Šta je novo?

GeForce GTX 590 Thread

PCBeast

OC Guru
Učlanjen(a)
30.11.2006
Poena
585
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Krenuli su i prvi zvanicni testovi ..

IMG_6474.jpg

IMG_6474.jpg

IMG_6477.jpg

IMG_6491.jpg

IMG_6499.jpg

Rezultati :

http://www.chiphell.com/en/graphics/nvidia-gtx-590/12/

Reviews :

http://www.guru3d.com/article/geforce-gtx-590-review/1

http://www.hardwarecanucks.com/foru.../41903-nvidia-geforce-gtx-590-3gb-review.html

http://www.hardwareheaven.com/revie...graphics-card-launch-review-introduction.html

http://www.overclock3d.net/reviews/gpu_displays/asus_nvidia_gtx590_review/1

http://www.bjorn3d.com/articles/Nvidia_GeForce_GTX_590_The_Dual-GF110_Beast/2027.html

http://www.tweaktown.com/reviews/3952/asus_geforce_gtx_590_3gb_video_card_review/index.html

http://www.tomshardware.com/reviews/geforce-gtx-590-dual-gf110-radeon-hd-6990,2898-15.html

Poslednja izmena:
GTX590.jpg

http://www.anandtech.com/show/4239/nvidias-geforce-gtx-590-duking-it-out-for-the-single-card-king

Anand's conclusion:

'If my final thoughts start sounding like a broken record, it’s because once again a set of NVIDIA & AMD product launches have resulted in a pair of similarly performing products.
The crux of the matter is that NVIDIA and AMD have significantly different architectures, and once again this has resulted in cards that are quite equal on average but are all over the place in individual games and applications. If we just look at the mean performance lead/loss for all games at 2560, the GTX 590 is within 1% of the 6990, however within those games there’s a great deal of variance. The GTX 590 does extremely well in Civilization V as we’d expect, along with DIRT 2, Mass Effect 2, and HAWX. Meanwhile in Crysis, BattleForge, and especially STALKER the GTX 590 easily comes up short. Thus choosing the most appropriate card is heavily reliant what games are going to be played on it, and as a result there is no one card that can be crowned king.

Of the games NVIDIA does well in, only Civ V is a game we’d classify as highly demanding; the rest are games where the GTX 590 is winning, but it’s also getting 100+ frames per second. Meanwhile on the games AMD does well at the average framerate is much less, and all of the games are what we’d consider demanding. Past performance does not perfectly predict future performance, but there’s a good chance the 6990 is going to have a similar lead on future, similarly intensive games (at least as long as extreme tessellation isn’t a factor). So if you had to choose a card based on planning for future use as opposed to current games, the 6990 is probably the better choice from a performance perspective. Otherwise if you’re choosing based off of games you’d play today, you need to look at the individual games.

With that said, the wildcard right now is noise. Dual-GPU cards are loud, but the GTX 590 ends up being the quieter of the two by quite a bit; the poor showing of the 6990 ends up making the GTX 590 look a lot more reasonable than it necessarily is. The situation is a lot like the launch of the GTX 480, where we saw the GTX 480 take the performance crown, but at the cost of noise. The 6990’s performance advantage in shader-intensive games goes hand-in-hand with a much louder fan; whether this is a suitable tradeoff is going to be up to you to decide.

Ultimately we’re still looking at niche products here, so we shouldn’t lose sight of that fact. A pair of single-GPU cards in SLI/CF is still going to be faster and a bit quieter if not a bit more power hungry, all for the same price or less. The GTX 590 corrects the 6990’s biggest disadvantage versus a pair of single-GPU cards, but it ends up being no faster on average than a pair of $280 6950s, and slower than a pair of $350 GTX 570s. At the end of the day the only thing really threatened here is the GTX 580 SLI; while it’s bar none the fastest dual-GPU setup there is, at $1000 for a pair of the cards a quad-GPU setup is only another $400. For everything else, as was the case with the Radeon HD 6990, it’s a matter of deciding whether you want two video cards on 1 PCB or 2 PCBs.

Quickly, let's also

Finally, there’s still the multi-monitor situation to look at. We’ve only touched on a single monitor at 2560; with Eyefinity and NVIDIA/3D Vision Surround things can certainly change, particularly with the 6990’s extra 512MB of RAM per GPU to better handle higher resolutions. But that is a story for another day, so for that you will have to stay tuned…'

Odgledajte date klipove i nista vise od toga ne treba da znate ..

Zakljucak je kao i uvek da je neka karta negde brze a negde sporija od druge, sve zavisi od aplikacije/igre. GTX590 trosi osetno manje i u idle i u load-u, izgleda da su temp. tu negde, a takodje 590 je i dosta tisa karta.

NVIDIA GeForce GTX 590 Temperatures Power Consumption & Acoustics Linus

[youtube]DI3W2ljcuEo[/youtube]

Crysis 2 PC Benchmarks With GeForce GTX 590 and Radeon HD 6990

[youtube]FrJnIr1t28M[/youtube]

NVIDIA GeForce GTX 590 Review Part 3/3 2560x1600 Gaming Performance

[youtube]sFmzU6VDkvg[/youtube]

Karte su priblizno iste, znaci da ce pasti veliko prepucavanje Ati vs NVidia.....

Ali nije brza od 6990?

Da li je kompletnija? Tisa, da. Struja - skoro pa isto.

@ OCz

Nije "dosta" tisa. 😉

TechPowerUp review

perfrel_2560.gif

Odličan overklok:

gpuz_oc.gif

Ali sa voltažama se ne treba igrati:

As a first step, I increased the voltage from 0.938 V default to 1.000 V, maximum stable clock was 815 MHz - faster than GTX 580! Moving on, I tried 1.2 V to see how much could be gained here, at default clocks and with NVIDIA's power limiter enabled. I went to heat up the card and then *boom*, a sound like popcorn cracking, the system turned off and a burnt electronics smell started to fill up the room. Card dead! Even with NVIDIA power limiter enabled. Now the pretty looking, backlit GeForce logo was blinking helplessly and the fan did not spin, both indicate an error with the card's 12V supply.
After talking to several other reviewers, this does not seem to be an isolated case, and many of them have killed their cards with similar testing, which is far from being an extreme test.

According to NVIDIA this should not happen. In their official reviewer driver (which I used), the NVIDIA Power limit is designed to be active for all applications, not only Furmark.

Taj lik nije normalan, 1.2V, jos malo pa kao za bojler....

Slicno su pricali i za voltazu na gtx 570, da i ona moze da se tako spali...

Ja svugde nalazim da 590 trozi vise i u idle i u loadu. Doduse nije velika razlika na tako velike snage (~50W u loadu).

Da, ovo sam i ja hteo da kazem, trosi vise a ne manje, u oba rezima rada, overall je sporija od Radeona 3-5%, nije velika razlika, ali ako uzmemo u obzir da je jedina intencija izrade ovih karata bila-imati najbrzu a ne tisu ili kracu kartu, jasno je ko je uspeo a ko ne.

Upravo tako, na par testova 590 trosi manje, na svim ostalima je veca potrosnja... Jer je ipak nerealno da onakav cip trosi manje 😉 Takodje se moze videti da drajveri moraju jos da se dorade, jer i 590 i 6990 kubure sa neiskoriscenoscu oba GPUa u nekim igrama...

@lucko: Obavesti nas kad okacis test kartice 😉

Sto se mene tice nVidia je zaokruzila ponudu i po meni izasla kao pobednik iz vise razloga.
Prvo jer su svi smatrali da nece izbaciti GTX590 jer je to navodno nemoguce.
Drugo jer takva karta opet navodno nebi imala bolje karakteristike.
Trece jer nebi bila brza tj bila bi znatno sporija!

A ono sto sam ja mogao da primetim je sledece..

*Izbacili su kartu kao zaokruzen kompletan proizvod*
*Karta ima bolje karakteristike od konkurencije*

1.Daleko bolji dizajn
2.Bolje osmisljen sistem hladjenja (Dual vapour chamber)
3.Tisa karta
4.Manje trosi (ovde definitivno postoje ralizke od testa do testa)
5.Temperature iste ili manje od konkurenta zavisno od aplikacije
6.Performnse equel ili bolje/ u extremnim rezolucijama sa malim zaostatkom
*Koriscenjem AA i AF filtera nVidia opet bolje skalira*
7.Kvalitet overall

Driveri i ako obecani nisu doneli nikakav boost sto se moze ocekivati dolaskom nekih novijih..
Znaci ni stanje na polju performansi nece bas biti tako isto..

Sve u svemu ako je poenta ciji je duzi onda cemo ipak u ovom trenutku da damo krunu 6990 a ako govorimo o kompletnosti proizvoda mislim da je prica jasna.

Poslednja izmena:
Sto se mene tice nVidia je zaokruzila ponudu i po meni izasla kao pobednik iz vise razloga.
Trece jer nebi bila brza tj znatno sporija!

1.Daleko bolji dizajn
3.Tisa karta
7.Kvalitet overall

Driveri i ako obecani nisu doneli nikakav boost sto se moze ocekivati dolaskom nekih novijih..

Sve u svemu ako je poenta ciji je duzi onda cemo ipak u ovom trenutku da damo krunu 6990 a ako govorimo o kompletnosti proizvoda mislim da je prica jasna.

🙂
Ti si zaista neverovatan. Ti tvoji drajveri nikako da dodju i posle cele godine (od 480 sto je sustinski isti proizvod).
Da se odmah ogradim, po meni je karta odlican proizvod, ali malo preterujes. Vecina je ocekivala da ne mogu da je naprave na ~800MHz, vec da ce morati da idu na dosta nize klokove (u pocetku se cak mislilo da ce ici na < 300W). To se i dogodilo, iako su pomerili granicu na 365W, morali su ici na ~600MHz...
Za hladjenje skidam kapu (ti si to razvukao u nekoliko tacaka, kako bi bila veca prednost), to su stvarno bolje uradili.
U velikim rezolucijama (pogledaj test na 3 monitora) zaostatak se povecava na ~10W (naravno zavisi od igre do igre). Takodje 590 radi dobro u igrama za koje je i 580 dovoljna na 2500x rezoluciji. Tamo gde pokazuje losije performanse i veci zaostatak su upravo igre koje daju 50fps ili manje u ovim uslovima.

Ja to vidim ovako:
6990:
Brza u velikim rezolucijama i podrzava vise monitora (gde je i veca razlika).
Bucna.

580GTX.
Sporija
Tisa.

E sad ko ide na vodeno hladjenje moze da bira. Treba jos istraziti ovaj problem sa crkavanjem pri ogromnoj potrosnji, ali ako bi neki proizvodjac ugradio koju fazu viska, GTX590 moze stvarno dobro da se overklokuje i tako predje u vodjstvo.
Inace sa boljim hladjenjem (gore pomenuta voda) je 6990 bolji proizvod.

Poslednja izmena:
@PcBeast: Menjaj potpis 😀 😀 😀

-Ako su karte testirane u visokim rezolucijama sa odvrnutim AA i ako ispada da je 6990 brzi u vise navrata, odakle zakljucak da 590 bolje skalira. 🙂
-Karta VISE trosi od 6990.

Jedino sto se slazem za hladjenje, koje je stvarno pametnije reseno kod 590 iako i 6990 koristi vapour chamber hladjenje. 🙂

Poslednja izmena:
The award in this match goes to AMD, which emerged as a definitive winner. Its heating and noise initially gave the impression of a lack of refinement. However, the testing process has shown the contrary. NVIDIA has cunningly hidden its imperfections behind the aforementioned two characteristics. GTX 590’s clocks had to be significantly reduced, while remaining a thirstier power consumer than HD 6990. The drivers for GTX 590 are far from their final revision, with frequent crashes, missing options until the PC was restarted etc. Besides, the focus that had shifted from SLI to single-GPU cards in the previous period has also turned out to be a problem, as GTX 590’s results are far more inconsistent than Radeon’s. HD 6990 is a card that has more to offer and is able to offer it today. The possibility of connecting three or more monitors without any limitations, better overall performance and lower consumption are all features that make this card better than anything else currently on the market.

InsideHW-Conclusion

Dakle-Radeon 6990 je u najkracem, brzi, stabilniji, kompletniji, jednom recju bolji proizvod. Ja bih dodao i kvalitetniji, s bolje resenom naponskom, koja ce kod 590GTX, siguran sam, biti problem kao sto je i sa 570GTX, samo daleko izrazeniji.

Trece jer nebi bila brza tj bila bi znatno sporija!

1.Daleko bolji dizajn
3.Tisa karta
7.Kvalitet overall

+1

Kad se dodaju na tu celu priču još i Cuda, PhysX i 3d vision, bolji teselator, tiša, hladnija, gotovo podjednaka što se tiče potrošnje, sasvim je jasno zašto gtx 590. Tako da 3% sirove gpu snage (teachpowerup), ne znači toliko.

Poslednja izmena:
Naponska sekcija verovatno nije izdrzala, a on je bas preterao. 1.2V i 815MHz, ne bi me cudilo da je to vuklo preko 500W... Ne krivim ih zbog crkavanja, ali su trebali onemoguciti da se napon toliko poveca.

Jeste preterao, nema sumnje. Klokovi su bili default ali nije power limiter nije sprečio visoku voltažu...

+1

Kad se dodaju na tu celu priču još i Cuda, PhysX i 3d vision, sasvim je jasno zašto gtx 590.

Ah, da. PhysX, CUDA...

+1

Kad se dodaju na tu celu priču još i Cuda, PhysX i 3d vision, sasvim je jasno zašto gtx 590.

E sad bih ja na ovo napisao nekih stotinjak redaka teksta ali nekako imam utisak citajuci ovu tvoju recenicu da ni sam ne verujes u to sto si napisao pa cu se suzdrzati 😉

^ Malo sam dopunio rečenicu 😉

Kad se dodaju na tu celu priču još i Cuda, PhysX i 3d vision, bolji teselator, tiša, hladnija, gotovo podjednaka što se tiče potrošnje, sasvim je jasno zašto gtx 590. Tako da 3% sirove gpu snage (teachpowerup), ne znači toliko.
Ah, da. PhysX, CUDA...

Cuda itekako ima primene i van gaming-a, tako da uopšte nije zanemarljiva, naravno ako si na to ciljao 😉

Poslednja izmena:
Kao i uvek, svako vadi i nalazi one opise koji njemu iz nekog nepoznatog razloga odgovaraju 😀

Adut 6990 je taj sto se mogu nakaciti 3 monitora ? Mogu i na GTX 590. Sto se tice te potrosnje svi znamo da ce svako na nekom svom testu dobiti neke svoje rezultate. Na klipovima koje sam okacio Linus je dobio vecu potrosnju i u idle i u load-u na 6990. Mozda za razliku od nekih testova sa neta gde svako moze da napravi neku tabelu i napise sta hoce tamo makar imamo neki video zapis ...Mada mislim da ovo uopste ni nije toliko bitan faktor, svako ko uzima neku od tih karti ima i adekvatno napajanje a i siguran sam da ga potrosnja uopste ni ne zanima ..

Sto se buke tice na onom klipu je takodje 6990 mnogo bucniji. Sada pitanje je samo na koliko je to RPM bio fan kod GTX 590 a koliko kod 6990. Mislim da ono sto treba da bude bitno je to kolika je buka pri dovoljnom broju RPM da se karte ohlade pri radu, a taj RPM nece kod obe karte biti isti niti ce procentualno biti isti.

Poslednja izmena:
Cuda itekako ima primene i van gaming-a, tako da uopšte nije zanemarljiva, naravno ako si na to ciljao 😉

Ma nisam čuo odavno te dve stavke pa sam ih gotovo zaboravio 😉

CUDA je itekako korisna stvar ali je ne vidoh ni u jednom review-u. Doduše, ima nekih compute testova na Anand-u ali ne koriste CUDA-u.

EDIT: GTX590 je osetno tiši od HD 6990:

GTX590 vs HD6990

Poslednja izmena:
🙂
Ti si zaista neverovatan. Ti tvoji drajveri nikako da dodju i posle cele godine (od 480 sto je sustinski isti proizvod).
Da se odmah ogradim, po meni je karta odlican proizvod, ali malo preterujes. Vecina je ocekivala da ne mogu da je naprave na ~800MHz, vec da ce morati da idu na dosta nize klokove (u pocetku se cak mislilo da ce ici na < 300W). To se i dogodilo, iako su pomerili granicu na 365W, morali su ici na ~600MHz...
Za hladjenje skidam kapu (ti si to razvukao u nekoliko tacaka, kako bi bila veca prednost), to su stvarno bolje uradili.
U velikim rezolucijama (pogledaj test na 3 monitora) zaostatak se povecava na ~10W (naravno zavisi od igre do igre). Takodje 590 radi dobro u igrama za koje je i 580 dovoljna na 2500x rezoluciji. Tamo gde pokazuje losije performanse i veci zaostatak su upravo igre koje daju 50fps ili manje u ovim uslovima.

Ja to vidim ovako:
6990:
Brza u velikim rezolucijama i podrzava vise monitora (gde je i veca razlika).
Bucna.

580GTX.
Sporija
Tisa.

E sad ko ide na vodeno hladjenje moze da bira. Treba jos istraziti ovaj problem sa crkavanjem pri ogromnoj potrosnji, ali ako bi neki proizvodjac ugradio koju fazu viska, GTX590 moze stvarno dobro da se overklokuje i tako predje u vodjstvo.
Inace sa boljim hladjenjem (gore pomenuta voda) je 6990 bolji proizvod.

Hebi ga.Covek kako god da iznese cinjenice vi ATI-jevci cete naci neki izgovor u vasu odbranu.
Od kako pratim vecina je itekako bila maliciozno nalozena na propast u startu.Niko nije pominjao visinu klokova vec nemogucnost da se takva karta uopste napravi!
Da se ne lazemo ok?Prelistaj i sam malo teme i forum mada mislim da to vec i sam znas samo se pravis lud 😉

Prvo i prvo kad gledamo performanse jako je tesko zaokruziti celokupno stanje jer je zavisno od testa i setupa dobijen razlicit rezultat ..

Evo recimo ovde u ovom slucaju je oko 80-90% brza GTX 590 i u extremnim rezulocijama:

http://www.techspot.com/review/378-nvidia-geforce-gtx-590/page4.html

Sto se tice tih drivera to nije moja prica ,msilim da nije lepo da mi se tako obracas kao da sam ja to izmislio.
To se vuce jos odavno a pisalo je na netu dosta puta kao sto se vuklo i ovde po forumima.
A i tu da stavimo tacku.Zar mislis da ce driveri da daju iste performanse konstantno?Bice tu itekako poboljsanja..

Eto koliko se ide iz krajnosti u krajnost.Sad ispade 6990 kompletniji proizvod kada se stavi na vodu:smoke:

I na kraju zakljucak sledi da su ovakve izvedbe karti iskljucivo namenjene za multi monitor sisteme :smoke:

Ja bih ipak posavetovao da pregledas ponovo detalje i razlike koje sam izneo ili da procitas moj potpis😉

By the way..Ipak pricamo o GTX 590 karti a ne o GTX 580 :d

Poslednja izmena:
Šta ćeš, teško je ljudima da dođu sebi posle svih onih tema kako nvidia ide stopama 3dfx...Iz vremena kad je bio bitan svaki decibel, i svaki stepen.

Poslednja izmena:
Vidim da ovde mnogi preteruju, samo vuku na razlicite strane. Kao sto sam i pretpostavljao, sumnjam da je NV ocekivala da ce se AMD odluciti za krsenje PCI-SIG specifikacije, pa su ih performanse 6990 pomalo sacekale nespremne. AMD je odlozio Antilles, ali sem redizajna naponske da izdrzi vece opterecenje izgleda da nisu obratili paznju na buku, posto je malo teze hladiti kartu koja moze da povuce 375 od one koja je ogranicena na 300 😉

Trenutno je GTX 590 pametnija kupovina ako kostaju slicno zbog nize buke, makar dok ne stignu nereferentne 6990 sa bolje resenim hladjenjem. Dodatni problem moze biti dostupnost GeForce-a, jer sumnjam da imaju prevelike kolicine cipova koji mogu da rade na ovim naponima.

obe karte su odlicne...
pre bih isao na gtx590 zato sto je kraca,i sto mi je najvaznije,tisa od 6990...

mada,onaj ko kupi neku od ove dve karte,sigurno ce je baciti pod vodu,tako da tisina otpada...

a sto se testova tice,ne verujem nijednom osim domaceg,i to cisto poredjenje obe karte(mogao bi ovih dana da padne test???)

treba sacekati nove drajvere i jednih i drugih,mada ne verujem da ce boost da bude veci od 5%...

dva po meni kompletna proizvoda sa premalim razlika(zavisno od igre,aplikacije)...

Nazad
Vrh Dno