Šta je novo?

GeForce GTX 980 Thread

Ma koji birani cipovi, tako nesto ne postoji, to su babske price... Po kom principu ih biraju ? Da ne sedi mozda neki kinez pa proba svaki cip ne bi li video kakvi su mu oc dometi. To je industriska proizvodnja, tako nesto ne postoji jer nije rentabilno, a jedini nacin pouzdanog biranja je da se sviki cip proba na neki nacin... Tako je bilo i sa MSI lightning modelom, birani cipovi, kako da ne, a sve je ustvari isto, gpu-a sa acisom 60% koliko volis, sta je tu onda birano ?

Jedino ako birani znaci uzeti sa sredine vafera. Pa sta zapadne, vece su sanse da bude dobar cip, sudeci po clancima na tu temu.

A sta se desava sa EVGA Classified Kingpin Edition karticama. Da li one imaju neke binovane cipove?
Po nekoj logici trebalo bi. Fora je, kao da je EVGA glavni partner Nvidia i da im oni daju te neke bolje chipove. Nesto nisam video da se ove Kingpin kartice bolje klokuju od proseka za gtx980.

Vidim da je thread o GTX 980 kartici...kartici od 70k i vise.....nije mi bas kristalno jasno cemu sluzi ova karta .....preskupa....za igranje mozda na 4k monitorima....ajde de....ali za to cemo tek morati malo da sacekamo....a ovako...kako vidim ljudi koji su ih pokupovali nemaju ni krstene monitore....racunare tu i tamo....i onda dati 70k za ovako nesto...????

Poslednja izmena:
sa gtx 980 u 4K moze da se igra samo PES na max setovanjima :D

plafon 2K vecina igara ili po neka u 3K.

a i vecina ih je kupila polovne za 450-500e

Jel bas treba da se objasnjava kako moze da se iskoristi snaga 980 kartice?:trust:
Cak i u HD rezoluciji.

GTX980 je odlicna karta ali ne vredi te novce. Zaista nudi dosta kad se uporede neki testovi ali je cena cini odbojnom.
U tu cenu bi trebalo da ide Titan X ali naravno druga su sad vremena, pogresno je tako nesto i ocekivati.
Envidija je tu kartu trebala da spusti na 450-480 eur i to bi bio pun pogodak. Stotinak eur razlike, gore-dole u odnosu na GTX970.

Poslednja izmena:
Apsolutno stoji primedba za cenu. Sigurno je za jedno 100-200E precenjena.
E, da je AMD imao neku kartu koja bi bila konkurencija ovoj 980 i cene bi bile manje. Zato se nadam da ce nesto biti od ovih novi 390 i 390X i da se malo cene normalizuju.

Neki rezultati za GTA V. Ono sto je meni interesantno je odnos 980 vs TitanX i 290X.
ggggggggg.png gggg1111111.png
U testu Guru3d TitanX jaca za skoro 50% od 980, a 980 jaca od 290X za 5%. Onaj ko prati GPU scenu i desavanja u vezi sa njom, ovakvi rezultati ce delovati bas neverovatni.
U drugom testu, potpuno druga slika i potpuno drugacije razlike izmedju grafii. Kao da nije ista igra u pitanju. Ali, ono sto se moze zapaziti je setovanje grafike. Guru3D samo 2XMSAA a na drugom sajtu 4XMSAA. Mislim da je tu i glavni problem, jer sam i ja postavljao primere gde je razlika izmedju grafi totalno drugacija kada se grafika setuje na maximum i kada se postavi na nesto nize postavke.
Po meni samo to moze biti objasnjenje za ove potpuno razlicite rezultate i na osnovu mojeg iskustva sa 980 meni su ovi rezultati sa ovog Poljskog sajta mnogo realniji.

Evo i jos jedan review
gggg3333.jpg
Dakle i ovde su maximum setovanja i razlike su slicne kao i na Poljskom sajtu.

Kredibilitet guru3d i tog poljskog sajta je ko nebo i zemlja pa kod ti poljaka TITAN-x je 6% brzi od GTX980 karta koja ima 50% bolje specifikacije da bude samo 6% brza? ja da sam izbacio takav test sam bi se sebi smijao, a kamoli okacio na sjat da se ljudi sprdaju.. budimo realni taj poljski test nema veze s vezom

Izvini @Goldi, ali dao sam test za very high, ovo je rezultat za 4XMSAA
55555555.png
Ovo je realnije. Ipak ostaje pitanje rezultata sa Guru3D jer na ova dva sajta je potpuno drugacije.

Izvini @Goldi, ali dao sam test za very high, ovo je rezultat za 4XMSAA
Pogledajte prilog 167835
Ovo je realnije. Ipak ostaje pitanje rezultata sa Guru3D jer na ova dva sajta je potpuno drugacije.

Nez ali haj pogledaj ovu sliku sto si okacio gledaj ovo stari TITAN znaci oslabljeni GK110 chip brzi je od GTX780Ti koji je full GK110 chip pri tome GTx 780ti ima znatno vece taktove i za gpu i memoriju nego stari titan i u svakoj igri je brza karta od starog titana, a gledaj ovde na ovoj slici sto si okacio GTX 780ti sporija od starog titana pa ne moze biti nema teorije nikakve.
Meni su stvarno ti poljski, rsuki testovi dosta ne logicni nek vjeruje ko u sta hoce, ali guru3d ima neko ime u svjetu kada je u pitanju test hardwera i svega sto je vezano za HW ukljucujuci i igrice.

@DeRadicci
Izgleda ima neki bench u samoj igrici ako sam ja dobro skontao na osnovu ovog videa

Poslednja izmena:
Da, vidi se da su na Poljskom sajtu izbrali bas zahtevnu scenu jer je prosek za 980 oko 55fps a za Ruski sajt je oko 92fps a ista su graficka podesavanja, znaci svaki frejm vise znaci bas dosta zbog malog prosecnog rezultata.
Opet je upitno onih 50% za TitanX - 980 na Guru3d u odnosu na rezultate ova druga dva sajta.

EDIT: Ajd sacekacemo jos neki review, sigurno ce da bidne, pa ce da vidimo.

Poslednja izmena:
ako se testiraju razlicite sccene logicno je da negdje jedna negdje druga karta budu brze zavisi i od setovanja u samoj igri, ali ono sto je najbitnije na 1080p moze se ugodno igrati ne treba Titan -x da se uziva na 1080p.

Evo ovde imate jos testova http://www.overclock.net/t/1550963/gamegpu-grand-theft-auto-v-gpu-test
Rezultati:
111.png 222.png
3333.png 44444.png
Moram ipak nesto da konstantujem, ipak se postavlja pitanje kako je Guru3d dosao do cifre od skoro 50% jaci TitanX vs 980 i da je 980 jaca od 290X samo 5%?
Potpuno je nebitno sto je manje setovanje za grafiku na samo 2XMSA i sto je mozda izabrana neka manje zahtevana scena iz igre, oni su to izbacili na svom sajtu kao zvanicne rezultate jacine grafika u GTA V i tim pogresnim rezultatima mozda doveli u zabludu ljude o jacini garfickih kartica. A taj sajt ima neki renome i kredibilitet.

Poslednja izmena:
"Before we begin with the graphics performance tests a little explanation. We use a time based measurement and not the internal benchmark"

Razlog ocito lezi u ovome guru3d je testirao odredjenio dio igre nisu koristili in game bench dok su ostali ocito koristili in game benchmark i zato su manje vise na drugim sajtovima slicni rezultati dok su na guru3d znatno drugaciji.

Kazu i ovo "Again, we diverted from the internal benchmark as we felt is it not representative enough of the actual frame rate you will experience. Our measurements are taken on the street running towards a car to hijack. "
http://www.guru3d.com/articles_pages/gta_v_pc_graphics_performance_review,3.html

kazu da taj in game bench ne oslikava pravo stanje a i realno po tom internom nechu koji je ugradjen u samu igru Titan-x na 1080p nije ni 10% brzi od GTx980 sto je bas ne logicno karta koja je po specifikacijama 50% brza nije ni 10% brza po tom benchu koji je ugradjen u samu igru, zato su oni na guru3d odradili test onako kako je prikazana na linku.

Poslednja izmena:
Sta znam, dosad je oduvek bilo da in game benchmark otprilike ilustruje neke realne rezultate i u igrici.
Ajd videcemo, bice jos rezultata, moje licno misljenje je da taj deo scene sto su izabrali ne odslikava pravo stanje stvari. I sto su testirali na 2XMSA, vec sam rekao da sam vidjao potpuno razlicite rezultate u jacini grafika izmedju najaceg podesavanja grafike i nekog slabijeg.
Ima i onaj primer iz Crysis 2 gde je u nekoj sekvenciji igre bila jaca 680 a u potpuno drugoj jaca 7970.

Sta znam, dosad je oduvek bilo da in game benchmark otprilike ilustruje neke realne rezultate i u igrici.
Ajd videcemo, bice jos rezultata, moje licno misljenje je da taj deo scene sto su izabrali ne odslikava pravo stanje stvari. I sto su testirali na 2XMSA, vec sam rekao da sam vidjao potpuno razlicite rezultate u jacini grafika izmedju najaceg podesavanja grafike i nekog slabijeg.
Ima i onaj primer iz Crysis 2 gde je u nekoj sekvenciji igre bila jaca 680 a u potpuno drugoj jaca 7970.
evo sta kazu na guru3d u zakljucku
"A note - since we measure in the online city and not the internal benchmark, you will spawn at random places with random weather and differences in day an night. This will cause an adverse offset in frame-rate. So please use these numbers as indicative at best. There can be weird variations in-between the performance of graphics card just because at one point it rains, the the next card had say dry sunny weather. This WILL impact the FPS. So keep a 15% margin at hand and please again, consider these indicative results."

Znaci ni ovo sto je guru3d testirao nije pravo stanje kad su testirali neku kartu recimo kisa je padala dok je prilikom testiranja neke druge karte recimo suncano vrjeme bilo i to je odma uticalo na fps sto je i logicno tako da rezultate na guru3d treba uzet sa rezervom i ne odslikavaju realno stanje izmedju graficki kartica, medjutim oni isto tako tvrde da in game benchmark nije relevantan, a koliko se vidi sa testova na drugim sajtovima zaista taj in game bench nije takodje mjerilo jer je logicno da Titan -x mora biti brzi od GTx980 bar 30% dok u vecini tesotova na raznim sajtovima razlika izmedju titana-x i GTX980 je ispod 10% to samo govori da taj in game bench nije mjerodavan, ali isto tako i ovo sto su testirali tj. pokusali na guru3d nije relevantno.

Vidi, sad sto benchmark pokazuje 10%, eto nije validan benchmark jer je kartica jaca 30%.
Ako recimo u 4K rezoluciji 980 daje 30fps a TitanX ima 35fps, razlika je 15%, iako je TitanX sigurno procentualno mnogo jaci, ali ovih 5 frejmova zbog malog prosecnog frejma znaci mnogo u gameplay-u, narocito u 4K.
A ima i ono da u odredjenoj sceci grafike izvuku neki maximum frejmova koji se moze izvuci a i GTA V izgleda da je dobro optimizovan pa je manja razlika izmedju jacih i slabijih grafika nego sto je realno stanje na terenu.:)

U najgorem scenariju Titan X mora imati prednost od 10-15 fps u odnosu na GTX980.
Sve ostalo preko toga je logicno. Takodje skaliranje dosta zavisi od toga kakav je engine igre.

U GTA V ocigledno da broj sejder jedinica kao i sirina memorijskog opsega igra znacajniju ulogu.

Kad je rec o guru3d mislim da uzivaju u odredjenom kredibilitetu i nikad ne bih gledao tamo neke leve sajtove.
Svi znamo ko i kako radi, na koji nacin, koliko pristupa materiji tako da takve sajtove uzimamo u obzir.

Ove razlike od par frejmova izmedju GTX980 i Titan X su zaista smesne. Ko zna kako su ti neki dosli do tih rezultata.
Drzimo se proverenih sajtova na koje smo se oslanjali svih ovih godina.

I ruski sajt nije los, dosta su detaljni samo im je server kanta.
Tu nema Titan X ali vidimo performanse R9295X pa ga mozemo svrstati u tu grupu cak i spustiti nesto performanse i opet dolazimo na razliku od 20 i kusur frejmova u odnosu na GTX980.
Uostalom tu je GTX970 SLI koji je skoro egal sa Titan X.

Ajd da ne ispadne da dosadjujem, ali evo recimo neki testovi koji da kazemo da su realniji.
111111.png 2222.jpg
Ako pretpostavimo da je na ovom Ruskom sajtu TitanX slican po rezultatima kao 295X2, onda dolazimo do te neke cifre od 20frejmova i vise u oba testa, i negde oko 23% razlike u oba testa.
Jos jedan sajt:
3333.png
Ovde je razlika 26% i koliko vidim pise da je radjeno u benchmarku same igre.
Tako kada se svi parametri uzmu u obzir, da je GTA V dobro optimizovan i da cak i slabije karte dobro rade ne njemu, da je mozda sam benchmark dosta nepouzdan sto se tice rezultat, da je sam Guru3D priznao da nisu imali iste uslove u igri dok su testirali razlicite kartice, ispada da je neko realno stanje u razlici TitanX vs 980 negde oko 25%, a razlika 980 vs 290X ide na 25% i vise.

Jel sam ja prico, ma nisam siguran za taj Techpowerup.:D
Ispada da je razlika oko 14%. Ipak mislim, da je ona moja analiza iz prethodnog posta mozda najrealnije stanje stvari, i da se na osnovu i nekih mojih licnih testova za ovu moju 980 poklapaju rezultati. Ovo sve govorim za HD rezoluciju.

Pa na techpowerup-u je razlika 30%, opet gledas HD rezoluciju, kuku lele.

Ma ne vredi vise da im se objasnjava, samo trtlja neke procente, ja sam izgubio volju da pratim i ucestvujem u temi.

Ja razumem donekle coveka. Kupio je kartu koja mu odgovara i stvarno je GTX980 super kartica.
Ali stvarati neku iluziju da je ta karta ne znam sta stvarno je pogresno pogotovu porediti sa kartom koja
je za klasu iznad po svemu. Ili je to ili je coveku jako dosadno pa vrti i uporedjuje ili je poceo da testira od skoro
pa mu je sve to sad interesantno.

Okey, necu vise da vam dosadjujem.
A ti @Pike, si bas bezobrazan i nekulturan lik.

Nazad
Vrh Dno