Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

5870 je tiha kartica, tisa od referentne GTX 285.

Neko je pominjao kako je 5870 tiha kartica i da je tisa od GTX2xx serije..Ok lepo je to kad se takve tvrdnje iznesu ali nije precizirano kako je tiha?!Koja su setovanja za fan?Ako je na auto (21%)onda je ok ali tad dize temperaturu i preko 75c sto nije toliko strasno ali se na kraju dodje i do 80c posle duzeg igranja pa se i fan ubrzava..Preko 35% vec usi pocinju da bole!
Ako ovo nije bucno ja ne znam sta jeste :
http://www.youtube.com/watch?v=X-XhwyKAZEI
OK... a jel' prelazi tih 35% u svakodnevnom radu? Nekom igranju, Metroa, Krize, cega god... necega zahtevnog... ne FurMark-a/Kombustor-a?
Jel' ide na tih 50%, 80%... 100 necemo ni da pominjemo, to ionako cujes samo kad sam odsrafis slajder?

Aj' recimo da nikada nisam licno probao i cuo HD 5870 (bas referentni)... aj' recimo da nemam HD 5850, koji teram na 950/1285MHz za svaki dan, sa dignutom voltazom, a ciji fan uvek drzim na "auto" i koji itekako ume da se ugreje, da dobaci i do 86 stepeni u Crysis-u, AvP-u, i pritom i da digne fan na 37%, sto je (bar meni) uzasavajuce (a ni prethodni korak od 33% mi nista vise ne odgovara)... aj' recimo da ne znamo da HD 5870 ima, bar za nijansu (zbog velicine) nesto bolje hladjenje od HD 5850, te da je defakto tisi... ja tebe da pitam, kad sve to zanemarimo, kao neki totalni laik koji HD 5870 nikada nije video niti cuo: prelazi li ova karta tih 35% u svakodnevnom radu, kada se optereti 100% u nekoj zahtevnoj igri?

ATI 5870 i GTX2xx su na default tihe kartice generalno je 5870 tisa..
E sad fazon je u tome sto sa ATI preko 35% je vec postaje jako bucno i tu je prag a dok sam na GTX280 mogao da istrpim i do 60% fana uz cepanja Crysis-a od 3h bez prestanka..
Ovo je licno iskustvo usera tj mene i to niko ne moze da pobije..
Ok prag tolerancije na nivo buke je razlicit ali sto se tice ATI 5870 moj test se podudara sa svim testovima na netu tako da je taj prag zaista na 35% jer je preko vec bucno..
E sad vi uzmite u obzir 35% naspram 60% pa sta je onda tu tise pod istim uslovima igranja ?
Razlika je sledeca sto ATI 5870 ima hladniji chip i moze da se vozi na fan na auto dok kod GTX-a moras da podesavas fan kontrolu jer je chip topliji + ako ide OC fixiranje broja obrtaja je neminovno..U tim uslovima ATI 5870 je svakako tisa karta i to ne moze da se ospori..
Ali ako poredimo fan sa fanom i broj obraja situacija je takva koju sam vec naveo..
@CAR
Vec sam gore rekao da ce fan da se ubrza nakon duzeg igranja ako dostize temp od nekih 80c polako se turbina zalece ali jedno jesi upravu..Chip trpi temp i uglavnom ostaje do tih 35% sto sam i izveo zakljucak da je ATI tisi..

Poslednja izmena:
Pa recimo moj referentni 285 se nečuje na 40%, u rivi mi je podešeno da se vrti na 60% od 55C-85C, a tih 60% je blagi huk, koji se praktično ne čuje za vreme igranja.

Zato mene interesuje koliko se čuje 470 na 60-70%.

Radeon 5870 je na 100% nepodnosljivo bucan, ali u vecini slucajeva radi na ~40, max 45%, kada je realno tih. GTX480 jos uvek nisam cuo, ali nije realno da moze biti tisa od Radeona (ili cak jednaka), ako se po karakteristikama slican (ili jos malo bolji/brzi) ventilator vrti na ~70% max RPM.

Kako kome prija koji zvuk (piskutav ili sta vec) je potpuno druga stvar od buke.

E sad vi uzmite u obzir 35% naspram 60% pa sta je onda tu tise pod istim uslovima igranja ?
Ne mozes da poredis tek tako, i to upravo zbog onoga sto si i sam lepo objasnio - HD 5870 je 'ladan, pa mozes da drzis fan na "auto" i opet da bude tiho... dok na GTX-u moras rucno da stelujes ventilator ako hoces tisinu.

Te stoga ne mozes da poredis direktno % za % - niti imaju iste ventilatore, niti isti koncept hladjenja... jednostavno, apples to apples ne pije vodu u ovom slucaju. Neizvodljivo je.
Eventualno da se na obe karte montira isti aftermarket cooler, neki Accelero, Zalman, TR... onda bi moglo da se napravi idealno direktno poredjenje.
@CAR
Vec sam gore rekao da ce fan da se ubrza nakon duzeg igranja ako dostize temp od nekih 80c polako se turbina zalece ali jedno jesi upravu..Chip trpi temp i uglavnom ostaje do tih 35% sto sam i izveo zakljucak da je ATI tisi..
E, to... a do tih 35%, karta, manje-vise (naravno, sve zavisi od coveke do coveka, tj. od uveta do uveta :D) je zaista tiha.

A to je valjda ono sto bi svi trebalo i da gledamo/slusamo: kako se ponasa u realnom i svakodnevnom radu. Batalite kako se koja cuje u FurMark-u.

Napajanje i potrošnja

Kad sam to spominjao i pričao o tome pričao samo zbog toga da se shvati jedna jedina stvar!
Bilo koje iole kvalitetnije napajanje od 600+W će bez problema gurati ovu karticu, sa svim normalnim komponentama u računaru
(2-3 HDD, zvucna, DVD ...) a ne raspravljati o tome da li će SJANNC, JNC, NEO, Blueberry ili neko drugo XYZ napajanje tipa 2000-3000 din gurati ovu karticu.

Temperatura

u HW monitoru najvisa izmerena temperatura mi je bila 98C a najmanja 62C (sto meri core GPU-a) /čisto da podsetim još jednom da je 4850 (1slot cooler) išao do 110C ili 8800 GTX do 105C core GPU temp/ a brdo kartica sa referentim coolerima idu od 85-90C
u okviru tog merenja igrao sam nekih sat vremena Metro 2033 i posle toga BF2 BC nekih 2 sata
Ja sam merio sa digitalnim termometrom povrsinu kartice u kućištu na sobnoj temperaturi od nekih 20-21C (što sam i ranije radio sa drugim testiranim karticama) i najvisa temperatura povrsine kartice u kucistu je bila 64C

Sto se tice benhcmarka igrica i drugih 3D benchmarka rekao sam vec da su mi rezultati +-2-3% razliciti u odnosu na one koje su drugi dobili sa slicnom ili istom konfiguracijom kao moja na netu,
tako da je apsurd da ih ponavljam kad je to već vidjeno i izmereno, i rekao sam da zbog navednih momenata i zbog nekih drugih, neću kačiti ni SS ni pics.

Mene je kao i tebe kao i bilo koga drugog zanimao realan rad i ta iskustva sam preneo/napisao posle nekih 5-6 sati druženja sa ovom karticom.

A jedina moja prednost u odnosu na druge koji su se pronašli u ovih 1000+ postova je što sam je ja i pipnuo i video i testirao.

Pošto se dosta raspravlja i o bučnosti kartice ...

rekao sam već od čega je sve bučnija GTX 480, a pošto drugar ima 5870 mogu samo da kažem da je GTX 480 bučniji od nje, za koliko to nemogu da kažem pošto nemam instrumente koji to mere, ali ovako i bez instruemenata je činjenica da je bučniji.
ovo je naravno priča kad je sve podešeno na autoprofil

uskoro ova naša ekipica iz SU sprema nešto zanimljivo, pa će se tamo dobiti odgovori i na ova pitanja što još uvek škripe i koja su još uvek malo nejasna i nama, ali nadam se da će mo svi dobiti odgovore i na to.

That's it, over and out.

Koji ste to "vi"... a koj' pak "mi"?

Hohoya, puno hvala na informacijama iz prve ruke :smoke: :wave:

Iz Subotice s ljubavlju

Ne mozes da poredis tek tako, i to upravo zbog onoga sto si i sam lepo objasnio - HD 5870 je 'ladan, pa mozes da drzis fan na "auto" i opet da bude tiho... dok na GTX-u moras rucno da stelujes ventilator ako hoces tisinu.

