Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

09KGTE 5.4kW max, 12KMCC 5.3kW max. Uz to je spoljašnja masivnija, 30kg vs 25kg. Ta 9-ka i jeste jača od te 12-ce. Doduše za dlaku, ali verujem ibda ređe ide u defrost zbog masivnije spoljašnje.

Kakav je ovo Frankenštajn? Ta ROG12LALL je spoljašnja od KASETNE klime. Masivna spoljašnja, 40kg, stari freon R410, i velika količina freona. Ne znam kako ovo radi zajedno. Kako god, ako je to 75K, za primarno grejanje bolja i sigurnija je kupovina one 12KHCA iz Hladne Prodavnice. I jača i ima grejač tacne.
Ide redje, bar se nadam, 12 ima 2 reda izmenjivaca, 7 i 9 imaju 1, 12 treba joj 15 min da to otopi ( kad je oko nule ) na debelom minusu oko 3-4 min zastane, proveri, i nastavi da przi, bar ovw sto imam llce i kmcc

Poslednja izmena:
Kuhinja 13m2, 1 spoljni zid, bez izolacije zgrada, pvc sa roletnama kvalitetan, indirektno greje spavacu i hodnik, u dnevnoj klima 12-tica, midea, koja isto greje indirektno spavacu i hodnik,
Plan je da izbacim TA pec i da ugradim klimu.
Da li bi ova ashg07kpca bila dovoljna ili ipak da idem na ashg09kgte?
Hvala unapred.

Ovako kao sto kaze Filip bi bilo najbolje, ali je danas, nazalost, vrlo tesko da nadjes majstora-montera-sevisera-menadzera prodaje ... koji razume nesto vise od busenja rupa, pertlanja ili besomucne price kupcima da je odredjeni uredjaj sa milion A pluseva .. te da ima vasionske filtere. Cak se i oko vakumiranja mnogi bune (i monteri i prodavci) i pojma nemaju zasto sve to rade kada do pre 5-6-7 godina nisu ni vakum pumpu imali. Pogotovo kada se kod klime radi druga montaza, znaci kada se ona premesta i ponovo montira. 90% njih apsolutno ne razume, niti zna, osnovni princip rada jednog invertorskog klima uredjaja. Normalno, cast malobrojnim izuzecima. Celo njihovo znanje se zasniva na principu - koji prodavac mu daje vise, te klime su bolje za krajnje korisnike. Ne kazem ni da mi obicni laici nesto mnogo znamo o tome, ali se na kraju krajeva i ne bavimo profesionalno time. Bar velika vecina nas. Recimo da su me neki stariji frigomehanicari, koji su decenijama radili rashladne vitrine, a sada su u penziji - odusevili koliko vise znaju o svemu tome. I o pricipu rada i o samom fizickoj radu ili intervenciji na terenu. Svojevremeno - bas pooodavno mi je jedan stari majstor skinuo turbinu za 5 min na uredjaju koji prvi put vidi u zivotu, a dosao je kod mene malim Tomos mopedom. Dok je ekipa sa besnim kombi vozilom i reklamom od 2m na njemu, nudila "dubinsko ciscenje" obicnim parocistacem bez i da jedan sraf odsrafe, sem poklopca. A uredjaj je bio toliko zamascen i prljav da je bilo sramota za videti. Radio je u nekim uslovima gde je bilo tolko masnog isparenja, da nije bilo normlano.

Ovako kao sto kaze Filip bi bilo najbolje, ali je danas, nazalost, vrlo tesko da nadjes majstora-montera-sevisera-menadzera prodaje ... koji razume nesto vise od busenja rupa, pertlanja ili besomucne price kupcima da je odredjeni uredjaj sa milion A pluseva .. te da ima vasionske filtere. Cak se i oko vakumiranja mnogi bune (i monteri i prodavci) i pojma nemaju zasto sve to rade kada do pre 5-6-7 godina nisu ni vakum pumpu imali. Pogotovo kada se kod klime radi druga montaza, znaci kada se ona premesta i ponovo montira. 90% njih apsolutno ne razume, niti zna, osnovni princip rada jednog invertorskog klima uredjaja. Normalno, cast malobrojnim izuzecima. Celo njihovo znanje se zasniva na principu - koji prodavac mu daje vise, te klime su bolje za krajnje korisnike. Ne kazem ni da mi obicni laici nesto mnogo znamo o tome, ali se na kraju krajeva i ne bavimo profesionalno time. Bar velika vecina nas. Recimo da su me neki stariji frigomehanicari, koji su decenijama radili rashladne vitrine, a sada su u penziji - odusevili koliko vise znaju o svemu tome. I o pricipu rada i o samom fizickoj radu ili intervenciji na terenu. Svojevremeno - bas pooodavno mi je jedan stari majstor skinuo turbinu za 5 min na uredjaju koji prvi put vidi u zivotu, a dosao je kod mene malim Tomos mopedom. Dok je ekipa sa besnim kombi vozilom i reklamom od 2m na njemu, nudila "dubinsko ciscenje" obicnim parocistacem bez i da jedan sraf odsrafe, sem poklopca. A uredjaj je bio toliko zamascen i prljav da je bilo sramota za videti. Radio je u nekim uslovima gde je bilo tolko masnog isparenja, da nije bilo normlano.
Šta čovek da doda više, kada si sve rekao i na mestu svaka reč. Nažalost, slažem se za to što kažeš da nemaš više nikoga ili ima jako mali broj ljudi(mislim na sve majstore, ne samo za klime) koji ti mogu dati neki savet ili slučajno objasniti nešto kako i zbog čega radi ili bi trebalo zbog toga i toga.

Добри фриго-механичари се не млате појединачним инсталацијама за појединачне кориснике. Или су отишли у иностранство, или раде озбиљне системе климатизације, чак и ови што се баве сплит-системима на мало вишем нивоу уговарају целе зграде и сл. Ретки појединци (попут поменутих добрих старих (пензионисаних) мајстора) су свакако изузетак, а не правило.

Sve se slazem Mitre, ali bih dodao i sledece .. ipak su 4 uredjaja u jednoj kuci - za porodicu koja tu zivi (potrosili recimo 3500e kod zvanicnog prodavca) - sve i sva za njih za grejanje. I tu nema zasto da ima razlike u pristupu poslu - tj montazi od strane ovlascenog montera u odnosu na posao kada se proda 50 ili 100 takvih uredjaja za zgradu. Te se tih 4 apsolutno ni po cemu ne razlikuju u odnosu na 50 ili 100 kom ovih drugih. Cak su cesto ta 4 uredjaja i prilicno skuplja od ovih drugih po zgradama. Znaci, moraju uvoznici i njihovi dileri da nadju adekvatne (ili naucene ili da zainteresovane momke nauce kako treba na seminarima), sta i kako radi taj uredjaj, i kako treba da ga namontiraju. Da znaju bar neke osnove o radu tog uredjaja, bar osnove tog procesa koji se unutra desava. Na kraju krajeva, nisu uredjaji kupljeni na pijaci na kantaru, te shodno tome ne zasluzuju ni pijacnu montazu i pijacna objasnjenja sta i kako oko uredjaja. Opet napominjem, da postoje stvarno casni izuzeci, ali prilicno retko. Sa druge strane, moramo i da priznamo, da sem male skupine nas "zaludjenika" po forumu, mali broj ljudi uopste ima i interesovanja da nesto vise sazna u uredjaju od 120.000 din, sem da li imaju ili nemaju novac da ga kupe. Valjda i to prouzrokuje takvu "zgodnu" situaciju uvoznicima i prodavcima :).

Нисам љубитељ генерализација, али што се конкретно клима уређаја тиче, ситуација у Србији је скроз неуређена. У ЕУ (и Норвешкој) је већ неколико година забрањена уградња у сопственој режији, за уградње (и кућних сплит система) је неопходно да је фирма сертификована за рад са расхладним гасовима, што подразумева и адекватне обуке особља итд. Све ово наравно кошта, па проста уградња сплит система кошта 500-600 евра, плус електро-радови додатно јер се ови фригомеханичари не баве тиме. У Србији све зависи од мајстора/фирме па како се коме заломи, нажалост свако ко је наперловао цеви за две-три климе већ је постао самозвани мајстор, и онда је проблем пронаћи некога ко уз то што је рецимо педантан има и одговарајуће образовање и познавање технике којом се бави. Цене су такве да се трчи са инсталације на инсталацију, и кад се све сабере/одузме резултат је џунгла као и у свим осталим областима.

Pa ovu klimu imas u inelektroniku za 75000, radice to bez problema, za te pare odlicna klima.
Tu sa ROG spoljašnjom? Neko reče da nema više. Spoljašnja je ozbiljna, sa ozbiljnom količinom freona. To je za dugačku freonsku instalaciju, kome treba takva opcija. Uparena sa mršavon unutrašnjom od samo 8-9kg njen potencijal ne može da se iskoristi, pa cenim da je COP/SCOP niži nego kod "obične" Fujitsu klime

Hteo sam da pitam jos pre neki dan, ali uvek zaboravim, a svoje klime jednostavno nisam do te mere propratio. Zato i pitam, da ne bih sada to probavao :). Ne nezgodnom mestu treba rodjak da postavi 09LMCE. Bitno mu je da u oba moda i hladjenje i grejanje krilca ostanu u najvisljem polozaju, znaci skoro paralelna sa plafonom, jer ce unutrasnja da mu bude iznad glave, metar levo. Prostorija je mnogo mala a nema mesta za drugacije postavljanje. Sta se desava sa krilcima, ostaju li ona u tom polozaju non stop u oba moda ili ne, ukoliko se preko daljinskog tako nameste ? Hvala

Tu sa ROG spoljašnjom? Neko reče da nema više. Spoljašnja je ozbiljna, sa ozbiljnom količinom freona. To je za dugačku freonsku instalaciju, kome treba takva opcija. Uparena sa mršavon unutrašnjom od samo 8-9kg njen potencijal ne može da se iskoristi, pa cenim da je COP/SCOP niži nego kod "obične" Fujitsu klime
Pa verovatno postoji minimalna duzina instalacije, ili mera po kojoj se odbija kolicina gasa po duznom metru. Mislim da na grejanju moze da se iskoristi potencijal da na minusu daje vise kw od obicne dok na hladjenju je ista prica kao kod obicne zbog unutrasnje jedinice.

Hteo sam da pitam jos pre neki dan, ali uvek zaboravim, a svoje klime jednostavno nisam do te mere propratio. Zato i pitam, da ne bih sada to probavao :). Ne nezgodnom mestu treba rodjak da postavi 09LMCE. Bitno mu je da u oba moda i hladjenje i grejanje krilca ostanu u najvisljem polozaju, znaci skoro paralelna sa plafonom, jer ce unutrasnja da mu bude iznad glave, metar levo. Prostorija je mnogo mala a nema mesta za drugacije postavljanje. Sta se desava sa krilcima, ostaju li ona u tom polozaju non stop u oba moda ili ne, ukoliko se preko daljinskog tako nameste ? Hvala
Da sam sebi odgovorim :) , posto mi je bila pri ruci zadnjih pola sata General 12LMCA. Kod nje krilca ostaju uvek u najvisljem polozaju u oba moda, bez obzira da li je ukljucen kompresor ili nije. Valjda je tako i kod 09LMCE. Plasi se covek da mu klima ne razbija glavu i zimi i leti, jer mu je ispod nje mala sofa, sto je potpuno opravdano. Koliko toliko ce sa ovako postavljenim krilcima da to spreci.

Ne znam za grejanje, ali u hlađenju ako su krilca skroz dole, i ako ne postigne zadatu temp u nekom vremenskom intervalu, fujitsu podiže krilca. Za grejanje verovatno neće biti problem jer unutrašnja meri temperaturu na svojoj visini, pa ako duva gore tu će lepo i da meri temp

Evo za lmce, na hladjenju je tako kako je Jozza naveo, za grejanje nigde nisu naveli da krilca ne mogu non stop da stoje u skroz gornjem polozaju.
Ostaje pitanje samog ucinka grejanja ako tako non stop greje samo "plafon", sto bi se reklo.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    92.7 KB · Pregleda: 13
Da sam sebi odgovorim :) , posto mi je bila pri ruci zadnjih pola sata General 12LMCA. Kod nje krilca ostaju uvek u najvisljem polozaju u oba moda, bez obzira da li je ukljucen kompresor ili nije. Valjda je tako i kod 09LMCE. Plasi se covek da mu klima ne razbija glavu i zimi i leti, jer mu je ispod nje mala sofa, sto je potpuno opravdano. Koliko toliko ce sa ovako postavljenim krilcima da to spreci.
A midea breezeless?

Ok, hvala, prenecu mu. A probacu i svoju 07LMCE, ali to mogu tek u pon. Valjda isto radi kao i 12LMCA, jer sam joj danas izdezurao pola sata. Ako krilca namestis fiksno u najvislji polozaj, koristis bilo kakav fan (fiksni , auto), ona ostaju uvek u tom polozaju u oba moda. Stim sto je kod prebacivanja iz grejanje u hladjenje (valjda i obratno) potrebno da ih ponovo manuelno nasetujes gore, jer odu u najnizi polozaj. Posle toga tu se drze non stop(paraleleno sa plafonom). Ta prostorija nema vise od 12-13 m2, tako da ce grejati i hladiti kako god da je postave krilca. Samo da mu na razbija vazduh glavu, jer jednostavno nece moci da je drugacije postavi bez da prepravlja plakare.
A midea breezeless?
Nisam bas razumeo sta si me pitao.. a pisali smo u isto vreme. Ovu klimu 09lmce je covek vec kupio, treba da je ovih dana ugradjuje, pa sam mu obecao da cu da proverim ovo sa krilcima.

Poslednja izmena:
@Abcabc
Inace oko ove Midee ne znam bas nista, ako pitas za njena krilca

Ne bi smela krilca automatski na hladjenju da idu na donji polozaj, samo na gornji.

Na hladjenju se posle nekog vremena dize sama verovatno da bi izbegla kapljanje vode unutra.

Nisam upamtio, ali logicno je tako kao sto kazes. Vrv je bila na hladjenju, te kada sam prebacio na grejanje ona odose dole. Tako je logicnije. Onda ih manuelno nesetujes gore i tako stoje non stop.

Vrh Dno