Poslovanje
Kada ste se vec dohvatili ove teme a tice se Nvidia-e i ATI mora da se zna jedna stvar.
ATI ima savrseno odradjen menadzment,firma koja stvarno zna sta radi i na koji nacin ispravno da posluje.Idu korak po korak osvajajuci trziste takticki.
Jasno je koliko se trude da u svakom segmentu izadju kupcu u susret i da svaki moguci segment popune odredjenim proizvodom koji bi trebao da ispuni ocekivanja.
Naravno da ce takav potez rezultirati i uspehom i biti produktivan.
nVidia ima malo drugaciji pristup IT sceni.Oni nagruvaju prve dve karte iz HI segmenta u fazonu "Mi smo najjaci" i posle lade j@j@ !
Takodje u poslednje dve-tri godine pocev od serije GT2xx zive od stare slave koje vuku jos od serije 8xxx !
Problem je njihov nacin poslovanja sto nisu obracali sta je zapravo bitno za trziste tj sta znacei trziste sa ekonomske strane.
Sa dva proizvoda oni nisu nista uradili,poenta je popuniti sve segmente,biti konkurentan i izadji svojim korisnicima u susret.
Koga je briga sto imaju najjace single GPU karte na svetu,ovo ne cini trziste vec samo jedan segment u kome su cak i jako skupi (postoji razlog i za to ali to je neka druga prica)
Sto se tice ATI5xxx ,glupo je pricati bajke kao da su doziveli ne znam sta i napravili ne znam sta.Sasvim nova serija uz malo veci napredak u performansama u odnosu na svaku prethodnu.
Ovo je daleko od revolucije niti se moze tako nazvati a kamo li porediti sa nekadasnjom serijom 8xxx by nvidia.
ATI je sa 5xxx serijom doziveo odlicnu godinu poslovanja iz razloga jer je nVidia kasnila i nije imala da ponudi konkurentan proizvod.
Takodje serija 5xxx je prosla uspesno 40nm proces mada su isli na sigurno,oni su taj proces vec proverili na prvom produktu iz prosle serije *ATI 4770* i samo nastavili tim putem dok je nVidia dozivela problem sa kojim i dan danas ne moze da se izbori (GF100) .Za svo ovo vreme kasnjenja,odlaganja ATI je imao odresene ruke,trziste koje je bilo usmereno samo na njihove proizvode i naravno da su ostvarili veliki uspeh u prodaji.
Ali kada naidje konkurentan i zdrav proizvod sta se desava.Eto videli ste svi sta je doprineo GF104 i koliko je uticao na taj segment da se za kratko vreme sve okrenulo prema nVidia-i -mislim na segment u kome su plasirali takav proizvod!
Napomenucu jednu stvar za seriju 5xxx.Tacno je da je to serija do sad najkvalitetnija koju je ATI ikad izbacio,tacno je da je do sad serija koja je ispunila svaka ocekivanja u smislu performansi jer je napravila najveci booost u odnosu na sve ostale serije koje su se shodno sa vremenom i razvojem tehnologije izbacivale.
Ali da i dalje postoje bubice,da i dalje ima problema sa driverima gsod-a,nekompatibilnosti,raznih drugih anomalija ima i to je ono sto prati ATI vec mnogo godina unazad.
Sta ako vam kazem da ATI Gigabyte karta iz serije 5xxx nece da radi na Gigabyte-ovoj ploci dok nVidia-u gde god da ubodes fercera kao podmazana..
Ima tu dosta sitnica koje korisnici zapazaju i izvode razlike na osnovu nekih iskustava svojih licnih pa i tudjih i zato je pogresno nesto velicati i dizati u nebesa kada je situacija sasvim drugacija tj nema veze sa tom vrstom realnosti da ne kazem pristrasnosti odredjenih korisnika.
Kada pominjemo GF104 koji je dosao u pravo vreme kada je poslovnost u pitanju bitan je i timing!Sta se desava sad.GF106 spreman,GF108 spreman.Sto se kartice ne plasiraju vec se ceka ne znam na sta,ceka se da ATI izbaci seriju 6xxx pa da se opet naprave promene na trzistu i opet 'ajmo Jovo nanovo!
Tu je problem kod nVidia-e sto razvlaci mnogo sa derivatima.ATI to dosta radi brze i samim tim daje potpuniju ponudu a kad si u necemu prvi normalno je da budes i vodeci na tom polju poslovanja.
Vec sledeci mesec bi trebali da vidimo GTS450/GTS440 i najavleni GTX475 i GTX485 ali po svemu sudeci to se nece desiti.
Sve ovo utice na trziste i na profit koje ce odredjene firme da odnesu.
Strategija je bitna u poslovanju,ako toga nema pored ostalih stvari koje sam naveo nema ni produktivnosti.
---------------------------------------------------------------------------------------------
P.S.Moderatori nebi bilo u redu da vam dune da brisete ovaj post jer mislim da ce mnogima koristiti a i razjasniti neke stvari.Tematika je vec zapoceta od ranije,ja sam se samo nadovezao i pokusao da to iznesem na pravi put.