Najzanimljivije, odnosno, najsmesnije u celoj prici je sto covek koji ima 8800 GT... i koji, iako ne mogu egzaktno da tvrdim, ali eto, potpisujem na nevidjeno - nije nikada niti video niti cuo HD 4890/5850/5870... pak soli pamet polovini foruma. To je meni zapanjujuce.
Ne zelim da ulazim u svadju, cisto da se razumemo, samo bih da razjasnimo neke stvari...
1) Zeljko, da li si ti ikada probao ove Radeone-e koje stalno pominjes? Cuo, video... bar drzao u ruci?
GTX 480 sigurno nisi, on pak nije ni sporan, to niko sem hohoye jos nije ni opipao... ali ove ostale, koje tako zustro pljujes i pausalno ocenjujes?
2) Znas li ti uopste sta predstavlja 3dB(A), i sta predstavlja *u buci* 3 decibela razlike izmedju necega? A kamoli 5, 8 ili pak 10, to jos nismo tacno utvrdili kolika je razlika...
3) GTX 480 sigurno neces kupiti, kao sto si i napisao... necu ni ja, vuruna mi ne treba, a i strasno sam osetljiv na buku... da imam vodeno hladjenje, pa da metnem pod neki full-cover blok, mozda bih i razmislio... pa kad je sve tako, koja je tvoja poenta pominjanja da ce doci karta u BH, pa cemo saznati istinu? Sta, cekas da neko pazari, pa da nam dojavi svoje utiske?
I sta *ako* taj neko kaze da se previse greje i da je mnogo bucna? Sta ces u tom, krajnje hipotetickom slucaju, da kazes?
Sa druge strane, ja sam imao i taj 8800 GT, i HD 4870, i HD 4890 (da, onaj sto je " fabricki nategnut do maximuma sa frekvencijama"... a koji sam pak ja, bez ikakvog dizanja napona, overklokovao sa 850/975MHz na 950/1180 za svaki dan, i drzim tako vec godinu dana, 24/7 rad, sa fan profilom na "auto"; ocito, bas je nategnuta karta, nisam ni 5MHz uspeo da izvucem), koji mi je pak trenutno u masini, dok ovo kucam... imam i HD 5850, koji sam uzeo kao naslednika malopre pomenute... a cuo sam, video, i fino istestirao i HD 5870. Fermi produkte nisam i necu, to odmah sad kazem.
Znaci, ja tu pak i imam sta da kazem po pitanju buke, zagrevanja, klokovanja... kacio sam tacne procente, kao i broj obrtaja HD 4890 (100% - 4900RPM)... kacicu isto tako i HD 5850, ko god da zatrazi... imam bas dosta *licnog* iskustva sa ovim serijama Radeon-a. Ne citam sta neko pise po netu, za razliku od tebe.
P.S. I da, cisto da razjasnimo - nikakve brojke nisam ja kacio niti pisao, samo sam citirao Dusanov post. On je pominjao tu famoznu razliku od 9 decibela.