@
Aaron Stone
Imam 12KMCC koja greje sobu od 23,5 m2 na 1. spratu kuće, sa jednim spoljnim zidom ( izolacija 5 cm stiropora ) i 3 zida prema negrejanim prostorijama. Ispod je negrejano prizemlje a iznad potkrovlje koje se ne koristi ( 20 cm izolacije poređano po ploči odozgo ). Drvena stolarija sa običnim dvostrukim staklom i alu roletnama.
Klima ima odličnu modulaciju i kada dostigne zadatu temperaturu (22-23 stepeni) precizno je održava trošeći najčešće 150-250 W ( zavisno od spoljne temperature i dr. ), radeći tako satima bez gašenja. Tada najmanje troši jer ne radi kao ON/OFF klime, ali temperatura izduva pritom je oko 30 stepeni, ili čak i manje, tako da klima treba biti postavljena da ne duva direktno u ljude. Kod mene je uvek podešena na autofan i to mi odgovara, ali ako neko želi da sam podešava brzinu ventilatora to sa ovom klimom malo teže ide jer ( bar kod mene ) ona najčešće ne reaguje na komande već jačinu izduva sama određuje. Tiha je i spoljna i unutrašnja jedinica. Defrosti traju 10-15 minuta, što mi nije smetalo do sada. Videću tek kako se ponaša na dosta nižim temperaturama, ali deluje mi da je pravi izbor za ovu sobu i da ima još uvek dosta snage u rezervi. Bez problema je grejala još i hodnik od 11 m2 kada sam je testirao, uz neznatno veću potrošnju. Stanovi obično imaju još manje toplotne gubitke, tako da bi verovatno ova ili neka slična dvanaestica bila pravi izbor i za tebe.