Šta je novo?

Gde su .NET programi?

soulfly

Čuven
Učlanjen(a)
01.03.2002
Poena
619
Proslo je vec dosta vremena a nisam primetio da je ijedan (desktop) program napisan u nekom od Jezika .NET - osim nekih firmi povezanim sa ms-om koje su svoje web aplikacije ponovo napisale u novom framework-u. Verovatno se koristi u okviru firmi... ali u cemu je poenta ako se bas nijedan komercijalni desktop program ne pise u novom VS-u? 20 mega runtime-a... :eye:

Bice bolje kada runtime bude ukljucen u Windows.
.Net framework, odnosno VS .Net je uglavnom usmeren na jednostavnu izradu XML web servisa umesto Dll/COM+ komponenti.
Sve mi se cini da je za desktop VB6 zakon, a kome treba web servis u internet/intranet okruzenju onda svakako .Net

nije bas tako. vb6 nije objektno orjentisan dok je .net potpuno. .net skoro pa iskljucuje razlike u razvojnim alatima (sve jedno je u cemu pises, c++, vb, c#), mogucnost razvoja vise platformskih aplikacacija, itd. xml i web servisi su samo jedan aspekt .net-a.

Mada stoji jedno - gomile programa je napisano koristeci tehnologije koje su prethodile NET-u i taj sav softver ... radi. Takav "posteniji" softver se ne radi preko noci, nego barem godinu-dve i kosta dosta (racunaj samo npr plate programera za to vreme). Niko nece tako brzo krenuti u veliki trosak razvijajuci novu verziju samo zato sto je izasao NET. Ovako im je lakse da odrzavaju postojecu verziju dodavajuci funkcionalnost, a novu (od nule) napisu tek kad za to dodje vreme prema planovima i potrebama te firme. Trajace to jos neko vreme...

legend je napisao(la):
nije bas tako. vb6 nije objektno orjentisan dok je .net potpuno. .net skoro pa iskljucuje razlike u razvojnim alatima (sve jedno je u cemu pises, c++, vb, c#), mogucnost razvoja vise platformskih aplikacacija, itd. xml i web servisi su samo jedan aspekt .net-a.

Moras voditi racuna o tome , da je vecina racunara u nasim firmama starije generacije , a .NET je popilicno spor , a i da su brzi zahtevi su uglavnom da aplikacija bude brza . Sto se tice web servica i xml-a podrsku imas i u VB6.Sto se tice viseplatformskih aplikacija , mislim da podrazumevas Windows okruzenja, to mozes i sa VB6. Za linux koliko znam jos nije izasao .NET Framework.Kad jos na to dodas i instalaciju vecu za oko 20 mb , mislim da je vb 6 mnogo primenjljiviji u nasim uslovima.

dobro, da....u nasim uslovima svakako. mislim i na portabilnost aplikacija koje rade i na drugim uredjajima. recimo znam provereno (od poznanika iz Rajfajzen Banke) da je kompletan sistem razvijan na .net platformi i da je takva situacija sa vecinom banaka kod nas. sam .net nije nista revolucionarno (sve pociva na istim osnovama), ali svakako je napredak u odnosu na prethodnu verziju VS-a. manje ili vise sve tehnologije koje objedinjava .net vec postoje (kako rece Silverglider) ali je pitanje mogucnosti njihovog razvoja sada veca, brza i dostupnija.

ovo je samo moje skromno misljenje to jest ono sto ja vidim i razumem. da ne ispadne da sam neki M$ obozavatelj. :)

Win XP se sada isporucuje sa ugradjenim .NET-om, tako da izgleda da je sada zaista sve u vremenu koje treba da prodje...
jedan link

soulfly je napisao(la):
Proslo je vec dosta vremena a nisam primetio da je ijedan (desktop) program napisan u nekom od Jezika .NET - osim nekih firmi povezanim sa ms-om koje su svoje web aplikacije ponovo napisale u novom framework-u. Verovatno se koristi u okviru firmi... ali u cemu je poenta ako se bas nijedan komercijalni desktop program ne pise u novom VS-u? 20 mega runtime-a... :eye:

Zavisi shta ti podrazumevash pod tim "komercijalna desktop aplikacija".
Klasicni programcici koje svakodnevno koristimo ne bi bilo zgodno da budu napisani u .Netu , prvo shto je dosta spor i najobiciniji "empty" program odmah po defaultu zauzme 8 MB u memoriji.
Onda aplikacije tipa Adobe Photoshop ,3d Studio isto ne bi bilo dobro pisati u .Netu jer su procesorski i memorijski i ovako zahtevne , a kamoli sa .net overhedom da ne govorimo.

Tako da kad razmislish videcesh da .Net upravo nije za komercijalne desktop programe , vec ga je MS namenio za biznis i web aplikacije , takoreci odgovor Microsoft-a na Javu.
Tamo gde je potrebna brzina i veca kontrola i dalje ce da se koristi c i c++.

Recimo, imash primer u Visual Studiu .NET , tu je kompletan GUI uradjen
u C#(Windows Forms) , a ostalo je C++ . E sad po meni je to dosta loshe uradjeno jer je mnogo sporiji novi IDE i bagovitiji od 6-ice , ali kazu da
su dosta stvari poboljshali u novoj 2003 verziji koju ja josh nisam imao prilike da isprobam.

Preeky je napisao(la):
... kazu da su dosta stvari poboljshali u novoj 2003 verziji koju ja josh nisam imao prilike da isprobam.
Eto na primer, kako doci do nove verzije? :confused:
Mozda i nije bilo tako mudro delimicno se odreci velikog broja korisnika pre svega VB-a, koji su bili tu zbog relativne jednostavnosti i brzine rada (programerskog naravno, ne programa).

legend je napisao(la):

VB6 nije objektno orjentisan? Ne bih se slozio sa time. Najbolje ces skapirati koncepte OOP preko VB6.

Skapirati - da, ali "najbolje" - sumnjam, posto VB ne implementira bas sve OOP koncepte.

Ne implemetira najvaznije: nasledjivanje i polimorfizam, bar ne onako kako bi trebalo da se koncept OOP-a najbolje skapira.
Za ucenje OOP-a bolja je Java.

P.S. Sto se tice sporosti IDE-a, neprevazidjen je IBM sa VisualAge-om za Javu. Pa to je katastrofa. Steta sto je i Microsoft krenuo tim putem...

Verovatno da nema nikakve potrebe za .net programima :):)

Mnoge firme koje su se bavile "implementacijom .net tehnologije u informacione sisteme" su pukle (ovo sam procitao pre 6-9 meseci u nekom biz-news biltenu).

Valjda ce "Sinergija" da da odgovor na pitanje svih pitanja. A to je: Cemu sluzi .NET i gde sam ja u tome? :):):):)

salim se malo :) , ali ovo za firme sto su pukle je tacno

Radi se o sukobu dva interesa - interesa potrosaca i interesa Microsofta koji hoce da progura svoj proizvod samo radi iskljucenja konkurencije. Kao sto je gurao vbscript umesto javascripta, tako gura i C#+NET protiv jave. Pitanje "da li je meni NET potreban" za potrosace se deli na dva nivoa - potosaci u smislu developera i krajnji kupci koji softver koriste. Za developere to znaci dodatno ucenje NET-a i pomeranje izlaska sledece verzije, a za kupca filozofsko pitanje - "ja ionako gledam u formu, sasvim mi je svejedno sta je pod hubom dokle god radi kako treba". Nakon toga dolazi pitanje za developere 'u kojim oblastima su prednosti NET-a nad dosadasnjim tehnologijama' i na kraju se vidi koji segment developera je uopste zahvacen uticajem NET-a. Oni ce biti sa jedne strane 'mamljeni' prelaskom na NET stvarima kao sto su "to je MS standard, MS podrska, itd", ali u isto vreme i prisiljeni da na njega predju, jer ce MS svakako forsirati NET u datim segmentima. Nakon nekog vremena se uopste nece postavljati pitanje da li preci na NET i koliko je on dobar, nego koliko brzo mozes da ga prihvatis.

Da se razumemo, za windows platformu nista ne fali dosadasnjim MS razvojnim tehnologijama - COM/DCOM, ADO, DirectX, itd, ali postavlja se pitanje slobode izbora ili forsiranja standarda, ma kakav on bio.

POzdrav svima.Upravo sam skinuo .NET Framework 2.0 jel mi je drajver za graficku trazio to.Hoce li mozda ovo da poremeti sistem,mislim da ga izmeni nekako?
Kako sam citao to je veoma dobar software.

Poslednja izmena:
.NET ti nece poremetitit sistem. To je MS proizvod i on sluzi samo za pokretanje novi aplikacija koje su pisane za .NET platformu.

dobro, da....u nasim uslovima svakako. mislim i na portabilnost aplikacija koje rade i na drugim uredjajima. recimo znam provereno (od poznanika iz Rajfajzen Banke) da je kompletan sistem razvijan na .net platformi i da je takva situacija sa vecinom banaka kod nas. sam .net nije nista revolucionarno (sve pociva na istim osnovama), ali svakako je napredak u odnosu na prethodnu verziju VS-a. manje ili vise sve tehnologije koje objedinjava .net vec postoje (kako rece Silverglider) ali je pitanje mogucnosti njihovog razvoja sada veca, brza i dostupnija.

ovo je samo moje skromno misljenje to jest ono sto ja vidim i razumem. da ne ispadne da sam neki M$ obozavatelj. :)

Vidis.. mene kao korisnika RF banke jako iritira sto mogu da pristupim mom racunu iskljucivo kroz IE u Windowsu. Jos samo da dodam da im cesto Online sistem ne radi i prijavljuje nebulozne greske. Za njih ostale platforme kao da ne postoje. A da su malo vodili racuna mogli su da zadrze back-end u .NET-u ali da front-end naprave i za druge platforme. Samo zbog RF banke i MS dev alata moram da imam IE na racunaru.

Sto se tice .NET programskih jezika, probao sam C# i Managed C++. MC++ je izuzetno ruzna tvorevina... Code izgleda grozno i necitljvo. C# sa druge strane je prirodan za razvoj .NET aplikacija, ali... Sve dok pisete programe koji koriste postojece klase iz frameworka je super lako i jednostavno. Cim vam zatreba nesto sto ne postoji u frameworku i treba sami to da napravite, e onda nastaju problemi.

Sve u svemu... .NET je super za forme sa dugmicima iza kojih cuci neka baza podataka... Srecom.. mene to ne zanima!!!

Prilozi

• rol-error.jpg
    rol-error.jpg
    57.1 KB · Pregleda: 88
Vidis.. mene kao korisnika RF banke jako iritira sto mogu da pristupim mom racunu iskljucivo kroz IE u Windowsu. Jos samo da dodam da im cesto Online sistem ne radi i prijavljuje nebulozne greske. Za njih ostale platforme kao da ne postoje. A da su malo vodili racuna mogli su da zadrze back-end u .NET-u ali da front-end naprave i za druge platforme. Samo zbog RF banke i MS dev alata moram da imam IE na racunaru.

Sto se tice .NET programskih jezika, probao sam C# i Managed C++. MC++ je izuzetno ruzna tvorevina... Code izgleda grozno i necitljvo. C# sa druge strane je prirodan za razvoj .NET aplikacija, ali... Sve dok pisete programe koji koriste postojece klase iz frameworka je super lako i jednostavno. Cim vam zatreba nesto sto ne postoji u frameworku i treba sami to da napravite, e onda nastaju problemi.

Sve u svemu... .NET je super za forme sa dugmicima iza kojih cuci neka baza podataka... Srecom.. mene to ne zanima!!!

I jeste i nije tačno. U firmi razvijamo neormalan broj naših (van framework) klasa koje savršeno lako koristimo. Stvar što raiffeisen banka neće na drugom osim na IE ne treba da ima nikakve veze sa .NET, poenta web servisa je da se cela logika nalazi na serveru i da pomoću XML fajlova komunicira sa drugim serverima/bazama podataka. Tako da ostaje dizajneru kako će taj XML da pretoči u web stranicu. Onaj ko to ume da uradi uradiće vrlo lako i jednostavno da to radi sasvim korektno na svim brauzerima (svi brauzeri vide lepo i asp i php itd.). Fora sa Raiffeisen bankom je u tome što zahteva da se instalira neko malo parče softvera (neki activeX ili tako nešto) što je vezano za bezbednost... tako da čak i da bi se na IE poteralo moraju da se u opcijama podese neke silne opcije ...

Poenta je da nije .NET kriv što se njima sajt pušta samo u IE, već je kriv onaj koji je pravio taj program.

