Šta je novo?

GeForce GTX 780 Thread

Izgleda da je i ASUS na vrhunske modele poceo da stavlja Elpida memoriju sto se odrazilo na Oc rezultat, mada ni Gpu se nije proslavio na nivou ili ispod ostali GTX780 karti.
Ovo je trebalo da bude vrh vrhova od asusa, ali cini mi se nista specijalno.

Ovo sa elpidom mi se ni malo ne dopada jer memorija dosta utuce na performanse, a elpida na ovom asusu ne moze preko 1650mhz sto je bas lose naspram 1900 koliko trenutnoi mogu sa 770 kartom, u krajnjim performansama nekih 1-3%.
Bas planiram Asus 780 posto nema ovih sa oznakom ti... Mada je krajnji oc rezultat ove karte jako dobar, u rangu EVGA GTX 780 Classified i MSI GTX 780 LIGHTNING tako da sa te strane postize ono sto zelim....

Meni je ovaj test zanimljiviji iz drugog razloga, a to je porednje rezultata 780 i 780ti pri max kloku sto moze da se vidi u zadnjoj tabeli gde je Gigabyte 780ti overklokovan brzi svega 12% od klokovanog poseidona, inace ovaj Gigabyte 780ti se pokazo kao jedna od boljih karti na njihovom testu sto se ti ce krajnjih oc dometa... U igram ta razlika moze da bude samo manja ali nikako vece od tih 12% dok je cenovna razlika oko 20.000din 780 vs 780ti...

Poslednja izmena:
Dobar je ovaj ASUS DC2, mocno izgledaju kad se uzmu u ruke, mada me nisu bas nesto odusevile u sli setupu sto se tice buke, al zato performanse ne manjkaju 1200-1250mhz bost klok, memorija 1700 full stabilno...

6wmx.jpg

Grafa zaista sabija i kako izgleda i kako šljaka. Uzeo sam je pre nekoliko dana tek, pa nisam stigao mnogo da se zezam s njom, osim što sam metnuo novi bios sa silent profilom.

Samo se nadam da mi nije zapala elpida, ali šta mi je tu mi je sada.

Ima definitivno bolje temperature od prethodnika, 570 twin frozra, i to sa silent bios-om i bez ikakvog oc-a kod ijedne karte.

E sad, naleteo sam na jedan veoma specifičan problem i ne znam kako da ga rešim.

Pošto 570-tica nije mogla da bitstream-uje hd audio, pa sam morao da koristim xonar hdav 1.3 (mnogo komplikovan setup, dosta zezanja), super je što ovaj asus radi audio bitstream na sva 4 izlaza.

Ali kad pokušam da je povežem sa TV-om preko dva ulaza (nemam 3d avr, pa moram zaobilaznim putem da izvedem da radi i 3d i HDaudio bitstream), na drugom izlazu mi izbacuje sliku samo na 50 Hz.

Malo detaljnije ću opisati tačan problem s setupom koji pokušavam da izvedem.

Pa kaže:

DVI I ide direktno u monitor.

DVI D ide u avr i on bitstream-uje zvuk, a na avr-u mi je isključen monitor out, mada ga drajveri i dalje vide kao monitor.

I HDMI ide direktno u TV, zbog već pomenutog 3D-a.

E sad, moj panasonic je malo izbirljiv pa neće bez dodatnog drndanja da mi izbacuje 0-255 video levels, već moram preko custom resolution utility-ja da deštikliram "include extension block" na izlazu za TV.

I posle restarta mašine, dobijem opcije na TV-u za DVI input signal normal ili full, tj 16-235 ili 0-255. Ali tada ne radi 3D, naravno.

E sad, hteo sam da izbegnem to stalno resetovanje i ostalo zezanje i da namestim da mi jedan izlaz ide iz HDMi-ja u jedan ulaz na TV-u, za 16-235 (filmići),

a preko display porta s nekim adapterom ide u drugi ulaz na TV-u, gde bi cru odradio posao i gde bih imao 0-255 nivoe i podesio game profil za sliku na TV-u.

Tako ne bih morao da restartujem komp i da stalno podešavam TV, već bi svaki ulaz na TV-u bio podešen za filmove tj igre i eventualni surf na velikom ekranu.

Pošto nemam nikakav display port to hdmi adapter ili kabl, probao sam da iz DVD D izlaza umesto u avr idem direktno u drugi ulaz na TV-u, čisto da probam da vidim da li radi.

I tu se javlja problem... prvi kabl koji povežem na jedan ulaz lepo izbacuje sliku u 60 Hz, dok kada povežem i drugi kabl, slika na drugom ulazu ide samo u 50 Hz (prikaže mi tv prvo 60 Hz, pa se ubrzo prešalta na 50 Hz, a plazma baš i ne voli 50 Hz, te mi je takva slika neupotrebljiva za gemblanje itd.

Sve sam kombinacije izmenjao koje sam mogao, ali uvek prvi kabl koji utaknem u TV daje 60 Hz, a drugi 50 Hz.

Ne znam zašto se to dešava i da li je to neko ograničenje na samom TV-u (panasonic st50) ili je do GPU-a, ali kontam da, ako već reklamiraju da mogu sva četiri izlaza da teraju u isto vreme, onda mora sve da radi na 60 Hz.

Ovo prevazilazi moju skromnu stručnost, stoga se nadam da se možda još neko iskusniji i pametniji možda susreo s ovim ili zna u čemu je caka.

Ne bih baš da kupujem sad i 3d risiver, pošto bi adekvatan apgrejd sa ovog trenutnog, samo u 3d varijanti koštao i ruku i nogu, a i jedno i drugo mi je trenutno još uvek neophodno. :d

Hvala unapred svima koji uspeju uopšte do kraja da pročitaju sve ovo, a tek ukoliko se javi neko ko zna nešto o ovome...

Poslednja izmena:
^
Bice tema mozda i sad ak me ne bude mrzelo da sve sastavim i prezentujem :p

Sve u svemu mogu da kazem da je karta vrhunski proizvod, zaista vrhunskog i beskompromisnog kvaliteta, sa malom zamerkom na bios na jednoj od karti koja se nije dobro snasla u sekundarnom pci-e slotu, ali nakon flesovanja 80.10.3A.00.13 verzije biosa sve je proradilo kako treba, o tome cu malo vise u drugoj temi... Inace ovo je najbolji bios od svih dostupnih...

Poslednja izmena:
^
Bice tema mozda i sad ak me ne bude mrzelo da sve sastavim i prezentujem :p

Sve u svemu mogu da kazem da je karta vrhunski proizvod, zaista vrhunskog i beskompromisnog kvaliteta, sa malom zamerkom na bios na jednoj od karti koja se nije dobro snasla u sekundarnom pci-e slotu, ali nakon flesovanja 80.10.3A.00.13 verzije biosa sve je proradilo kako treba, o tome cu malo vise u drugoj temi... Inace ovo je najbolji bios od svih dostupnih...

Slažem se, samo osećaj držanja karte u rukama je neponovljiv, a tek sve ostalo što nudi...

Super za temu, taman da i ja malo naučim o OC-u, pošto sam relativni duduk, a ova zver prosto moli za to.

Taj sam i ja bios metnuo, to je onaj sa asusovog sajta što ima silent profil.

Enivej, da li je neko od vas iskusnijih stigao da pročita onaj moj ogromni post?

Zar ne bi trebalo grafa da iz svakog izlaza izbacuje 60 Hz, pošto sve ide u clone mode?

Molim za neku pomoć, savet, mišljenje... bilo šta. Hvala unapred.

^
Ja sam procitao sve ali ne mogu da ti pomognem jer nemam pojma o tim stvarim :p zato nista nisam ni napisao...

Daj mi link sa kog si ti skinuo bios, ja na asus sajtu nisam nista nasao od biosa...

Poslednja izmena:
Hvala u svakom slučaju što si barem pročitao sve... :d cheers

Što se tiče BIOS-a, izgleda da su ga ladno uklonili sa asusovog sajta.

Bio je ovde https://www.asus.com/Graphics_Cards/GTX780DC23GD5/#support pod "Utilities". zajedno s ovim gputweak-ovima do pre jedno 3-4 dana.

Odatle sam ga skinuo, a pod "Description" je pisalo 80.10.3A.00.13 BIOS (silent profile)... tako nešto.

Ali izgleda su ga uklonili, samo ne znam zbog čega.

Pre neki dan sam se pocastio sa MSI GTX 780 Lightning.

Probao sam sve zivo kako bih mrdnuo napon, ali bezuspesno, ni jedna verzija Afterburner-a mi ne reaguje kada je napon u pitanju, u poslednjoj 3.0 beta16 verziji otkljucan mi je napon, ali nema nikakvog uticaja na menjanje istog, tako da sam odustao od napona i bacio se na trazenje max stabilnog kloka za svaki dan.

Probao sam sa prekidacem da prebacim kartu na taj "LN2" bios, i u njemu mi se karta vraca na jos manje vrednosti, predpostavljam referentne za 780 karte. U tom modu karta se uzasno lose klokuje, a napon i dalje ne reaguje, tako da sam ipak vratio prekidac u prvobitnu poziciju(gde su i veci default klokovi). :(

Probao sam preporuke sa overclock.net-a, ali na zalost iz nekog razloga taj preporuceni afterburner 3 beta15 kod mene nece da radi uopste, dok mi poslednji oficijelni, beta16 radi(naravno bez uticaja na napon).

Situacija je ovakva:
GPU - 1095MHz
MEM. - 1650MHz
Interesantno je da GPU uz boost ide na 1200+MHz, sto je sjajno s obzirom da napon nije pipan, pa tako i temperature su ne promenjene. ;)

Evo i rezultata:

3DMark 11 perforamse - ~11900
http://imageshack.us/a/img32/1928/b8ac.png

3DMark 11 extreme - ~5250
http://imageshack.us/a/img713/1499/k2yq.png

FireStrike - ~8300
http://imageshack.us/a/img823/5002/suy6.png

FireStrike extreme - ~5000
http://imageshack.us/a/img801/7996/s4wa.png

Tomb Raider 2013 (1080p, ultra, FXAA) - MinFPS=103, AvgFPS =145
http://imageshack.us/a/img163/5967/q8b7.png

Na Tomb Raider testu sam se prijatno iznenadio, test je extra, jer drzi kartu sve vreme u full load-u, a karta je zakucana u boost-u koji je odlicnih 1202 MHz. Inace test se vrteo nekih 1h. :)

Dakle, posto nisam uspeo da mrdnem napon, moram priznati na kraju da sam ipak odusevljen postignutim, ima tu jos malo lufta, jer sam u nekoliko navrata kloknuo gpu za jos 40-50MHz, ali povremeno oce da stucne, tako da je prakticno ovo neki limit za svakodnevni klok, a pritom temperatura nije presla 75 stepeni.
Kad bih napon mrdnuo malo sigurno bi dohvatio i 1300Mhz, mada i ovo mi je sasvim dovoljno, boost ide do 1200, a rezultati govore sve, gde se karta trenutno nalazi, prakticno rame uz rame sa 780Ti referentnim modelom, pa cak ga i prelazi.

Cudno za Munju da nece da "radi" napon :/ Da li ima sanse da se flesuje neki drugi bios ?

Moze li memorija vise?
Gpu je ok na def naponu, sigurno da je tako u egalu sa GTX780Ti referentnom.

Video sam na drugim forumima da ljudi fleshuju bios drugim, prepravljenim, ali ja se nisam bas nesto sa tim ikada igrao.

Sto se tice memorije, u principu moze jos da ide gore, mislim da sam je u jednom testu cak dizao i na 1700, ali ovo je neki optimum, da sve radi stabilno, svakako cu da probam kako bih imao uvid u konacan limit za stabilne klokove bez diranja napona.

Evo da dodam i Unigine Heaven test:
ozpb.png

Nisam imao nesto vremena da se preterano igram sa Lightning-om, ali za sada sam dosao do sweet spot-a od 1240/1728 uz napon po afterburneru-u od 1.187V (+37) (gpu-z pokazuje 1.145) i memoriju sa 1600mV na 1700, pri tome nije stabilna na 1750 (+500), hoce da uleti po koji artifakt. Mada mi se poprilicno cudno ponasala u pocetku, tj ram, jedva da je hteo da izgura 1600, mada i to je bilo diskutabilno, pa sam ga cak drzao stock dok je gpu isao na 1202 uz boost na stock naponu, i vec sam digao ruke i ostavio tako. Djavo mi nije dao mira, pa reko da probam jos jednom i danas sam stigao do ovih klokova. Ne znam neki uzrok, nista konkretno nisam drugacije radio osim napravio svoju custom krivu fan-a da mi se vrti oko 71-72 stepena ( mada i tu se desi da nece da je "potera" iz nekog razloga). Ako smanjim nesto od napona izdrzi 15-20min, i onda hoce da prolupa, za sada na ovim setovanjima vrtim je vecinu dana bez iakvih problema. Evo moj Unigine sa istim setovanjima. Valley mi da fps 72.0, min. 33.6, max 141.7, sc. 3011 u xHD. Nemam za sada nista vise od bench-ova, skripac vremena, pa to je to za sada.

un.jpg

Poslednja izmena:
^ Da budem iskren, pitanje je koliko je potrebno akati kartu, podizati napon, i klokovati je dodatno, jer mislim ono, sta, kao nije dovoljna da sve igre danasnjice potera na high setovanjima?! ;)

Meni savrseno stabilno radi sa gpu klokom u boost-u na 1202Mhz.

Ne znam koji ce mi setup biti do kraja, ovo je jos uvek faza igranja, pa vagam sta dobijem, sta izgubim. A za 1600p, pa, svaki fps dobro dodje.

Nisam imao nesto vremena da se preterano igram sa Lightning-om, ali za sada sam dosao do sweet spot-a od 1240/1728 uz napon po afterburneru-u od 1.187V (+37) (gpu-z pokazuje 1.145) i memoriju sa 1600mV na 1700, pri tome nije stabilna na 1750 (+500), hoce da uleti po koji artifakt. Mada mi se poprilicno cudno ponasala u pocetku, tj ram, jedva da je hteo da izgura 1600, mada i to je bilo diskutabilno, pa sam ga cak drzao stock dok je gpu isao na 1202 uz boost na stock naponu, i vec sam digao ruke i ostavio tako. Djavo mi nije dao mira, pa reko da probam jos jednom i danas sam stigao do ovih klokova. Ne znam neki uzrok, nista konkretno nisam drugacije radio osim napravio svoju custom krivu fan-a da mi se vrti oko 71-72 stepena ( mada i tu se desi da nece da je "potera" iz nekog razloga). Ako smanjim nesto od napona izdrzi 15-20min, i onda hoce da prolupa, za sada na ovim setovanjima vrtim je vecinu dana bez iakvih problema. Evo moj Unigine sa istim setovanjima. Valley mi da fps 72.0, min. 33.6, max 141.7, sc. 3011 u xHD. Nemam za sada nista vise od bench-ova, skripac vremena, pa to je to za sada.

Pogledajte prilog 131903
Koliko si platio kartu ako nije tajna?

54k din. Nisam bio konkretno vezan za nju, ali je na dan kupovine isplivala kao najpovoljnija dostupna 780-ica kod nas.

Cisto radi poredjenja obzirom da je kod mene nativna rezolucija 1920x1200 znaci nije 1920x1080 kao kod vecine imam odredjen pad FPS-a u odnosu na one koji
furaju mahom 1080p monitore.
Evo primer kroz Crysis 3 ,ubacio sam i rez 1680x1050 cisto da se vide razlike.Interesantno je da se kroz sve tri rezolucije kako se ide ka manjoj fps srazmerno povecava za oko 4 :)

***1920x1200*****1920x1080******1680x1050***

Crysis3 2.jpg Crysis3 1.jpg Crysis3 3.jpg

Poslednja izmena:
^
Sto na 1202mhz ?

Napravio sam vise profila ranije kada sam testirao pa sam ucitao ovaj mislivsi da je taj poslednji - the best, bilo mi mrsko da izlazim iz igre i da setujem drugi..
20-30 Mhz gore - dole nije ni bitno , bitno je ono sto sam hteo da predstavim i podelim sa vama..
U svakom slucaju vidi se tacno koliko frejmova postize na okruglo 1200 Mhz za rez 1920x1200 kao maksimalnu rezoluciju koju ima moj monitor.

P.S.Ovo je setovanje gde je bukvalno sve na def.Cak ni power target nije pomeren a stabilno kao stena ;)

Koliko bih mogao da imam sa GTX 780 Ti na ovom kloku ? Recimo da je memorija na 1900 Mhz ? Nekih 10 FPS-a vise ?

Dodacu jos nesto za ove koji prate moje postove..Ima nekih nervoznih i sujetnih pa da im predocim zasto su mi klokovi manji nego u potpisu.
Na 1300 Mhz i 1.21v je ogromna temperatura jer sad dogrevam sobu i prevelika je ambijentalna temperatura + sto mi je guzva u kucistu (to sam vec ranije nagovestio)

1200-1230-1240 Mhz mi sasvim odgovara za trenutno koriscenje dok ne stigne nova grafa i vodeni blok a mozda uleti i novo kuciste!

Poslednja izmena:
Ma nisam te ja pitao zbog toga aman, kod mene je klok 1202mhz sa 1.125v pa sam mislio da ne zelis neko poredjenje da pravimo... Cudno mi je da je drzis na 1202 kada znam da jedna karta moze vise, uz to ti to uvek nategnes jer ti buka ne smeta, za moj ukus sve sa naponom preko 1.150v malo previse bucno u radu... Mogao je asus ovo i bolje da napravi :p

Ne znam ni sta ti pise u potpisu :p

Rekao sam ti da imam razlicite profile..
Jel bolje sad ? :) Ovo je max mada ovde dobija vec po malo artifakte tako da to nije to..
1240 Mhz je vise realno i ako ne puca ni na 1267 Mhz ali zato krecu artifakti.
Na 1.21 je brutalna karta, tad ide na 1300 Mhz + stabilno stim sto se greje i pored 80% koliko sam setovao fan.
Ubija me sad kuciste i temperatura u sobi..Moracu to pod hitno da resim-mislim na kuciste..

Mozda je tvoj primerak bolji tj primerci..

Crysis3.jpg

Nisam mislio na tebe vec na neke druge koji su poceli da mrace sa pricama o nemogucim klokovima pa ce na kraju
ispasti kako lazemo auditorijum a i sami sebe ! Zato sam se ogradio , nek bude sve na cisto!

Poslednja izmena:
Interesantno, i meni je karta super stabilna u svim igrama i testovima na 1200MHz(bez diranja voltaza). Sta sam provalio, kada udjem recimo u Cryengine nesto da radim, e tada mi puca, bez obzira sto sve testove i akanja, unigine heaven, tomb raider, crysis....itd... prolazi bez ikakvih problema, i to visesatno maltretiranje u istim. Kada udjem u cryengine, odmah, posle minut-dva puca, i tada sam primoran da je vratim na default. Bas je cudno.

Cisto radi poredjenja obzirom da je kod mene nativna rezolucija 1920x1200 znaci nije 1920x1080 kao kod vecine imam odredjen pad FPS-a u odnosu na one koji
furaju mahom 1080p monitore.
Evo primer kroz Crysis 3 ,ubacio sam i rez 1680x1050 cisto da se vide razlike.Interesantno je da se kroz sve tri rezolucije kako se ide ka manjoj fps srazmerno povecava za oko 4 :)

***1920x1200*****1920x1080******1680x1050***

Pogledajte prilog 132677 Pogledajte prilog 132676 Pogledajte prilog 132678

Ovo ti je verovatno najkorisniji post na forumu do sad.
(da ne idem u krajnost sad i kazem jedini koristan)

P.S. Nego, kada vec pomenu te klokove i ono sto ti pise tamo pod "Moja masina"... sta, problem ti je da napises tamo tih 1200 ili 1230 ili 1240MHz? Nego mora da stoji 1300, iako bas i nije upotrebljivo?
Ili pak mozda samo radi upravo ta sujeta sto je spominjes...

Mada stoji cinjenica da ti je sad guzva u kucistu i da dogrevas sobu, pa je prevruce. Bice bolje na leto, tada neces dogrevati sobu.

Pa ovo je otprilike i normalno. Razlika izmedju 1680x1050 i 1080p je oko 310k, a izmedju 1080p i 1200p je oko 230k piksela. Tako da nije to ni tako daleko, iako mozda i izgleda kad se pogleda ovo 1680 u najnizoj rezoluciji.

Ovo ti je verovatno najkorisniji post na forumu do sad.
(da ne idem u krajnost sad i kazem jedini koristan)

P.S. Nego, kada vec pomenu te klokove i ono sto ti pise tamo pod "Moja masina"... sta, problem ti je da napises tamo tih 1200 ili 1230 ili 1240MHz? Nego mora da stoji 1300, iako bas i nije upotrebljivo?
Ili pak mozda samo radi upravo ta sujeta sto je spominjes...

Mada stoji cinjenica da ti je sad guzva u kucistu i da dogrevas sobu, pa je prevruce. Bice bolje na leto, tada neces dogrevati sobu.
A uuu... koje "przenje" :D

Jedno onako pocetnicko pitanje, posto sam do sad koristo AMD karte. Kad instaliram novi drajver, da li pre toga treba da izbrisem u control panel stari ili ce on sam prvo izbrisati stari i ubaciti novi ili kako vec?

Uglavnom ga prepegla al je najbolje da obrises stare pa da instaliras nove .

Nazad
Vrh Dno