Šta je novo?

GeForce GTX 780 Thread

I naravno, da koristiš driversweeper ili neki sličan program koji briše sve đubre koje ostane posle deinstalacije raznih drajvera, pogotovo za GPU.

Dakle, deinstaliraš klasično sve stare drajvere, odeš u safe mode i pokreneš driversweeper, počistiš sve ostatke od drajvera za HW koji više ne koristiš, pa tek onda posle restarta normalno instaliraš nove drajvere.

Poslednja izmena:
Znaci prvo izbrisem stare u control panle ( full ) i onda ubacim nove? Kako se zovu uopste drajveri u control panel ( Nvidia Control Panel ili kako vec ) ?

I naravno, da koristiš driversweeper ili neki sličan program koji briše sve đubre koje ostane posle deinstalacije raznih drajvera, pogotovo za GPU.

Dakle, deinstaliraš klasično sve stare drajvere, odeš u safe mode i pokreneš driversweeper, počistiš sve ostatke od drajvera za HW koji više ne koristiš, pa tek onda posle restarta normalno instaliraš nove drajvere.
Ali koristio sam taj driversweeper i ubacio mi je onu standar VGA monitor, tako nesto, da li moze samo da mi izbrise a ne da mi ubacuje neke gluposti?

Pa to su native Windows driver-i za monitor tako da ne treba da brines, samo instaliras nVidia driver-e. Driversweeper mozes da probas da pokrenes iz SafeMode-a, pa da tako obrises "repove" prethodnih driver-a, mozda jos bolje.

Edit: Pokreni posle driversweeper-a i cccleaner pa skeniraj i registry verovatno je i tu nesto ostalo od prethodnih driver-a.

Poslednja izmena:
Pitanje za poznavaoce ASUS GTX 780 DirectCU OC kartice.

Kako podesti klokove za svaki dan ?

Power limit 110 sto je max. sa prioritetom za temp od 95
GPU +160 sto daje tacno 1150 MHz, bez podizanja voltaze.
Mem +501

Kada ovako podesim kartica veoma brzo dostigne power limit od 110 i pocne da obara GPU clock i napon. Kada je mem na def onda clock ne pada jer se limit ne dostize.

Koji je najbolji odnos kloka GPU i mem ?

E to i mene zanima, pošto sam duduk za bilo kakav OC, a grehota je ne kloknuti ovu zver od karte.

@ Pike

Flesni ovaj bios, sve ostalo ce ti se samo kasti ;)

Pogledajte prilog sky-Asus.DCII-vbios-3A-rev3.zip

@Kobayashi Maru

A za tebe posto si duduk hahaha :p pogledaj ovu temu vezano za tu kartu, naci ces dosta korisnih informacija, i isto tako flesni ovu verziju biosa ;)

Nesto malo sam se igrao sa jednom kartom. Defaultni bios je bezveze, previse oscilira bost klok i napon, sa ovom verzijom biosa sve je fiksirano. Kod mene dve karte u sli bost klok 1202mhz, 1.125v sto je ispod defaultnih 1.150v. Sa jednom kartom mislim da je realno ocekivati izmedju 1250~1300mhz u zavisnosti od toga da li je otvorena stranica kucista. 1300mhz je neka gornja granica preko koje je tesko ohladiti kartu posto je potreban napon od 1.200v. Memorije ne treba da ide preko 1750mhz, sve preko toga je nestabilno...

Jos vise korisnih informacija uvek moze da se nadje na ovom forumu, konkretno za vas u ovoj temi ;)

http://www.overclock.net/t/1393791/official-nvidia-gtx-780-owners-club/0_30

Poslednja izmena:
Hvala, uvek si bio i ostao *******... :d

Ja trenutno imam ovaj bios: 80.10.3A.00.13 Sećaš se da si pitao odakle sam ga skinuo... je l' ovaj što si nam dao još noviji od ovog mog?

I da li se možda gubi garancija ukoliko se metne ovaj tvoj, ako je kojim slučajem neki neoficijelni?

@*******i da li se sa tim biosom povecava power limit ? Jel to neki modovan bios ili sta ?

Nesto se ne bih mlatio sa fleshovanjem. Za mene opusteni klok za svaki dan:

Power Limit 110 sa prioritetom za temp. od 95
Core Clock +160 sto daje 1150 MHz
Memory Clock +200

Tako podesena ne obara klok nikad a Power Limit je kada se bas uposli oko 107

Povecava power limit sigurno. Imali su biose za gtx770 isto tako na istom forumu. Povecava power limit na 150%, tako je makar bilo na gtx770. Za sve modele kartica osim za Lightning.

@ Pike
Obara i te kako obara, sto je i normalno jer tako funkcionise, kada temperatura ode preko 70c polako ali sigurno pocne da obara po malo klok a ako temperatura nastavi i dalje da raste onada obara i napon samim tim i kolko. Ako je ostavis vent na default onada mnogo manje obara jer je u biosu podeseno da se vent ubrzava tako da kartu drzi na nekih 75c, samo je meni to tako podeseno mnogo bucno, pa sam pomocu ovog biosa sve predifinisao kako meni odgovara.

Jester modovani bios pl ide do 152...

OK. Hvala, ne cacka mi se sa time, svidja mi se ovako kako radi ne prelazi 60 C

^
Pa to je odlicno, nemoj onda nista da diras... Ja sam se nesto malo igrao sa jednom kartom testovi i relativno stabilna klok, do sada sam zaboravi kako radi jedna karta :p Sli je vec nesto drugo. Dosta mi znaci ovaj bios preko kojeg mogu da setujem napon 1.125v klok 1202mhz i uz sve to profil venta ne preko 65% u full loadu... Masina prede hehee :D

@Kobayashi Maru
Kada karta bude spreman za reklamaciju, sto znaci da ne radi, bios je nesto sto nikako ne mogu da utvrde da li je orginalni ili neki modovani :p Tako da to nemoj da te brine. Nemaju oni vremena u servisu da se bave tim stvarim, ako karta ne daje sliku tu se uglavnom zavrsava servisiranje :p

Ma taj modovani bios je zakon. Odradili su ga bas dobro. Tako je bilo za gtx770 kartice a vidim i za te vase. Sto kaze ^ ako ide na reklamaciju ako ne daje sliku nikako ne mogu da utvrde koji je bios. A ako baca sliku a neki drugi problem je u pitanju jednostavno se reflashuje originalni bios koji ste sacuvali i to je to.

Poslednja izmena:
Ma taj modovani bios je zakon. Odradili su ga bas dobro. Tako je bilo za gtx770 kartice a vidim i za te vase. Sto kaze ^ ako ide na reklamaciju ako ne daje sliku nikako ne mogu da utvrde koji je bios. A ako baca sliku a neki drugi problem je u pitanju jednostavno se reflashuje originalni bios koji ste sacuvali i to je to.

Pa slažem se generalno, ali nikad se ne zna kad nešto može da krene naopako, pa posle kuku lele.

Ali shvakako ću razmisliti da ga turim.

@Kobayashi Maru
Kada karta bude spreman za reklamaciju, sto znaci da ne radi, bios je nesto sto nikako ne mogu da utvrde da li je orginalni ili neki modovani :p Tako da to nemoj da te brine. Nemaju oni vremena u servisu da se bave tim stvarim, ako karta ne daje sliku tu se uglavnom zavrsava servisiranje :p

A ako daje sliku npr, koliki sam ja inače baksuz, verovatno će se uhvatiti detaljnog proveravanja ako moja ikad završi u njihovim rukama, a ne uspem da vratim stari bios. :d

OK. Hvala, ne cacka mi se sa time, svidja mi se ovako kako radi ne prelazi 60 C

A moja karta ide uvek do 80 stepeni, iako imam solidno hlađenje (2x 14cm be quiet + 1x 23cm bitfenix cepaju direktno u kartu, doduše, uz zatvorenu stranicu kućišta).

Ništa nisam čačkao u gputweak-u, a gpu temp target mi je setovan na 79c, kako je kod vas?

Pre toga sam imao twi frozr 570 i temp je išla do 73c uz otvorenu stranicu i do 75-6 uz zatvorenu, a asus ide uvek do 80 stepeni, pretpostavljam zbog onog gpu boosta, koji se sam pali. Kako se to čudo gasi uopšte?

Napominjem da mi je pored gputweaka koji sam instalirao, ostao i afterburner još od ranije, ne znam da li to može da ima veze s bilo čim, a kontam da ne bi trebalo.

Napominjem da obe karte nikad nisam klokovao, osim što ovaj asus sam to radi s gpu boost-om donekle, plus overim gaming preset kad upalim neku igru.

Hteo bih da izvučem neki maksimalni klok za svaki dan, a da mi tišina kartice ne bude mnogo ugrožena, u idlu ne sme da se čuje, a pri igranju samo da ne traktoriše preterano.

Je l' može neko da mi objasni zašto mi karta ide do 80 stepeni, a nije klokovana, osim pri upaljenom gaming presetu po defaultu? Fan mi ide maksimalno do 54, a tavori na nekih 27 u idlu. Ranije sam u afterburneru podešavao kako će da mi radi u zavisnosti od temperatura, ali u gputweaku nisam našao tu opciju.

Poslednja izmena:
To kod tebe je normalno, ovo kod @pike ne znam na koju foru samo 60c... 80c je potpuno normalna temperatur, a tako po defaultu treba da daje bost klok od 1006mhz. Kada se overklokuje negde preko 70c pocinje po malo da obara klok i forsira vent. Preteranim podizanjem napona i overklokovanjem jos vise se zagreva, a posledica toga je vent na ~75% ako se ostavi na auto jer je u biosu predefinisano da se prvo forsira vent pa ako ne pomaze onada dolazi do pojacanog obaranje napona, samim tim i kloka karte.

Po nekim mojim zapazanjima jedna karta bi trebalo bez problema da radis sa naponom 1.150v a da pritom vent ne prelazi 65% sa temperaturom karte oko ~80c u otvorenom kucistu. Primerci koji su kod mene postizu ~1240mhz sa tim naponom. Znaci ne bi trebalo da se prelazi napon od 1.150 sto je ustvari defaultna vrednost za 780 koja varira sa orginalnom verzijom biosa za razliku od ove verzije koju sam postavio gde je sve fiksirano...

Dobro provetreno kuciste nista ne znaci u slucaju ovakvih modela, ako nije otvorena stranica dolazi do akomuliranja toplote kolko goda da je dobro provetreno. Ovo je najvise izrazen u slucaju kada je karta overklokovana...

Pa da, kod mene varira napon.

Nego kako u gpu tweak može da se podesi custom fan profil? Nigde ne vidim tu opciju, a ima je u afterburneru na primer.

I kaži mi samo da li ovaj modovani bios takođe ima otključan silent mod, kao ovaj 80.10.3A.00.13 koji sam ja turio... tj. da kartica radi još tiše dok idluje, a to je valjda da ventovi idu ispod 30 posto tada?

I dali neko zna zbog čega mi od instaliranja ove kartice win stalno izbacuje poruke kako mi komp radi sporo i nudi mi da pogasi aero, a vram mi se uopše ne puni, tj. sve normalno radi?

Poslednja izmena:
Mozes vent da podesis da ti radi na 27%. A za ovo drugo sto te muci moras kod neke vracare da odes da mu prebaje :p:D

A gde to može u gputweak-u da se podesi? Ne vidim tu opciju tamo, za razliku od afterburnera, gde mogu da pravim i svoj custom fan profil.

Meni s ovim 80.10.3A.00.13 bios-om, kojeg još uvek ima izgleda na asusovom sajtu (ali samo pod nazivom bios update, a pre je pisala i verzija), ide automatski na 27 dok idluje, znači može i ovaj tvoj modovani isto, samo što ja nikako da nađem neke detaljnije opcije u gputweak-u vezane za fan profile itd.

Nego, smorih se malo kad sam raspakovao ovaj zip i video rom fajl. Pretpostavljam da mi sledi drndanje s nvflashom, butabilnim usb-om i ostalim zezancijama, zar ne? :lupko:

Ponadao sam se da je slučaj kao kod ovog sa asusovog sajta gde samo klikneš na fajl i sve se samo odradi.

Moguce da je kod mene tako zato sto je B1 revizija cipa koji je hladniji pa je samim tim i drugi bios. Negde procitah i da nije moguce fleshovati bios od A1 kartica. Temp nikad nije presla 70 ni 60% fana tj. oko 1700 rpm na 1150 MHz.

Prilozi

• 1.gif
    1.gif
    21.1 KB · Pregleda: 92
^
Nema drugog objasnjenja :p Imas srece :)

^
Ma ne bre kakav dos... Pokrenes Command Prompt i kucaj redom kako se vidi na slici, tako ja radim, mnogo manje zezanje. Raspakuj na c disk taj rar fajl, u njemu imas sve cak i shortcut za Command Prompt, tu si fajlovi potrebni za felsovanje u winu, sve ti je u tom direktorijumu i bios je tu 3A. Pogledaj malo sve ce ti se samo kasti ;) nvflash je fajl N, skratio sam mu ime da bi manje kucao hahah, kao i za bios na 3A.rom :p

Ljudi tri modela, ne znam koji. MSI Gaming, Asus i malo skuplji MSI Lightning? Kolika je razlika izmedju prvog modela i ovog treceg?

^
Ma ne bre kakav dos... Pokrenes Command Prompt i kucaj redom kako se vidi na slici, tako ja radim, mnogo manje zezanje. Raspakuj na c disk taj rar fajl, u njemu imas sve cak i shortcut za Command Prompt, tu si fajlovi potrebni za felsovanje u winu, sve ti je u tom direktorijumu i bios je tu 3A. Pogledaj malo sve ce ti se samo kasti ;) nvflash je fajl N, skratio sam mu ime da bi manje kucao hahah, kao i za bios na 3A.rom :p

Tako sam i pretpostavio, ali bolje da proverim, nego da kukam posle ako nešto zeznem.

Inače, da li moram da bekapujem prvo ovaj bios koji je na njemu za slučaj da briknem kartu ili mogu opet samo da pokrenem onaj exe fajl s asusovog sajta, koji samo klikneš i on ti sam turi taj oficijelni bios koji i sad imam?

Kolike su šanse da kartu nepovratno briknem ukoliko se desi nešto nepredviđeno, tipa nestanak struje i sl?

Nije mi baš do rizika, ali ako je on minimalan do nepostojeći, onda zašto da ne?

Caki da se to desi karti nista ne fali, dovoljno je da u sistem ubacis neku jos jedna kartu a ovu ponovo flesnes. Kada kucas komandu za flesovanje kucas -i0 ili -i1 u zavisnosti da li ti je 780 u prvom ili dugoma pci-e slotu. Od 200 flesovanja do sada ni jednom mi se to nije desilo :p

Znači nije ništa *******o? :d

Hvala! Verovatno ću ga ondak i turiti.

A je l' ok klokovati kartu preko gputweaka, afterburner-a itd, pošto znam da je klokovanje cpu-a mnogo bolje raditi direktno iz biosa nego preko onih *****nih aplikacija tipa Aisuite i koje već furaju ostali?

Grafiku baš nikad do sada nisam klokovao, pa je bolje ipak da pitam.

Da, vecina klokuje preko afterburner-a :)

Nazad
Vrh Dno