Šta je novo?

GeForce GTX 460 thread

Pa vidis da ATI-jeva logika radi u drugom smeru :)

pa cene idu na dole , samo ne u razmeru tipa 10 eur nedeljno :D

Prilozi

• cene.jpg
    cene.jpg
    99.8 KB · Pregleda: 72
jadan mali ATI... bolje da pitaju nas kako treba da vode svoju politiku cena... isto ko i nVidia...

malo ste preterali sa zeljama, cestitkama i pozdravima. svi pricate o cenama, stokovima, VP & MP, uvoz/izvoz, export&import...
licno bi zeleo da najskuplja kartica kosta 100€ sa performansama 5970 ili 3way SLI 480, ali posto zivimo gde zivimo - ostaje samo da za RSD koliko imamo kupimo ono sto mozemo/zelimo.

i kakve veze ATIjeva ili Nvidijina cenovna politika ima sa ovom temom?!?

zavisi od cene i garancije... vise mi se svidja Gainward

Evo danas sam malo isprobao Gainward GTX460 1GB, verzija bez hladnjaka na naponskoj, tiha kartica, medjutim deluje vrlo jadno, moja ATI MSI 4830 izgleda kao svemirski brod u odnosu na nju. :d Ovi Gejwordovci su joj nadruskali sve moguce konektore pozadi i DVIx2, i VGA i HDMI, tako da u kutiji sem naponskog adaptera nema vise nista, naravno i CD za instalaciju. :) Izrada kartice, kao i kucista za kalemove deluju prepodopski tako da bih svakome preporucio da doda jos par hiljada i uzme nekog drugog proizvodjaca.

Kratak pcb, sa onim hladnjakom oblika je cigle, ali nije velika kartica, zacudjujuce kratka. Trenutno sam uspeo da je probam samo u BF2 i COD MW2, gde verovatno ni ne moze da se vidi maksimum ove kartice jer te igre i na slabijim kartama rade odlicno. Nisam odusevljen ovom karticom jer ne deluje nikako, a ove igre guraju bez problema i mnogo jeftinije graficke.

PS/U idle je prilicno hladna, nisam pogledao kako se ponasa pod opterecenjem, ali ne deluje kao da se nesto mnogo greje.

Poslednja izmena:
Poslovanje

Kada ste se vec dohvatili ove teme a tice se Nvidia-e i ATI mora da se zna jedna stvar.
ATI ima savrseno odradjen menadzment,firma koja stvarno zna sta radi i na koji nacin ispravno da posluje.Idu korak po korak osvajajuci trziste takticki.
Jasno je koliko se trude da u svakom segmentu izadju kupcu u susret i da svaki moguci segment popune odredjenim proizvodom koji bi trebao da ispuni ocekivanja.
Naravno da ce takav potez rezultirati i uspehom i biti produktivan.

nVidia ima malo drugaciji pristup IT sceni.Oni nagruvaju prve dve karte iz HI segmenta u fazonu "Mi smo najjaci" i posle lade j@j@ !
Takodje u poslednje dve-tri godine pocev od serije GT2xx zive od stare slave koje vuku jos od serije 8xxx !
Problem je njihov nacin poslovanja sto nisu obracali sta je zapravo bitno za trziste tj sta znacei trziste sa ekonomske strane.
Sa dva proizvoda oni nisu nista uradili,poenta je popuniti sve segmente,biti konkurentan i izadji svojim korisnicima u susret.
Koga je briga sto imaju najjace single GPU karte na svetu,ovo ne cini trziste vec samo jedan segment u kome su cak i jako skupi (postoji razlog i za to ali to je neka druga prica)

Sto se tice ATI5xxx ,glupo je pricati bajke kao da su doziveli ne znam sta i napravili ne znam sta.Sasvim nova serija uz malo veci napredak u performansama u odnosu na svaku prethodnu.
Ovo je daleko od revolucije niti se moze tako nazvati a kamo li porediti sa nekadasnjom serijom 8xxx by nvidia.

ATI je sa 5xxx serijom doziveo odlicnu godinu poslovanja iz razloga jer je nVidia kasnila i nije imala da ponudi konkurentan proizvod.
Takodje serija 5xxx je prosla uspesno 40nm proces mada su isli na sigurno,oni su taj proces vec proverili na prvom produktu iz prosle serije *ATI 4770* i samo nastavili tim putem dok je nVidia dozivela problem sa kojim i dan danas ne moze da se izbori (GF100) .Za svo ovo vreme kasnjenja,odlaganja ATI je imao odresene ruke,trziste koje je bilo usmereno samo na njihove proizvode i naravno da su ostvarili veliki uspeh u prodaji.
Ali kada naidje konkurentan i zdrav proizvod sta se desava.Eto videli ste svi sta je doprineo GF104 i koliko je uticao na taj segment da se za kratko vreme sve okrenulo prema nVidia-i -mislim na segment u kome su plasirali takav proizvod!

Napomenucu jednu stvar za seriju 5xxx.Tacno je da je to serija do sad najkvalitetnija koju je ATI ikad izbacio,tacno je da je do sad serija koja je ispunila svaka ocekivanja u smislu performansi jer je napravila najveci booost u odnosu na sve ostale serije koje su se shodno sa vremenom i razvojem tehnologije izbacivale.

Ali da i dalje postoje bubice,da i dalje ima problema sa driverima gsod-a,nekompatibilnosti,raznih drugih anomalija ima i to je ono sto prati ATI vec mnogo godina unazad.
Sta ako vam kazem da ATI Gigabyte karta iz serije 5xxx nece da radi na Gigabyte-ovoj ploci dok nVidia-u gde god da ubodes fercera kao podmazana..
Ima tu dosta sitnica koje korisnici zapazaju i izvode razlike na osnovu nekih iskustava svojih licnih pa i tudjih i zato je pogresno nesto velicati i dizati u nebesa kada je situacija sasvim drugacija tj nema veze sa tom vrstom realnosti da ne kazem pristrasnosti odredjenih korisnika.

Kada pominjemo GF104 koji je dosao u pravo vreme kada je poslovnost u pitanju bitan je i timing!Sta se desava sad.GF106 spreman,GF108 spreman.Sto se kartice ne plasiraju vec se ceka ne znam na sta,ceka se da ATI izbaci seriju 6xxx pa da se opet naprave promene na trzistu i opet 'ajmo Jovo nanovo!
Tu je problem kod nVidia-e sto razvlaci mnogo sa derivatima.ATI to dosta radi brze i samim tim daje potpuniju ponudu a kad si u necemu prvi normalno je da budes i vodeci na tom polju poslovanja.
Vec sledeci mesec bi trebali da vidimo GTS450/GTS440 i najavleni GTX475 i GTX485 ali po svemu sudeci to se nece desiti.
Sve ovo utice na trziste i na profit koje ce odredjene firme da odnesu.
Strategija je bitna u poslovanju,ako toga nema pored ostalih stvari koje sam naveo nema ni produktivnosti.

---------------------------------------------------------------------------------------------

P.S.Moderatori nebi bilo u redu da vam dune da brisete ovaj post jer mislim da ce mnogima koristiti a i razjasniti neke stvari.Tematika je vec zapoceta od ranije,ja sam se samo nadovezao i pokusao da to iznesem na pravi put.

off: ja znam jednu stvar a to je da je veliko sr*nje sto imamo samo ATI i nV, nema tu prave konkurencije. Realno da imam GTX 285, 275 ili 260. Ne bih ni pomisljao na upgrade. Sve je ovo isuvise veliko vredjanje inteligencije i novcanika.

I Intel se nesto breca po tom pitanju na polju GPU-ova samo sto mislim da to nece nikad ugledati svetlost dana.
P.S.Slazem se da je bolje da ima vise proizvodjaca GPU-ova bar jos jedan,daleko bi bilo zanimljivije i bolje za nas krajnje kupce.

Za razliku od nekih, meni je drago što GTX460 izgleda "jadno" spram konkurentnih grafi. Razlog je jednostavan: mnogo je manja, hladnija i manje troši struje.

@Mega
Nekad se nebih sa tobom slozio jer je nVidia uvek nudila bolji kvalitet sto se tice referentnih karti od ATI.Sada je stanje na trzistu nepovoljno za nVidia-u i moraju da smanje sve moguce troskove tako da mi izgled ne igra ni najmanje ulogu u svemu.Bitno je kako to radi i koliko kosta!
A da,izgleda da kod tih GTX460 su referentne malo kvalitetnije od non referentnih,mislim da smo to vec negde i napomenuli..
P.S.Cekam ovaj MSI Cyclone ko ozeblo sunce :)

Ma slažemo se mi. Namerno sam upotrebio reč "jadna", zbog svih onih kojima tako deluje. Meni ova Gigabyte deluje odlično po kvalitetu izrade i znam da će ubrzo dobiti GPU blizanca u kučištu.
Koji proizvođač, apsolutno nevažno, samo moram da pazim na njen cooler, da mi ne izbije X-Fi iz PCI slota. :)

Taj tvoj Gigabyte je jako dobar,nema tu ni mesta a ni govora za rec "jadno" .Ipak pored svega mora da se uzme u obzir i to da je to srednji segment.
P.S.Taj tvoj SLI setup bi bas voleo da vidim,ako samo napred.

Vezano za Gainward 460GTX. Pod opterecenjem dodje do 70c, na 52% ventilator je podnosljiv po pitanju buke, vec na 60% se dosta cuje.

Zato se kod ove moje ni 70% venta ne čuje a da je vredno pomena.

Stigla je mala zločestoća MSI N460GTX CYCLONE 1GD5/OC/GDDR5 i na prvi pogled je značajno ozbiljnija karta od Gainwarda koji mi je sada u računaru,čak što više i od GTX460 GLH koji sam imao prilike da probam.
Večeras je stavljam na muke i slede rezovi...
Memorijski chipovi su Samsung K4G10325FE-HC05 deklarisani na 1000MHz.....što u neku ruku obećava...a bilo bi lepše da su ovi K4G10325FE-HC04 = 1250MHz

Poslednja izmena:
Treba imati jednu stvar na umu, ATi i NVIDIA imaju sasvim drugačiji pristup tržištu.
NV pravi grafike za profesionalnu upotrebu pa ih prilagodi za svakdnevnu, dok ATI radi suprotno.

Zato ATI nema ni 10% udela u profesionalnom tržištu, jer su svi najvažniji programi koji se koriste prilagođeni NV i CUDA.

Treba takođe imati na umu da najjeftinija TESLA kartica košta 2500$.
Takođe NV se bacio i na serversko tržište, gde već ima nekoliko velikih ugovora o sklapanju super računara sa po nekoliko hiljada procesora (TESLA).

Imajuću to u vidu sasvim je opravdano ovoliko kašnjenje kao i "slaba" ponuda modela u ovom segmentu tržišta.

Poslednja izmena:
Stigla je mala zločestoća MSI N460GTX CYCLONE 1GD5/OC/GDDR5 i na prvi pogled je značajno ozbiljnija karta od Gainwarda koji mi je sada u računaru,čak što više i od GTX460 GLH koji sam imao prilike da probam.
Večeras je stavljam na muke i slede rezovi...
Memorijski chipovi su Samsung K4G10325FE-HC05 deklarisani na 1000MHz.....što u neku ruku obećava...a bilo bi lepše da su ovi K4G10325FE-HC04 = 1250MHz

Kad budeš stigao, baci poređenje između Ganiwarda i Msi-a, klok, temperatura, buka..

+1 Za Sli.

GTX 460 1gb opravdava cenu, i zaista vredi dodati 30-ak evra. :)

Kao sto sam i mislio, 768 SLI je po meni najisplativija varijanta ubedljivo. Kao i u sigle varijanti oko 10% je razlika a i ne posustane na visokim rezolucijama zbog manje memorije.
Ja nebih ni kupovao 1GB ako je razlika veca od 20e. Sve drugo se vec ne isplati,
Tnx na testovima ;)
Ma nije ni 10%, cesto je daleko manja razlika tako da je ako progledate realno 1GB varijanta pomalo i bespotrebna.

Poslednja izmena:
Kao sto sam i mislio, 768 SLI je po meni najisplativija varijanta ubedljivo. Kao i u sigle varijanti oko 10% je razlika a i ne posustane na visokim rezolucijama zbog manje memorije.
Ja nebih ni kupovao 1GB ako je razlika veca od 20e. Sve drugo se vec ne isplati,
Tnx na testovima ;)

U potpunosti se slažem, razlika u performansama za singl varijantu je kontstantna oko 10%, dok je razlika u ceni oko 30e, ili oko 15%, plus to što se verzija od 768MB bolje klokuje.

prednost od 1GB je kod vecih rezolucija...

Vrh Dno