Windows Mobile
na stranu šalu, nije bitan programski jezik, bitan je framework, ako sistem ima .net framework radiće i .net programi ...
svojevremeno sam imao neki .net za Linux ... tako da ne vidim što neko ne bi seo i napravio .net za Symbian ...
samo što nije poenta u tome, ne treba tebi .net i nećeš ti izvršavati te programe, sve ide ka web servisima gde se razmenjuju obične xml poruke. Time je tebi potreban pristup netu odnosno servisu i odgovarajuće programče da ga "gađaš" (čitaj browser).
Da se vratim na mobilne uređaje, microsoftovo takmičenje ImagineCup ima jednu od kategorija gde se pravi aplikacija za mobilne uređaje (btw u sklopu Visual Studia se dobija čitav paket alata namenjenih mobilnim uređajima) i studenti sa fon-a (moj fax i ovi su učestvovali dok sam bio na studijama, pa znam ...) su dve godine za redom učestvovali na tom takmičenju i imali su aplikacije koje su stvarno funkcionisale:
1. Događa se neka saobraćajka, podaci o njoj o broju povređenih kao i bolnica u koju se povređeni prevoze i njihove krvne grupe se šalju centralnom serveru. Sa druge strane "učesnici" imaju windows mobile uređaje. Server pronalazi one učesnike koji su najbliži toj bolnici (svaki korisnik ima nalog na serveru gde pored podataka ima naravno i krvna grupa) i one koji su potrebni i šalje im poruke, informacije o bolnici (adresa i tako to ...)
2. U centralni server stižu podaci o saobraćaju u gradu, ulice gde je gužva, zatvorene ulice i sl. Korisnik učukava u palm adresu gde oće da stigne, uređaj proverava sa serverom alternativne puteve i nalazi optimalan put ... (ne najkraći, već najbrži sa najmanje gužve i sl..)
eto toliko .. da ne moraju baš samo banke da budu ..

:wave: