Šta je novo?

Fotografije - 2013

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
^ Bez uvrede snezni ali ovo je tuga bozija. WB je totalno pogresan, fokusa nema, suma preko glave, content aware na ovaj opiljak mosta u cosku...ne znam sto si kacio ovo uopste, prosle su ti bile bolje

jn2s.jpg

@atmo kad me tako ocrni sad cu je izbrisati trajno 🙂

ydy4ydy7.jpg

qy7a8u6e.jpg

2emuse3y.jpg

byqa4ymu.jpg

u2apa8yb.jpg

suzaqu6e.jpg

agynuzur.jpg

Evo da malo popravim situaciju

^ Bez uvrede snezni ali ovo je tuga bozija. WB je totalno pogresan, fokusa nema, suma preko glave, content aware na ovaj opiljak mosta u cosku...ne znam sto si kacio ovo uopste, prosle su ti bile bolje
I ona kapljica je totalno van fokusa...

to se zove dubinska oštrina .... u "dubinu" fotografije da bude sve oštro .... što "širi# objektiv, i duža ekspozicija, i sve je oštro ....
Kakve veze ima expozicija sa ostrinom? Bas suprotno - veca expozicija kod dinamickih subjekata uzrokuje zamucenje... Jedino sto kod statike moze (npr. fotkanje u gradu zgrada i sl.) da bas zbog toga ispegla ljude ili tipa vodu i sl. (govorim o velikim expozicijama)

Poslednja izmena:
Nitro, tako je bilo u moje vreme .... možda su digitalni aparati doneli nešto novo?

Ako hoću veću dubinsku oštrinu, moram da zatvorim blendu. Ako zatvorim blendu, onda moram da povećam dužinu trajanja ekspozicije.

Nisam uplodovao stvarnu velicinu, ova ima mozda 150kb. Zbog toga gubi na ostrini. Prava rezolucija je iznad 3000 px, a ovde jedva 900. Pocecu da kacim full size.

@nitro jeste kapljica van fokusa. Ali dubinska ostrina u tom slucaju je jedva bila 2 mm. Jos sam stajao na krevetu. I slikao ram prozora. Najbolje je ta ispala od svih pokusaja. 50mm + closeup 10x

Poslednja izmena:
Nitro, tako je bilo u moje vreme .... možda su digitalni aparati doneli nešto novo?

Ako hoću veću dubinsku oštrinu, moram da zatvorim blendu. Ako zatvorim blendu, onda moram da povećam dužinu trajanja ekspozicije.

aprata (1).webpaprata (2).webp

Ako hoću da mi bude oštro izmedju 1.2 i 1.5 metara, blenda 8.

Ako hoću da mi bude sve oštro na dubini izmedju 1 i 2 metra , blenda 22 ....

Ako blendu zatvorim na 22, moram da povećam ekspoziciju da kompenzujem manjak svetla ....

Ako me sećanje ne vara, ti me ispravi ako grešim.

Na fotkama moj kanon, sa kojim ne znam ni sam koliko fotki sam napravio, a i moj otac .... ima 40 godina valjda ...

Poslednja izmena:
To je tacno nitro, ali imas i hyperfokalnu distancu.

Pogledajte prilog 120707Pogledajte prilog 120708

Ako hoću da mi bude oštro izmedju 1.2 i 1.5 metara, blenda 8.

Ako hoću da mi bude sve oštro na dubini izmedju 1 i 2 metra , blenda 22 ....

Ako blendu zatvorim na 22, moram da povećam ekspoziciju da kompenzujem manjak svetla ....

Ako me sećanje ne vara, ti me ispravi ako grešim.

Na fotkama moj kanon, sa kojim ne znam ni sam koliko fotki sam napravio, a i moj otac .... ima 40 godina valjda ...

Zato kod digitalnih aparata mozes i ISO osetljivost da povecavas da ne bi morao da produzavas ekspoziciju, da ne rizikujes stresenu sliku.

Stativ je keva 🙂

Zavidi od chipa, meni se preko iso 800 vec javlja poprilicni noise. I to je opet 8 puta vise od iso 100. Ja svakako bez stativa ne slikam, pre njega nosim pa koristim nizi Iso. A blenda ne ide preko f8-11

Pa meni je bolje kad fotka ima noise od stresene fotke u svakom slucaju (ako vec biram od 2 zla). Stresena fotka je neupotrebljiva fotka.

Zato kod digitalnih aparata mozes i ISO osetljivost da povecavas da ne bi morao da produzavas ekspoziciju, da ne rizikujes stresenu sliku.

Eto , čovek ukapirao gde se ne slažemo ... 🙂 🙂 🙂 Ja sam još u doba filmova, i koj film kupiš i ubaciš, to ti je ... 🙂 🙂 🙂

Ebi ga, nikako da se skupi para za DSLR ....

Jos da nema ove trave ispred pecurkica ...

Hvala Deus

Ako si joj pokazao prvu fotografiju budi ubedjen da ti je u sebi (ili naglas) pozelela dobar seks ali u zatvoru. Pa vide li ti bre sta uradi losim izborom rakursa i koriscenjem neodgovarajuceg objektiva? Zaista je malo ljudskih bica sa toliko savrsenim crtama lica da nije neophodno potruditi se prilikom portretisanja a ti si ovde ucinio sve ono lose sve sto si mogao da ucinis. Ravno svetlo, presirok objektiv, previse bliska distanca, los ugao... Sto je najveci crnjak pozadinsko zamucenje je takvo da potpuno uvlaci paznju posmatraca prema sredini.

Druga fotografija je ekstremno lose kadrirana sa uz ivicu prilepljenom desnom celinom koja apsolutno dominira. Pazi kad ne mozes ni pristojan kvadrat napraviti... Ovde si trebao ili ici sa necim sirim blize (ako uopste moze od razbuktale vatre) ili nesto duze skroz otvoriti da makar pozadinu ubijes zarad isticanja glavnog motiva.

Prva je 50 ica nisam imao nista duze , druga je 20ica na ff mislim da je dovoljno siroko opet nemam sire bila je u kvadratu al ide u video pa je iso taj format 🙂
bench1.jpg

Pa to sto si imao 50mm ne znaci da si joj morao tih 50mm nabiti na po metera od lica, da se nisi mogao odmaknuti, da nisi mogao stati pola meter a sa leve ili desne strane da se nisi mogao sagnuti 15 centimetara i td. Jedino losije od losih fotki su losi izgovori za nesto sto je moglo biti ponovljeno posle deset sekundi i brzog bacanja pogleda na displej.

A ovu drugu si mogao kropovati na mnogo bolji nacin, tako da kompozija kol'kotol'ko "dodje na svoje"...

mogao sam naravno , a i nisam jer sam slikao pravljenje spota , imas 10sec bum tras aj dalje 🙂 mada sam u casovima dokolica isprobavao makro mogucnosti obrnute 50ice
konj.jpg

Poslednja izmena:
Ako je "bum - tras -ajmodalje" varijanta onda im kazes da im fotograf u stvari ne treba, spakujes aparat u torbu i muvas cice sto statiraju ili progutas knedlu i pustis jednu suzu musku najtezu, uradis tezgu do kraja i ne pokazujes fotke.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno