Šta je novo?

Galaksija

Kolika je šansa da je kupac iz Yandex muzeja? Neki od vas možda imaju direktnije kontakte sa njima pa bi se dalo proveriti. 😊

Video sam aukciju. Iako nisam bio zainteresovan za kupovinu, interesovalo bi me da saznam malo više o mašini. Da li je stvarno Galaksija i koje modove ima.

Teško je reći, dok se ne dobije info od samog kupca.
Čuo sam i ja da neki Rusi u Beogradu, kupuju retro mašine i ne pitaju za cenu, ali ovaj čovek je registrovan još od 2012-e, tako da nisam baš siguran da je to slučaj.

Ne bih rekao da ovo ima veze sa Galaksijom Plus, mada ne mogu potpuno sigurno da tvrdim. Tu kao da je ugrađen i neki dodatni hardver koji nije neko od standardnih proširenja. Ili je, manje verovatno, Galaksija ugrađena u kutiju od nečeg drugog. Šteta što nema nijedne slike unutrašnjosti.

Galaksija je ugrađivana u šta god se je stiglo pošto blueprint objavljen u Računarima sredinom 80ih nije uključivao i kućište tj oplatu. To se i danas isto tako može samosastaviti jer je izvorno public domain osim ako Voja nije nešto patentirao kao legacy ali čisto sumnjam.

Šta da ti kažem, nisi jedini ko je pomislio da je ovo Galaksija, prodavac je verovatno znao da nije, ali je sigurno znao dovoljno o Galaksiji, da postupi kao pravi guru za marketing, gde je misterija postala prednost i najbolji način da zagolica maštu nas ljubitelja.
Sad kad bolje razmislim, ni jedno slovo u onom oskudnom tekstu opisa nije slučajno, već vrlo brižljivo sročeno, uključujući i onaj izraz Galaxia, sa x, što mi je na prvu izazvalo neke nedoumice i pomisao da je prodavac napadno hteo da ostavi utisak nekog ko se ne razume u materiju, iako se, gle čuda dobro razume čak i u keyboard layout Galaksije.
Odatle i ono "stara tastatura", nedostatak slika iznutra, jednostavno pokrio je sve mogućnosti i zaštitio sebe.
Lično moram da priznam, da je mene ipak od učešća najviše odbila cena koja je otišla nerealno visoko, ali i još jedna potvrda starog pravila da ne uzimam mačku u džaku i da se držim onog, neispitano=neispravno.
Hvala ti na ovim detaljima, nisam siguran šta bi mogao da uradiš sa ovim terminalom, ja bih možda iz inata baš tu ugradio pravu Galaksiju, plus tonski doatatak, jer sumnjam da originalni uređaj, čak i restauriran previše vredi.
Sve u svemu, osim prodavca, znam da će i gospodin koji se nadmetao sa tobom do poslednjeg časa, sada imati osmeh na licu, tebi svaka čast na hrabrosti i entuzijazmu, ali ne savetujem ovakvu avanturu ponovo, ima i lakših i povoljnijih načina da dođeš do Galaksije.

Jedna od mogućnosti je i da se sa štampane ploče i iz šume žica rekonstruiše šema, a možda i da se očita EPROM kojj je verovatno ispod izolir trake. Onda će neko možda, ne nužno mi, jednog dana moći da pogodi šta je to i čemu je služilo. Takođe, možda postoji neko kome nešto znači naziv "MET 7", koji je, ako sam dobro video, odštampan na kutiji.

Meni ne izgleda kao nekakav hobi uređaj, mada verovatno nije bilo ni nešto previše bitno. Sa obzirom na boju kućišta, možda je zaista bilo nešto vojno.

Poslednja izmena:
Možda ne bi bilo loše da nastavimo diskusiju o ovoj mašini u posebnoj temi? Da ne offtopikujemo u temi o Galaksiji. Onda možemo da na miru pokušamo da analiziramo čemu služi.

@tolstiakov Nekako mi je žao da vidim da nisi dobio to što si očekivao za te pare. Kad bi bar identifikovali šta je i čemu služi, možda investicija i ne ispadne tako loša. Ako ništa drugo, možeš je iskoristiti za delove. Ali ekonomska računica je tu slaba.

Nazad
Vrh Dno