Šta je novo?

GeForce 104, 106 & 108

Za slucaj da ikoga interesuje, Nv je konacno upotpunila liniju:
http://www.anandtech.com/show/3973/nvidias-geforce-gt-430/1
Doduse, kad se pogleda cime su je upotpunili zaista nisu ni morali da se trude.
Steta sto nije skinuo cooler da vidimo koliko je to jezgro!!
"But for the time being, NVIDIA has delivered an $80 card that is slower and offers inferior image quality compared to its competition – an unenviable position indeed"

Poslednja izmena:
GF 108 izasao => Guru 3D = GT 430 Review

Evo ovde mozete videti review test ove kartice..
Ipak su izbacili ranije i ako su uglavnom svi mislili da nece izaci pre izlaska ATI 6xxx serije pa mozda i kasnije sto ne vidim logiku ali ajde..

GeForce GT 430 1024MB review :

http://www.guru3d.com/article/geforce-gt-430-review/1

Poslednja izmena:
Pogledao sam prikaz i 430ka se nije bas proslavila :trust:

Bez flejma, ali ova karta je totalni nonsense :S:

Bez flejma, ali ova karta je totalni nonsense :S:

isti nonsense kao i 5570 :p

cena ce joj verovatno biti niza od najavljene, inace ove karte kupuju oni sto neznaju za sta ce im GPU....... tako da ne razumem sta neki ovde ocekuju... ni sa 5570 ni sa GT430 crysis se nemoze igrati u fulu

PS: takojde mislim da 95% kupace ovog segmenta sigurno nece citat review-e po sajtovima i odlucivat na onsovu brzine to je i razlog zasto NV a bogami i ATI zapostavlja low/low mid sektor

Poslednja izmena:
Pa upravo zato je nonsense, mislim sta 5570 ili GT430 mogu da ponude bilo kome, sem da nemaju integrisanu grafiku... Moze se opali po neka igra, ali za 80e ima daleko pametnijih kartica (ne bih da ulazimo sad u pricu o novoj generaciji, feature-ima, itd...).
No, svaka roba ima svoga kupca. :)

Ma bitno da je karta izasla..Mene iskreno te igracke nikad nisu ni interesovale ali kao sto rece Fantom iz Opere svaka roba ima svog kupca..
E sad,cekamo na GTX 468 pa da krene igra..
Suska se i o redizajnu novih nVidia GTX kartica u visoj klasi ali mislim da je to samo buva no videcemo sta ce se desiti u novembru..

Pa ja mislim da se radi 100% na redizajnu fermia za high end samo je pitanje kad ce biti spreman i za koji proces... iskreno ne bi valjalo da kasne vise od 2-3 meseca nakon 6xxx serije

mislim da su se sa fermijem naucili pameti da nesmeju da spavaju jer je nakon 8xxx serije bio dug period gde su ziveli na staroj slavi...

Ono sto sam nacuo jeste da je navodno odgovor na 6xxx seriju znaci 40 nm proces je u pitanju..Kepler je najavljen za 2011 godinu u 28 nm..Ako je suskanju verovati onda to je to..Ja nesto ne verujem ,nesto je malo vremena bilo za takav poduhvat od pojave GF104..Novembar je navodno presudan..GTX 468 pa na dalje tj jos dve karte u Hi End ponudi..Single i Dual GPU a mozda se pojavi i treca pored GTX 468..Sve u svemu zacin C.Bilo bi lepo da nas iznenade;) ..Ali tesko..

Pa ova karta se i reklamira kao HTPC a ne kao gaming karta. Ali 80$ je visoka cena, po meni je 60$/50 evra prava cena za ovu kartu, kao i za karte ove klase.

@PCBeast: Nije valjda da i dalje mislis da ce se full GF104 karta zvati GTX 468 ? :)

ovo je onda naslednik 240tke sa manje tranzistora i ropova ?

PS Gigabyte sa bas nesto primio na te dual fan varijante

Pa ova karta se i reklamira kao HTPC a ne kao gaming karta. Ali 80$ je visoka cena, po meni je 60$/50 evra prava cena za ovu kartu, kao i za karte ove klase.

Upravo to i jeste glavni problem, za ono sto nudi jednostavno previse kosta!

Steta sto nije skinuo cooler da vidimo koliko je to jezgro!!

Valjda ~120mm2 (par gore, dole).

NV u nizim klasama cilja oslabljene verzije Evergreen cipova... 5750 i 5570, i jos nece imati ponudu u najnizoj. Bas ne mogu da poverujem da stvari idu toliko lose. Sto se HTPC-a tice, previse kosta za posao koji moze da zavrsi i GT210/8400, ili cak mnogi integrisani cipovi.

Ovo je cip koji je trebalo uvaliti OEM-ovima na tone, ali ce se to tesko desiti.

na techPowerUp-u uvek skidaju cooler, pa su to uradili i na testu 430-ke, pa možete tamo pogledati veličinu jezgra...
u pravu si!

GF108 je 114 mm^2

gpu.jpg

dok je Redwood 104 mm^2

gpu.jpg

Ponavlja se prica kao sa GF106! Isto kao sto on nije konkurentan Juniperu, tako ni GF108 nije konkurentan Redwoodu!

Za sada je samo 104ka odlican proizvod, mozda zato sto se nalazi cenom tamo gde nema AMD-a ali i to bi uskoro moglo da se promeni..

Za sada je samo 104ka odlican proizvod, mozda zato sto se nalazi cenom tamo gde nema AMD-a ali i to bi uskoro moglo da se promeni..

U pitanju je nijansa... ali po meni ni GF104 nije odlican proizvod. GTX 460 je odlicna karta sa perf/$ aspekta ;)

@Nedjo: Ako poredis GT 430 sa 5670 onda GF108 definitivno nije konkurentan Redwood-u, ali 5670 ima GDDR5 memoriju. Realnije je porediti ga sa 5570 koji ima GDDR3 memoriju isto kao i GT 430, a po performansama su tu negde, malo je brzi 5570. S druge strane GF108 mozda jeste malo veci, ali ima 40-ak m.tranzistoskih elemenata manje.

Po Dusanu nVidia nikada nije ni napravila odlican proizvod, dok kod ATI-ja se svaki moze okarakterisati kao odlican, i to u nedostatku neke vise glorifikujuce reci:D

Dušan bar ima čime da potkrepi svoje tvrdnje. Poslednji put ti si pričao priču kako ćeš sa GTX470 drastično da ubrzaš rad u Adobe CS5. Jel bilo nešto od toga?

Po Dusanu nVidia nikada nije ni napravila odlican proizvod, dok kod ATI-ja se svaki moze okarakterisati kao odlican, i to u nedostatku neke vise glorifikujuce reci:D

OK, svako ima pravo na svoje misljenje. Videcemo za 6-9 meseci ko je bio u pravu po ovom pitanju. ;) Ostajem pri svome da GF10x generalno nece biti uspesna serija cipova.

Uzgred, gde sam napisao da NV nikada nije ni napravila odlican proizvod, a da je svaki ATI-jev takav? Ja to naravno ne mislim, mada sam ubedjen da je kod tebe upravo obrnuto... da mislis da NV ne moze da omane, sta god da napravi :)

Ako kazes uspesna po nV onda se slazem, a sto se nas kupaca tice tu je situacija u nekim slucajevima dobra :)

@Nedjo: Ako poredis GT 430 sa 5670 onda GF108 definitivno nije konkurentan Redwood-u, ali 5670 ima GDDR5 memoriju. Realnije je porediti ga sa 5570 koji ima GDDR3 memoriju isto kao i GT 430, a po performansama su tu negde, malo je brzi 5570. S druge strane GF108 mozda jeste malo veci, ali ima 40-ak m.tranzistoskih elemenata manje.

Mislim da nisi razumeo poentu mog posta, iako je on bio ilustrovan slikama :D

Ja u opste nisam govorio o karticama (koje podrazumevaju memoriju na sebi), vec o GPU-ovima!
Redwood se nalazi i na 5570 i na 5670

GF108 je 10% veci od Redwooda! To mozda izgleda kao mali procenat, ali treba imati u vidu o kom cenovnom segmentu pricamo! 10% je tu puno...

a kao sto si i rekao rec je vecem cipu, koji pri tome ima masivnih 40M tranzistora manje i pri tome je sporiji od godinu dana starijeg cipa konkurencije!

Kako se moze okarakterisati takav proizvod?
Eto probaj da zamislis da je situacija obrnuta, pa napisis kao da je GF108 ATI-jev :D

kakava fanboyevska zamena teza :D

OK, svako ima pravo na svoje misljenje. Videcemo za 6-9 meseci ko je bio u pravu po ovom pitanju. ;) Ostajem pri svome da GF10x generalno nece biti uspesna serija cipova.

Finasijski - APSOLUTNO neuspesan! Strategijski ce donekle usporiti brzinu odronjavanja market-sharea! Tehnoloski - pa uspesniji je od GF100 (sto i nije bilo tesko).
Uzgred, gde sam napisao da NV nikada nije ni napravila odlican proizvod, a da je svaki ATI-jev takav? Ja to naravno ne mislim, mada sam ubedjen da je kod tebe upravo obrnuto... da mislis da NV ne moze da omane, sta god da napravi :)
Pa ako je Tomazinu i NV30 bio vrhunski, onda si u pravu! Mada ja jednostavno ne verujem da ima takvih ;)

Dušan bar ima čime da potkrepi svoje tvrdnje. Poslednji put ti si pričao priču kako ćeš sa GTX470 drastično da ubrzaš rad u Adobe CS5. Jel bilo nešto od toga?

Na ovo ja mogu da odgovorim - poshto koristim praktichno istu konfiguraciju na poslu i kod kuce (i7 860, 8 Gb ram, raid 0), sa razlikom "samo" u grafichkim karticama (na poslu GTX260+GT240, kod kuce GTX470 SLi). Itekako ima razlike u Premiere-u i After Effects-u CS5! Kod kuce roto brush u AE radi bar 3 puta brze!, dok je montaza 2K i 4K sadrzaja osetno brza na kucnom kompu.

Ako kazes uspesna po nV onda se slazem, a sto se nas kupaca tice tu je situacija u nekim slucajevima dobra :)

Pa po njih, naravno, nisu oni neprofitna nevladina organizacija ;) Da li iko ozbiljno misli da bi cena GTX 460 bila ovolika da je karta brza od 5850?

@zerbah
Naravno da je brzi u profi aplikacijama, GF100 je i pravljen za to, i ko god je iole objektivan nije ni sumnjao da ce tako biti (slobodno tomazino moze da prekopa moje stare postove ;)).

Pa po njih, naravno, nisu oni neprofitna nevladina organizacija ;) Da li iko ozbiljno misli da bi cena GTX 460 bila ovolika da je karta brza od 5850?

Pa koliko vidim sad se situacija promenila sa novim driverima tako da su equal a very soon me nebi cudilo da bude i brza sto sad vec i jeste u odredjenim igrama.

Bila bi GTX 460 i tad veoma povoljna da je bila brza od samog predstavljanja.Cilj i jeste bio da se dobije taj segment 5830 i ako je moguce narusi 5850 sto u neku ruku i jeste samim performansama GTX 460 i naravno pozicijom u odnosu na formiranu cenu zbog samog trzista.Da je i tad bio brzi verujem da bi bio neznatno skuplji jer ako im se sad "isplati" da idu nisko sa cenom ni tad nebi bila nikakva razlika da zarad segmenta svesno idu u napad na konkurenciju i BINGO!
Posto se GF100 nije proslavio ovo je bio ocigledan i jedini moguci potez!

Jos ce nvidia ispasti gadljiva na pare :d

Vrh Dno