Dakle, upravo sam prisustvovao , fascinantnoj licitaciji za računar koji je najverovatnije neka custom verzija Galaksije.
...
Pogledajte i sami, što se mene tiče, ako nije kupljeno za neki muzej, ovo je baš previše.
Dobro veče, ja sam taj koji je kupio "Staru tastaturu". Hirurška preciznost prodavca u odabiru naslova za svoju aukciju govori skoro sve o ovom predmetu. Ponosno sam bogatiji za razotkrivanje još jednog mita u koji sam verovao kao dete rođeno u Jugoslaviji, dok je još postojala.
Moju generaciju '79 ± koja godina je mimoišlo sve što je iole valjalo. Sećam se čak i restrikcija struje početkom 80tih. Druga polovina je kao bila OK, možda samo nekima, možda većini, ali i nju pamtim kao oskudicu svega (govori snob sa Novog Beograda). 90te da ne pominjem. Od detinjstva slušam ribolovačke priče o Galaksiji, kako su je svi budžili, kako se od nje pravilo sve i svašta i u profi sferama (pošta, vojska...) jer je fabrika TRS Buje štancovala gotove ploče i svako je mogao da ubode svoj EPROM. Krajem 80tih Galaksiju navodno niko više nije želeo, jer su komercijalni kućni računari bili drastično napredniji i dostupniji. Kako klinac koji se intenzivno bavio elektronikom sam tražio tu Galaksiju koju "niko neće" i prošao kao Šilja na pecanju u Mikijevoj Radionici. Batalio sam nakon što je stariji burazer kupio C64 neke '94 ako se dobro sećam.
Ponesen tim legendama iz detinjstva, apsolutno odgovarajućim rasporedom tastera, crvenom LED diodom desno od Spacbar, 3xDIN petopolac pozadi, pomislih da je zaista neka namenska verzija Galaksije. Šta god da je, lako bih mogao da napravim da se sačuva i ta originalna funkcionalnost i da bude "obična" Galaksija. Većina originalnih koje sam video na slikama uglavnom pate od izgubljenih tastera, a ovaj uređaj ima mint kompletnu originalnu tastaturu u fantastičnom stanju. To je bio glavni razlog zbog kojeg sam licitirao. I malo moji ložači iz detinjstva koji su trubili da se štampana ploča štancovala naveliko i da je su je svi koristili kao najbrže i najlakše rešenje.
I da ne dužim dalje, ovo nije Galaksija. PCB od tastature ima Galaksijin layout, ali je ploča najverovatnije napravljena foto postupkom na osnovu neke odštampane maske ili sl. Računar jeste, neka namenska implementacija sa Z80, ali mnogo prostija. Ovo ne generiše nikakvu sliku, smatram da je najverovatnije neki uređaj za slanje ili vežbanje telegrafije. Pošto svi ovde vrv volimo SF, možda je i neka jugoslovenska tajna verzija "Enigme" 😃 Male su šanse da je ovo napravio amater, kućište je od presovanog, punktovanog i kvalitetno plastificiranog lima, plus štampani tekst. Sličnost sa Galaksijom (3x DIN petopolac pozadi) ostaje misterija. Konektori ovde služe drugoj nameni (deluje da je jedan ulaz za AC napajanje, možda 12V ili 24V 400Hz iz aviona, a druga dva neki eksterni tasteri). Uređaj se napaja, ali trenutno se ne dešava ništa kada se kuca. 2-3 žice vise odlemljene u vazduhu, kao da je neko nešto budžio.
E sad, pošto Galaksija nastavlja da me izbegava, i zato što imam razumljiv poriv da ovaj "predmet" odložim u mrak na duuuugo vremena, pitanje za sve vas je šta biste sa ovime činili:
- Pri prvom pojavljivanju original ploče za Galaksiju, sve osim tastature izbaciti napolje i sklopiti Galaksiju.
- Ovo je još ređi (mada infinitezimalno nepopularniji) autentičan uređaj, popraviti i restaurirati da ostane original. Jednog dana, kada bude izbor za kralja nerd-ova, osiguraće ubedljivu pobedu.
- Nešto između ili novi predlog.
- Ovo je thread o Galaksiji, skloni se i ne smaraj sa "starom tastaturom".