Šta je novo?

FX procesori

Na YT-u ima svakakvih videa. ( : Za testove uzimam u obzir samo par, meni, relevantnih izvora (preferiram Tom's Hardware, noname Rusi mi nisu nešto pouzdan izvor). U principu, Intel od SB-a samo usavršava proces, ali je sve to ista tehnologija. Zato se u testovima razlika između generacija od SB-a može da uporedi sa većim taktom novijih procesora i bržom memorijom. Danas nema novih testova i7 2600 sa FX linijom (osim pojedinih i meni sumnjivih Rusa: ), ali ima testova SL i KL generacije Intel-a sa FX-om gde je razlika poprilično jasna. Pogotovo je bilo testova sada posle izlaska Ryzen-a. Tako da mogu da stvorim sliku o razlici između FX serije i SB serije.

Mislim, ne kažem da su FX loši procesori. Zadovoljavaju oni sasvim većinu nas. Do izlaska HT Pentium-a FX-6350 za 10k je bio sasvim OK kupovina u tom nižem segmentu. i3 je preskup, i5 još dalje. FX-8xxx je bio i ostao preskup, on mi nikada nije ulazio u izbor. Danas već za solidno manje para od FX-6300 imaš G4560, koji je ipak dosta brži tamo gde treba. Pride, uvek možeš da ga zameniš lako za neki i5/7, dok sa FX-om nema dalje.

Pa normalno, merodavni su testovi gde se testira stock FX ili FX sa sporom memorijom/stock NB-om kako je to uglavnom kod 'poznatih' reviewera, a kad se drugacije testira to ne valja :D

Niko ne osporava da je kupovina novog FX kompleta u ovom trenutku promasaj, ali ti sto misle da g4560 moze da bude bolji od dobro klokovanog 8350 u igrama koje mogu da iskoriste 6-8 threada grdno grese :D

Do 2 threada je pentium dosta superiorniji, do 4 je takodje bolji, 6+ vec tesko.

Edit:

Nisam pristrasan, vec je nekoliko ljudi po mojoj preporuci, sa foruma i van njega, uzelo g4560 i svi su prezadovoljni.

P9 Lite TT

Poslednja izmena:
Pa dobro, to sam i rekao, do 3-4 niti G4560 je bolji od svakog FX-a, 6-8 je već FX-8xxx bolji. Stvar je u tome, što i u tim igrama nema problema sa G4560, odnosno sasvim su igrive, dok u nekim, pre svega online, igrama FX ume da se pogubi.

Pa dobro, to sam i rekao, do 3-4 niti G4560 je bolji od svakog FX-a, 6-8 je već FX-8xxx bolji. Stvar je u tome, što i u tim igrama nema problema sa G4560, odnosno sasvim su igrive, dok u nekim, pre svega online, igrama FX ume da se pogubi.
Upravo je u tome fazon. Daleko je veci broj naslova koji traze jake st performanse, nego onih koji mogu da imaju 6+ niti.

A koliko su to ST performanse bolje na tom pentiumu ako passmark kaze konkretno za G4560 (2003) a za FX 8350 (1505) to su stock frkvencije ... FX 8300 (1389) zar je toliko bolji pentium da kazete da se FX gusi?
A koje bi bile vrednosti kada bi se klokovali, kako se uopste klokuje pentium , moze li?
Prednosti pentiuma kada su u pitanju instrukcije, ima li tu neku prednost?

Nije daleko veci broj koji trazi jako jezgro, a ne multi-thread, skoro sve sto je izaslo u zadnjih par godina koristi threadove, cak i neke starije igre.

@dejan87dex

Dosta je to velika razlika i kad igra koristi jezgro ili dva imace ogromne razlike, 4 thread igre ce takodje bolje raditi na pentiumu.

Pentium se ne klokuje.

P9 Lite TT

Nije daleko veci broj koji trazi jako jezgro, a ne multi-thread, skoro sve sto je izaslo u zadnjih par godina koristi threadove, cak i neke starije igre.

@dejan87dex

Dosta je to velika razlika i kad igra koristi jezgro ili dva imace ogromne razlike, 4 thread igre ce takodje bolje raditi na pentiumu.

Pentium se ne klokuje.

P9 Lite TT

:d zasto onda na FX temi - pojedinim entuzijastima preporucujete to limitirano gvnjo? :trust:
FX bato ili pod mac! salim se, meni za upgrade je jeftinije da pazarim neki polovan 8 core FX i uzivam , nego da puknem vise para na ddr4 , plocu i pentium.
Hocu da kazem ne mozete reci da je pentium idealno resenje za sve ...

Deki, niko nije pricao da je idealno resenje za sve [emoji4]
Ja samo objektivno gledam [emoji14]

Ako imas plocu i kuler za OC i ddr3 ram, naravno uzmes fx 8300, kloknes na 4.2-4.5 u zavisnosti od ploce/hladnjaka i miran si.

Uglavnom ce imati preko 60fps-a u svim mogucim igrama, a u MT igrama ces imati bolje perf nego 4560.
Drug igra WoW koji slabo koristi threadove na 8350, kaze da mu ne pada ispod 60fps ni u raidovima.

P9 Lite TT

Ako imas plocu i kuler za OC i ddr3 ram, naravno uzmes fx 8300, kloknes na 4.2-4.5 u zavisnosti od ploce/hladnjaka i miran si.

Uglavnom ce imati preko 60fps-a u svim mogucim igrama, a u MT igrama ces imati bolje perf nego 4560.
Drug igra WoW koji slabo koristi threadove na 8350, kaze da mu ne pada ispod 60fps ni u raidovima.

P9 Lite TT

Ma kakvi , Deki igra BF4 i bad company 2 , Dirt :D tu je i phenom 955 odlican za 60fps :) vise i ne treba :D
Nego u buducnosti opet za BF1 planiram, dok se ne slegne Ryzen, zato bi i uzeo FX da ga ganjam neko vreme i posle tu konfu prodam.

Koriste igre više niti već neko vreme, ali imaš tek par igara koje mogu efikasno da raspodele više od 1 niti. Najčešće imaš jednu nit koja radi skoro sve i 1-2 pored koje ne zauzimaju ni 20% ukupnog zauzeća. Kod ovih ,,bolje" optimizovanih engine-a praktično ide jedna nit za logiku, jedna za grafiku i jedna za fiziku, po nekad jedna za AI. I to je to, pojedine igre (mislim da ih je 5 ukupno) rasporede i više, ali ove 3-4 su one bitne. Zato ovi Pentium-i i i3-ke u svakoj igri daju dobre rezultate, a performanse posle i5 teško, odnosno sporo rastu. Teško da će se nešto značajno menjati u skorije vreme, developerima se ne isplati puno optimizacija, pitanje koliko njih u stvari i zna/želi.

Jezgro na jezgro je ogromna razlika između FX-a i SB+ Intel-a.

@dejan87dex
Možeš da ganjaš neki polovni FX-6350 npr. Ne znam kakva je ta ploča za FX-83xx. Takođe, samo ove sa x3xx oznakom gledaj.

Poslednja izmena:
Koriste igre više niti već neko vreme, ali imaš tek par igara koje mogu efikasno da raspodele više od 1 niti. Najčešće imaš jednu nit koja radi skoro sve i 1-2 pored koje ne zauzimaju ni 20% ukupnog zauzeća. Kod ovih ,,bolje" optimizovanih engine-a praktično ide jedna nit za logiku, jedna za grafiku i jedna za fiziku, po nekad jedna za AI. I to je to, pojedine igre (mislim da ih je 5 ukupno) rasporede i više, ali ove 3-4 su one bitne. Zato ovi Pentium-i i i3-ke u svakoj igri daju dobre rezultate, a performanse posle i5 teško, odnosno sporo rastu. Teško da će se nešto značajno menjati u skorije vreme, developerima se ne isplati puno optimizacija, pitanje koliko njih u stvari i zna/želi.

Jezgro na jezgro je ogromna razlika između FX-a i SB+ Intel-a.

@dejan87dex
Možeš da ganjaš neki polovni FX-6350 npr. Ne znam kakva je ta ploča za FX-83xx. Takođe, samo ove sa x3xx oznakom gledaj.

8320E mi se dopada :) ok je ploca, gura opusteno 955 na 4GHz tako da nece biti problem klokovani FX.

Da, ako vidim neki fx6300 ili 6350 i to nije los deal :)

Poslednja izmena:
6300 je njihov najprodavaniji CPU, nije puno skuplji od 4300, a klokuje se bolje od 8300 zbog manjeg broja *modula.

+Je broj igara koji moze da iskoristi vise od 6 threadova mali, ima ih i bice ih vremenom sve vise.

Kad se sve uzme u obzir, 8300 vredi 20-25e vise od 6300 i ni cent preko.

P9 Lite TT

Poslednja izmena:

P9 Lite TT

Drug laze. Stock FX8350 i R9 390 na 1080p u WoW-u 60fps vide redje nego Englezi sunce. Sigurno je sa OC-om bolja situacija, ali ja mislim da je daleko od "miran si" kao sto se u ovoj temi govori. Dosta se treba namuciti da se ova platforma klokuje kako valja(sto je nekima zadovoljstvo, a drugima pak zamarajuce) i da sve radi cakum pakum tad ne bi AMD bio za izbegavanje, ali na zalost nije tako.

A za ST i MT igre, nijedna Valve-ova i Blizzard-ova igra ne koristi threadove kako valja, CoD serijal isto tako, emulacija tek pati pod FX-om, na zalost, i sa overklokom, daleko je to od zaokruzenog proizvoda.

On je i streamovao neko vreme, koliko sam shvatio jedan od jacih je na original serveru, kacio klipove na youtube kako je radio neke bosseve(ne znam wow terminologiju).

Bas cu ga pitati opet da streamuje neki raid pa cu ispratiti.

P9 Lite TT

I kod mene je dok igram, kad me ubiju pa dok se pojavi kill-cam onda padne na pola sekunde ali mi je to nebitno.
Doduse, ja igram na 1050ti i 8320E, ali sam primetio poboljsanje sa 4GHz na 4.4GHz. Mislio sam, posto nije jaka kartica, da nema veze koliki je klok iznad 4GHz.
Sve osim AA, indirect shadows i Local Fog mi je na najvisim podesavanjima.

Ne mogu preko tapatalka da otvorim link Caridze.

P9 Lite TT

Phenom i fx su jaci u bf1. To se prica na video (samo kod phenom je zabrlavio shadowplay). Ali meni je najzanimljivije kako je g4560 ispao slabiji od kolknutog fx4350 u dota2.
evo link na isto video: https://youtu.be/VTVQ9CK6ZVA

Poslednja izmena:
Da ali kloknuti se pokazali kao bolji, ali vecina ne dira niti cacka oko OC...

Sent from mTalk aka Craptalk

FX mora da se ukroti, mnogo divlja kad je plug&play [emoji4]

P9 Lite TT

Pa xeon je nasviran na 4,5GHz pa cesto gubi od phenom 2 na 4GHz. Ma da se dobro secam kako su core2quad uzdizali u nebesa. A i ovde cesto se prica kako je i3 bolji od kloknutog fx83**. A u stvarnosti jedva se bori sa kloknutim fx4350, pa cak pentium (i3) izgubi u dota2. Treba pamtiti da je vishera cpu iz 2012 godine. Neki i3 3*** je uvek bio sporiji od nasviranog fx43**, a kostao cak i vise od fx63**.

Poslednja izmena:
Brzi kad je FX nasviran ovoliko i klokovan...Za to treba bolje napajanje mnogo i poseban kuler...
Na stocku nema sta da trazi FX

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Još kad bi naišao na test sa takvim rezultatima i na nekom relevantnom mestu.

Ko koristi FX na stock?

Sa stock kulerom ide preko 4GHz na svim jezgrima
Ss kulerom od 20e ide na 4.5ghz, a taj kuler ce trajati godinama i koristice se za druge konfe.

Napajanje u gaming konfi je ionako uglavnom neko kvalitetnije, ko stavlja LC ofis napajanja u gaming konfe? :D
Kineze od 1500 din u gaming konfama necu ni pominjati.

@toxicm

Nadji test na 'relevantnom mestu' sa klokovanim NB i brzim ramom uz FX, kad nadjes onda komentarisi. Do tad nema potrebe [emoji14]
P9 Lite TT

Poslednja izmena:
Gaming konfa ?
G4560 i FX su budzet resenja !
G4560 moze na bilo koje napajanje uz npr 1050Ti/RX470 a FX vuče i vise od grafe...
Tako da ide trosak za FX na nesto bolju ploču koja će moci da izvuče dobar OC,kuler za OC i napajanje za njega bolje i jos je FX4350 skuplji...
A gore u testu je 4,8ghz a ne 4,5ghz tako da nmz LC CC120 ...To nije malo 300mhz pa da upoređujemo rezultate iz testa :)

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Pa ovde pričate da sa klokovanim NB-om dobijete 2-3 FPS-a više, posle neka čuda u ruskim noname testovima...

Koliko mogu da trazim za fx6300, ga990fxa ud3 rev4.0 i 2x4gb kingston genesis, staro 2.5 god, ne znam gde mi je garancija?

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh Dno