Samo da kažem na kraju da sam programirao i u Javi i u PHPu i u C#.NET i ostao sam i ostaću još dugo dugo na .NET iz više razloga:
1. C# je fenomenalno lep jezik za programiranje
2. Visual Studio alat koji jede dosta rama (150MB) ali radi fenomenalno dobro !!! Pogotovu za bilo kakve veće projekte kada se kombinuje sa Team Foundation Server. U firmi nas je oko 100 programera svi smo na Vista + VisualStudio 2008 + TeamFoundationServer i razvoj aplikacija je prava milina !
3. samo da ne zaj**u nešto u budućnosti (kao što umeju) i merak ! ;)

:wave:

Znam da .NET nije krivac za to, vec onaj ko je dizajnirao ceo sistem. To sam i napisao...
A da su malo vodili racuna mogli su da zadrze back-end u .NET-u ali da front-end naprave i za druge platforme.

Moj poznanik koji je razvijao Shader Designer (alat za pisanje GLSL shadera) je uradio taj program u MC++. Dok je radio, prelazak iz code-view u design-view mu je trajao sat ipo (da..da.. 90 min!!!).. Sto je forma komplikovanija Visual Studio se vise koci i gushi. Neznam kakva je situacija sa VS2008.. nadam se da su to sredili.

Što se tiče gušenja ne mora biti 100% do VS-a, ranije sam dosta raio windows aplikacije i nisam imao tih problema, dok na laptopu (Athlon64 1gb ram) na jednoj instalaciji windowsa je radilo super, dok na drugoj iscrtavanje DataSetova je radilo kao na 286ici ...

VS kao ogroman softver naravno da ima bagova i propusta (daleko je on od idealnog), ali na sporost veoma može da utiče i nešto u sistemu ...

.net se pokazao jako dobrom platformom za razvoj komercijalnog softvera... vecina problema ako ne i svi su posledica neiskustva programera a ne .net-a kao takvog. Drugim recima isti ti programeri pisali bi los kod i u C++ i u VB6.

.net je odlična platforma. Na žalost mora se priznati da je osnovna ideja iza .net-a u stavri kopiranje Jave. Al u svakom slučaju to je platforma koja će opstati.

Kakva je to platforma koja bi trebala da radi svuda a radi samo na Windosu, u stvari? :D

Koliko ja znam, JAVA radi svuda, cak i na nasim mobilnim telefonima. Cik da vidim .NET aplikaciju na takvom uredjaju :D

Windows Mobile ;)

na stranu šalu, nije bitan programski jezik, bitan je framework, ako sistem ima .net framework radiće i .net programi ...

svojevremeno sam imao neki .net za Linux ... tako da ne vidim što neko ne bi seo i napravio .net za Symbian ...

samo što nije poenta u tome, ne treba tebi .net i nećeš ti izvršavati te programe, sve ide ka web servisima gde se razmenjuju obične xml poruke. Time je tebi potreban pristup netu odnosno servisu i odgovarajuće programče da ga "gađaš" (čitaj browser).

Da se vratim na mobilne uređaje, microsoftovo takmičenje ImagineCup ima jednu od kategorija gde se pravi aplikacija za mobilne uređaje (btw u sklopu Visual Studia se dobija čitav paket alata namenjenih mobilnim uređajima) i studenti sa fon-a (moj fax i ovi su učestvovali dok sam bio na studijama, pa znam ...) su dve godine za redom učestvovali na tom takmičenju i imali su aplikacije koje su stvarno funkcionisale:

1. Događa se neka saobraćajka, podaci o njoj o broju povređenih kao i bolnica u koju se povređeni prevoze i njihove krvne grupe se šalju centralnom serveru. Sa druge strane "učesnici" imaju windows mobile uređaje. Server pronalazi one učesnike koji su najbliži toj bolnici (svaki korisnik ima nalog na serveru gde pored podataka ima naravno i krvna grupa) i one koji su potrebni i šalje im poruke, informacije o bolnici (adresa i tako to ...)

2. U centralni server stižu podaci o saobraćaju u gradu, ulice gde je gužva, zatvorene ulice i sl. Korisnik učukava u palm adresu gde oće da stigne, uređaj proverava sa serverom alternativne puteve i nalazi optimalan put ... (ne najkraći, već najbrži sa najmanje gužve i sl..)

eto toliko .. da ne moraju baš samo banke da budu .. ;) :wave:

svojevremeno sam imao neki .net za Linux ...

http://www.mono-project.com/Main_Page

i

Nokia.jpg

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno