Šta je novo?

Fuji f10 - slikanje krstenja

driver je napisao(la):
Bad Habbit, pa shto si stavio EV-1 ? Ja sam gore prichao za EV za eksterni blic, ne za tvoj sluchaj.

Nisam znao da si pricao za eksterni blic. Medjutim mislim da je i ovako to primenjivo, ili gresim? Soba je izuzetno mracna, a plud preovladjuju tamni detalji, pa sam mislio da bi podesavanje ev u minus mozda dobro doslo. Da li mislis da u crkvi ostavim ev na 0?

Ove primere si bash bezveze napravio, ne mozesh bre u sobi da simulirash crkvu, i josh ti je u prednji plan upalo neshto belo pa ti poremetilo merenje.

Da, za*ebao me je ovaj beli stolnjak. :) Koncetrisao sam se na iso i ostalo, pa nisam ni primetio da sam uhvatio i njega u kadar. Zato su oni primeri bezveze, jer mislim da mu je to poremetilo white balance, a moguce i fokus. Ova druga grupa primera mislim da je dosta bolja, bar za komentarisanje.

Inace, nisam mislio da u sobi obavljam crkvene obrede, nego sam samo hteo da simuliram koliko toliko svetlosne i druge parametre za slikanje koji makar podsecaju na crkvene. ;)

Idi bre do crkve pa probaj, shta ti je teshko ;)

Hocu, ici cu ovih dana. Krstenje je u utorak, pa do tada cu svakako gledati da odem do crkve.

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
Jel si ti bre Misko video kako izgledaju ISO400 fotke na Fujiju uopshte ? Pa shuma jedva da ima, kako na granici. ISO800 je druga pricha, ali to se u shtampi opet ne bi videlo. Nece on da shtampa postere od metar.

Pogledaj opet primere sa F10 na ISO400, izgleda da si zaboravio.

Jesam video sam, o tome ti i pricam, ISO400 sto se kvaliteta tice moze da prodje, tj na granici je prolaznog tj sledeca prva vrednost vec nemoz da prodje a to je ISO800, mozda su moji zahtevi preveliki, ali meni ISO800 ako se ide na kvalitet nemoz da prodje.

Misko jes' video nekad cb printove sa brzog filma?

Abdee je napisao(la):
Misko jes' video nekad cb printove sa brzog filma?

Da, jos nesto Bad nam nije rekao kako ce te slike raditi, koji format?

Bad Habbit je napisao(la):
Da li mislis da u crkvi ostavim ev na 0?

Ako F10 ima podeshavanje jachine blica, trebalo bi da ga spustish malo, ali i to morash da probash.

Da, za*ebao me je ovaj beli stolnjak. :) Koncetrisao sam se na iso i ostalo, pa nisam ni primetio da sam uhvatio i njega u kadar. Zato su oni primeri bezveze, jer mislim da mu je to poremetilo white balance, a moguce i fokus. Ova druga grupa primera mislim da je dosta bolja, bar za komentarisanje.

A kako ti mislish da slikash brzo i one-time deshavanje kada u kuci ne znash da se snadjesh sa mrtvom prirodom i pravish pochetnichke greshke i kada imash vremena ? :) Neshto mi se "javlja" da tamo nishta necesh da uradish :)

Misko je napisao(la):
mozda su moji zahtevi preveliki

Da su ti preveliki zahtevi, ne bi imao Ixusa :D

Misko je napisao(la):
Da, jos nesto Bad nam nije rekao kako ce te slike raditi, koji format?

Pa preko 13x18 sigurno nece biti, ako bude i ta valichina, a tu ce mu proci i ISO800 gde se shum vidi samo ako nabijesh sliku na nos.

U svakom sluchaju, ako bude svetla kao na cosmovim fotkama, u nekim sluchajevima ce i ISO200 moci, a preko ISO400 nece biti potrebno, i tada ce imati savrshene fotke shto se tiche shuma, ostalo je na njemu.

Poslednja izmena:
Ljudi, mislim da ste se vi vise uspanicili oko ovog dogadjaja nego ja. :) Ma znate kako. Meni je to krstenje bitno, pre svega sa emotivne strane. Zato zelim da ja licno, naravno i ljudi koji tamo budu, imamo slike sa tog dogadjaja. Kada vec pravim slike, zeleo bih da one budu sto je to moguce bolje. Znaci, niko me za to ne placa, niko me nece lincovati ako slike ne budu valjale. Jednostavno meni licno ce biti krivo ako slike budu lose, ali kazem niko nece biti dekapitovan ako sve ne bude bas idealno.

Iskren da budem nisam ni razmisljao o formatu za stampanje slika, bar ne jos. Znaci slike cu verovatno stampati, ali verovatno ne sve, vec samo koje mi se svide i to sigurno nece biti nesto preveliko. Mislim da necu izradjivati slike vece od 10x15. Te slike ce se pre svega gledati u digitalnoj formi.

Inace da vas obradujem, bio sam danas do crkve gde ce se taj dogadjaj odigrati i ljudi su mi bez reci dozvolili da slikam i to sve sa stativom, tako da sto se toga tice nece biti problema, a ujedno i vas da obradujem i dam vam test slike koje sam napravio. Posto ih ima relativno dosta, mrzelo me je da jednu po jednu kacim, pa sam ih sve zapakovao i okacio na rapidshare. Slike sam samo resize-ova na 800x600 i na njima nista nije radjeno u smislu ostrenja i tako dalje. Ima raznih kombinacija, ali sve to pise u EXIF-u. Ajde pogledajte kako to izgleda pa mi recite sta mislite.

[slike]

Slike na ISO400 i 800 mogu da prodju bez problema, ali imas jedan bitan problem:

Max. ekspozicija koju sam ja video je 1/15s, sto znaci da mozes da slikas samo staticne scene (kao sto sam ti ja dao primer). Pokret trazi minimum 1/60s, tako da ces, ukoliko hoces blicom da slikas pokret, morati da ukljucis auto mod sa flash-om na automatic. Pretpostavljam da si koristio slow-sync ili fill-in flash.

Ne znam kako bez manuelnih podesavanja to nabosti, osim na automatici gde ce verovatno namestiti 1/60 sa blicom.

Probaj ako imas neki sport mod, cak i ako digne na 800 mozda ce ti dati brzu ekspoziciju da uhvatis neki pokret.

Inace 1/15s bez blica ce ti na ISO400 i 800 (i sa slow-sync) dati dobre rezultate sa stativa - kad nema pokreta (ovakve slike sto si okacio).

Mislim da je razlog ovoj relativno dugackoj ekspoziciji taj sto sam slikao iskljucivo predmete koji se ne pomeraju. Znaci pretpostavljam da bi automatika smanjila vreme ekspozicije kada bi pokusao da slikam nesto u pokretu. Opet kada vec pricam o ovome, interesuje me tvoje misljenje o otvoru blende. Verovatno si primetio da je f na slikama svuda 2.8, kao da je zakucan. Pretpostavljam da je razlog tome taj sto je bilo izuzetno malo svetla u crkvi, pa je morao da otvorim maksimalno blendu. Opet zahvaljujuci tome dubinska ostrina mi je smanjena, tako da na nekim slikama koje bi trebale da pokazu i pozadinu, ta ista pozadina izgleda malo mutno. Nije mi bas jasno zasto se blenda nije malo zatvorila kada sam koristio blic? Jeste da sam koristio slow sinc, ali to valjda ne bi trebalo da ima veze, ili gresim?

Sve u svemu ti mislis da bih trebao da koristim iso 400? Po mom misljenju 800 je vec malo mutan, a 1600 pogotovo. 200 opet daje malo tamnije slike. Mislim da je za ovu situaciju 400 najbolje resenje. Nego ako bi jos malo mogao da mi objasnis ovo oko blica. Koristio sam slow sinc, a ti ako sam dobro razumeo predlazes auto. Sta mislis da bih dobio sa obicnim blicem? Inace imam sport mod za slikanje, a na njemu mogu i da zakljucam iso. Sta mislis o tako nekoj varijanti? Recimo iso400 + sport mod?

Nisi slikao "zivog coveka" kao model, sto je po meni najbitnije. Sve na ovim fotkama ce ti biti pozadina, a ne objekat. Skoro sve ove fotke mogu da prodju, ukoliko ti zivi ljudi, zbog kojih ovo i radis, budu korektni na njima. Ne budi lenj, odvedi nekoga u crkvu ko ce, npr., da glumi kuma, i odradi opet ovakve probe...

habbit bre stavi to na automatic, skljocaj, prati sta se dogadja, eventualno ako treba da se koriguje. ovako dok nabodes sta i kako na manual........da si na nekom veselju ne bi imao vreme da se akas s tim plus sto je taj aparat tako zamisljen, bez da mudrujes a opet da imas lepe fotke

Poslednja izmena:
F 2.8 i kompaktni digitalac ce tesko dati malo polje dubinske ostrine (mali senzor), tako da ne moras da brines. Moze se primetiti ako zumiras ili slikas macro, ali ni tad dubinska ostrina ne moze da bude na nivou nekog DSLR-a, prvenstveno zbog velicine senzora, a potom i objektiva.

Kompakt uvek stavlja F 2.8 na wide, uglavnom, jos ako je manjak svetla...

Kad sam mislio na blic, nemoj ga stavljati na slow-sync ako hoces da uhvatis pokret vec na auto.

Ti moras da zabelezis pokret (vise nego staticne scene). Probaj sports mod na ISO400 i 800 pa vidi sta ce da bude.

I prihvati savet da probas da slikas nekog u pokretu u crkvi - isprobaj sve modove i vidi sta ti valja.

Ovo je na ivici kao shto sam i mislio. 1/5 je veliki rizik da ce ti ispasti, pa makar i nemao nikakve pokrete. Ja bih ti savetovao da shkoljcash sve na ISO800 i da shljocash sve po 2-3x da budesh siguran zbog treshenja i pokreta. Nadam se da imash 1GB karticu.

Dobro je da imash F10, jer da imash neshto drugo, morao bi da platish fotografa :) Ovo je pravi primer zashto je F serija toliko superiorna.

Poslednja izmena:
habbit vidi recimo i ovu foru kako da aparatu pomognes da uspesno fokusira i u tim mracnim uslovima gde AF lampa nema domet ili vec gde god. ja npr upalim mali pomocni displej na mob koji na oko nije toliko da privlaci paznju ali ga aparat svakako registruje, nastelujem ga na max da svetli [ vremenski ] i sa max zumom na aparatu bez obzira sto svetlosna moc objektiva drasticno pada, aparat fokusira bez greske i sve lepo dozira i WB i sve. znaci ako ti je ovo uopste od pomoci za konkretnu situaciju a sigurno ce i tih momenata biti eto na sta mozes da racunas. probaj ovo na fotelji koju si slikao samo ga pusti na full auto da i blic radi [ ovo cak i za go beli zid vazi sto je inace aparatima koji rade na principu kontrasta rak rana ]. s ovim ces i beli zid moci da slikas

Poslednja izmena:
@cozmo

Znaci da rezimiram. Za pokrete, obican blic, za neke relativno staticne scene, slow sinc? A sta mislis, da li da ovo sa blicem na auto modu koristim kada budem slikao ljude sa par metara daljine, a ako budem hteo recimo da uhvatim celu unutrasnjost crkve sa sve ljudima, da onda recimo udarim slow sinc i to sa recimo iso 400?

@driver

Pazi, imam karticu od 512 mb. Mogao bih da slikam, ali mislim da je 800 ipak previse. Mislim to je sve super i nema suma, ali je ipak slika osetno mutnija nego na iso 400 ili iso 200. Zato bih 800 izbegavao osim ako nije neophodno. Znas cega sam se sada setio. F10 ima opciju fast focus ili tako nesto. Kada se ona ukljuci aparat daleko brze fokusira. U putstvu pise da tako trosi vise baterije, ali bas me briga. Mozda bi kombinacija fast focus + iso 400 + obican blic, bila prava? Sta mislis?

@defragmenter

Ovo mi deluje zanimljivo. Danas kada sam slikao nikako nisam mogao da nateram aparat da fokusira pijedestal, valjda se tako zove. Zato sam morao da slikam na slepo, odnosno bez jasno definisanog fokusa. Ne znam zasto je to tako bilo, ali mozda bi ovo pomoglo. Problem je jedino sto kako to da izvedem u praksi? Kada krstenje bude trajalo, ne mogu da trazim da neko drzi ukljucen display na mobilnom da bi aparat mogao da fokusira tacku.

Poslednja izmena:
bice tad upaljena neka svetla u crkvi kad bude bio cin krstenja. ovo za mob to ti moze suflirati bilo ko koga povedes a ne vezano samo za ovaj slucaj vec i inace

Poslednja izmena:
Taj brzi fokus u stvari neprekidno drži uključen fokus (zove se continuos focus). Nisam našao neku posebno korisnu primenu, običan single focus na Fujiju traje delić sekunde, kada postoje uslovi za fokus, kada ne postoje, ni cont. focus ne pomaže.

Bolje fokusiraj ranije na neki objekat, pa zaključaj focus (SF, pa ne diraj, prebaci na MF, ako to taj fuji može - pričam iz ugla S5600). ISO 800 slobodno za printove 15x10, kao i za gledanje u full screen, tako da nema razloga da ga izbegavaš.

Evo ti i trik, kada se muči da fokusira, probaj da mu nađeš bilo šta na objektu sa visokim kontrastom - ivica od objekta recimo, ako je u pozadini nešto što bi izdvojilo objekat i olakšalo fokus. Ako ni to ne uspe, probaj da fokusiraš neki drugi objekat u blizini uz pomoć SF, pa zaključaj fokus sa MF.

@defragmenter

Ne znam da li sam te dobro razumeo. Znaci ti predlazes da recimo kada je ona cuvena fotelja u pitanju, da recimo na nju stavim mobilni sa ukljucenim svetlom i da ce onda fotoaparat da to iskoristi kao tacku za fokus?

@nidza

Ne nije to. Postoji i to, ali nisam na to mislio. Ovo je opcija koja se zove high speed shooting, a u uputstvu pise da sluzi za brze fokusiranje i da je mana toga sto trosi vise baterije. To nema veze sa sport modom za slikanje, gde se forsira kratka ekspozicija, zato sto i na samom sport modu postoji ova opcija.

defragmenter je napisao(la):
u tim mracnim uslovima gde AF lampa nema domet ili vec gde god. ja npr upalim mali pomocni displej na mob

Da, moze da stavi mobilni popu oko vrata dok traje slikanje ili na bebu da bi imao bolji fokus? Ili je mozda najbolje da plati nekog ciganina koji ce mu sa strane (ali u istoj daljini od aparata kao i predmet slikanja) igrati brejk-dens levo desno sa mobilnim oko vrata.

BH, smiri lepo ruku i slikaj u pocetku na ISO400, pa ako ne valja odvrni na ISO800, pa ako ne valja ni tako, upali autoblic i sibaj. Ipak su to porodicne fotke i nema tu puno filozofije. Sibaj dok ne napunis karticu. Mogu da zamislim kako se osecas
posle gomile napisanih gluposti u ovom tredu.
Nema sanse da napravis fotke sa F10 kao sto bi ti odradio fotograf sa dSLR-om.
Amin.

Poslednja izmena:
Ne znam da li sam te dobro razumeo. Znaci ti predlazes da recimo kada je ona cuvena fotelja u pitanju, da recimo na nju stavim mobilni sa ukljucenim svetlom i da ce onda fotoaparat da to iskoristi kao tacku za fokus?

upravo tako

Poslednja izmena:
Dobro, pazi, ipak nije realno ocekivati da tkoa nesto iskoristim na krstenju. Tesko da tamo negde u centar zbivanja mogu da postavim mobilni. Ali dobra je fora, mozda se moze u nekim drugim situacijama iskoristiti.

Jos nije zavrseno? Da dodam malo ulja na vatru. :-devil-:
Evo linka kako sve moze da se koristi blic, istina da se radi o ekternim blicevima i DSLR masinama sa teskim staklima, medjutim na ovoj stranici objasnjava tehniku koja je ustvari slow sinchro u neku ruku (samo majstor insistira na indirektnom blicanju). Kad vec imas u aparatu taj mod, nema potrebe za ikakvim predznanjem, samo cepaj.

Cooler,
Komsija, svaka cast, linkovi su pravi, pogotovo http://www.planetneil.com/faq/dragging-the-shutter.html, i to slika onog baje do pola, horizontalna, ispred dubokog hodnika. E, to je crkva, to je sustina ove price! I covek lepo opisuje kako se slika...
Drugo, ti pomenu indirektno... To u crkvi, cini mi se, ne moze nikako, sem ako je velicine garaze.
Ja se po ovom pitanju odjavljujem, sem ako...

Bad Habbit je napisao(la):
@driver
Pazi, imam karticu od 512 mb. Mogao bih da slikam, ali mislim da je 800 ipak previse. Mislim to je sve super i nema suma, ali je ipak slika osetno mutnija nego na iso 400 ili iso 200. Zato bih 800 izbegavao osim ako nije neophodno. Znas cega sam se sada setio. F10 ima opciju fast focus ili tako nesto. Kada se ona ukljuci aparat daleko brze fokusira. U putstvu pise da tako trosi vise baterije, ali bas me briga. Mozda bi kombinacija fast focus + iso 400 + obican blic, bila prava? Sta mislis?

Pa ne vredi kada nemash izbora. I na ISO800 cesh dobiti dosta mutnih fotki jer ekspozicija ti je kratka. Treba samo da imash u vidu da cesh te fotke kasnije uoshtriti i malo srediti i na odshtampanim se razlika nece videti.

Poslednja izmena:
shangai sheytan je napisao(la):
Cooler,
Komsija, svaka cast, linkovi su pravi, pogotovo http://www.planetneil.com/faq/dragging-the-shutter.html, i to slika onog baje do pola, horizontalna, ispred dubokog hodnika. E, to je crkva, to je sustina ove price! I covek lepo opisuje kako se slika...
Drugo, ti pomenu indirektno... To u crkvi, cini mi se, ne moze nikako, sem ako je velicine garaze.
Ja se po ovom pitanju odjavljujem, sem ako...
Da, indirektno, samo izcitaj do kraja :)
Moze odbijanje i u crkvi, ali samo kao dopuna svetla.
bouncing flash behind me - what am I bouncing off?

I've had a fair number of people writing in to tell me that they don't quite understand what I am bouncing the flash off when I bounce behind me into an open room.

What is happening there, is that I am usually at a wide f-stop and a fairly high iso -
something like f2.8 and 800 iso ... so that means ANY light that bounces back from various objects in the room, will register in the image. The light from the strobe bounces back from furniture, other objects, part of the ceiling, some of the walls to the side. You're in effect just flooding the entire place with light from your strobe ... and at f2.8 ... it will register. It obviously depends on the size of the room, etc. But just try it. :)

Especially when you are using flash to augment the available light - you simply don't need a lot of flash to have some effect.
Ovo sve vazi za jake eksterne bliceve + visok ISO + svetle objektive.

Evo, otprilike kako, na ISO400, izgleda slow-sync i slican kadar sa flash na automatic. Jasno je da 1/15s daje lepsi rezultat od 1/60s ali je pokret umrljan, a i slika moze biti mutna ako nema stativa ili mirne ruke:

Slow-sync.jpg

Blic auto:

Flash.jpg

U svetlosnim uslovima koji su solidni ista stvar se regulise bez blica, ali opet 1/15s daje mutniju sliku ako nema stativa (ali i lepsu, prirodniju):

Throttle.jpg

Blic:

Throttle1.jpg

Slow-sync moze da pomogne samo kod staticnih scena, iz ruke, ukoliko je nemoguce odslikati ovakvu scenu sa nekog oslonca:

Zemun-kej.jpg

Ono sto sam ja primetio je da svi kompakti zakucaju 1/15s - 1/20s na slow-syncu sto je dobro samo za staticne slike. Auto flash zakuca 1/60s na kompaktu, pa ISO400 i ISO800 moze da pomogne itekako.

Mislim da kod fokusa ne bi smeo da imas problem. Ja sam namerno poslao sad slike sa starog Nikona 3100 - nikakav problem sa fokusom, pa pretpostavljam da ce te Fuji odlicno posluziti. Kad slikas na wide i dalje predmete, fokus on zakucava na infinity maltene, a vec do 3m autofocus lampica ce precizno odraditi posao, tako da mislim da nemas brige.

Moze da bude problem samo kod kranjnje telefoto pozicije u losim uslovima. Neko ti je savetovao da potrazis bilo kakav kontrast na predmetu koji fokusiras i to je najbolje ako nece da fokusira.

Znaci, minimum 1/60s sa blicom (auto mod) i digni na ISO400 i 800 ako hoces svetliju pozadinu, za pokret. Mislim da drugacije nece moci na kompaktu bez manuelnih kontrola. Slow-sync i bez blica samo za staticne slike.

E hvala ti puno. Mislim da je ovo najkonkretniji odgovor o sada i u neku ruku zakljucak cele teme. Znaci slow sinc za staticne slike, ako nemam stativ. Ako imam stativ bez blica sa iso 800. A za pokrete auto flash i iso 400. Mislim da si to zeleo da kazes?

Recimo tako nesto, samo sto mozes blicom i na ISO800 ako je bas mracno. Inace, ne brini za ostrinu, slike na visokim ISO vrednostima ce ti biti ostrije nego bez blica (sto je i normalno). U slucaju automatike, blic je u tim uslovima zakon za hvatanje pokreta, jer iz primera vidimo da F10 nece da digne ekspoziciju iznad 1/15s sto je dugo za hvatanje pokreta.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno