Šta je novo?

Fotografije - 2015

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
85mm na 1.8 ima mnogo aberacija. 50mm 1.4 na 1.8 nije nista manje ostar nego 85mm na 1.8. Ni jedan ni drugi nisu bas ostri na tom otvoru, tek od 2.8 moze da se prica o nekoj vecoj ostrini.
85mm polovan je obicno 270-280e, ako ubodes za manje to je bas sreca...
P.S. Oba su odlicni objektivi

Ja iskreno ne znam mnogo o Canon varijantama, ali kod Nikona 85mm 1.8 G dodje najostriji objektiv od cele ponude objektiva (ne racunam Otus i slicne) zajedno sa 58 1.4G, 50 1.4G je najgora pedesetica, na svim otvorima, i losija je od obe D varijate 1.4 i 1.8 ....

Racunaj da su po ostrini slicni sa odgovarajucim canon pandanima 🙂

Jer šta je bitnije na objektivu od oštrine i na automobilu maksimalna brzina i kolko je "graviran." 😀

85mm 1.8 mož se kupi za 250€. Znam jer je drugar toliko para trebao da mi da od njegovog što mi dugovao i prodavao ga je nedeljama. I prodao ga je na kraju za te pare 🙂.

Što se aberacija tiče, šta to tačno znači ima puno. U poređenju sa čime tačno. Pa 85mm 1.8 na 1.8 ima manje aberacija nego oba Nikona 85mm na 1.8 i oba Nikon 85mm 1.4@2.

85mm 1.8 je sve samo ne savršen objektiv, ali ako može da se bira gde će i kako da fotka, 85mm će uvek biti bolji izbor od 50mm objetkiva. 85mm 1.8 je takođe mehanički bolje urađen od 50mm 1.4.

Što se tiče Tamrona koji "reže" i 85mm će na f2.8, uz manje vinjeta na toj blendi 🙂.

Napali ste objektiv koji realno vredi svaki dinar. Samo je problem da li je to nekome usko na FF (na cropu je svakako usko za različite namene). Kao što rekoh, ako neko može da bira gde će i kako fotkati, nema isplatljivijeg objektiva od 85mm 1.8 i super će raditi za mnoge namene i skroz otvoren.

Ja bih 85mm 1.8 u odlicnom stanju uzeo za 250e. Ne treba mi, imao sam ga i prodao, ali za te pare bih ga verovatno uzeo da sam video na oglasima. Koliko Nikoni imaju aberacija me ne zanima jer ih ne koristim 😉 Ali Canon 85mm na 1.8 u zahtevnijim uslovima ima dosta/previse. Nemam pri sebi primere, ali uverio sam se, a i lako je naci na netu.

P.S. Vec sam napisao da su oba objektiva odlicna

Meni je 85-ica koju imam i vise nego ostra, naravno, nesto manje ostra od 100-tke na f2.8 ali to nisu objektivi iste namene a ni cene. Npr interesantno je da po mtf-u, 85-ica na 5.6 je ostrija od 100-tke na 5.6. Imao sam priliku da probam jedno 4-5 komada, ova moja, iskren da budem, je difinitivno najostrija. Na 1.8 je i vise nego ok, ja je mozda najvise u poslednje vreme koristim na f2-2.2 i tu mi je sve sto meni treba. Fokus joj je jako jako brz, kod nikonovih 85-ica to bas i nije slucaj nazalost. Sto se aberacija tice, skines ih jednim klikom u LR-u, a i to retko radim jer ih vec na f2 ima dosta manje, do granice da ih ili ne primetim ili mi ne smeta. I da dodam da za krop aparat u zivotu ne bih uzeo 85-icu. Sto se cene tice, po onome sto sam vidjao po oglasima, mislim da je realna oko 250 eur za one u normalnom stanju, sa znakovima koriscenja, verovatno srazmerno vise za one kao nove.

Konacno uzeh danas Canon 35/2, tako da ce to biti dve fokalne (35 i 85) koje planiram da koristim, sledeca investicija je 135/2.

Od 50ica, ja sam imao f1.8 mkII, a posto sam je prodao, cesto koristim f1.4 od drugara. Vecina mi kaze da lupetam, ali meni je moja plastik fantastik bila ostrija na svim blendama. Bokeh je klasu iznad na 1.4 50ici. Ja u brzini/preciznosti fokusa nisam primetio razliku, sem sto se na mkII cuje kao igracka, sve ostalo mi je delovalo isto.

Poslednja izmena:
Plastik fantastik sam imao dva puta i ni jedan nije radio kako treba. Ovaj drugi je čak imao problem sa fokusom pa nisam mogao ni sa afma da nastelujem,pošto je od 5 fotografija svaka bila različita. E sad na 2.8 je oštar to stoji ali to je čitava blenda čoveče. Sama činjenica da imam 1.8 u rukama a moram da ga zavrcem mi izaziva neka čudna osećanja u glavi 🙂. Zamolio bi Mićka ili kako vec zovete druga člana @s16 ako moze da okači jedan primer 50mm 1.4 ali na 1.8 kao i 85mm na 1.8. Čisto da vidim koliko je to loše

Ma gde lose, oni su na f1.8 i vise nego dobri. Pojam "ostar objektiv" je nesto neverovatno subjektivo, cak mozda i gore od "upotrebljiv ISO". Za primere moras da bunaris malo na flicker-u, jos bolje na fejsu, ima svasta nesto tamo, sa oba objektiva, a ima i dosta sa 50/1.8G nikonskom. Nego ova fotka na prethodnoj strani je po meni lep pokazatelj sta moze 85-ica. Jesto to f2 ali to je samo 1/3 blende...

Plastik fantastik 50ica mkII strasno zavisi od primerka do primerka. Ja sam nabo savrsen i mnogo pizdim sto sam ga prodao.

Poslednja izmena:
Da vidi se lepo. Nego jel "oštris" naknadno fotografije i koliko ili uglavnom objektiv radi posao. Ja sam duduk za photoshop. Vidim ljudi čuda prave.

Ja sam imao 2 kom 50 mkII i 1kom 50 mkI, konačno sada imam novu mkII verziju(treći primerak) koju ne bih dao ni za 150e iako sam je kupio u radnji za 95e 😀.
Nego u zadnje vreme razmišljam o canon 100mm f2.0, vidim kod Mađara su 400e a 85 1.8 340e. Ima li neko iskustva o 100tki 2.0?

100tka f2 je, ako mene pitas, klasu iznad 85-ica po kvalitetu. Mana je sto polovnu nema sanse da je nadjes, a ako uzimas novu skuplja je. E sad, mislim da vredi tih 60 evra razlike dati za 100/2.

Da vidi se lepo. Nego jel "oštris" naknadno fotografije i koliko ili uglavnom objektiv radi posao. Ja sam duduk za photoshop. Vidim ljudi čuda prave.
Sigurno da ih ostri, tj obradjuje jer svaka normalna ljudska dusha koja ima DSLR bi trebala da puca raw i da nauci osnove obrade fotografija u LR/PS. Ko ne zeli da se malo unese u tu pricu, bolje da ne kupuje DSLR, ostane na mobilnom/kompaktu, puca jpg i peva. 😉

Ma pucam i ja u raw i obradjujem ali nikako da nadjem neki balans. Ili preteram ili mi ispadnu hladne fotografije. Okačiću malo kasnije neke pa da mi kažete vaše mišljenje.

IMG_9460 by hunder__79, on Flickr
Svaki komentar je dobrodosao,osim uvredljivih naravno.Uzmite u obzir da sam pocetnik u ovim vodama a jos veci u LT/PS obradama

Sto se tice ostrenja, sve sto ti Marti kaze je tacno, ali da jos malo pojasnim, kada fotkas u jpeg-u on ti sam odredi sve parametre izmedju kojih i sharpening, a kada fotkas raw, moras sam da ga dodas, e sad neko to radi vise, neko manje, ali svakako ako bi preterao dobio bi sum na celoj fotki, tako da to ne moze ne znam koliko da se radi.

Sto se tice tvoje fotke. dete je preslatko, bravo za roditelje! Ali fotka je podsvetljena i to dosta, inace deca su prilicno komplikovana za fotkanje 😀

@hunder: meni deluje podeksponirano i da je veoma grubo svetlo. Na koji nacin si ga bounce, jako cudno deluje.
Meni vise lezi da ides sa "mekim" svetlom kod klinaca.

Danas bio bratov klinac pa rekoh da isprobam ring na njemu dok je miran. 🙂

Junior being serious 🙂 by grubicv, on Flickr

Poslednja izmena:
IMG_9460 by hunder__79, on Flickr
Svaki komentar je dobrodosao,osim uvredljivih naravno.Uzmite u obzir da sam pocetnik u ovim vodama a jos veci u LT/PS obradama

Nešto je čudno što kažu drugi. Deluje podeksponirano, ali je koža na granici da pregori. Gde ti je bio usmeren blic? Problem je i kadar koji čini da fotka bude gora nego što bi mogla da bude (tv i blic koji se u njemu vidi). I reci koje si merenje koristio, tj da li je blic bio ttl i da li je bilo kompenzacije.

Ne znam zašto ti je RAW problem za white balance, pa glavna korist fotkanja u RAW format u odnosu na JPEG jeste korekcija boja, sve ostalo je manje izraženo i problematično?

Da dodam još da je trenutno aktuelna moda da se crne značajno posvetljavaju i pretvaraju u sivu skoro (što je meni uglavnom bezveze, jer ljudi se navuku na tu obradu i onda nemaju meru), ali konkretno u tvom slučaju bi pomoglo da posvetliš malo ove crne jer progutaše fotku. Mada ona generalno i nije za neku obradu, možda tek uz neki crop.

Poslednja izmena:
Čak i meni koji sam početnik fotka deluje čudno 🙂 Ne bih rekao da je odbijen od plafon, kako bi trebalo. Kadriranje je po meni veći problem od toga što je podeksponirana, pozadina previše odvlači pažnju sa subjekta. Pošto vidim da si već bio na 70mm, trebao si još da priđeš kako bi bolje popunio kadar onim što hoćeš da istakneš - u ovom slučaju klinac 🙂 Još jedna stvar sa kadriranjem, gledaj da primenjuješ rule of thirds pravilo. Ne znam kakva je situacija na 6D, ali meni se na 600D četiri tačke u viewfinder-u savršeno pogađaju sa tačkama ukrštanja grid-a, tako da mi to dosta pomaže kod kadriranja http://cameraguyzack.blogspot.com/2010/07/rule-of-thirds-with-canon-rebel-t2i.html

E ovako. Što se tiče osvetljenja blic je bio na ttl ali sam okrenuo od plafon pa je slika dobila te čudne senke. Trebao sam manuelno da nadjem neku vrednost. Što se tiče kadra namerno sam postavio bez kropa da mi ukažete gde i kako bi trebalo da stoji. Što se tiče raw nigde nisam rekao da bežim od njega već naprotiv 90% slikam baš u njemu. Nego se ne snalazim baš nabolje u obradama istih. Al dobro učimo i težimo ka boljem. Ako je neko od vas voljan da pokuša da sredi sliku koliko je i kako je moguće i ponovo da je okači. Čisto da vidim na primeru na šta bi trebao da obratim pažnju.

Pa pokušaj ti majstore da dete od godinu dana pravilno kadriras. Okačio sam ne kropovanu sliku već sam napisao.

Zaboravi, rekao sam zbog diskusije iz druge teme Deusu... Ne se pise spojeno sa pridevima...

Jel,sve Vukovci ovde na forumu. Čast pojedincima koji hoće da pomognu,više je vas koji jedva čekate nekog da uzmete u mašinu. Upozno sam razne profile ljudi ali vi "profi" fotografi ste mi...ono baaaaaš.

Jel,sve Vukovci ovde na forumu. Čast pojedincima koji hoće da pomognu,više je vas koji jedva čekate nekog da uzmete u mašinu. Upozno sam razne profile ljudi ali vi "profi" fotografi ste mi...ono baaaaaš.

Nadam se da mene ne ubacujes u taj kos, jer ja stvarno hocu da pomognem... Nego smo vodili diskusiju u susednoj temi, gde je Mladen toliki zagovornik ttl-a da nista drugo nije bitno 😀 ali poenta je da ttl ne moze da razmislja za tebe i ne moze da zna na koju stranu se odbija svetlo ...

Ja sam napisao gore, jer i sam znam, koliko je decu tesko fotkati, a sto se svetla tice uci ces u fazon u nekom trenutku, to je citava nauka. Ne znam kako bih ti pomogao oko toga, jedino da se vidimo jednom pa da pricamo na tu temu !

EDIT: I da @Mladen, nije problem u kadru fotke, nego lose osvetljenje, jer se oslonis na ttl a ne razmisljas svojom glavom, pa ne mozes ni da naucis kako treba !

Poslednja izmena:
Naravno da automatika ne može da bude 100% tačna kao kad manuelno podesiš. Ali nažalost kad hoću da nabrzaka uhvatim neki momenat i nemam vremena da štelujem,oslonim se na auto. Za dobre rezultate treba dosta iskustva i vremena. A sto se tiče da se vidimo i pričamo na tu temu,to uvek. Ko me poznaje zna da sam za druženje uvek. Iskustva nikad dosta.

Deuse, ispada da moram da crtam. Ja nisam "toliki zagovornik ttl-a da nista drugo nije bitno". Ja u najvecem broju slucajeva koristim manuelno bliceve, ali za 30e je suludo lisavati se te mogucnosti koja cesto moze da bude jako korisna. Ako cemo realno, da je kadar dobar (a daleko od dobrog je), pretpostavimo da je slikao sa manuelnim blicem, fotku ne bi ni dobio, jer dok bi ga podesio kako treba dete bi se pomerilo 10 puta. Sa ttlom ima kakvu takvu fotku, sa manuelnim tesko da bi imao. Opet, ni sa jednim ni sa drugim bez modifikatora svetla nece dobiti preterano dobro svetlo od sta god ga odbijao, tako da je tu najmanji problem sto je slikao u ttlu. Da pricamo o studijskom radu naravno da bi sve islo manual, u praksi i u brzim situacijama ttl je jako koristan.

Sad sam slucajno naleteo na Driver-ov post na tu temu... "Kako mislis ne znas koliko ce mu TTL koristiti ? Pa manuelni blicevi se kupuju samo kad nemas pare za TTL, niko ih ne kupuje zato sto im TTL ne treba, osim nekih freakova koji fotkaju jedne iste fotke gde je dovoljan off camera flash"

Prosto mi je neverovatno da tvoja mora da bude poslednja, pa ne znam sta da se desi 😀

A to da li je Drajver napisao i sta, ne menja nista, niti te cini da si u pravu! A ova fotka dovoljno govori sto se tice koriscenja ttl-a 😀 Ne pada mi na pamet da se vise mlatim po forumu, svako po svom nahodjenju.

Ali ti nista konkretno niti pomognes, niti kazes ljudima koji ne znaju, ja bar predlozim... Kao sto si prosli put nagovorio onog momka da kupi blic sa ttl-om, a njegov prvi komentar posle je bio kako se presao... Predstavljas ttl kao da ce sve raditi za tebe...

O 30evra ne znam zasto vise spominjes, blic kosta 57evra, ovaj tvoj je 30 evra skuplji i jos jedan okidac na to treba da se doda, sto ga cini duplo skupljim...
O cemu pricamo ?!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno