Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Ako je sneg navejava, pa se "najede" snega i zapuni izmenjivač, onda će sigurno često ići u defrost. Ko živi u prozemnoj kući, pametno je klimu montirati visoko na zidu, zaklonjenu pod krovištem.
Tako je zaklonjena i kod mene na terasi I sprat. Krov "dobacuje" 2m.

@Aaron Stone

Imam 12KMCC koja greje sobu od 23,5 m2 na 1. spratu kuće, sa jednim spoljnim zidom ( izolacija 5 cm stiropora ) i 3 zida prema negrejanim prostorijama. Ispod je negrejano prizemlje a iznad potkrovlje koje se ne koristi ( 20 cm izolacije poređano po ploči odozgo ). Drvena stolarija sa običnim dvostrukim staklom i alu roletnama.

Klima ima odličnu modulaciju i kada dostigne zadatu temperaturu (22-23 stepeni) precizno je održava trošeći najčešće 150-250 W ( zavisno od spoljne temperature i dr. ), radeći tako satima bez gašenja. Tada najmanje troši jer ne radi kao ON/OFF klime, ali temperatura izduva pritom je oko 30 stepeni, ili čak i manje, tako da klima treba biti postavljena da ne duva direktno u ljude. Kod mene je uvek podešena na autofan i to mi odgovara, ali ako neko želi da sam podešava brzinu ventilatora to sa ovom klimom malo teže ide jer ( bar kod mene ) ona najčešće ne reaguje na komande već jačinu izduva sama određuje. Tiha je i spoljna i unutrašnja jedinica. Defrosti traju 10-15 minuta, što mi nije smetalo do sada. Videću tek kako se ponaša na dosta nižim temperaturama, ali deluje mi da je pravi izbor za ovu sobu i da ima još uvek dosta snage u rezervi. Bez problema je grejala još i hodnik od 11 m2 kada sam je testirao, uz neznatno veću potrošnju. Stanovi obično imaju još manje toplotne gubitke, tako da bi verovatno ova ili neka slična dvanaestica bila pravi izbor i za tebe.

Spoljna temperatura trenutno -1,5, relativna vlažnost vazduha oko 90%, sobna temperatura 22 stepena. Prvi defrost danas,15 minuta, gotovo bez ikakvog pada temperature i bez zaletanja klime posle defrosta.

Prilozi

• Screenshot_20240109-013535_Tapo.jpg
    Screenshot_20240109-013535_Tapo.jpg
    88.7 KB · Pregleda: 26
@Aaron Stone

Imam 12KMCC koja greje sobu od 23,5 m2 na 1. spratu kuće, sa jednim spoljnim zidom ( izolacija 5 cm stiropora ) i 3 zida prema negrejanim prostorijama. Ispod je negrejano prizemlje a iznad potkrovlje koje se ne koristi ( 20 cm izolacije poređano po ploči odozgo ). Drvena stolarija sa običnim dvostrukim staklom i alu roletnama.

Klima ima odličnu modulaciju i kada dostigne zadatu temperaturu (22-23 stepeni) precizno je održava trošeći najčešće 150-250 W ( zavisno od spoljne temperature i dr. ), radeći tako satima bez gašenja. Tada najmanje troši jer ne radi kao ON/OFF klime, ali temperatura izduva pritom je oko 30 stepeni, ili čak i manje, tako da klima treba biti postavljena da ne duva direktno u ljude. Kod mene je uvek podešena na autofan i to mi odgovara, ali ako neko želi da sam podešava brzinu ventilatora to sa ovom klimom malo teže ide jer ( bar kod mene ) ona najčešće ne reaguje na komande već jačinu izduva sama određuje. Tiha je i spoljna i unutrašnja jedinica. Defrosti traju 10-15 minuta, što mi nije smetalo do sada. Videću tek kako se ponaša na dosta nižim temperaturama, ali deluje mi da je pravi izbor za ovu sobu i da ima još uvek dosta snage u rezervi. Bez problema je grejala još i hodnik od 11 m2 kada sam je testirao, uz neznatno veću potrošnju. Stanovi obično imaju još manje toplotne gubitke, tako da bi verovatno ova ili neka slična dvanaestica bila pravi izbor i za tebe.
Hvala ti za izdvojeno vreme i opis rada, meni je slicna situacija tako da mislim da bi veoma slicno i radila.
Naginjem ka njoj trenutno, verovatno i uzimam 🤌🏻

Kad crkne lakse ces da popravis daikin. A za ostalo tu su kolege sa japancima pa neka savetuju 🙂
Klima je robusna sprava. Verovatnoća da nešto ode u garanciji je najveća dok je uređaj nov, usled oštećenja u transportu ili faličnog proizvoda (videli smo onaj Daikin što je pravio buku, i spoljašnja i unutrašnja).
@Aaron Stone

Svaki Fujitsu u održavanju smanjuje FAN, dakle podešavanje brzine izduva važi samo dok juri temp, ili prilikom veće potrošnje. Moj LT uglavnom drži drugu brzinu, šalta u prvu kad je prelazni period u održavanju temp. Kad stavim ručno u treću, koristi je samo u zaletanju, ili kad je debeli minus. Četvrta je prejaka (850 kubika na sat) i ne koristim je nikad. U drugoj izduvava 550, što je max izduv nekih "kineza"

Poslednja izmena:
@jozza

Kod 12KMCC je izduv na grejanju 330/520/640/780 m3/h , a kod 07LMCE tek nešto malo slabiji - 330/520/640/750 m3/h.
Odgovara mi kako kod obe klime AUTOFAN odrađuje posao ( najčešće 3. ili 2. brzina ). Nekoliko puta sam testirao kako reaguju na ručno podešavanje i uglavnom nije bilo nikakvog efekta.

Pozdrav, da se javim da sam se učlanio u klub sa 12 llce. Postavio sam pitanje na opštoj diskusiji za sobu od 13 kvadrata koju klimu uzeti i očekivano japanac 09. Zanima me da li su za to dovoljne 07llce, 07kmtb/kmta, 07lmce ili ići na 09lmce? Ili neki drugi japanac?

Kakva ti je izolacija, stolarija? Stan ili kuća? Kako si do sada grejao tu sobu, tj. kakva je bila potrošnja?
Od ovih modela koje si nabrojao 07kmtb/kmta je noviji i jedini sa R32 gasom. Siguran sam da ima bolju modulaciju od starijih modela, što je posebno važno za male i dobro izolovane sobe kako bi manje radila kao ON/OFF klima. Evo specifikacija, pa neka neko ko ima više iskustva sa klimama uporedi:

Kuća, stiropor petica, stolarija drvena, srednja, grijem sa TA peći 3.5 kw, nisam kontrolisao potrošnju, ima jedan vanjski zid.

@11:55

Kod mene je isto kuća u pitanju, pa pokušaj da uporediš... 5 cm izolacija stiroporom, jedan spoljni zid, 3 zida prema negrejanim prostorijama, ispod je negrejano prizemlje a iznad 20 cm izolacije poređane po tavanskoj ploči, drveni prozori sa običnim dvostrukim staklom i alu roletnama.

Za moju spavaću/radnu sobu od 11m2 07LMCE se pokazala kao ne baš najbolji izbor, jer ne može da modulira tako nisko kao novije klime iz K serije. Kada krene sa radom drži najpre nekoliko minuta na oko 600W pre nego što počne da obara potrošnju, tako da se soba vrlo brzo zagreje i onda ona radi kao ON/OFF klime. Mnogo bolje radi ako držim otvorena vrata prema hodniku (11m2) jer se ne isključuje/uključuje tako često. Dakle, bila bi adekvatan izbor za nešto veću ili slabije izolovanu prostoriju. Mislim da bi za ovako male sobe 07KMTB ili neka Daikin sedmica/devetka bila bolji izbor, ali jesenas kada sam kupovao klime 07KMTB nije bila u ponudi, a Daikin sedmice/devetke su bile dosta skuplje.

Klima je robusna sprava. Verovatnoća da nešto ode u garanciji je najveća dok je uređaj nov, usled oštećenja u transportu ili faličnog proizvoda (videli smo onaj Daikin što je pravio buku, i spoljašnja i unutrašnja).
Nidje veze, meni je vecina klima pocrkalo nakon garancije.
Lg-u elektronika, Fujitsu lezaj turbine.
LG 6-8 komada(ne secam se koliko ih se pokvarilo) popravljene kroz 2 nedelje max, od Fujitsu servisa nikada nije dosao odgovor na 3 emaila za deo.

Ležaj turbine ti je mogao napraviti neki tokar na strugu, od plastike ili mesinga. Ti baš nemaš sreće sa klimama. Kod mene dva on-off VOX-a (ogromne spoljašnje, piše "by Samsung") i dalje rade, kupljene 2004-te u leto. Hladile i grejale kafić, pa prebačene na kuću u prizemlje. Letos na jednoj zamenjen kondenzator u primaru, na drugoj preventivno zamenjen isti. 3 LMCE greju i hlade od 2018-te, LT je iz 2011-te, bez kvarova. Jedan on-off Samsung iz 2006-te je dopunjen gasom prvi put letos, hladi i dogreva sve ove godine. LG ne bih komentarisao, ne volim tu kompaniju od kad su se zvali Goldstar pa na ovamo. Previše stvari mi je pocrkalo čim je istekla garancija.
EDIT: Ti si beše imao one ART varijante, ogledalo ili slika? Znam da je bila jedna prpblematična serija, gde su elektronike skapavale kao po daljinskoj komandi

Poslednja izmena:
Kod tih Vox klima je Samsung kompresor,a klime pravi Aux.Jedno vreme je Vox klime pravio Midea i Galanz.

Sad ne znam, da li je Daikinova FTXF35A/RXF35A bolja od FTXC35C/RXC35C?
I opet, za grejanje, da li uzeti Daikin ili mozda Fujitsu ASYG12KMCC/AOYG12KMCC?
Evo treba da uzmem neku i ne znam sta vec nedelju dana se mucim :D
help pls xD

I opet, za grejanje, da li uzeti Daikin ili mozda Fujitsu ASYG12KMCC/AOYG12KMCC?
help pls xD
Bolji je FTXF35A od FTXC35C, uglađeniji u radu ali je sirova na snaga na strani Fujitsu, stisni petlju i sam donesi odluku da se i to više riješi, pa da idemo dalje

help pls xD
Uzmi koja je jeftinija, sve je to slično. Fujitsu KMCC je malo jači na grejanju

help pls xD
Ja sam se mučio godinu dana, pročitao ceo forum od početka do kraja i presekao. Nijanse su odlučile i uzmem Daikin FTXF35D.

Kod mene magla danima, KMCA zalepila mu se rupa za odvod. Sledeće godine definitivno stavljam grejač. Dali je bezbedno da i dalje radi?
Kad mi montiraju grejač jel bolje da stave sa termostatom ili da sam mogu da palim i gasim po potrebi? Šta je bolje? I ako stave termostat na koliko stepeni da se aktivira?

Meni se iskreno ne svidja opcija sa termostatom.. Npr. imam bergen klimu (gree derivat) i cim spoljasna temp sidje ispod nule klima vise trosi jer grejac radi non stop i trosi oko 90w a klima cista ko suza ni malo leda nema jer greje prostor koji je dobro ususkan. I onda imam neki trip da se tih 90w malte ne pa uzaludno trosi... Ok razumem sad ako zaveze neki konstantan minus ceo dan i noc i tako 3..4 i vise dana sigurno bi klima defrostovala vise i samim tim bi se tacna ledila i tu bi grejac stavno radio posao ali takvih hladnih dana gde je minus 24/7 je kod nas sve manje... U ovakvim uslovima taj grejac potrosi oko 2kwh struje na dan sto nije malo a realno sav posao moze da odradi sa jednim otapanjem dnevno u trajanju od 20-30ak min.. Ali dobro ajd to je budzestka klima i normalno je da su stavili grejac koji nije kontrolisan softwerski nego obicnim termostatom... Na mojoj KMTA da imam potrebu za grejacem ja bih stavio kabal u tacnu i pustio ga pola metra jos dole niz lulu do oluka i stavio obican on off prekidac koji bih upalio na pola sata jednom u 2-3 dana kad su ovako teski uslovi i to je to.. Za celu sezonu morao bih taj prekidac da kliknem mozda 2-3 puta ako i toliko? Ovim ostalim danima kad je da tako kazem normalna-lagana zima nebih ni palio grejac jer se to sve otopi cim preko dana malo sine sunce i digne se temp iznad nule..

ali takvih hladnih dana gde je minus 24/7 je kod nas sve manje... U ovakvim uslovima taj grejac potrosi oko 2kwh struje na dan sto nije malo
Pa posto je kod nas to retkost, onda je i ta potrosnja totalno nebitna? Zasto bi se neko cimao sa prekidacima, da li je kod kuce, nije, zaboravio da ukljuci/iskljuci, za svega nekoliko kWh po grejnoj sezoni? Mislim, ko kako voli, samo ne razumem logiku :)

Kod mene magla danima, KMCA zalepila mu se rupa za odvod. Sledeće godine definitivno stavljam grejač. Dali je bezbedno da i dalje radi?
Kad mi montiraju grejač jel bolje da stave sa termostatom ili da sam mogu da palim i gasim po potrebi? Šta je bolje? I ako stave termostat na koliko stepeni da se aktivira?
Probaj da "ukradeš" signal za defrost, tj kad četvorokraki ventil obrne ciklus. Pa na vremenski relej od 10min da greje

Pa posto je kod nas to retkost, onda je i ta potrosnja totalno nebitna? Zasto bi se neko cimao sa prekidacima, da li je kod kuce, nije, zaboravio da ukljuci/iskljuci, za svega nekoliko kWh po grejnoj sezoni? Mislim, ko kako voli, samo ne razumem logiku
Pa nije bas nekoliko kwh po grejnoj sezoni... Neke modernije klime sigurno taj grejac pametno kontrolisu ali ovi nasi entry modeli upale grejac i ne gase dok se temp ne podigne do 0-1c... Uzmi u obzir koliko dana ili tacnije noci imas u sezoni da je temp ispod nule? Ima ih dosta zar ne? Zasto da svo to vreme radi jedan grejac od 80-90w kad ce bukvalno ujutro kad sine sunce i temp ode u plus sve da se otopi bez problema... Okej slazem se da je koristan grejac sad u ovom periodu kad se poveze 10-15 dana da je konstantno minus ali to je samo jedan mali deo od cele grejne sezone.. A pogledaj kakav je novembar i pocetak decembra bio , nocu sidje na -3..-4.. a preko dana ugreje na +8c pa se sve otopi sa tacne.. Nocu grejac tacne bukvalno radio dzaba...ok 80w nije nesto puno ali tokom cele sezone nakupi se... To je moje neko misljenje...
Mozda bi neko dokon mogao da sklepa nesto npr. kombinaciju termostata i tajmera, kad temp padne ispod nule termostat aktivira tajmer koji posle pali grejac recimo 2 puta na dan po 20 min.

Isto ovo me zanima, da li je bezbedno da i dalje radi? Isto mi se dešava.

Nocni kWh tek ne kosta nista. Najsmislenije resenje je ovo sto je jozza rekao, da se automatski okida tajmer koji bi ukljucio na X minuta grejac kada klima krene/izadje iz defrosta. S tim, sto za cenu tajmera, ima 20 sezona da ti radi "primitivni grejac" :)

Nazad
Vrh Dno