Šta je novo?

GeForce GTX 590 Thread

U tom slucaju je ne bi ni pravili ili bi uzeli 2x560 i uglavili u < 300W.
I jedni i drugi su se kur**li preko 300W zbog konkurencije u borbi da budu brzi.

Pa kazem, da su hteli po svaku cenu da budu brzi jos bi podigli klok i sve sto uz to ide. 😉

Interesantan tekst 🙂

ASUS GTX 590 vs HD 6990 - CPU frequency scaling study

Zakljucak (prevedeno sa rumunskog)

concluzie_scalare.jpg

Prakticno obe dual gpu karte traze sandy cpu na sto vecoj frekvenciji kako bi se izvukle max. performanse.

Zakljucak je ocigledan ali sam siguran da ce se skaliranje GTX590 povecati na Sanndy ili Gulftown jos bolje u odnosu na 6990 jer 6990 trazi malo manje procesorske snage za svoj pun potencijal!
Iz toga sledi zakljucak da treba zaista odraditi temeljno i precizno jedan review i doneti objektivan zakljucak bilo kakav da je rezultat.

Zakljucak je ocigledan ali sam siguran da ce se skaliranje GTX590 povecati na Sanndy ili Gulftown jos bolje u odnosu na 6990 jer 6990 trazi malo manje procesorske snage za svoj pun potencijal!
Iz toga sledi zakljucak da treba zaista odraditi temeljno i precizno jedan review i doneti objektivan zakljucak bilo kakav da je rezultat.

Ovo ako je tacno onda opet ide na dusu nVidia softverskom timu, jer im onda drajveri traze vise procesorske snage za procesiranje podataka (ako ati izvlaci vise performansi iz slabijih racunara).

Ovo ako je tacno onda opet ide na dusu nVidia softverskom timu, jer im onda drajveri traze vise procesorske snage za procesiranje podataka (ako ati izvlaci vise performansi iz slabijih racunara).

Pa do sad se pokazalo itekako kao tacno.Cak i sa Fermi derivatima..
Samo po meni ko bude isao na 6990 ili GTX 590 ce svakako vec imati neki Gulftown u vecini slucajeva.
Cak smatram da nece ici ni na Sandybridge.
Da li je do sw ili do same Fermi arhitekture (oba) zaista ne znam.

Poslednja izmena:
@anarki1302
Ako se budes uzdao u nase testove tu ces se tek usreciti😛

Bilo bi po malo paranoicno da zanemarimo ama bas svaki test sa neta:S:

neki clan da uradi test na sb-u,meni je sasvim dovoljno...

iskreno,ni ne razmisljam o ovim kartama,previse su skupe i na 1080 mi nece trebati sledecih 2 godine...

Ne mogu da verujem da su ciljali performanse 6990, mislio sam da će biti brža. Sve u svemu kao i 6990 i ova karta je dokaz kako su kompanije koje proizvode PC hardver prsle načisto. Sve nešto na silu, budženje, dorađivanje, stvarno nove tehnologije nema na pomolu već dve godine. Gde je Neđo sa onom njegovom najavom 28nm kartica koje će biti duplo brže i trošiti duplo manje struje, trebale su pre juna 2011. stići :trust:

Još jedan pametnjaković koji je digao napon na preko 1.2v ili nešto slično 😀

Verovatno, ali ocigledno je da je zastita zakazala.

Sve nešto na silu, budženje, dorađivanje, stvarno nove tehnologije nema na pomolu već dve godine.

Ovo je potpuno tacno, a na potrosnju niko vise ni ne gleda...a za one koji kupuju karte samo za igre (velika vecina) preko GTX 560 Ti ili HD 6950 za Full HD nema nikakve potrebe...

P.S Broj kvalitetnih igara za PC izlisno je komentarisati.

Još jedan pametnjaković koji je digao napon na preko 1.2v ili nešto slično 😀

Kažu da je problem sa drajverima:

link (google translate)

Another video was sacrificed in order to reach the conclusion that the driver is 267.52 which is the culprit. The test was repeated with the newer 267.71 and then worked Nvidia's security mechanisms that they would.

Drajveri koji su stigli uz grafičku ne uključuju prenaponsku zaštitu te spaljuju karticu tokom overkloka sa dizanjem napona:

The supplied Geforce Drivers 267.52 for Geforce GTX 590 will not stop the card from overheating when overclocking. Please use newer versions from the Nvidia website and stay away from 267.52. Otherwise this may happen ...

Da, ovo je vec epidemija... koliko sam izbrojao do sada, najmanje 5 kartica je crklo tokom testiranja. Rumunima (lab501) je jedna izgleda crkla cak na defaultu.

Da, ovo je vec epidemija... koliko sam izbrojao do sada, najmanje 5 kartica je crklo tokom testiranja. Rumunima (lab501) je jedna izgleda crkla cak na defaultu.

Sto je mnogo mnogo je. Ukazivano je vise puta na problematicnu naponsku na referentnim 570GTX kartama, koje su imale problem s rasirenim burn out-om VRM-ova cak i pri overklokom u dozvoljenim granicama, a sto je na posredan nacin priznala i sama nVidia kroz kasnije revizije istih na nereferentnim modelima nekih partnera(Sonic Palit 570GTX recimo). Tek je nepun jedan dan karta u opticaju a vec toliko problema. Sve i da je tacno da je drajverska podrska za OCP izostala, takvo brzo spaljivanje karti upucuje na izuzetan nekvalitet naponske sekcije, bar kad je u pitanju napajanje jedne ovakve karte. Nisam naisao na ove probleme kod 6990 serije dosad na netu.

570 je odlazila onima koji su voltmodovali kartu da ide iznad 1.1v, u gotovo sve koje su crkle su jedno vreme radile na 1.2v. Od 12 prijavljenih karti, samo dve (na jednoj ot te dve lik je ostavio kartu da radi OCCT 16 sati..) su otišla na dozvoljenim vrednostima, tj ispod 1.1v, a da pri tom OCPP nije bio disabled, a ne mora značiti da je na te dve otišla naponska, pošto malo njih je otvaralo kartu jer su se plašili zbog RMA.

Što se tiče 590, samo lud čovek može da luduje sa dizanjem napona na kartama koje su već prešle PCI-E specifikacije, mada sigurno je greška nvidia-e, ako OCPP nije bio limitiran u pređašnjim driverima.

Poslednja izmena:
Totalna glupost drzati ovoliko vgpu.Zna se dokle je bezbedan prag oc-a.1.1v za Fermi 24h/7 je gornja granica za sve.
Licno bih isao do 1.15v dok je 1.2v vec mnogo.Generalno negde je napravljen propust i trebali su da stave neko upozorenje da se ne sme prelaziti prag preko 1.2v!
Ako je propust u zastiti OVP to samo govori da ni bios nije ispeglan jer bez obzira na driver karta nebi smela da predje limit jer bi odradio OVP i karta bi se ugasila.
Sve u svemu divan materijal za trolove i flejm:S:

Crkavaju na 1.1 i preko. Znači što se tiče 570, treba se držati ispod 1.1 da bi bio safe. Ja lično držim na 1.063v (870Mhz)

Poslednja izmena:
Jedno pitanje, nevezano za kako ubiti gtx590 😀, ove dual karte, i 6990 i 590, su izuzetno procesorski zahtevne, da li kada se u novom 28nm-om ruhu pojave nove generacije u singl cip izvedbi a sa istim performansama, da li ce i dalje zahtevati isto ovoliko jak cpu? ili je ipak zbog same izvedbe sa dva cipa procesorska zahtevnost neproprcionalno povecana?

RAMA
U kom procentu crkavaju?Ako je mali prag podizanja V za GPU u odnosu na VID onda definitivno naponska sekcija ne trpi mnogo.
Za esktremniji OC preko 1.1v treba uzeti non referentna izdanja tipa Gainward Phantom koji ima naponsku od GTX580.
Negde jesu usrali motku i to bi trebalo da se istrazi.Mene samo interesuje da li je problem crkavanja GTX570 u globalnoj razmeri ili ne i da li je vezan iskljucivo za VRM?
Jos nisam cuo za slican problem vezan za GTX580 do sad GTX590.

Poslednja izmena:
Isključivo je vezano za VRM, mada ne može se znati da li je svuda slučaj bio sa VRM, pošto nisu svi otvarali kartu. Lik koji je predočio taj problem, je na više foruma sa engleskog govornoh područja postavio tu temu, i zasad đuture skupio 12 crknutih karti. Od toga dve na ipod 1.1 i tri na 1.1. Ostale uglavnom na 1.2 ili na manjim ali sa ugašenom OCPP zaštitom. Inače u pitanju su stock karte, i jedan MSI tf.

Poslednja izmena:
Ih 12 karti..Pa to nema veze sa globalizacijom.To moze da bude vezano i sa defektnim primercima.
Evo recimo Nidzo je primer koji je kartu maltretirao iznad svih mogucih granica pa nista nije bilo..
Znaci drzati se zastite koja nije dzaba napravljena i to je bezbedan limit.
Po svim pravilima nigde i ne pise da hardver treba da trpi van mogucih specifikacija propisanih od strane firme.
Uvek stoji da je OC na odgovornost usera kao i to da se skidanjem zastite dobija definitivno mogucnost da se desi neki kurslus 😉

Za to najbolje da se javi zerbah, pošto se on profesionalon bavi 3d tehnologijom. Već je objašnjavao zašto 3d vision ne može da se poredi sa atijevim rešenjem 😉

Pa ako se nešto promenilo što se toga tiče, neka se javi ovde 🙂

Shto se tiche headache free igranja na PC-ju, 3d vision ostaje najbolje i najproverenije reshenje zato shto radi na nivou drajvera nvidije, a ne 3rd party drivera kao shto je sluchaj sa AMD-om i Tridef DDD drajverom koji bukvalno preuzima na sebe "odgovornost" za igranje kada je u 3D-u.

Imam iskustva sa slichnom tehnologijom koju Philips koristi za svoje autostereo televizore, gde Philips-ov drajver "izvlachi" iz pasova na grafichkoj Z-buffer i shalje ga u hydra procesor unutar ekrana za automatsko pravljenje 9 view-ova. To radi OK, ali sa nekim igrama ima dosta problema jer sam driver ne zna na kom pass-u se nalazi Z-buffer (a u nekim igrama se on u razlichitim nivoima nalazi u razlichitim pass-ovima kao u HL2 Episode 2), tako da tu treba da se budzi ini fajl i slichne akrobacije, shto kod 3D visiona nije sluchaj.

Ipak, moje iskustvo pokazuje da chak i 3D vision nije svemoguc, pa tako postoje igre gde se 3D nepravilno pokazuje ili se neki delovi menija nepravilno iscrtavaju u stereo modu. Ovo se lechi sa novim drajverima i novim profilima, ali malo ko igra igre posle nekoliko meseci od izlaska samo da bi video kako to izgleda u 3D.

Josh jedna stvar koju chekam vec neko vreme je 3DTV play, koji nvidija obecava vec skoro godinu dana, a koji omogucava korishcenje 3D televizora (a ne 3D vision ready monitora) za igranje.

edit: stvar vezana za ovaj topic i GTX590 - dobro je da je nvidija napokon napravila single kartu koja podrzava 3D vision surround. Iako iskreno nisam probao 3D vision surround i nisam poklonik multi monitor igranja pa chak i u 3D formatu...

Poslednja izmena:
Adut 6990 je taj sto se mogu nakaciti 3 monitora ? Mogu i na GTX 590. .
Do sad je bio slucaj na fermi karticama da kad se uklj. jos jedan monitor temp. skoci za 10C... znaci jos 2 monitora i kartica toplija za 20C?
...ili su to ispravili?

Poslednja izmena:
Ovo je bio slucaj samo u idle-u, u loadu je standardna temperatura. Razlog je sto karte nisu obarale klok na 2D rezime kada je prikljucen drugi monitor, makar nista ne radio. Ako sam dobro ispratio, desavalo se i sa GF11x cipovima, pa sumnjam da je ispravljeno na GTX 590.

Kod mene su prikachena 2 monitora na GTX570 i u idle-u se ne greje vishe nego sa jednim monitorom - drzi takt od 51 MHz.

Ja nesto ne verujem da su i to sredili konacno, daj neki screenshot, to se vuce poodavno kod nV...

Iskreno, nisam licno to probao, ali sam na vise mesta na netu video da su ljudi i dalje imali taj problem prelaskom na 500 seriju. Super ako su sredili.

Kod mene su prikachena 2 monitora na GTX570 i u idle-u se ne greje vishe nego sa jednim monitorom - drzi takt od 51 MHz.

Kod mene na GTX560 nije tako,probao sam vise drivera,probao sa HDMI/DVI,dual view/clone ...nikad ne spusti klok na 50MHz, kada je u driverima prijavljen jos jedan monitor! ...jedino sto "mozda ima neke veze" je to sto ja kacim LCD TV ??? ali sumnjam 🙁
a mozda se to samo desava sa GTX560 ?

Zerbah koje drivere koristis i da li je Dualview ili clone ?

Poslednja izmena:
Kod mene redovno spusta klokove, koristim 2 monitora vec par godina. Doduse ne spusta na 50 Mhz...ali za 50%, da...

Mr. Logan i njegov 590 osvrt:

[YOUTUBE]Yt9MY9d1z-U[/YOUTUBE]

I naravno ocekivana reakcija. 590-ica bolji proizvod.

Nazad
Vrh Dno