Te stoga ne mozes da poredis direktno % za % - niti imaju iste ventilatore, niti isti koncept hladjenja... jednostavno, apples to apples ne pije vodu u ovom slucaju. Neizvodljivo je.
Eventualno da se na obe karte montira isti aftermarket cooler, neki Accelero, Zalman, TR... onda bi moglo da se napravi idealno direktno poredjenje.

E, to... a do tih 35%, karta, manje-vise (naravno, sve zavisi od coveke do coveka, tj. od uveta do uveta :D) je zaista tiha.

A to je valjda ono sto bi svi trebalo i da gledamo/slusamo: kako se ponasa u realnom i svakodnevnom radu. Batalite kako se koja cuje u FurMark-u.

Ne mogu nikako da uhvatim nit...da li vi to imate GTX 480 ili mi? :party:
A CAR-e ti si se nashao kao neka kolateralna shteta i izvini...nisam mogao da dochekam kartu takoreci a do tada na forumu skoro 1000 postova u prazno...razumite me :)

Poslednja izmena:
@ CAR
Da ne ispadne da teram mak na konac zelim samo da me razumes..
Ono sto sam isticao je preciznost..
Ako se kaze tisa mora da se kaze i pod kojim uslovima (ja sam ih sve naveo) i odnosi se na referentne cooler-e.
GTX 280 moras manuelno da stelujes dok ATI 5870 ne moras..
Sve je jasno i sve smo se i razumeli,tj slazemo se..
Generalni zakljucak i crta se podvlaci ATI 5870 je pod uslovima za svakodnevnu upotrebu tisa karta ..

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodacu samo jos ovo cisto radi reda posto u GTX2xx seriju spada i GTX285 koji moze da se drzi na auto i da bude tiha karta pod istim uslovima za svaki dan (naravno uz malo vece temperature u igrama tipa Crysis i sl)

A da batalimo %?:)
Jel zna neke koliko je RPM 100% kod recimo 5870 a koliko kod GTX2xx i GTX4xx?
Znam da je kod ATI 48xx serije 100% RPM bilo osetno vise nego kod GTX2xx.

Pa recimo moj referentni 285 se nečuje na 40%, u rivi mi je podešeno da se vrti na 60% od 55C-85C, a tih 60% je blagi huk, koji se praktično ne čuje za vreme igranja.

Zato mene interesuje koliko se čuje 470 na 60-70%.

nadam se isto kao 285.

Poslednja izmena:
@ CAR
Da ne ispadne da teram mak na konac zelim samo da me razumes..
Ono sto sam isticao je preciznost..
Ako se kaze tisa mora da se kaze i pod kojim uslovima (ja sam ih sve naveo) i odnosi se na referentne cooler-e.
GTX 280 moras manuelno da stelujes dok ATI 5870 ne moras..
Sve je jasno i sve smo se i razumeli,tj slazemo se..
Generalni zakljucak i crta se podvlaci ATI 5870 je pod uslovima za svakodnevnu upotrebu tisa karta ..

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodacu samo jos ovo cisto radi reda posto u GTX2xx seriju spada i GTX285 koji moze da se drzi na auto i da bude tiha karta pod istim uslovima za svaki dan (naravno uz malo vece temperature u igrama tipa Crysis i sl)
Razumeo sam te tacno na sta si ciljao (za divno cudo, inace nam bas i ne ide tako lako! :p), i slazem se sasvim... sve sto si rekao stoji, potpisujem.

I da, pricali smo samo o referentnim cooler-ima, naravno... nikakve fabricke budzologije i aftermarket resenja. To su vec neke sasvim druge stvari.

@Uruk
Mozda malo vise jer gt2xx serija ima vecu "turbinu", odnosno ima veci precnik venta.

Poslednja izmena:
Pametnije je tako, slazem se... nebitni su procenti, daj da pricamo o RPM-u.

Na HD 4890 100% je surovih ~5K RPM (4900, da budemo bas precizni... mereno GPU-Z-em), upravo probao.
Usi krvare :p

P.S. Ler pade sa 60 na 35 stepeni (950/1180MHz; memorija, za razliku od jezgra, ne ide na neke 2D taktove sa ovom starijom serijom, uvek drzi max klok, te dodatno greje kartu), uglavnom nece ispod toga (na momenat bio na 34)... a radi tako vec 3-4 minuta, mislim da je dosta vise :D

P.P.S. Kada sam vratio nazad na "auto" setovanje, fan je bio na 6% :D:D:D

Poslednja izmena:
Mene neinteresuju ni MI ni VI
mene je uzjebalo 1000+ postova i rasprava a niko ni video karticu
i kao što sam već i rekao niti hoću niti želim da se qrčim ni MI ni VI ni NAMA ni VAMA ...
ovo su činjenice iz prve ruke

/respect CAR

a ostali samo opušteno, pa kad stavite Vaš novi GTX 480 pored trenutno Vaše 5870 onda će sve nedoumice biti rešene pa će te nam preneti iskustva, pa će mo onda dalje raspravljati o tome
jer činjenica je a što se vidi i po anketi ko koju grafičku karticu koristi da su ljudi prepuni 5870 kartica pre svih

Evo kod mene na Ati 4890 Vapor i nije tako bucno na 100% (naravno subjektivan utisak)

Druga stvar je sto se kuler nikada ne vrti na 100%, vec je karta skoro necujna.

Zato i čekam da se neko dokopa 470, pošto na manje % održava istu temp kao 480 :)
Zerbah je narucio 470 pa ocekujemo da ce nas obradovati nekim komentarima i testovima , fotkama , gameplejevima i utiscima posle visecasovnog igranja neke zahtevnije igre:)... A ne kao lik neki prica uzo je 480 i temp mu nije prelazila 60C posle visecasovnog igranja Wowa.. je to zahtevna igra posto nisam igrao? (igrao sam L2, ali ne i wow)

Poslednja izmena:
Evo kod mene na Ati 4890 Vapor i nije tako bucno na 100% (naravno subjektivan utisak)

Druga stvar je sto se kuler nikada ne vrti na 100%, vec je karta skoro necujna.
Jel' mozes da ocitas iz GPU-Z-a koliko tacno RPM-a je tih 100%? Samo klikni tamo par puta, pa ocitaj max vrednost koju je zabelezio...
Bas me zanima kakva je situacija na tom sjajnom Vapor-u...

P.S. Jos jedan pozdrav za hohoyu ;)

Haahaha, umroh od smeha:party:

Prilozi

• anketa.jpg
    anketa.jpg
    35.4 KB · Pregleda: 136

na 100% oko 5500 rmpa, i to u onoj plastici mali ventilatorcic mora da zveci jako...

Poslednja izmena:
Konstatacija ti stoji za GTX470, sa tim cim se pojavi dovoljno kartica u prodaji treba ocekivat mnogo razumnije cene...

Sto se tive GTX480 moze im se (za sad) NV ima veliku bazu korisnika i to sa razlogom dosta njim ima razloga zasto ne zeli ATI i to realnih razloga (physix, driveri, opengl, 2D za zahtevniju primenu sa aero efektima, cuda ) druga je stvar sto je TSMC podbacio i NV izvlaci premium cene pa kupce kojima to bas treba odere...

Sta je to "zahtevna primena sa aero efektima"?

Jel neko citao one silne testove ili su svi samo procitali zakljucke i shvatili ih onako kako njima odgovara?

Izvor xbitlabs

Prilozi

• 39_dnoise_big(xbt).png
    39_dnoise_big(xbt).png
    46.9 KB · Pregleda: 93
Pametnije je tako, slazem se... nebitni su procenti, daj da pricamo o RPM-u.

Na HD 4890 100% je surovih ~5K RPM (4900, da budemo bas precizni... mereno GPU-Z-em), upravo probao.

Ovo jeste nesto bolji parametar, ali ne treba ni njega bas uzeti kao 100% merodavan, jer buka zavisi i od konstrukcije.

Referentna 5870 je ~4800 RPM. Poredjenja radi, moj Gigabyte GTX260 SOC je ~3200 RPM, svakako je tisa, ali je i to realno neizdrzivo (bar za mene ;)). Cujem je vec kada predje 50%, iako je to formalno mnogo manje od 5870. Doduse, ovo je i prilicno fabricki OC karta (680/1500/1250).

Ovo jeste nesto bolji parametar, ali ne treba ni njega bas uzeti kao 100% merodavan, jer buka zavisi i od konstrukcije.
Ipak, bolje je od totalno zbunjujucih i apsolutno medjusobno neuporedivih %, slozices se ;)
Referentna 5870 je ~4800 RPM. Poredjenja radi, moj Gigabyte GTX260 SOC je ~3200 RPM, svakako je tisa, ali je i to realno neizdrzivo (bar za mene ;)). Cujem je vec kada predje 50%, iako je to formalno mnogo manje od 5870. Doduse, ovo je i prilicno fabricki OC karta (680/1500/1250).
Apsolutno. I meni je sa nekih 35-40% vec nelagodno, ali to je sve do samog coveka, tj. njegove percepcije buke... ipak, koja god karta da je u pitanju - 100% je neizdrzivo :p

U svakom slucaju, poenta je koliko koja karta pravi buku (a neka nam mera ipak bude broj obrtaja) pri nekom normalnom koriscenju, u nekim zahtevnim igrama i slicnim primenama (ne extremima poput FurMark-a).

P.S. Kako sad ~4800RPM... Uruk rece da HD 5870 bije na ~5500RPM sa 100%?

Ipak, bolje je od totalno zbunjujucih i apsolutno medjusobno neuporedivih %, slozices se ;)

... ipak, koja god karta da je u pitanju - 100% je neizdrzivo :p

Slozicu se 100% sa obe stvari :D

P.S. Kako sad ~4800RPM... Uruk rece da HD 5870 bije na ~5500RPM sa 100%?

Nemam pojma otkud mu to, malopre sam bas proverio, zadesile su mi se tu dve referentne Sapphire karte. Mozda jos neko moze da unese razjasnjenje (ili dodatnu zabunu :)).

Ovaj grafikon koji je linkovao Canis Lupus (Vuk, pretpostavljam ;)), je veoma interesantan i cini mi se da dosta govori o ovome o cemu diskutujemo. Na 100% buka koju proizvode 5870 i GTX480 je slicna. Da ne trazim sada tacno, ali mi se cini da u vecini slucajeva u igrama ventilator na GTX 480 se vrti na ~75% (tj 3900 RPM), sto bi znacilo je nivo buke oko 65dBA. U igrama se ventilator na 5870 vrti na recimo max 50%, sto bi znacilo da je buka oko 56dBA. To svakako nije mala razlika, i svako ce je cuti.

Komentar koji ide uz dijagram sa xbitlabsa
The first thing that must be noted is that none of the reference coolers is quiet. Second, we can note that the graph of the GeForce GTX 480 cooler goes lower than the graph of the Radeon HD 5870, meaning that the new card's cooler is quieter than the reference cooler of the Radeon HD 5870. However, this is only true when the coolers are working at the same speed, which is not the case in practice. In the automatic mode the speed of the GeForce GTX 480's cooler varies from 2100 to 3600 RPM whereas the fan of the Radeon HD 5870's cooler works at a speed of 1270 to 2040 RPM (see the temperature diagram above). Considering the high heat dissipation of the GF100 processor, Nvidia's engineers had to increase the top temperature threshold in the graphics card's BIOS and set a higher fan speed. As a result, the new card is noisy and hot. Alas, the GeForce GTX 480 is going to be inferior to the Radeon HD 5870 in this respect until new revisions of its core.

nema nikave zabune, to sam ja samo lupio , ali za sve te turbine ne samo za 5870 na osnovu kometara sa prvih strana ove biblije...
"We increased the fan-speed to 80 per cent (<4,000rpm) and then used EVGA's Precision tool to force up the clocks. From the default 700MHz/1,400MHz/3,698MHz clockings for core, shader and memory, respectively, we hit 800MHz/1,600MHz/ 4,224MHz, representing a 14 per cent increase over stock. System-wide power-draw increases from a peak 475W to 525W.

Looking a the 2,560x1,600 results, Far Cry 2 (8x AA) performance rose from 54.91fps to 61.3fps and DiRT 2 DX11 from 50.69fps to 56.78fps. "
..onda sam ja pitao kolka je temp.bila ...
101C tako je bilo na slici dok je nisu izbrisali:D

101C za 11minuta:S:
po onom grafikonu iznad ide preko 5.1k rmpa...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno