Šta je novo?

Fotografije - 2015

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja se u temu nisam ni ukljucivao dok nisi poceo da prozivas postom odmah ispod mickove slike 😉

Sta ova fotka govori o koriscenju ttl-a? Apsolutno nista. Iso 200 u sobi i odbijanje od plafon, normalno da ce dobiti podeksponiranu fotku bez atmosfere. I nikakvo manuelno podesavanje mu ne bi pomoglo. To nikakve veze sa ttlom nema.

Ja i te kako konkretno predlozim, valjda se oko toga i sporimo, sto ti predlazes jedno a ja drugo 😀

Cekaj, mene ne cini u pravu to sto mi je misljenje isto kao nekog sa velikim iskustvom (Driver), a tebe cini u pravu to sto je "thierry henry" (ako sam dobro zapamtio nick) posle par okinutih fotki sa prvim blicem u zivotu napisao da ttl ne valja 😀 Reci mi da se zezas :wall: :wall:

Opet, racunica ti je skroz pogresna. YN565ex je tacno 25$ (ne eura) skuplji od YN560 III/IV. Sa pomenutim 600d 565ex moze da radi wireless (600d ima wireless kontrolu bliceva sto BaneR ne zna), yn560 ne moze. Okidac integrisan u njega radi samo sa rf603 trigerima i ni sa cim vise. Tako da ako bi yn560iii hteo da okida za njega treba jos 1 okidac tako da dolaze na istu cenu. To sto mesas babe i zabe to je drugo 😉

Poslednja izmena:
Mislim da bi mogli da se zakopcate i malo smanjite tenziju.

560 ima optical slave, (pored toga sto radi sa wifi trigerima kao sto su 603 ili 560TX)... 565 je bolja opcija, kao sto Mladen kaze:

AWL SUPPORTED FOR N’s & C’s SYSTEM
The YN565EX can be triggered by 580EX II, SB-900/800/700, 7D/60D/600D, Nikon c-command and ST-E2,
and flashes as TTL mode as well as M/Multi mode.

Molim da nastavite sa fotografijama ovde, a tech diskusiju u drugoj temi.

Poslednja izmena:
Polako ljudi. Fotka je podeskponirana jer se preflash odbio o televizor i zbunio merenje. U stvari nije ni toliko podeksponirana, jer je koža blizu da gori. Znači problem je što ima previše kontrasta, a i bilo bi dobro da se odbije na neku drugu stranu da se malo ubije oštro svetlo na licu. Po odsjaj u televizoru mi ne deluje da je blic odbijen od gore, više kao da je išao napred, a zapravo ga treba staviti malo u nazad i u stranu.

Pitanje za vas dvojicu. Prvo Deuse, šta briga TTL odakle se odbija blic. Njemu to ne smeta. Znam da će neko da kaže da TTL pogotovo pri odbijanju pravi podeksponirane fotke, ali to stvarno nije tako. Prvo, fotke pri odbijanju imaju manji kontrast i deluju podeksponirano više nego što jesu. Drugo, zatvorene prostorije su su više pogodne za mašenje ekspozicije nego fotkanje napolju, a u njima se neretko koristi blic. Ne pravi ni aparat bez blica dobro eksponirane fotke, pogotogo u zatvorenom (puno belih zidova i to). Što se mene tiče, korekcija je svakodnevnica, kako na aparatu (i obična i ekspoizcija blica), tako i u postu.

Mladene, šta si mislio pod modifikatorima, odnosno za koje namene i nivo kvaliteta fotki? 🙂

Da 600d ima kontrolu bliceva, ne da okida samo klasicno na slave modu opticki. Naravno sa blicevima koji imaju wifi.

Sto se modifikatora svetla tice, bilo kakav softbox za blic, svakako bolje od odbijanja od plafona cega vec...

Pošto si izgleda u ovom društvu kriv dok ne dokažeš suprotno, moraću malo da se branim 🙂.

Imao sam 600D dve godine, pa ga prodao, pa sam ga skoro kupio ponovo kao drugo telo.

Nigde nisam napisao da 600D ne može da kontroliše bliceve. Pogledaj malo bolje. Odgovorio sam Deusu koji je mislio da 600D ima radio kontrolu drugih bliceva, a nema, jer da ima, mogao bih sa 600D da okidam par mojih 600EX-RT bliceva 😀. Dakle 600D koristi ugrađeni blic za okidanje drugih bliceva i kontrolu. E sad se tu postavlja pitanje koju tu kontrolu možeš da izvršiš preko 600D. Dok sam se ja time bavio sa nekoliko kineza - nikakvu (a da ne moraš da ideš do kineza i ručno menjaš snagu). Imao si dve opcije, da staviš blic u glupi slejv i da se on okine kada vidi prvi blic. U tom slučaju bi trebalo da staviš blic u 600D na manuelno podešavanje. Druga opcija je drugi slejv koji ignoriše TTL preflasah, pa tako može da ti blic na 600D ostane uključen na TTL - ne vidim baš praktičnu primenu ovome, jer 600D TTL znači da će da pojača ugrađeni blic, koji će se videti u kadru jer bije pravo. Rešenje je bilo da se blic stavi u glupi slejv, 600D blic stavi u M i jačinu 1/64, možda 1/32 ako se bežični blic ne okida (jer neće bežični baš na najslabije da se okida) i eventualno malo skrene bljesak nečim ako se vidi u kadru (a može se nameti da se ne vidi).

Što se tiče modifikatora, sve je to lepo, ali nije samo fotografija kontrolisani uslovi. Jedna od najvećih prednosti pojedinih fotografa nije kontrola svetla i kompozicija, nego snalaženje u reportažnim (da budem jasan, to ne znači papraco, nego venčanje Kejt i Vilijama, jer će malo ljudi na svetu biti spremno da rade sa tobom kao fotografom, pogotovo ako oni tebe plaćaju) uslovima gde nemaš prilike za drugu fotku. Tu je blic o zid najnormalnija stvar i kod najpoznatijih fotografa na svetu (naravno, to ne znači da će blic uključiti ujutru i ostaviti ga upaljenog ceo dan kod svake fotke, nego će se prilagođavati).

Poslednja izmena:
Nije wifi, ali je bezicno. 🙂

Poslednja izmena:
Ajde savet u buduće. Koji mod ako koristim ttl na blicu. I gde da okrenem blic. Sad sam probao i ttl i plafon ili zid ne idu jedno uz drugo. Podizao sam iso ali slike su tamne. Treba mi sto brzi ss da uhvatim momenat. Przenjem blicom u oči nije poželjno bez obzira koji softbox koristili. Bar ne dece od godinu i kusur dana.

Pošto si izgleda u ovom društvu kriv dok ne dokažeš suprotno, moraću malo da se branim 🙂.

Imao sam 600D dve godine, pa ga prodao, pa sam ga skoro kupio ponovo kao drugo telo.

Nigde nisam napisao da 600D ne može da kontroliše bliceve. Pogledaj malo bolje. Odgovorio sam Deusu koji je mislio da 600D ima radio kontrolu drugih bliceva, a nema, jer da ima, mogao bih sa 600D da okidam par mojih 600EX-RT bliceva 😀. Dakle 600D koristi ugrađeni blic za okidanje drugih bliceva i kontrolu. E sad se tu postavlja pitanje koju tu kontrolu možeš da izvršiš preko 600D. Dok sam se ja time bavio sa nekoliko kineza - nikakvu (a da ne moraš da ideš do kineza i ručno menjaš snagu). Imao si dve opcije, da staviš blic u glupi slejv i da se on okine kada vidi prvi blic. U tom slučaju bi trebalo da staviš blic u 600D na manuelno podešavanje. Druga opcija je drugi slejv koji ignoriše TTL preflasah, pa tako može da ti blic na 600D ostane uključen na TTL - ne vidim baš praktičnu primenu ovome, jer 600D TTL znači da će da pojača ugrađeni blic, koji će se videti u kadru jer bije pravo. Rešenje je bilo da se blic stavi u glupi slejv, 600D blic stavi u M i jačinu 1/64, možda 1/32 ako se bežični blic ne okida (jer neće bežični baš na najslabije da se okida) i eventualno malo skrene bljesak nečim ako se vidi u kadru (a može se nameti da se ne vidi).

Što se tiče modifikatora, sve je to lepo, ali nije samo fotografija kontrolisani uslovi. Jedna od najvećih prednosti pojedinih fotografa nije kontrola svetla i kompozicija, nego snalaženje u reportažnim (da budem jasan, to ne znači papraco, nego venčanje Kejt i Vilijama, jer će malo ljudi na svetu biti spremno da rade sa tobom kao fotografom, pogotovo ako oni tebe plaćaju) uslovima gde nemaš prilike za drugu fotku. Tu je blic o zid najnormalnija stvar i kod najpoznatijih fotografa na svetu (naravno, to ne znači da će blic uključiti ujutru i ostaviti ga upaljenog ceo dan kod svake fotke, nego će se prilagođavati).

Sad sam pogledao onu temu i ispada da si citirao Deusov post a ne moj, tako da se izvinjavam, ako nisi u medjuvremenu editovao 😀 Salim se, verovatno sam prevideo jer si se nadovezao na moj post u vezi 600d.

Naravno da nije sve u kontrolisanim uslovima. To je ono sto sam i rekao, da ttl bas i znaci kad nemas mogucnosti da podesavas ekspoziciju x puta...

Koliko sam ja skontao Hunder zeli bolji kvalitet fotki, a za kvalitet je najbitnije svetlo, zato to i isticem...

Ajde savet u buduće. Koji mod ako koristim ttl na blicu. I gde da okrenem blic. Sad sam probao i ttl i plafon ili zid ne idu jedno uz drugo. Podizao sam iso ali slike su tamne. Treba mi sto brzi ss da uhvatim momenat. Przenjem blicom u oči nije poželjno bez obzira koji softbox koristili. Bar ne dece od godinu i kusur dana.

Za početak idi u M mod na aparatu, stavi recimo 1/125, ISO 800, TTL, gore, malo u nazad i malo u stranu i stavi +1 kompenzaciju na blicu. Ako je previše svetlo, spusti za 1/3 ili 2/3 blende na blicu.

Poslednja izmena:
To sam i probao ali recimo ne vidim da razlika u iso vrednosti ima uticaja na blic. Manuelno mogu lepo da podesim ali moram da okinem par fotki pa da vidim koja vrednost je najbolja u tom momentu. Mislio sam da se ovaj ttl bolje snalazi u ovim rikosetima 🙂. Jedino što dobro radi je direktno. Ali kao sto rekoh decu tako ne fotkam.

Pa utiče zbog toga što veća ISO vrednost znači dve stvar. Blic neće da okida na velikim snagama - duže traje baterija, brže se puni za sledeće okidanje, manje se maltretira blic. Druga je to što se tako uhvati više ambijentalnog svetla (neka lampa ili novogodišnje sijalice) i generalno ne izgleda ko fotka sa svadbe iz 90ih 😀.

Koje su ti boje zidovi i plafon. Daj nam te loše fotke pa da vidimo šta ne valja. Koji je blic. Da li ima dobru komunikaciju sa aparatom. Da li se menja osvetljenje fotke kada menjaš kompenzaciju na blicu?

Nebih da ponovo kacim dosta je bilo za jedan dan. I onu ću da povučem. Blic je yongnuo YN565EX ll. Primetio sam da brže puni što znači da ta iso vrednost znači. Menja se i osvetljenje ali mislio sam da će on sam da preračuna neke vrednosti. Ovo mu dodje kao neka poluautomatika 🙂

Znači daješ nam nula informacija, kako misliš da pomognemo 🙂.

Ne reče kakvi su zidovi. Drugo, ako si ti uopšte video kako se blic puni, to znači da je stalno pucao blizu maksimalne snage. Što je loše, ne za blic, nego govori da nešto nije lepo nameštneo. U realnosti ti blic retko kad okida preko 1/4 snage, a to znači da je pun trenutno za sledeću fotku.

To što kažeš poluautomatika nema nikakve veze sa blicem, nego je najnormalnija stvar čak i na najskupljim fotoaparatima/blicevima/objektivima. Pogledaj kako svi aparati i mobilni na svetu mere svetlo, pa će ti biti jasno da bez čoveka ne može da se napravi prava ekspozicija. Pogotovo u zatvorenom gde boje i osvetljenje predmeta nisu tako ujednačeni kao napolju.

Zid kajsija,plafon beo. Visina 2.6 m.😀 ovo za blic nisam rekao da vidim nego čujem izmedju okidanja. Na max sam probao i traje baaaaaš dugo. Tako da bih rekao da radi izmedju 1/32 i 1/16. Trenutno sam na poslu pa ne mogu da okačim ništa za primer ali postaviću jednu za koju mislim da je što se tiče expozicije dobro ispala A vi recite jel ok svetlo.

Koliko se dugo punilo na 1/1? Ako je preko 7-8 sekundi, onda su baterije slabe (može i ne mora da utiče na fotke). Poželjno je oko 4-5 sec. Bolji blicevi to i za 3sec urade.

3,5-4s. Baterije su eneloop crne. Kad smo već kod baterija jel ima negde u stavkama da se proveri koliko procenata je ostalo.

Ako mislis na blicu da vidis koliko jos baterije imas preostalo, ne...

BTW samo da budem jasan, 600D sasvim lepo okida i kontroliše (TTL ili M) 600EX-RT i druge Canon bliceve, ali u Optical Transmission modu, ne u Radio Transmission 🙂...

Što se tiče blica i stanja baterije, mislim da to nije moguće zbog AA baterija koje ne omogućavaju taj podatak (ili makar ne omogućavaju precizan podatak).

Da ja dodatno pojasnim ono sto ti govoris, a sto Mladen nije shvatio i pogresno govori.
Dakle - nema wi-fi, vec moze da okida bezicno(wireless) preko optical transmission-a. Dakle ne koristi wi-fi, i samim tim ne moze da okida preko wi-fi. A takodje ne bi trebalo da moze da okine bliceve koje "ne vidi", sem ako se svetlost nekako ne odbije do blica 🙂

600EX-RT konkretno ima dva bežična moda. Radio i Optical. Ova dva bežična moda dele 95% istih opcija i sve one najbitnije. 600D može da okida 600EX-RT u Optical modu i da naravno kontrolišeš sve stvari, kompenzaciju, grupe, koristiš TTL ili M. Što se tiče radio veze, nema tela koje to u sebi ima. U Radio modu međusobno mogu da komuniciraju 600EX-RT, YN600EX-RT, ST-E3-RT original Canon okidač i Yongnuo YN-E3-RT kopija okidača. Dakle za sada ta četiri komada hardvera mogu da koriste ovu radio vezu. Optička podrška je proširenije na više tela i bliceva, uključuje i one starije, naravno pričam da rade sve opcije, TTL, grupe, kompenzacija, M... ne samo "glupi" slejv koji po defaultu imaju i najjeftiniji kinezi.

Sa prvom prezadovoljan. Ova druga možda bi moglo bolje.

Naravno jer prva ima dubinu, treću dimenziju, nema ni jedan objekat blizu iza deteta. Druga ima stolicu odmah iza, koja je ujedno i crna, što je već dovoljno da bude gore od prve 🙂. Ali računaj da će već na ovome 99,999% roditelja da ti zavidi 🙂.

Sto se tice kadrova prva je bolja. Sto se tice tehnicke izvedbe bilo bi lepo da popunis nekako ove grube senke, mada sa detetom koje nije mirno to je nemoguca misija.
Predlozio bi ti mozda Gary Fong kopiju diffuser-a, ali obzirom da ti nisu beli zidovi bio bi malo problem sa bojama.

Veruj mi da je ovo sve delic sekunde. I svaka slika dobije drugaciju notu zavisno od mesta gde sam,pa bilo kakvo fino stelovanje blica i svetla pada u vodu. A ok nije lose. Kad malo poraste bice i boljih slika.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno