Šta je novo?

GeForce 104, 106 & 108

Jel to onda znaci da ni gf106 ne izlazi "kompletan"?

Jel to onda znaci da ni gf106 ne izlazi "kompletan"?

Sasvim sigurno da GF106 u GTS450 nije kompletan, makar zbog tog memorijskog kontrolera - 192 bitna magistrala je najavljena u onim mobile verzijama.

Jos jednom, mnogo sta je tu meni cudno. Juniper je 1.04 milijarde tranzistora, a GF106 1.17... razlika 13%, a razlika u povrsini cipa ~54% (na Guru3D su izmerili 16x16mm, tj 256mm2), a proizvode se u istim masinama. Ili je NV dizajn takav da ne mogu da postignu gustinu tranzistora koju AMD moze, ili i ovde moraju da iskljucuju trecinu tranzistora da postignu dovoljan yield, sto se odrazava na performanse.

Poslednja izmena:
mozda se ide na tome da se za sad izbace "sakte" gf 104, 106 a kad izadje ATI 6xxx ili kad se yeald tsmc popravi da idu full verzije....

to je njihov stari fazon, kao i sa g92, kad imaju dobar čip čekaju sa izbacivanjem full karte, a sad da li je zbog amd-ove serije 6 ili zbog tsmc-ovog procesa ili zbog nečeg trećeg ko zna...

mozda se ide na tome da se za sad izbace "sakte" gf 104, 106 a kad izadje ATI 6xxx ili kad se yeald tsmc popravi da idu full verzije....

Verovatno je ovo prvo sto si napisao, tsmc40nm tesko napreduje, vidis da mora da "obnovi godinu" :D.

Ja ne shvatam sta bi bio motiv da NV namerno ne izbacuje kartice sa potpuno ispravnim cipovima. GF104 znamo sta moze da bude (384CC na nekih 750MHz), i kao takav opet verovatno nece biti dovoljan da se (pre)stigne 5870... a njegov naslednik ce se pojaviti za mesec dana, cineci tu neku karticu (GTX475?) jos manje atraktivnom.

Za GF106 jos i ima logike, ukoliko ima jos "sakrivenih" klastera, (licno ne mogu da se otmem utisku da ih ima ;)) Ukoliko je razlika samo u memorijskoj magistrali, to je nedovoljno za ista vise sem da se eventualno za malo prestigne godinu dana stari 5770, koji takodje dobija naslednika.

Po meni jedino objasnjenje moze biti los yield.

Sam GF106 me je malo razocarao. Full GPU Izgleda da nema vise klastera od postojeca 4, jedino sto ima siru magistralu, 8 ROP-a vise kao i L2 kesha. To mi je nekako malo za 1170m tranzistora.

S druge strane, GF104 je odlican i izvesno je da ima jos jedan SM da se otkljuca kao i vise frekvencije, kada bi (na 750-775MHz) mogao da dostigne 5870, sto je odlicno za chip koji ima 200m tranzistora manje. A plus ima dodatne feature-e koje Ati nema.

Ako nVidia ne izbaci full GF104 do kraja godine (ili mozda nesto drugo jace), prilicno ce me razocarati.

GF106 je... pa svakako najmanje konkurentan od svih NV cipova ove generacije, iako ni ostali nisu spektakularni. Stvarno mi nije jasno sta se desilo, bio sam ubedjen da nema sansi da bude sporiji od Junipera.

Sto se tice full GF104, kao sto rekoh taj cip sada moze da pomogne NV samo koliko da sacuva obraz. Sve i da dostigne 5870, sto uopste nije sigurno da moze, nece se takmiciti protiv njega... Evergreen cipova ce sve manje biti u retailu, verovatno ih AMD proizvodi samo da zadovolji vec potpisane ugovore sa OEM-ovima. NI i Ontario ce svakako imati prioritet u narednim mesecima.

900Mhz GF104 dise uledja 5870, tako da nema sumnje da ce full 104 moci da bude ista ako ne i nesto malo brza od 5870, zavisno od kloka

900Mhz GF104 dise uledja 5870, tako da nema sumnje da ce full 104 moci da bude ista ako ne i nesto malo brza od 5870, zavisno od kloka

Na dodatne CC dobice 12.5% performansi u idealnom slucaju. Slazem se da sve zavisi od kloka, i na ~850 ce verovatno biti tu negde sa 5870, uz daleko vecu potrosnju. Ali sve to na stranu, ako i prestigne 5870... sta ce to znacajno da se promeni na trzistu? Mislim, stvarno ne shvatam poentu "truda" da se prestigne karta koje ce prakticno vec biti u EOL statusu.

Mislim, stvarno ne shvatam poentu "truda" da se prestigne karta koje ce prakticno vec biti u EOL statusu.

...bice poenta, a bogami ce im se i trud isplatiti ako je ponude po dosta povoljnijoj ceni od konkurentne karte i krene da se prodaje kao gtx460...

Ne zaboravi da je GF104 srednji-jaci segment, full karta na 850Mhz bi definitivno bila ~5% brza od 5870
Ono na sta ja tipujem je Fermi v2 sa ~500 stremova po ugledu na GF104 koja ce se boriti sa najacom ATI 6xxx

Mada ja ne razumem neke od vas, vi ocekujete da NV ima jeftiniju kartu iste ili vece brzine sa vise dodatnih mogucnosti... da bi parirala ATI-ju a ATI-ju se dopustaju "losi" driveri, slaba SW podrska samo da ima isti fps u crysis-u...?

Poslednja izmena:
....ja ne verujem da ce NV imati jace karte od ATI posle izlaska 6000 serije, tako da NV jedino nizom cenom moze da prodje... i manjom zaradom kao sa gtx460/470.

Poslednja izmena:
....ja ne verujem da ce NV imati jace karte od ATI posle izlaska 6000 serije, tako da NV jedino nizom cenom moze da prodje... i manjom zaradom kao sa gtx460/470.

Mozda ali ako yeald dozvoli Fermi v2 sa ~500 cc-a zasto da ne... NV definitivno radi na redizjanu, samo je pitanje vremena jel ce ga raditi u 40nm, mada to i nije bitno, ranije su ATI i NV u razlicitim vremenima predstavljali kartice dok nije pao dil o saradnji pa su zajedno plasirali iste karte kako bi odrzali cene....
Po meni idealan scenario, kad ATI predstavi 6xxx, Nvidia izbaci full GF104 i parira cenom, nakon 3-4 meseca izbaci 30-40% brzu kartu a ATI odgovori za nekih 8 meseci na to, tako bi opet videli zestok rat cena

Poslednja izmena:
Na dodatne CC dobice 12.5% performansi u idealnom slucaju. Slazem se da sve zavisi od kloka, i na ~850 ce verovatno biti tu negde sa 5870, uz daleko vecu potrosnju. Ali sve to na stranu, ako i prestigne 5870... sta ce to znacajno da se promeni na trzistu? Mislim, stvarno ne shvatam poentu "truda" da se prestigne karta koje ce prakticno vec biti u EOL statusu.

Kakve to veze ima, ne razumem?? Takmicice se sa karticom iz 6000 serije, koja i ovako nece ponuditi nista novo od feature-a, samo vise performanse. Znaci takmicice se sa karticom koja je jedan stepenik ispod gde je sad 5870.

Naravno da jedna kartica ne moze da promeni situaciju, ali moze da doprinese.

ovog posta izgleda da se malo njih priseca. . .

Uploaded with ImageShack.us

Ako je ovaj grafik tacan ima da odpadaju usi cenovno :)

Sada mozete nesto i naslutiti o cenama i o modelima, jer ovo je bilo ranije i plan je bio drugaciji s'obzirom na situaciju i kako su krenule cene dole nekih modela, ovaj graf bi mogo da se pretvori u $$$ slobodno i mozda cak doda neki popust :d

moguce da ce gtx468 zauzeti poziciju 460, 455 ce biti gde je 450 sada, a 440 99% ispod 100e
a konkurent 6770 ce najverovatnije biti 468
sad mozete primetiti kojom se brzinom situacija odvija i menjaju planovi, posto je ovo objavljeno pre oko 15tak dana, nista ne bi trebalo da bude iznenadjujuce. . .

Poslednja izmena:
Ne zaboravi da je GF104 srednji-jaci segment, full karta na 850Mhz bi definitivno bila ~5% brza od 5870
Ono na sta ja tipujem je Fermi v2 sa ~500 stremova po ugledu na GF104 koja ce se boriti sa najacom ATI 6xxx

Ne secam se da je taj Fermi 2 i najavljen, ali i da pokusaju da ga naprave, sta ce dobiti... 12 SM (jedino logicno) bi ih bacilo na 576CC, ali i ponovo na ~500mm2 i 225+ W. Stvarno mislis da ce to da pokusaju? Nadam se da ne, valjda im je dosta bilo problema sa yieldom i potrosnjom, posebno sto u ovom slucaju ne bi imali Quadro i Tesla da ih vade i podizu ASP.

NV definitivno radi na redizjanu, samo je pitanje vremena jel ce ga raditi u 40nm, mada to i nije bitno

Pa ako nece da ga rade u 40nm, u cemu ce... jedina "alternativa" je Intelovih 32nm, a znamo da to nije realno. 28nm cipove ne treba ocekivati pre jeseni naredne godine. Kada realno moze biti refresh... Q1 2011? Sumnjam da u cetiri meseca mogu da otplate razvoj gejmerskih kartica.

Kakve to veze ima, ne razumem?? Takmicice se sa karticom iz 6000 serije, koja i ovako nece ponuditi nista novo od feature-a, samo vise performanse. Znaci takmicice se sa karticom koja je jedan stepenik ispod gde je sad 5870.

Tek treba da vidimo protiv cega ce se takmiciti ;) Cela poenta je da ce kada se ta karta pojavi za par meseci, posle Barts i Cayman cipova, imati daleko manji efekat po svakom pitanju nego da se pojavila pre dva, kada i GTX460.

Naravno da jedna kartica ne moze da promeni situaciju, ali moze da doprinese.

Ova moze bas malo... mnogo manje nego sto ce gubiti u nizim segmentima sa onakvim GF106. Pogledajte onaj njihov grafik, i sa koliko procenata u ukupnom trzistu ucestvuju karte koje kostaju 250+ dolara/evra.

NV je trenutno u situaciji u kakvoj je AMD na CPU trzistu... ali bukvalno preslikanoj. Prodaju sporije (u dosta slucajeva) i vece cipove, sa vecom potrosnjom, ali za manje pare, jer ne mogu drugacije da budu konkurentni. Intel cak ima znacajnu prednost proizvodnog procesa, ovi rade na istom.

ovog posta izgleda da se malo njih priseca. . .

Ovo nije nesto zvanicno, u najboljem slucaju je solidna projekcija. Cene su mozda i uboli, performanse sumnjam.

Nesumljivo je ATI u prednosti, jednu celu generaciju i sto se tice dizajna cipa , ali po meni NV nema potrebe da izbacuje za sad nove cipove pogotovo ako nema u planu nista spektakularno u skorije vreme( npr. 32nm ili 28nm cipove)... GTX460 se prodaje jako dobro...negde sam procitao da se proda 80% NV karti , a samo 20% ATI u zadnje vreme(to se vidi i ovde na forumu. Karte se prodaju ko lude i SLI i single, a tek ce da krenu od 768mb posle pojeftinjenja)... kod takve prodaje, ako NV izbaci jos neku kartu malo jacu ili slabiju, moze biti sama sebi konkurencija... Po ovim cenama meni izgleda da imaju jako puno gf104 cipova... gf106 manje.

Poslednja izmena:
...po meni NV nema potrebe da izbacuje za sad nove cipove pogotovo ako nema u planu nista spektakularno u skorije vreme( npr. 32nm ili 28nm cipove)...

Veruj mi, nemaju nista u tim procesima u skorije vreme ;)

...negde sam procitao da se proda 80% NV karti , a samo 20% ATI u zadnje vreme(to se vidi i ovde na forumu. Karte se prodaju ko lude i SLI i single, a tek ce da krenu od 768mb posle pojeftinjenja)...

Ovaj forum tesko da oslikava pravo stanje na trzistu :) Uzgred, nije ni cudo sto se trenutno NV daleko vise prodaje u retailu - ko je uopste hteo Radeona, odavno ga je kupio, i posle skoro godinu dana glavnina prihoda od Evergreen cipova dolazi kroz OEM kanale. Jedna narudzbina velike kompanije (Dell, IBM, HP, Lenovo) moze biti i 200.000-250.000 cipova (razne klase, desktop + mobile).

Ova moze bas malo... mnogo manje nego sto ce gubiti u nizim segmentima sa onakvim GF106. Pogledajte onaj njihov grafik, i sa koliko procenata u ukupnom trzistu ucestvuju karte koje kostaju 250+ dolara/evra.

U svakom slucaju je bolje da je izbace nego ne.
Kad bi do kraja godine izbacili karticu sa full GF104 chipom, dual-kartu zasnovanu na tom chipu, full-GF100, pa i full GF108 kartu, kao i konkurentni GF108, to bi primetno doprinelo poboljsavanju situacije.

Po meni je sve ovo "too little, too late". Da su u pocetku mogli da proizvedu full GF104 u normalnim kolicinama, jos bi imali sansu u tom segmentu, a ovako...

Ako u narednih par kvartala odrze makar priblizno trzisni udeo i ne budu poslovali u minusu, bice to sjajan rezultat za NV. Sada je najinteresantnije pitanje da li cemo u Q1 videti refresh, ili ce ovi cipovi biti sve sto nude do Q3 2011 i 28nm.

Inace, za mene je i dalje misterija otkud GF106 toliki die size... ~250mm2 je stvarno previse. Zasto nisu predstavili 192-bitnu kartu je mnogo lakse objasniti... imala bi 768MB memorije, a to bi manje obavestenim kupcima svakako bilo losije od 1GB ;)

Da, ali 768MB je sasvim dovoljno za rezolucije koje su predvidjene za ovu karticu. Tako da ako izbace 192-bit GF106 varijantu, mogu i malo da ustede :p

Da, ali 768MB je sasvim dovoljno za rezolucije koje su predvidjene za ovu karticu. Tako da ako izbace 192-bit GF106 varijantu, mogu i malo da ustede :p

Cak ce malo vise da potrose, treba im sest memorijskih cipova :p

Inace, slazem se da je 768MB vise nego dovoljno (ta karta bi bila cak nesto brza, posebno uz AA), ovde je u pitanju marketinski pristup "neukim" kupcima.

NV je trenutno u situaciji u kakvoj je AMD na CPU trzistu... ali bukvalno preslikanoj. Prodaju sporije (u dosta slucajeva) i vece cipove, sa vecom potrosnjom, ali za manje pare, jer ne mogu drugacije da budu konkurentni. Intel cak ima znacajnu prednost proizvodnog procesa, ovi rade na istom.

Da bi nesto moglo da se nazove "preslikano", mora da potpuno odgovara onom sto je original i osnov poredjenja.
Intel ima najbrzi CPU, generaciju i nesto preko je ispred AMD-a. Da bi to bilo preslikano na sektor grafika, AMD bi trebalo da ima najbrzi GPU a nVidia da kasni generaciju i po za njim. Da li je to slucaj? Koji je najbrzi (single naravno) GPU? GTX 480. Po tvojim recima, to bi trebalo da je 5870, medjutim nije. Mozes da pricas o povrsini, potrosnji, zagrevanju, ali-cip nije brzi, sporiji je od nVidia-inog. GTX 470 je brzi od pandana 5850. GTX 465 je opet brzi od-5830. O GTX 460 varijantama necu ni da pricam, tu je stvar jasna, uostalom kartice se prodaju ko alva, jedva cekam izvestaje o pomeranjima u trzisnim udelima. Jedino ako stvari posmatras s aspekta vec izasle 6xxx serije.
Dalje-AMD na polju procesora tek treba da izadje sa Bulldozer arhitekturom dok je nVidia prosla(ili prolazi) kroz porodjajne muke Fermi arhitekture, tako da ni s te strane situacija nikako nije preslikana, cak naprotiv, upravo je Radeon taj koga takodje tek ocekuje prelazak na novu arhitekturu, i bez obzira koliko ova postojeca izgledala ubedljivo, 6xxx je ipak samo to-refresh 5xxx serije.
Prelaskom u 28nm u 3Q, mislim da je vise nego jasno da ce se kapitalizovati ove "zrtve" nVidia-e zbog prelaska na novo,a sto Radeta tek ceka.

OK, nije potpuno identicno... ali je veoma slicno. ;)

NVidia ima najjaci GPU koji sluzi istoj svrsi kao i Westmere - mi imamo najveci, samo je to kod Intela opravdano ponudom i prodajom u nizim segmentima. AMD ima vece, i u vecini slucajeva sporije procesore (Westmere je 240mm2, Lynnfield 296, a Thuban 346), koji su skuplji u proizvodnji, i prodaje ih za manje novca.

Ako to prebacis na GPU trziste, videces slicne odnose... GF100 je ~60% veci od Cypressa, tesko ga je proizvesti, trosi uzasno mnogo, ne prodaje se dovoljno, i to je dokazao i poslednji finansijski izvestaj, a u tom periodu su navodno prodali 400.000 tih cipova, od toga vise desetina hiljada kao Tesle. Da, jeste nesto brzi, ali jednostavno nedovoljno da opravda sve ove minuse.

GF104 je ~10% veci od Cypressa, a sve sto je do sada izaslo je sporije i od 5870 i 5850, sa losijim svim pokazateljima (perf, perf/watt, perf/mm2 i slicno). To sto ga NV prodaje u jeftinijim kartama ne znaci da je bolji, vec suprotno ;) GF106 je ~50% veci od Junipera, a sporiji, sa identicno losim karakteristikama. U stvari, ovo ce verovatno biti najlosiji cip u seriji. GF108 jos nije predstavljen, ali se i za njega zna da ce biti najmanje 20% veci od Redwooda, i stvarno nema razloga da iko veruje da ce biti brzi od njega.

NV prakticno od pocetka godine posluje u minusu, izgubili su market share u diskretnoj grafici i pitanje je da li ce uspeti da ga povrate (ne zaboravi da se ovde racunaju i isporuke OEM-ovima, a NV nema nijedan ugovor trenutno i pitanje je da li ce uspeti da ga dobije sa onim gore karakteristikama). Ostaju im snazan brend i profi karte... sve ostalo je trenutno vrlo lose.

U pravu si za kasnjenje, za mesec dana ce kasniti samo jednu generaciju, a ne jednu i po ;) Da li ce imati refresh u Q1... mozda, ali jos nije sigurno. Po meni bi za njih pametnije bilo da odrzavaju market share sa ovim sto imaju najvise sto mogu, i da se posvete 28nm, jer ako i tu zeznu stvar kao sa Fermijem, ne pise im se dobro. Sandy Bridge i Ontario ce zauzeti najnizu klasu, Llano deo najnizeg mejnstrima, i svi zajedno efektivno pojesti skoro 30% trzista diskretne grafike. NV na njih nema odgovor.

U pravu si za kasnjenje, za mesec dana ce kasniti samo jednu generaciju, a ne jednu i po ;) Da li ce imati refresh u Q1... mozda, ali jos nije sigurno.
Kako kasne generaciju kad je 6xxx refresh stare? ;)
Oni od 2900 nisu nista skroz novo izbacili. :p

Poslednja izmena:
Kako kasne generaciju kad je 6xxx refresh stare? ;)
Oni od 2900 nisu nista skroz novo izbacili. :p

Slazem se, ali po meni ce ovo biti znatno veca promena nego sto je bio Evergreen u odnosu na RV770/790 (napredniji proces, dupliraj sve i dodaj DX11 feature pristup ;)). Sa NI se menjaju unutrasnja organizacija grupe Stream procesora, menja se front end prilicno, menja se izgleda jos i gomila drugih stvari.

Jednostavno, ovaj cip donosi deo onoga sto ce se finalizovati sa prvim cipom u 28nm, sa najavama ka vecem GPGPU fokusu. Da li je refresh ili ne, nije ni previse vazno. Ukoliko se najave pokazu kao tacne, dobice procentualno daleko vece ubrzanje nego sto se porasti die size u identicnom proizvodnom procesu.

Nazad
Vrh Dno