Šta je novo?

GeForce GTX 980 Thread

Evo, ovako.
Ovo moze da bude glavni razlog pogresne procene jacine gtx980 kartica.
Fora je u turbo boostu i trotlovanju kartice. Kada ne obara takt kartica ima boost izmedju 1.250-1.290mhz. Kada trotluje obara klok na oko 1.150-1.200mhz., sto je bas velika razlika. Recimo, 780Ti je obarala klok sa 1.020mhz na oko 950-980mhz. Tu se zaista gubi bas dosta na performansama, jer je taj najnizi klok od oko 1.150mhz konstantan, za razliku kada imamo neki stabilan boost na oko 1.290mhz.
I sad kada ja klokujem grafu na 1.590|7900mhz, pa to je skoro 450mhz visi klok. Plus memory klok, pa to je za 38% veci klok za gpu i 13% za memoriju. Pa tako klokovana 980 je brza 30-35% od referentne 980.
1111.png 222222.png
I tu je problem kada se uporedjuje 980 sa nekom drugom karticom, jer one sa ovim trotlovanjem od oko 100-140mhz sigurno izgubi 5-10% na jacini u odnosu kada ima konstantan boost klok na maximumu.

Hvala ti sto podeli mudrost sa nama ostalima, posto jedini ti umes da klokujes.

Ma, majstore, ovo je bre javni IT forum, valjda moze da se nesto da se kaze. Sta je problem?

@reviewsrb to sto si ti napisao to vecina ljudi na ovome forumu zna jos od izlaska Nv karti sa boostom...to samo govori koliko ti nisi upoznat sa proizvodima... niko nije Nvidiji kriv sto je stavila takvo referentno hladjenje na GTX980, bar tu kartu nije problem ohladiti mala potrosnja/malo zagrijavanje, i to samo govori koliko je lose Nvidia referentno hladjenje, karta zbog loseg hladjenja obara takt tj. ne boostuje kao nonreferentne karte i samim time daje losije performanse.

E, vidis tu je i problem. Pa, ne citamo forum samo nas dvoje-troje, nije bre ovo neka sekta, pa da ogranicavamo ko ce sta i koliko da kaze.
Vidis valjda da je po broju pregleda gtx980 tema jedna od citanijih na forumu. Sigurno ima ljudi koji ne razumeju neke stvari pa su zato i dosli na forum da saznaju nesto novo. Neko ne zna ni da upali MSI Afterburner, niti zna kolika mu je temperatura grafike.
Tu je problem, ja se ne obracam vama, ne moras ni da citas kada sve znas, nekog drugog ce da interesuje.

Slazem se sa reviewim, sta vas briga sta neko drugi pise, svi imamo pravo da pisemo sta ocemo, osim da vredjamo, ja ovo na primer nisam znao, ovoliko detaljno kako je napisao gdin. review :D

Zato što ništa ne vidiš od zelene boje, pogotovo kad je smotaš. :d

Gdin. review. He. He.:beat:
To je otprilike i poenta svega, nisi znao bas kako to ide i zbog cega, sada znas i sledeci put ces da znas kada kupujes grafu.

EDIT: Ma, pa bio sam ja i crvene boje, ne brini se, znam sta je i crveni feeling. Ovo je bre cista matematika.:rtfm:

Poslednja izmena:
Referentna ne obara klok ako joj se poveca power limit, sa 125 drzi konstantan klok od 1500 Mhz. Imam je pa znam. Ucitelj nas poredi neklokovanu referntnu i maksimalno klokovanu nereferentnu i ispaljuje i lupeta neke procente.

Najgora stvar od svega sto sve manje primecujem razliku izmedju LOW i ULTRA(tipa Far Cry 3 , Dying Light). Najvise primecujem 60FPS lock, VSync, SweetFX, ostalo mozda... Minimalni na Titanki KRCA(nabitnija stvar slozicemo se svi oko toga :) )!!! :-devil-:

Uopste nisam gledao niti pratio kartu od 1000e, izgleda da reviewsrb ima pravo kada kaze da dooobro klovan GTX 980 moze ozbiljno da se priblizi Titanki u 1080p. Titanka je bolja i brza karta(GTX 980 spojen sa GTX 960 u jedan čip), bolji minimalni i kada se stavi dobro hladjenje bice dobar OC-er, to nam je svima jasno valjda ali nista ne fali ni GTX 980@1600/4000.

