Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

A koji sistem grejanja trenutno imas? Problem je sto kad napolju zaprdi zima svaka soba ipak mora da ima svoje grejno telo... Resenje moze da ti bude i nesto izmedju , dve klime za prelazni period a kad zaprdi zima upalis centralno grejanje ili sta si vec koristio do sad... Na taj nacin moze velika usteda da se ostvari jer su klime najefikasnije i najvece stedise bas u tom prelaznom periodu.. Na taj nacin se ja grejem evo vec trecu sezonu..Upalim 3 klime i ganjam ih do pola decembra odprilike ili duze ako je topla zima , kad spoljasnja temp sidje na nulu ili ode trajno u minus podpalim centralno i lozim. Uzeo sam tonu kamenog uglja i za ovu sezonu kazan sam podpalio svega 3 puta pre 10ak dana kad je bilo -7..-8... Sad naravno klime rade i kako stvari stoje radice klime opusteno i do srpske nove godine. To je neki moj fazon i kad mi stigne racun za struju od 8-10k din ja se slatko nasmejem jer u suprotnom da sam lozio ugalj potrosio bih 150 eur vise (na mesecnom nivou)...

Клима у ходнику, и панел грејалице у собама да догреју кад буде потребе.

Sobe su za spavanje tako da možda i nije problem da bude malo niža temperatura a možda u hodniku staviti neku 18btu da malo pojačaa
Mali je hodnik za 18 a verovatno i za 12...moj predlog,klima u dnevnu da duva prema kuhinji, 12LT ,u sobe lmce 07 , ili 12ku postaviti na levi zid nekih 2m od vrata koja vode ka hodniku,da ne duva kroz vrata nego pored
Клима у ходнику, и панел грејалице у собама да догреју кад буде потребе.
Aa može i ovo...samo dobro razmotriti koja klima u hodnik

A možda i bolje da se stave manje klime ili grejna tela u spavaće sobe a u hodnik možda ne, jer realno u hodnik niko ne provodi mnogo vremena pa nije ni bitno da bude mnogo toplo.
Možda i da se konsultuješ sa nekim stručnjakom oko konkretnog predloga kad pogleda na licu mesta šta gde može da se ugradi.

A koji sistem grejanja trenutno imas? Problem je sto kad napolju zaprdi zima svaka soba ipak mora da ima svoje grejno telo... Resenje moze da ti bude i nesto izmedju , dve klime za prelazni period a kad zaprdi zima upalis centralno grejanje ili sta si vec koristio do sad... Na taj nacin moze velika usteda da se ostvari jer su klime najefikasnije i najvece stedise bas u tom prelaznom periodu.. Na taj nacin se ja grejem evo vec trecu sezonu..Upalim 3 klime i ganjam ih do pola decembra odprilike ili duze ako je topla zima , kad spoljasnja temp sidje na nulu ili ode trajno u minus podpalim centralno i lozim. Uzeo sam tonu kamenog uglja i za ovu sezonu kazan sam podpalio svega 3 puta pre 10ak dana kad je bilo -7..-8... Sad naravno klime rade i kako stvari stoje radice klime opusteno i do srpske nove godine. To je neki moj fazon i kad mi stigne racun za struju od 8-10k din ja se slatko nasmejem jer u suprotnom da sam lozio ugalj potrosio bih 150 eur vise (na mesecnom nivou)...
Imam radijatore i na pelet je grejanje,tako sam i ja nekako planirao da uvek imam tonu peleta baš kada zaguzi zima
A možda i bolje da se stave manje klime ili grejna tela u spavaće sobe a u hodnik možda ne, jer realno u hodnik niko ne provodi mnogo vremena pa nije ni bitno da bude mnogo toplo.
Možda i da se konsultuješ sa nekim stručnjakom oko konkretnog predloga kad pogleda na licu mesta šta gde može da se ugradi.
Moraću da se konsultujem svakako
Evo našao sam projekat

Prilozi

• 20221227_151328.jpg
    20221227_151328.jpg
    153.3 KB · Pregleda: 60
Poslednja izmena:
Da, to je i manje nego ono što si prvo mislio. Tako da dnevnu/kuhinju/trpezariju ćeš moći lagano da rešiš nekom dobrom 12ticom, dok su ove zasebne sobe već pitanje šta je najbolje rešenje i tu treba neko na licu mesta da proceni i proračuna.

Pošto imaš alternativu kada je veći minus to može da ti olakša posao.

Da, to je i manje nego ono što si prvo mislio. Tako da dnevnu/kuhinju/trpezariju ćeš moći lagano da rešiš nekom dobrom 12ticom, dok su ove zasebne sobe već pitanje šta je najbolje rešenje i tu treba neko na licu mesta da proceni i proračuna.

Pošto imaš alternativu kada je veći minus to može da ti olakša posao.
Svakako,hvala

Kao neko ko ima 5 klima u 90m2 savet je da u sobe stavljas neke devetke tipa lmce, llce, sta vec ima da se nadje, moze i sedmica. Hodnik mozes da dogrevas iz jedne ili vise soba cisto da ti se ne stvara budj ako je negde spoljni zid. U veliku prostoriju stavi LT ili LFCA 18 i nemas zasta da koristis pelet ni na -15C.

Kao neko ko ima 5 klima u 90m2 savet je da u sobe stavljas neke devetke tipa lmce, llce, sta vec ima da se nadje, moze i sedmica. Hodnik mozes da dogrevas iz jedne ili vise soba cisto da ti se ne stvara budj ako je negde spoljni zid. U veliku prostoriju stavi LT ili LFCA 18 i nemas zasta da koristis pelet ni na -15C.
Hvala na savetu,ovih dana će mi doći monter pa da pogleda prostor i da se vidi gde šta i kako

Imaš i kombinaciju peleta i klima, pelet koristiš preko dana kada je toplije i viša tarifa a noću klime kada je niža tarifa.

Gosn Mitar je objasnio,pre KMTA 18 nego LFCA,ali svakako i LF je ozbiljan uređaj.Čiji je kompresor u LF? Kmta je micubišijem,koliko se ja secam,najbolji kompresori ili ti u samom vrhu štonse toga tiče.

Prilozi

• FJ.png
    FJ.png
    94.6 KB · Pregleda: 46
Toshiba, Panasonic. Nocria je imala Fujitsu kompresor, steta sto su prestali da prave tu klimu, nije bilo bolje za te pare pa i vise.

Pa imas Nocriu x i bolja od stare, samo je zara skupa.. Nije stara nocria bila bas ni jeftina na pocetku, samo je bila na rasprodaji u dolasku nove pa se mogla naci za nekih 1000 eura. Doduse nesto su i jeftinije prije klime bile, mogla se bas dobra klima nac u rasponu od 700 do 1000 eura.

Al dobro vise je i para prije vrijedila, sjecam se omladinskih dana, za nekih 5 km (oko 2.5 eura) kupim cigare, popijem kafu, jedem burek i ostane za tiketa.
Sad to isto kosta 6-7 eura :)

Instalirana 18 KMTA za 40 i koji m2 za sada imam jednu zamerku kao i za sve klime koje ne mogu da obore krilca do kraja kao Luca

Mene je izasla 1300e sa ugradnjom,pocin nosacima i antivibro gumicama za spoljnu jedinicu.

Mene je izasla 1300e sa ugradnjom,pocin nosacima i antivibro gumicama za spoljnu jedinicu.
Možeš da napišeš posle par dana utiske kako radi, modulira, koliko je bučna itd... Mada je sad toplo vreme pa nije neki veliki zadatak za tako jače klime 🙂

Možeš mi reći koja firma,pošto sam tražio na par mesta nemaju
Ti si iz Loznice ako sam dobro skontao,tako da ne mogu ti pomoci,ja sam Ns. Jer je firma od koje sam uzeo iz Ns koja i ugrađuje. Znaju sa foruma koja je to firma iz Ns.
Možeš da napišeš posle par dana utiske kako radi, modulira, koliko je bučna itd... Mada je sad toplo vreme pa nije neki veliki zadatak za tako jače klime 🙂
Ne mogu jer ja nisam u tom fazonu,imam 2xlmce 09 1x12luca i sad 1x kmta 18 ,ukljucim,auto fan 23c i to je to,nisam u fazonu da pratim potrosnju,defrost,itd. Sve mi kaze racun na kraju meseca sa kojim sam zadovoljan..ako me razumes.

Ok, onda neki generalni rad, da li ti nešto smeta (sem krilaca), očigledno ti ne smeta pošto ne menjaš brend 🙂. Da li zagreva sa lakoćom tu površinu (kada bude hladno).

I ja generalno ne bih ni pratio potrošnju i ostale stvari da to radi sve u nekim granicama normale (sa mojom gree klimom), ali ... A planiram da u toku 2023 godine i u drugi deo kuće stavim klimu (za 33kv), pa razmatram opcije 🙂
Mada gledajući jačinu te klime mislim da bi za 33kv solidno izolovanog prostora bila overkil.

Poslednja izmena:
Ne znam,ja sam je stavio u 40+m2 ,zid blok + sendvić 5 cm stiropora i onda cigla + malter i sad ove godine 10 cm stiropor i fasada. Ne moze biti over kill jer mudulira nisko do 170w.Ali za 33m2 ti si na granici,12 lmca bi to grejala ako je stvarno izlocija top,grejala bi. Što se tice generalnog rada ,pustena pre 24+ sati u rad ne znam ,nije kod mene dole je kod matoraca,danas sam svratio sa posla toplo je ,klima se ne cuje a kaljeva ladna ,znaci klima odrađuje posao,necu da hvalim servis ali "tvrdoglavi" je tata svog zanata. Svaka klima ima mane sem tošibe i micubisija i to top klase,fujitsu svi preporucuju jer generalno daje dobro za ok sumu novca,jedino zbog toga ga svi furaju.Ali nema limunade,svetlo na daljincu,sat na UJ jedinici ,je*eni wi fi itd,ali ima mudulaciju,ok racun za struju i tople zidove uz krckanje plastike i primerenog tandrkanja spoljne jedinice.. ako me razumes.

Hvala na komentaru. Izolacija kod mene nije vrhunska ali solidna, blok, +5cm stiropor+fasada, unutra gipsane table, i solidna drvena stolarija, znači nije vrh a nije ni loše, kod tebe je bolje 🙂. Nije mi žurba, uzimam tek za nekoliko meseci klimu, ali pratim šta je ok za taj neki budžet od oko 1000e (+- koja stotina preko ili ispod).

furaju.Ali nema limunade,svetlo na daljincu,sat na UJ jedinici ,je*eni wi fi itd
Taj famozni wifi zavrsavas preko Alije za 15-20€, wifi IR kontroler,pametna uticnica i cak neki wifi termometar -higrometar. Imas mozda i vise opcija sa tim od nekog fabrickog resenja.

To ti je varijanta za one kojima je wifi neophodan, a fabricko resenje skupo kao sto i jeste.
Uz malo kreativnosti je mogućnost automatizacije sasvim solidna za smesan novac.

Nikad nisam cuo krckanje plastike unutrasnje, a spoljna jedinica se na odrzavanju temp skoro pa i ne cuje...
Dexter, evo ja cu da ti prenesem utiske, posto da me nije briga nista, grejao bih se na el kotao, podno, radijatori, milina..
Navedenu klimu imam preko mesec dana. 52m2, izolacija 10cm kamena vuna, pvc stolarija.. Pali se ujutru oko 09h do 23h.. Kad se upali ide autofan, 23c. Tu vuce od kilovat pa smanjuje do 500w. Posle padne na 350-400w. Kasnije stavimo na prvu brzinu, odnosno quiet, jer se na autofanu dosta cuje, nisam primetio da je u autofanu isla sama u quiet. Eto, quiet mode i odrzava temperaturu u 52m2 na 22.4c, setovana na 23c. Tada trosi od 250-350w...
Cini mi se da defrost traje dugo, preko 10 min.. Eto, to je to, pitaj ako te jos nesto zanima.

A zbog čega gasiš preko noći?

Nikad nisam cuo krckanje plastike unutrasnje, a spoljna jedinica se na odrzavanju temp skoro pa i ne cuje...
Dexter, evo ja cu da ti prenesem utiske, posto da me nije briga nista, grejao bih se na el kotao, podno, radijatori, milina..
Navedenu klimu imam preko mesec dana. 52m2, izolacija 10cm kamena vuna, pvc stolarija.. Pali se ujutru oko 09h do 23h.. Kad se upali ide autofan, 23c. Tu vuce od kilovat pa smanjuje do 500w. Posle padne na 350-400w. Kasnije stavimo na prvu brzinu, odnosno quiet, jer se na autofanu dosta cuje, nisam primetio da je u autofanu isla sama u quiet. Eto, quiet mode i odrzava temperaturu u 52m2 na 22.4c, setovana na 23c. Tada trosi od 250-350w...
Cini mi se da defrost traje dugo, preko 10 min.. Eto, to je to, pitaj ako te jos nesto zanima.
Zato što nisam konkretno rekao da se odnosi za kmta.

Nazad
Vrh Dno