Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Skoro sam čistio asyg12kmcc, pa sam skidao plastike kako već sve ide.
Međutim primjetio sam da pri gašenju uređaja kada se zatvaraju krilca ima čudan zvuk nakon što se zatvore.
Tipa kao da motorić još uvijek okreće tj. zatvara krilca iako su zatvorena.
To traje par sekundi i nakon toga se ne čuje više.
Možda pri vraćanju krilca nisam dobro montirao pa sada motorić forsira okretanje iako su zatvorena.
Ne bih da vremenom dođe do oštećenja pa kako je najbolje da ovo korigujem..
Tako rade Fujitsu, meni se na 4 klime cuje jos motor kad zatvori krilca isto, nema problema.

Tako rade Fujitsu, meni se na 4 klime cuje jos motor kad zatvori krilca isto, nema problema.

Aham. U redu da znam.
Nisam još bio na lokaciji gdje su mi te klime pa da provjerim gore navedeno što je pisano za pozicioniranje krilca.
Ali eto kod tebe su 4 i isti zvuk, tako da sam malo mirniji. 😄

Skidao sam to krilce na Kmcc vec par puta.
Kad ga vracam, ubacim prvo desnu stranu, tu nema sta da se pogresi.
Obrati paznju da li si na levoj strani lepo ubacio onu oprugu, jedino do toga bi moglo da bude.
Evo kako tba da stoji. Slikao za sebe da znam kad ga budem vracao da ne pogresim.

Ako nije do toga, zaista ne znam sta bi moglo da bude.

Samo da javim, ipak nije do ovoga.
Opruga je kao kod tebe na fotografiji, međutim zvuk je tu. Ostaviću neka radi ovako, pa ćemo vidjeti šta će biti..

KMTA18
Račun za novembar i pored poskupljenja uvećan samo za 4000RSD.
Pisao sam pre mesec i po ali zbog greške u čitanju prethodnih računa prijavio sam netačne podatke o radu klime. U međuvremenu stigao i merač pa sam i tako pratio utrošak kWh.
Dakle jedna KMTA18 u 60m2+ otvorenog prostora + kupatilo i soba 20m2 , izolacija 5 i alu stolarija koja ne dihtuje savršeno.
Na daljincu uglavnom 22 kad malo stisne spoljna između 22-23 bez gašenja osim u par dana dok sam testtirao ili čistio filtere.
Plafon je u dobrom delu gajbe 3,5m visok takođe po bokovima 1,4. Izolacija 10 vuna zatvoreno gipsom.
Nekim danima sredinom meseca je prečesto išla u defrost ali je i prestalo. Čudno mi je ali deluje da je samo par % povišene vlage uticalo na to.

Po čitanju sata ovih decembarski račun bi trebalo da bude možda 2-3k viši.
U odnosu na pelet sezone neuporedivo jeftinije i manje posla .

Zadovoljan i već mogu reći preporuka za spravu.

Moraću da negativno iskritikujem svoju 12KMCC...

Primijetio sam nekoliko puta prošle, a i ove sezone, da se naprosto ogluši o komandu.

Zadaš joj par stepeni višu temperaturu, ona kulira. Nije u defrostu, već naprosto odbija da radi. Tek kad ju ugasiš i upališ, e onda krene da grije.

Takođe se zna zabagovati, u smislu da ostavim naveće na 20, ona nagruva na 24 i održava.

Eskalirao je nekidan, kad je ravno sat i po zaje*avala i nije htjela da grije i zavrti kompresor, samo je veoma lagano pirkala, u poziciji za modulaciju. Kad zadaš grijanje, spusti krilca i ne duva. Ostavljanje van utičnice na 5-6 minuta bez rezultata, dizanje temp, mijenjanje modova, sve redom. Tek nakon drugug forisranog ručnog paljenja na dugme na unutrašnoj jedinici (3 sekunde za ulazak u auto mod) je dalo rezultat.

Moraće se potezati garancija.

Moraću da negativno iskritikujem svoju 12KMCC...

Primijetio sam nekoliko puta prošle, a i ove sezone, da se naprosto ogluši o komandu.

Zadaš joj par stepeni višu temperaturu, ona kulira. Nije u defrostu, već naprosto odbija da radi. Tek kad ju ugasiš i upališ, e onda krene da grije.

Takođe se zna zabagovati, u smislu da ostavim naveće na 20, ona nagruva na 24 i održava.

Eskalirao je nekidan, kad je ravno sat i po zaje*avala i nije htjela da grije i zavrti kompresor, samo je veoma lagano pirkala, u poziciji za modulaciju. Kad zadaš grijanje, spusti krilca i ne duva. Ostavljanje van utičnice na 5-6 minuta bez rezultata, dizanje temp, mijenjanje modova, sve redom. Tek nakon drugug forisranog ručnog paljenja na dugme na unutrašnoj jedinici (3 sekunde za ulazak u auto mod) je dalo rezultat.

Moraće se potezati garancija.
Snimi zaHebanciju, pa pošalji snimak uz mejl
KMTA18
Pisao sam pre mesec i po ali zbog greške u čitanju prethodnih računa prijavio sam netačne podatke o radu klime. U međuvremenu stigao i merač pa sam i tako pratio utrošak kWh.
Dakle jedna KMTA18 u 60m2+ otvorenog prostora + kupatilo i soba 20m2 , izolacija 5 i alu stolarija koja ne dihtuje savršeno.
Na daljincu uglavnom 22 kad malo stisne spoljna između 22-23 bez gašenja osim u par dana dok sam testtirao ili čistio filtere.
Plafon je u dobrom delu gajbe 3,5m visok takođe po bokovima 1,4. Izolacija 10 vuna zatvoreno gipsom.
Nekim danima sredinom meseca je prečesto išla u defrost ali je i prestalo. Čudno mi je ali deluje da je samo par % povišene vlage uticalo na to.

Daj malo o trenutnoj potrošnji, sad kad je merač tu
U levom uglu 12LT?

KMTA18

Koliko nisko ide u potrošnji? Ako uopšte ide nisko jer greješ masu kvadrata. Koliko precizno održava zadatu temperaturu?

Koliko nisko ide u potrošnji? Ako uopšte ide nisko jer greješ masu kvadrata. Koliko precizno održava zadatu temperaturu?
Išlo je i ispod 0,150kWh kad su više temperature.
Trenutno sam premestio merač, javim malo kasnije današnje parametre. Kod mene je vlaga preko 90% i blagi minus. Ide često u df ali temperatura 22 bez problema +-0,5 u zavisnosti od pozicije.

Mislim na snagu [kW], ne na utrošenu energiju [kWh]. Troši 150W u minimumu na grejanju? Kolika je temperatura izduva u tom slučaju? Verujem da nije "prohladno" jer za part-load pri +7°C COP bi trebao biti oko 6+

Mislim na snagu [kW], ne na utrošenu energiju [kWh]. Troši 150W u minimumu na grejanju? Kolika je temperatura izduva u tom slučaju? Verujem da nije "prohladno" jer za part-load pri +7°C COP bi trebao biti oko 6+
Pokazivalo je i niže od 150W ali nikad nije baš zakucano na jednu vrednost.
Temperaturu izduva nisam merio, nemam način.
Subjektivni osećaj pod rukom mlako do onako ali ne mogu reći prohladno 😁
U protekla dva sata utrošak je bio ukupno 1,380kWh, spoljašnja -1 C i 89% vlažnost unutrašnja podešena na 22 vent na 3/4.

@kaiser

Verovatno slično radi kao moja 12KMCC. Juče je baš dugo varirala između 148W i 160W. Ranije dok je bilo toplije išla je do 138W najniže.

@kaiser

Verovatno slično radi kao moja 12KMCC. Juče je baš dugo varirala između 148W i 160W. Ranije dok je bilo toplije išla je do 138W najniže.
Sad zavisi. Kvadratura, kubikaža, izolacija....sve u svemu gubici. Ja grejem i plafon, u stanu ispod nikoga, spoljašnji zidovi 80%. Napalo me sa svih strana. I alu hladna stolarija, svašta nešto.:)

U principu sam zadovoljan jedino što često ide u df kada su ovakvi uslovi.

Koliko često, i koliko dugo traje? LT kod mene sam tek danas uhvatio u defrostu, prvi put u sezoni. Ne kažem da nije radila defrost, ali nisam primetio.

Koliko često, i koliko dugo traje? LT kod mene sam tek danas uhvatio u defrostu, prvi put u sezoni. Ne kažem da nije radila defrost, ali nisam primetio.
Jutros na svaki sat otprilike sad se malo stabilizovalo.
Traje deset do petnaest minuta.
Tako i prethodni put.. U međuvremenu niti jednom.

Kakvi su to vremenski uslovi i setovanje klime kad toliko ide u otapanje?
Visoka vlažnost i niska temperatura sigurno utiču ali za ovo drugo ne mogu još ništa pouzdano reći.
Moguće neki kiks u montaži.
Ne gasim uređaj, podešen na 22 na jačinu ventilatora 3/4 ravno.
Skinuo sam lulu tako da voda slobodno curi iz kućišta u odvodnu cev.

Visoka vlažnost i niska temperatura sigurno utiču ali za ovo drugo ne mogu još ništa pouzdano reći.
Moguće neki kiks u montaži.
Ne gasim uređaj, podešen na 22 na jačinu ventilatora 3/4 ravno.
Skinuo sam lulu tako da voda slobodno curi iz kućišta u odvodnu cev.
To je bas preterano. Izmeri temperaturu usisa i izduva na nekoj brzini ventilatora pa uporedi sa kolegama koji imaju tu klimu. Mozda joj fali gasa pa se muci i zato ide u df cesto.

To je bas preterano. Izmeri temperaturu usisa i izduva na nekoj brzini ventilatora pa uporedi sa kolegama koji imaju tu klimu. Mozda joj fali gasa pa se muci i zato ide u df cesto.
Kad pre. U maju sam je ugradio nisam je ni palio do novembra. Majstoru sam naglasio da vodi računa o vakumiranju prilikom ugradnje i dužini instalacije, onako kako mi je ovde savetovano od ljudi koji su prošli tu školu.
E sad...
Svakako pre aprila kada mi sleduje servis po uslovima garancije sigurno neću ništa čačkati, osim ako se baš ne dogodi nešto dramatično.

Valjda ce da pregura zimu. Kad bude hladnije bice manja vlaznost, pa ce bolje da radi sa manje df. Mada ovako na prvu deluje da je mnogo opterecena ili kvadraturom koju greje ili manjkom gasa.

Valjda ce da pregura zimu. Kad bude hladnije bice manja vlaznost, pa ce bolje da radi sa manje df. Mada ovako na prvu deluje da je mnogo opterecena ili kvadraturom koju greje ili manjkom gasa.
Kvadraturom sigurno a za gas ćemo proveriti na servisu. Kad sam poveravao koliki su mi gubici po raznim proračunima i tabelama dobijeni rezultati su bili nešto oko 12kW.

Ako je sneg navejava, pa se "najede" snega i zapuni izmenjivač, onda će sigurno često ići u defrost. Ko živi u prozemnoj kući, pametno je klimu montirati visoko na zidu, zaklonjenu pod krovištem.

Velika vlažnost plus sneg i temp oko nule i veće opterećenje dovodi do češćeg defrosta.

Ljudi pomagajte 🙏 😁

Daikin FTXC35C ili Fujitsu ASYG12KMCC
Za grejanje najvise

Videh na Eurovent-u na -7 stepeni Fujitsu ima veci kapacitet i COP za grejanje:
fujitsu - 2.21 kapacitet i 3.11 COP
daikin - 1.98 kapacitet i 2.45 COP

Zanima me znace li ti podaci sta ili obe mogu da rade kako treba?
I opet, koja bi me bolje posluzila, hvala!

Ljudi pomagajte 🙏 😁

Daikin FTXC35C ili Fujitsu ASYG12KMCC
Za grejanje najvise

Videh na Eurovent-u na -7 stepeni Fujitsu ima veci kapacitet i COP za grejanje:
fujitsu - 2.21 kapacitet i 3.11 COP
daikin - 1.98 kapacitet i 2.45 COP

Zanima me znace li ti podaci sta ili obe mogu da rade kako treba?
I opet, koja bi me bolje posluzila, hvala!
Cop je malo bolji kod fujitsu ali barem meni ne bi bilo presudno s obzirom da imamo mali broj dana sa većim minusima odnosno su minusi uglavnom noću kad je jeftina struja i kad preracunas u parama to je mizerna razlika,obe klime su uglavnom hvaljene ovde na forumu tako da nećeš pogrešiti bilo koju da odabereš.

Nazad
Vrh Dno