http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2015-nvidia-geforce-gtx-titan-x-review

Poslednja izmena:
@Pike, Master @review, bas dobro zvuci. Cime se ti bavis, nemam komentara.
Pa to je okey sto si reko, normalno da ce sa povecanjem power limita biti veci boost, ja sam pricao samo o metodologiji poredjenja 980 kada ima problem sa trotlovanjem, sa nekim drugim karticama, pa se na osnovu toga dobija pogresan utisak o jacini 980 kartice jer ne radi na nominalnom boost kloku. Tako se nesto slicno dogadja i sa gtx970. Kakva je to, bre, neka visa filosofija.
Uf, hvala @Ljanmi, narocito sto je pod plavom bojom.;)
Da, i ja pod V-sync i zakljucanih 60fps vidim neku bolju razliku cak i u grafici, a narocito u gameplay-u.

Dve karte su uporedive ako su obe klokovane ili obe nisu.

Ovo vazi i za Titan i 980.

Nema na cemu reviewsrb, ja sam ignorisao tvoja licna poredjenja iz razloga sto je to najnovija flagship karta od soma EUR a nisam ni pogledao benchmark testove :) . Realno Titanka je najbolja stvar za 4K ali za 1080p i nije neka Bog zna kakva razlika, pogotovo ako poredimo zestoko klokovan GTX 980 i stock clock Titanke. Za 1080p mi izgleda razlika kao sto je GTX 980 jaci od GTX 970, toliko je i Titanka jaca od GTX 980.

Dve karte su uporedive ako su obe klokovane ili obe nisu.

Ovo vazi i za Titan i 980.

Potpuno se slazem, reviewsrb je naceo temu koliko je blizu GTX 980@1600/400 Titanki@default a meni kao vlasniku jedne je interesantno da cujem. Iskreno mislio sam da je razlika u 1080p neuporediva i da nema sanse da je stigne nikako.

Poslednja izmena:
Evo, Middle earth shadow of mordor benchmark. ultra postavke, ne znam kako ide sa Ultra HD packom, TitanX ima na default od 100 do 123frejma, verovatno zavisi od ovog HD packa i od jacine boosta kod titana.
Klokovana 980:
ShadowOfMordor_2015_04_03_22_31_25_753.jpg
Moze da se kaze da su priblizno jednake.

4k je i dalje velika rezolucija i za Titan X za neko lagodno igranje na 60 fps bez uskracivanja nivoa detalja.
A sto se tice rezultata i 1080 rez. pa nije bas da nije malo veca razlika.
Po meni je Titan X karta za 2k rezoluciju, idealna za danasnje uslove i prelaske na neke naprednije monitore novije generacije G Sync trte-mrte.

Nego sta se desava sa rezultatima SLI? Nesto mi je cudno ovo skaliranje. U nekim slucajevima Titan X OC ima bolje rezultate.
U 5 igara ima bolji rezultat u 1080 rez dok u vecoj rez na 2k situacija je malo drugacija.

2w357iu.jpg

Poslednja izmena:
Titan X ce pravu snagu da pokaze kad izadju nereferentne karte, bilo da nVidia to dozvoli na Titan X kartama ili kad izadje karta bazirana na full GM200 chipu van Titan serije, sto je neminovno.
Tada ce klokovi kod OC-a da dodju na 1400-1500Mhz cime ce skoro da sustigne po klokovima GTX 980 i onda ostaje samo razlika u sirovoj snazi tj. resursima, kojih Titan ima vise za 50%, pa ce i razlika u performansama da se poveca na 40%-45% (trenutno je oko 35% u 4K).
Ove price da je naklokovani GTX 980 na nivou Titan X-a nemaju osnova, pogotovo sto se poredi u HD rezoluciji.

Druga stvar, po meni su SLI/Crossfire kombinacije izgubile smisao a evo zasto: svako ko pravi high end gaming komp ici ce da G-Sync/FreeSync monitor gde je poenta da smanjis kasnjenje i stutter maksimalno...zasto bi sad to, makar i malo, kompromitovao uvodjenjem dve karte u jednacinu sa problemima koje nose? Nema smisla, barem ja tako gledam..

Titan X ce pravu snagu da pokaze kad izadju nereferentne karte, bilo da nVidia to dozvoli na Titan X kartama ili kad izadje karta bazirana na full GM200 chipu van Titan serije, sto je neminovno.
Tada ce klokovi kod OC-a da dodju na 1400-1500Mhz cime ce skoro da sustigne po klokovima GTX 980 i onda ostaje samo razlika u sirovoj snazi tj. resursima, kojih Titan ima vise za 50%, pa ce i razlika u performansama da se poveca na 40%-45% (trenutno je oko 35% u 4K).
Ove price da je naklokovani GTX 980 na nivou Titan X-a nemaju osnova, pogotovo sto se poredi u HD rezoluciji.

Druga stvar, po meni su SLI/Crossfire kombinacije izgubile smisao a evo zasto: svako ko pravi high end gaming komp ici ce da G-Sync/FreeSync monitor gde je poenta da smanjis kasnjenje i stutter maksimalno...zasto bi sad to, makar i malo, kompromitovao uvodjenjem dve karte u jednacinu sa problemima koje nose? Nema smisla, barem ja tako gledam..

U 1080p nije takva razlika kako govoris da jeste. Pre bih rekao kao sto sam i rekao da je razlika u 1080p izmedju GTX 980 i Titanke kao sto je razlika izmedju GTX 980 i GTX 970. Imas onaj viodeo sto je eurogamer postavio i testirao, okacio sam u prethodnom postu kako sve 3 karte rade u isto vreme na default klokovima(mozes da vidis svojim ocima). GTX 980Ti ce biti najbolji izbor naravno u svakom slucaju.

Slazem se da nekako SLI/Crossfire kombinacije gube smisao, jer sa ovim G-Sync/FreeSync se ocigledno ide na fluidnost u gamingu. Imam utisak i da Nvidia zanemaruje malo SLI i to se vidi po ovim testovima gde ima dosta problema u skaliranju.

Ne znam da li je potrebno da kazem da testirati Titana u HD rezoluciji je ravno sramoti.

Zavisi iz kog ugla gledas. Ako hoces da imas zakljucan framerate na 60fps-a ili jos bolje ako imas monitor od 120-144hz onda je TitanX i to overklokovan, neophodan i za HD rezoluciju.
Koliko ja vidim, TitanX je odlican za 2K, a ocekujem da se novi Paskal moze izboriti za 2K rezolucijom sa maximalnim podesavanjima grafike.

Ne znam da li je potrebno da kazem da testirati Titana u HD rezoluciji je ravno sramoti.

Pa pazi, imam TV 47" i to koristim umesto monitora. Necu da prelazim na 4K OLED TV sigurno jos 2 godine ali uopste se ne bih bunio da stavim Titanku/980Ti umesto GTX 980 jer u Unity-u nemam 60 FPS-a na MAX-u sve(mislim nemam sve vreme) :) :eyebrows: :guitar: .

Da li koristis DSR kroz koju mozes da simuliras 4K?
Ja na ovom mom TV 32" kada postavim neku stariju igru na simuliranu 4K rezoluciju, izgleda fantasticno. Mogu da zamislim kako bi to izgledalo na tvom TV-u.:p

Unity u 4K pa spusten u 1080p a sve na max, crkla bi tu Titaniumka ko nista 100% :) :) :)

pre bih rekao da se doslo do zida po pitanju dx11 i skaliranja vise kartica,i prosto i jedni i drugi dizu ruke od toga i prebacaju se na dx12.

Aj javi bas da li menjaju nesto.

Sad sam odigrao jednu sesiju od par sati sa ovim drajverima i proslo je flawless bez pucanja, klokovi 1450 MHz i 4GHz za memoriju. Videcu da odvrnem jos malo kad nadjem vremena...

Poslednja izmena:
Pihh moja referentna se bolje klokuje od ove Hall of Fame sa konstantnih svojih 1500 MHz

Los primerka gpu-a na karti, a ni sa dobrom nebi postigla nista vise nego ASUS i Gigabyte, jedino je karta kao prozvod zanimljiva...

nekada su hof uvek bili birani cipovi koliko se ja secam.

Nazad
Vrh Dno