Hebi ga.Covek kako god da iznese cinjenice vi ATI-jevci cete naci neki izgovor u vasu odbranu.
Od kako pratim vecina je itekako bila maliciozno nalozena na propast u startu.Niko nije pominjao visinu klokova vec nemogucnost da se takva karta uopste napravi!
Da se ne lazemo ok?Prelistaj i sam malo teme i forum mada mislim da to vec i sam znas samo se pravis lud 😉
Prvo i prvo kad gledamo performanse jako je tesko zaokruziti celokupno stanje jer je zavisno od testa i setupa dobijen razlicit rezultat ..
Evo recimo ovde u ovom slucaju je oko 80-90% brza GTX 590 i u extremnim rezulocijama:
http://www.techspot.com/review/378-nvidia-geforce-gtx-590/page4.html
Sto se tice tih drivera to nije moja prica ,msilim da nije lepo da mi se tako obracas kao da sam ja to izmislio.
To se vuce jos odavno a pisalo je na netu dosta puta kao sto se vuklo i ovde po forumima.
A i tu da stavimo tacku.Zar mislis da ce driveri da daju iste performanse konstantno?Bice tu itekako poboljsanja..
Eto koliko se ide iz krajnosti u krajnost.Sad ispade 6990 kompletniji proizvod kada se stavi na vodu:smoke:
I na kraju zakljucak sledi da su ovakve izvedbe karti iskljucivo namenjene za multi monitor sisteme :smoke:
Ja bih ipak posavetovao da pregledas ponovo detalje i razlike koje sam izneo ili da procitas moj potpis😉
By the way..Ipak pricamo o GTX 590 karti a ne o GTX 580 :d
Kod nas oko 73K RSD u radnji na G 😀
Prvo nisam ATI-jevac. Samo volim da se zanimam po benchmarku. Ja necu kupiti ni 6990 ni 590. 🙂
Takodje ne zelim "kavgu" vec iznosim neke svoje argumente. Stvarno nemam nista protiv tebe niti protiv bilo kod drugog clana foruma. Ako sam te necim uvredio, izvinjavam se.
Primetices da ja nigde necu reci da je nebitno to sto je 6990 bucnija i da je to neznatno (kao sto su neki tvrdili za 480 npr). To bi meni bila ogromna mana (kad bih razmisljao o kupovini). Takodje znam da nekim ljudima to nije bitno.
Dakle ne menjam misljenje u zavisnosti od situacije. Kad je izasla 480 bilo je ubedjivanja po forumu kako kupcima takvih karti nije bitna ni potrosnja ni buka. Sad kad je nVidia tisa, onda je obrnuto?
Ja nisam primetio da je iko ozbiljan mislio da je nemoguce napraviti 590. U pocetku smo mislili da je limit 300W sto ne daje mnogo smisla takvoj karti. Na kraju krajeva na 300MHz bi stala i u 200W. Ono sto su mnogi sumnjali je da mogu da naprave brzu kartu kad je snaga ogranicena. Ovo se pokazalo kao tacno. Ako pogledas te postove koje pominjes, videces da sam ja npr smatrao da ce nekim zestokim binovanjem ipak uspeti da postignu bar 2-3% vece performanse (to je ono sto je bitno danas, ko ima brzu kartu). Sad sam sklon da pomislim da bi 2x560 mozda bio bolji izbor.
Ovaj tvoj primer cak govori protiv onih tvojih 7 tacaka jer se vidi da sa povecavanjem AA ta prednost prilicno smanjuje. To sam i ja primetio, da u zahtevnijim setupima nVidia gubi dah. To mi nije jasno kako jer bi u teoriji tu trebalo da bude jaca.
A ne mislim ja da si ti to izmislio, ali ti to koristis kao da su ti drajveri vec tu danas, a ati nece izbacivati nove drajvere. Tj to sto je 580 sporija par procenata nije problem, jer ce novi drajveri koji samo sto nisu prestici ati. Pa onda mesecima pricas o tom poboljsanju skaliranja SLI-ja i sl koje samo sto nije. A posto je SLI toliko poboljsan (znaci prelazimo u prezent) onda je bolje kupiti ovu kartu...
PS.
Da pojasnim sta sam mislio na tvojih 7 tacaka:
1.Daleko bolji dizajn // ne znam nasta mislis, ako je u pitanju hladjenje, tacno
2.Bolje osmisljen sistem hladjenja (Dual vapour chamber) // bolje hladjenje
3.Tisa karta // bolje hladjenje
4.Manje trosi (ovde definitivno postoje ralizke od testa do testa)
5.Temperature iste ili manje od konkurenta zavisno od aplikacije // bolje hladjenje
6.Performnse equel ili bolje/ u extremnim rezolucijama sa malim zaostatkom // nisam primetio
*Koriscenjem AA i AF filtera nVidia opet bolje skalira* // onaj tvoj link govori suprotno
7.Kvalitet overall // verovatno opet bolje hladjenje
Dakle 1, 2, 3, 5 i 7 su u stvari jedna tacka = Bolje reseno hladjenje.
Da li je moguce da su uspeli da naprave slabiju karticu sa full 1024 CUDA core? :zgran:* Expensive & High power draw
* Performance is not higher than HD 6990
* In both 2D and 3D, the card emits a lot of fan noise
* Card blew up during testing, power limiting system does not work reliably
* Full maximum performance depends on SLI profile support
* Advanced overclocking could be complicated by NVIDIA's power limiting system
* It's harder than on other cards to get a stable overclock
* Limited relevance of DirectX 11
Ne treba da se izvinjavas mada si tako nastupio kao da ja lazem tj da sam izmislio to vezano za drivere.Nebitno.
Ja imam taj problem, da moji postovi deluju nekako agresivnije nego sto ja mislim. 🙂
Back on topic:
Overal 590 je stvarno dobra karta, steta je (po nVidiju) sto nisu uspeli da preotmu krunu, ali zivot ide dalje. Mislim da bi hitno trebalo da porade na naponskim ovih kartica jer bi upravo overklok mogao biti njihovo najjace oruzje. Zasto nisu iskopirali onaj bios prekidac npr?
Ovi cipovi mogu da rade na ~800MHz, ako im se obezbedi dovoljno struje i naravno adekvatno hlade (to mogu da ostave i vlasnicima kartica, raznim aftermarket resenjima).
Mislim da bi hitno trebalo da porade na naponskim ovih kartica jer bi upravo overklok mogao biti njihovo najjace oruzje. Zasto nisu iskopirali onaj bios prekidac npr?
Nisi jedini "agresivan" 😉
Realno nVidia nije zelela da bude plagijator konkurenta a mogla je lagano da ide na OC Switch i da uz to stane iza garancije sto nije slucaj sa konkurentom gde se usled koriscenja istog gubi garancija.
Ako se secas upravo sam o tome pricao u temi GTX590 gore da bi OC mogao da bude opasno oruzje ,fatality ali ocigledno iz njima znanih razloga se nisu opredelili na to.
Ja sam cak mislio na skok od 100 Mhz ,bio sam skromniji od tebe i tih 800 Mhz 😉
Cak i da su mogli(u sta sumnjam jer je i ovo ovako kako je napravljeno nategnuto do krajnjih granica i van svih standarda, iako debelo undeclockovano), postavlja se pitanje cene, jer i kvalitetnija naponska i bios switcher i samo binovanje chipova na koji ih je AMD bukvalno naterao vlastitim dizajnom i performansama 6990 karte-sve to kosta itekako, a cena je vec sad izuzetno nekonkurentna. Veoma su smesne price tipa "mogla je nVidia ovo, mogla je ono. Koliko su mogli, toliko su i uradili, rezultat je pokazao da je to nedovoljno i to je sustina cele price.
Kao sto se i ocekivalo uostalom-dual GPU je pokazao sve nedstatke Fermi arhitekture.
Ne gubi se garancija kod Atija. Pojasnjeno je to.
OC switch ne bi mogli staviti na 800, jer bi onda probili sve moguce standarde (broj ampera koje moze da isporuci 2x8pin), ali bi na 800 mogle skoro sve da rade, ako imas dovoljno dobro napajanje (i hladis je vodim, ne znam da li moze ovo na njoj da je ohladi pri toj snazi). Ne mogu oni mnogo da je overklokuju, ali mogu ljude da ohrabre da to cine na svoju odgovornost. 🙂
Primetices da ja nigde necu reci da je nebitno to sto je 6990 bucnija i da je to neznatno (kao sto su neki tvrdili za 480 npr). To bi meni bila ogromna mana (kad bih razmisljao o kupovini). Takodje znam da nekim ljudima to nije bitno.
Dakle ne menjam misljenje u zavisnosti od situacije. Kad je izasla 480 bilo je ubedjivanja po forumu kako kupcima takvih karti nije bitna ni potrosnja ni buka. Sad kad je nVidia tisa, onda je obrnuto?
Mislio sam na ovo:
http://www.kitguru.net/components/graphic-cards/carl/amds-official-statement-over-hd6990-warranty/
http://www.amd.com/us/products/desk...6990/Pages/amd-radeon-hd-6990-overview.aspx#4
Ako se nesto promenilo do sad nisam upucen zaista.
Sto se tice switcha naravno da sam i mislio da u okviru mogucnosti naponske sekcije omoguce OC.
800 Mhz je hipoteticki ali ne i neostvarivo uz bolje napajanje ,hladjenje i sl kao sto si i sam vec rekao.
*Koliki je VID kod GTX 590?*
700 Mhz bi bilo sasvim korektno da je izdvoji u performansama sto bi se i desilo.E sad nagadjati zasto i koristiti sopstvene ideje zarad
polemike sta bi bilo kad bi bilo po malo je i apsurd zar ne?Gledamo kroz prezent.To je sto je 😉
Mislim da se ovde prica svodi na cenu, naravno ima tu dosta razlika od ajfinitija pa do psajkiksa ali na kraju ono sto igra ulogu krajnjem korisniku u vecini slucajeva iznosi cena samog proizvoda.
Adut 6990 je taj sto se mogu nakaciti 3 monitora ? Mogu i na GTX 590.
Eto i ovde se da primetiti bolje skaliranje nV kroz AA i AF filtere.
Kada dodju ekstremnije rezolucije tu je razlika od igre do igre ali opet presudjuje kolicina rama kod ATI sto je bio zakljucak i kod Annanda.
Realno koliko god poredio ove karte za rez 2560x1600 ja bih je koristio za moju nativnu rezoluciju kao brutal force i vrhunski FPS.2560x1600 mi uopste nije potrebno za
maksimalan dozivljaj.
Upravo to, stim što na sva tri monitora može da tera i 3d vision. Dovolnjo je pogledati onaj PR nvidia-in snimak, negde na startu 6. minuta.
Ugrubo, nvidia gtx590 ima blagu prednost do 1920x1200 dok ati 6990 prelazi u vodjstvo na 2560x1600 rez., mada su razlike mizerne uglavnom kod svih testova. Izgleda da kolicina memorije kod atija daje prevagu na visokim rezolucijama kao i nesto bolje (za nijansu) cf skaliranje.
Kod:[IMG]http://img202.imageshack.us/img202/9448/1920x1200t.jpg[/IMG] [IMG]http://img51.imageshack.us/img51/3991/2560x1600z.jpg[/IMG]
Bez obzira, gtx590 je odlicna karta sa jednom ahilovom petom a to je naponska sekcija ali verujem da ce partneri to da rese kroz custom modele. Koju god od ove dve karte neko hoce i moze da kupi, treba prvo da gleda na kojoj ce rezoluciji monitora da igra kao i sistem hladjenja/buku/naponske sekcije kartice.
Pogledaj ovde neke testove aktuelnih igara u 3D pa ces videti da to vise nije ekskluziva koja radi kako treba samo na NV. Sta vise, u nekim igrama su ta "otvorena" resenja koja rade i na Radeonima bolja (posebno DDD, tj Dynamic Digital Depth), a u vecini situacija je ugodjaj slican.
Ja ne mislim da su previse razmisljali da li ce ATI da probije PCI-SIG ili ne. Mislim da su zeleli da naprave jednu koliko je moguce normalnu izbalansiranu karticu, a ne fosnu sa prdavcem na sredini. 🙂Vidim da ovde mnogi preteruju, samo vuku na razlicite strane. Kao sto sam i pretpostavljao, sumnjam da je NV ocekivala da ce se AMD odluciti za krsenje PCI-SIG specifikacije, pa su ih performanse 6990 pomalo sacekale nespremne.
To properly conclude this article I summarized in a table all registered performance gains, making the final average:
The general impression left after analyzing the graphs are preserved when we draw the line and calculate. Thus, the GTX 590 has an average performance improvement of 8.4% while HD 6990 is only 2.4%. The minimum fps scales well with both boards, 17.5% for GTX 590 and 20.5% for HD 6990. So a higher frequency processor helps a lot to increase the minimum fps multi-GPU solutions regardless of manufacturer, AMD or NVIDIA. In contrast, the average FPSs scales significantly more if NVIDIA solution, practical HD 6990 processor with 4200-4300MHz frequency card maximizes performance.
For potential buyers of the GTX 590 is well known that a minimum of Sandy Bridge clocked at 5GHz is a Musa if you want to achieve maximum potential of plaque. In my opinion, any review done GTX 590 vs. HD 6990 with a processor running at a lower frequency of 4500MHz can not properly show the performance difference between the two solutions. After all, we evaluate the pure performance of the tiles we are not hiding after the limitations as to foster a product or another.
Ja ne mislim da su previse razmisljali da li ce ATI da probije PCI-SIG ili ne. Mislim da su zeleli da naprave jednu koliko je moguce normalnu izbalansiranu karticu, a ne fosnu sa prdavcem na sredini. 🙂
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari