Radi se o sukobu dva interesa - interesa potrosaca i interesa Microsofta koji hoce da progura svoj proizvod samo radi iskljucenja konkurencije. Kao sto je gurao vbscript umesto javascripta, tako gura i C#+NET protiv jave. Pitanje "da li je meni NET potreban" za potrosace se deli na dva nivoa - potosaci u smislu developera i krajnji kupci koji softver koriste. Za developere to znaci dodatno ucenje NET-a i pomeranje izlaska sledece verzije, a za kupca filozofsko pitanje - "ja ionako gledam u formu, sasvim mi je svejedno sta je pod hubom dokle god radi kako treba". Nakon toga dolazi pitanje za developere 'u kojim oblastima su prednosti NET-a nad dosadasnjim tehnologijama' i na kraju se vidi koji segment developera je uopste zahvacen uticajem NET-a. Oni ce biti sa jedne strane 'mamljeni' prelaskom na NET stvarima kao sto su "to je MS standard, MS podrska, itd", ali u isto vreme i prisiljeni da na njega predju, jer ce MS svakako forsirati NET u datim segmentima. Nakon nekog vremena se uopste nece postavljati pitanje da li preci na NET i koliko je on dobar, nego koliko brzo mozes da ga prihvatis.
Da se razumemo, za windows platformu nista ne fali dosadasnjim MS razvojnim tehnologijama - COM/DCOM, ADO, DirectX, itd, ali postavlja se pitanje slobode izbora ili forsiranja standarda, ma kakav on bio.