na srpskom jeziku, koja je pre nas bila kojekuda. Otkud ja da znam da li su i oni imali iste probleme sa kartom, ili ju je možda spalio baš onaj kod koga je bila neposredno pre nas (a pri svemu tome, verujte da ne znam tačno ni kod koga je sve bila, niti kod koga je bila neposredno pre nas).

Eto :(

Nikad nije bilo za 2 graficke, zelena i crvena, za isti novac, iste performanse, ista potrosnja, ista buka...
4850 u odnosu na 9800GT(X), GTX260 216SP u odnosu na 4870 (dobro ove je close :)), GTX 275 u odnosu na 4890,...
Ono sto ja hocu je relativno jeftina karta u odnosu na performanse, i to mi je jedina zvezda vodilja ;).

Kako nije bilo, bilo je. I ti si naveo par. E sad, naravno da se podrazumeva da ne mogu biti klonirane, nego veoma slicne, dok su im cena i brzina identicne. Recimo 4830/9800gt koje sam razmisljao da kupim u jednom trenutku. I ranije je bilo toga.
Sto se fermija tice, cak i da mi je potreban za neki profesionalan rad, opet bih stavio prst na celo. Nije nV luda sto daje garanciju na gpu 1 god. Zivotni vek na 100 stepeni nije bas visok. Ako na 20c sobne temp. dostize 93, koliko ce na 32c? Preko 100. Izbeci u sirokom luku.

Kakva razrada zakljucka!!!
Najbolji pokazatelj stanja na trzistu grafickih karti u Desktop segmentu je kretanje cena.Skok cena i povecana potraznja, Ati brenda je u najvecoj meri iniciran pojavom Fermija.Treba li ista dodati???

OFF:
Ne mogu da verujem da je No.1 ovog foruma javno izrekao istinu!Kada neko smatra i ima argumente da je 100% u pravu,sme i mora da pokaze zube.To bi u takvim slucajevima trebalo da da rezultate,u koliko suprotna stana ima i malo mozga!

Moj respekt i podrska, pa makar i na ovakav nacin za Benchmark!
:wave:

Poslednja izmena:
Sto se fermija tice, cak i da mi je potreban za neki profesionalan rad, opet bih stavio prst na celo. Nije nV luda sto daje garanciju na gpu 1 god. Zivotni vek na 100 stepeni nije bas visok. Ako na 20c sobne temp. dostize 93, koliko ce na 32c? Preko 100. Izbeci u sirokom luku.

Sledeci put kad stavis prst na celo vidi da i ti malo razmislis...., ako si pratio testove NV je nastelovala ventilator da odrzava temeraturu od ~94C pa tako i GTX470 i 480 u loadu imaju iste temperature ali na gtx480 ventilator se vrti na 66% a na 470 manje (~50-60%)... i po toj logici ako ambient temperatura ode gore vent ce povecati obrtaje (i buku) da bi kartu zadrzao na 94C...
Ova podesavanja se mogu promenuti sa riva tunerom ili editovanjem bios-a a i kad dodju ne referentni kuleri videt cemo sta ce biti....

PS: ne treba zaboraviti da je to opterecenje samo pri testu OCCT GPU test koji GPU optereti sa 100%, za sada ni jedna igra ne opterecuje gpu sa vise od 80-90%

Poslednja izmena:
U Nemackoj su GTX470 dosli po ceni od 350 Eur :

http://www.alternate.de/html/shop/p...niT09L485cNLdqJr9976b0Sh0BAMCl9yq/GTc5hVe+g=&

http://www.alternate.de/html/shop/p...E/s+iwhE1/YyaMhd40NMgKb9hRfTb0NrEep+kQCHUCs=&

http://www.mix-computer.de/html/product/detail.html?artNo=JCXWF2&

http://www.avitos.com/shop/info_spe...ct=&search_group=&search_order=&product_list=

Cene u Nemackoj i kod nas su jako slicne,odnosi se na graficke karte.Pratim vec duzi period i takva je situacija..

350 eur za GTX470 mozda i nije toliko losa cena za pocetak,kapiram da ce biti jos niza malo kasnije mada po meni je trebalo odmah da se ide na nizu..Obzirom da su cene ATI 5870 cak i vece (kod nas je Sapphire 5870 - 300 eur) a karte su tu negde moze se reci da ce ova kartica ugledati svetlost dana.Jos ocekujmo i non referentne primerke koji ce za sigurno doneti nize temperature i manju buku.

Poslednja izmena:
Poruka za Bench crew. Manite se corava posla ovde i radite svoj posao kako ste radili i do sada. Ipak samo zahvaljujuci vasim testovima imate i toliko poseta.

Mozda jedino zameram Peci malo sto prizeljkuje buduce poraze Nvidie kako bi mogao da je oblati u svom izvestaju. Vidi se da je coveku tesko palo bahato ophodjenje Nvidie prema benchu, pa ga i sa druge strane razumem.

Hmm, ovo poredjenje ATi Nvidia nije realno ,jer ove karte koje su uporedjivane nikako nisu u istom cenovnom rangu. Koliko vidim za poslednje dva para(GTX260 216SP u odnosu na 4870 ,GTX 275 u odnosu na 4890 ) razlika u ceni je +25% za Nvidia-u .

Poruka za Bench crew. Manite se corava posla ovde i radite svoj posao kako ste radili i do sada. Ipak samo zahvaljujuci vasim testovima imate i toliko poseta.

Mozda jedino zameram Peci malo sto prizeljkuje buduce poraze Nvidie kako bi mogao da je oblati u svom izvestaju. Vidi se da je coveku tesko palo bahato ophodjenje Nvidie prema benchu, pa ga i sa druge strane razumem.

Nije ovo ovde ćorav posao. Forum je mesto za sve nas, naša zajednica. Jeste da Peca ima sva prava :D ali on to tako doživljava, i veoma nam je bitno da nas forumaši razumeju, da imaju uvid u to šta se radi i kako se radi. Zato i pišemo, nije ovo za nas ćorav posao, naprotiv. Nama je, primera radi, bitnije da vi ovde dobijete korektnu i (po našem mišljenju) pravu sliku o tome šta se dešava nego da danas npr. bude okačeno 18 umesto 15 vesti. Mogao sam ja da se posvetim tome i da kuliram ovu diskusiju, ali nije to to :)

@G@W
A jel si ti malo dete kome nije jasno da 5870 nije NISTA tisa od GTX470 ??

AKo ti na ovom videu: http://www.hardocp.com/article/2010/03/26/nvidia_fermi_gtx_470_480_sli_review/7 ne mozes da razlucis razliku u buci koju generise turbina na Fermiju, u odnosu na Cypress i ostajes pri svome, da razlike ne ma, onda definitivno imas neki problem sa culom sluha:

A, ako se pak i dalje drzi price o "svega 2-3" decibela, onda procitaj sta je covek objasnio u svom postu:

Da li ljudi znaju da je dB logaritamska funkcija?

Razlika od 4 dB znaci da je buka duplo jaca. Vodite se tom logikom a evo i neki brojevi cisto da vidite kako to funkcionise.

0 dB = referentna vrednost
1 dB = 1.26 puta jace
2 dB = 1.58 puta jace
3 dB = 2 puta jace
...
56 dB = 398 miliona puta jace
57 dB = 501 miliona puta jace
58 dB = 631 miliona puta jace
59 dB = 794 miliona puta jace

------------------

A sto se tice Fermija, nema sanse da pazarim ista sto je skulje od 100 evra. Pa imao sam 6600GT, pa 7600GT i sada HD3870 i uvek ih kupovao kada su vec 2 generacije iznad bile u prodaji. Zasto? Jer ja menjam graficku kad 5 igara uzastopno koje ocu da igram koce ili stucaju... popizdim i kupim polovnjacu sledece generacije za jeftinije pare. Ali sa 3870... tesko da ce skoro doci do smene jer igram se na TVu koji ima 720p rezoluciju i sve sto sam upalio do sada ne zeza. (dirt2 i Dragon Age i konstantno koriscenje PCSX2 --- ima tone igara koje nemogu da posmrde PCu)
decibe tamo-amo... "nije svejedno" :D
Vecinu kupaca zaboli to sto trosi 50w vise cak ni vecini nece ni biti svesna da trosi nesto vise...
Definitivno si u pravu "neznanje jeste blazenstvo"! Ali onaj ko bude morao da upgradeuje svoje napajanje, vrlo ce biti svestan potrosnje Fermija!

A sto se tice temperature, ja i daljene mogu da razumem, kako je tebi 94 stepena C u "piku" (obican 3DMark Vantage test) OK? Mislim, 'ajd stoji da je to ocigledno u specifikaciji Fermija (bas kao i throtlovanje na 101 stepen), ali da je to OK... hm... da je izasla zimuz, pa da se covek dogreva na nju bilo bi pozeljno, a ne samo opravdavajuce :d

Nije ovo ovde ćorav posao. Forum je mesto za sve nas, naša zajednica. Jeste da Peca ima sva prava :D ali on to tako doživljava, i veoma nam je bitno da nas forumaši razumeju, da imaju uvid u to šta se radi i kako se radi. Zato i pišemo, nije ovo za nas ćorav posao, naprotiv. Nama je, primera radi, bitnije da vi ovde dobijete korektnu i (po našem mišljenju) pravu sliku o tome šta se dešava nego da danas npr. bude okačeno 18 umesto 15 vesti. Mogao sam ja da se posvetim tome i da kuliram ovu diskusiju, ali nije to to :)

Dobro nisu corava posla. Mislio sam u smislu borbe protiv vetrenjaca u novinarstvu ali je valjda potrebno naglasiti to jednom cisto da znaju ljudi sta se desava. A sto se tice vasih vesti... okacis jednu ali vrednu i za mene dovoljno. Ovi strani sajtovi su tako postali ofucani da je to strasno. Onaj Toms je djubre postao nevidjeno. 6 vesti o kutijama o Fermiju, pa zatim i 2 slike do konacnog pregleda da bi na kraju napisao isto sto je receno o toj karti vec nedeljama unazad. Mozda su oni bili pre vas pa im takodje nije radila karta :eyebrows:

Naveo sam i sam u svom poslednjem postu da neke stvari ne smem da kazem ni u afektu, ali eto, gnev neki me je savladao. Glupo je da kazem da to nisam rekao ili ne daj boze da obrisem, ali eto - nisam trebao da kazem. Ne radujem se nicijem porazu, pa ni njihovom, jednostavno - gledamo svoj deo posla i tako ce i biti

Nikada nam se u zadnjih 5-6-7 godina nije desilo da aktuelan komad hw-a ne prikazemo na vreme i osecam se izigranim, kako god...

...ova tema se polako pretvara u špansku seriju...
Kačite nešto konkretno, pošto nam od testa nema ništa dok ne izađe D! na trafike...

Na njihovu je stetu u svakom slucaju. Sta da vam kazem... napravite detaljni pregled kada dodje do glavnih distributera. I onako ce izvestaj doci u vreme kada se moze i kupiti tako da niko nije na steti. A i ostali izvestaji o ovoj karti u svetu su mi jadni. Pa to je ko ja da citam izvestaj partizanove utakmice na zvezdinom sajtu ili da citam izvestaj na partizanovom. Na jednom pisu kako je sudija poklonio gol mom timu, dok na drugom se velica pobeda. To je postala bolest, a ne objektivno informisanje.

Svaka cast za performanse ali nije vredno 100-150e,zamenio sam gtx280 za 5870 zato sto je brza,tisa,hladnija i manje trosi struje. A ovo novo gtx cudo jeste brze (ne previse) ali bucnije,greje se ko ringla i treba mini elektrana. hmmmm.....

zaboravih da pitam koja je min konfa da bi se iz graficke izvukao maximum?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno