Šta je novo?

Fotografije - 2013

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Treca 🙂

OK ukusi su različiti.

Krkojzla bolje da si neki close up odradio ovih katanaca, plitak dof itd...ovako sam tek iz treceg gledanja provalio o cemu se radi i izgubila je slika poentu

Ja sam prvo mislio da je na slici neki praznicni ukras mosta 😀

Sto te odusevio, vuko si kamp prikolicu uzbrdo pa odradio lako ? 🙂
Vukao sam dve kamp prikolice 😛
Sta znam, svidelo mi se kako se ponasa za atmo motor, zvuk je odlican, itd.. 🙂

@s16
Kao po obicaju, Srbija, *** :/ Al dobro i m50b25 je ok motor, tako da se neces dosasdjivati dok nadjes nesto bolje 😉 Bio je kod mene u kraju pre par godina pravi M (nije M paket i slicno), teget plavi sa nekim period Alpina felnama, ali ne znam sta se desilo sa tim autom ne vidjam ga vise.

Pozdrav svima,

Totalni sam pocetnik u fotografisanju. Canon A80 star 10, mozda cak i 11 godina. Samo lighting i rotacija (kod poslednje) su doterivani. Moracu da uzmem stalak, ne mogu iz ruke da slikam (moguce je i da nisam nesto dobro namestio u podesavanjima). Komentari i sugestije veoma pozeljni 🙂
Problem sa fotoaparatom je sto je ekran mali i slabo vidljiv po jakom suncu.
Mesto snimanja: Purple cloud temple, Taiwan.
P.S. Moram da skontam kako da smanjim slike kada se prikazuju ovde na forumu...

Prilozi

• A9VLNG.webp
    A9VLNG.webp
    325.3 KB · Pregleda: 138
  • 1zFISL.webp
    1zFISL.webp
    511.5 KB · Pregleda: 150
  • CIhbF4.webp
    CIhbF4.webp
    804.3 KB · Pregleda: 123
  • sU2Jik.webp
    sU2Jik.webp
    687.5 KB · Pregleda: 123
Poslednja izmena od urednika:
Prva moze da prodje. Ostale su kvalitetom na nivou danasnjih mobilnih telefona.

pre svega kadrovi, u drgoj imas potiljak neke zene, u trecoj vise stolovi nego figure koje su hteo da slikas i td.

Prva je na mestu sto se toga tice mada nisam siguran sta viri ovo na glavi ( mozda je ideo statule) Trudi se da ono sto fotkas bude u prvom planu fotografije, i ne moras uvek da fotkas ravno, hvataj neke druge uglove i detalje na stvarima koje fotkas.

pre svega kadrovi, u drgoj imas potiljak neke zene, u trecoj vise stolovi nego figure koje su hteo da slikas i td.

Prva je na mestu sto se toga tice mada nisam siguran sta viri ovo na glavi ( mozda je ideo statule) Trudi se da ono sto fotkas bude u prvom planu fotografije, i ne moras uvek da fotkas ravno, hvataj neke druge uglove i detalje na stvarima koje fotkas.

Da, da jeste. Problem mi je sto sam hteo da slikam bez blica, pa sam morao da stavim fotoaparat na sto. Nisam siguran koliko ovaj Canon A80 moze da pravi dobe fotke bez blica unutar ovakve prostorije.

Sto se prve fotke tice to sto viri na glavi jeste deo statue. Medjutim, sad sam skontao da sam na toj slici odsekao zmaja(donji levi ugao - vide mu se zubi).

U svakom slucaju probacu da nabavim stalak - ili je pametnije da nabavim novi fotoaparat 😀

Definitivno novi aparat, samo ako stvarno imas zelju da ucis fotografiju a ne da skljocas turisticki, onako pa sta ispadne 😉

pre neki dan, pogledam kroz prozor, a ono... 🙂

Prilozi

• soba-3.webp
    soba-3.webp
    79.5 KB · Pregleda: 185
  • soba-4.webp
    soba-4.webp
    66 KB · Pregleda: 199
@Atmo - dosta lepih detalja ali ti par fotki curi 🙂

Bas dobre fotke Nightbringer, pogotovo druga mi se svidja 🙂

@ Luna - sa namerom nisu ciste horizontale 🙂

Još jedna sa ovim mostom i neću više. Mada, ovde sam više išao na prikazivanje jaza među bici. infrastrukturom (ovaj metalni mostić je bici. staza) i... pa, svom ostalom.

Poslednja izmena:
GTFO s teme 😀

Jeste *******ti, ok primam. Ali mi recite po vama uz ovakvu kameru na mob, imam li potrebe da kupim neki nov digitalac 120-140e a da će praviti bolje slike?

Nikada, naglasavam nikada kamera mobilnog telefona nece moci da parira bilo cemu DSLR formata, digitalcima se moze pribliziti ali imaj na umu da su i ti novi od "120-140e" postali dosta dobri. Hvaljenje megapixelima ostavi za dvoriste osnovne skole posto dalje ne prolazi ni kod jedne publike. Da si barem napravio neku fotku sa tim, nego si eto nasumicno skljocao stvari ocekujuci ne znam kakav komentar ovde...

^ +1

Sto, meni ta Nokia pravi sasvim ok slike, bolje od vecine kompakt aparata, pogotovu tih od oko 100 evra ... a ne vezano za Mpx kojima se Nokia razmece, mada mislim da je efektivnih 8 mpx u pitanju, dimenzije senzora su 1/1.7 ako ne i vece 😉 ... naravno da ne moze da se poredi sa dslr-om ali to momak nije ni pitao !

Sto se tice pitanja, samo fotkaj, ako te to ispunjava 😉 najvaznije je raditi nesto sto te cini sretnim !

Ne hvalim se megapikselima, slikano je u 5 ili 8. Evo fotki sa istim fonom za koje se neko potrudio i ima fon duže od mene:
http://forum.benchmark.rs/showthrea...a-u-mobilnom&p=3166903&viewfull=1#post3166903
ili
http://forum.benchmark.rs/showthrea...a-u-mobilnom&p=3166907&viewfull=1#post3166907
Onda prokomentarišite te za koje se potrudio neko ako vam smetaju moje amaterske.
Znači pitanje je isto, da li uzeti neki mob sa lošom kamerom koju neću ni paliti i uzeti digitalac do 150e (da li uopšte da očekujem ND filter u digitalcu te cifre? 808 ima nd filter, da li može takav digitalac moze da snima do 140db bez distorzije kao 808 video klip?), ili ostaviti ovo jer šije digitalac do te cifre? Samo pominjanje DSLR i poređenje već znači da je ovo dobra slika, možda mu se ne može približii, ali koliko košta nov DSLR...

@DeuS.Mikelle, planiram da slikam jer putujem zbog posla često, dosta puta mi se desilo iako imam digitalac da nije kod mene i dođe mi da poludim, telefon jeste uz mene ali su slike bezveze, zato sam kupio 808 da isprobam. 1/1.2" CMOS sensor, pixel size: 1.4um vidih na dpreview http://www.dpreview.com/articles/8083837371/review-nokia-808-pureview

Poslednja izmena:
Ili uzeti smartfon sa odlicnom-upotrebljivom kamerom i nositi sve lepo u dzepu u jednom uredjaju :d

Izmenih gornji odgovor 🙂
ND koristim da da gustinu predmetima kod vodenih površina ili za neke mnogo osvetljenje objekte. Da li grešim za korišćenje nd?

Nisam siguran da uopste kapiras za sta treba da se koristi.. posto pisem poruke, da ne shvatis pogresno, ne mislim nista lose, niko se nije rodio naucen... a i iskreno ne znam kako to radi na mobilnom i da li radi uopste, opet ne bih se preterano opterecivao oko toga ...

Sto se tice mobilnog, na zalost nisam licno koristio, ali ako je senzor 1/1.2 to je sjajno 🙂 .. kompakti od ~150 evra su vazda bili krs, taj mob bi trebao da pravi fotke mozda i u rangu s100 😉

Ja nemam neki specijalan stav sto se tice svega u vezi sa fotografijom, trebalo bi da naucis neka pravila, da bi posle mogao da istrazujes po tom pitanju, Drajver uvek preporucuje neke klipove sa youtuba, sto mislim da je ekstra za svakoga i po meni, najvaznije, fotkaj ! Kada malo udjes u sve to, mozda predjes na Dslr, a mozes i da uzmes neki film SLR aparat, pa ispucas par rolni, cisto da vidis i osetis sta znaci blenda, brzina okidanja i sve to zajedno, o svetlu itd 😉 ne kosta puno, za iste pare ga posle prodas, a naucis, po meni, i bolje nego sa digitalnim, jer ovde imas samo 36 snimaka, pa o svakome razmisljas vrlo dobro 😉

Zaboravih, ND filter kapiraj kao naocare za sunce, sto i jeste 😉 .. spominjao si snimanje reke, pa da bi produzio ekspoziciju, treba da smanjis kolicinu svetlosti koja pada na senzor, ali ako to radis po suncanom danu, ne mozes da uradis na drugi nacin pa koristis taj filter koji slabije propusta svetlost. Jer da bi slikao reku i dobio taj efekat da voda tece ( pretpostavljam da na to mislis ), tebi ekspozicija mora da bude duza, ali to ne mozes bas da uradis iz ruke, jer bi ti se cela fotka stresla, pa koristis stativ... Isto, ND mozes da koristis da bi mogao da odvrnes blendu radi bokeha ...

ali sumljam da bilo sta od ovoga ti mozes da uradis sa mobilnim 😉 .. i pitanjce, ta nokia ima manuelna podesavanja ?

Inace evo poredjenja velicine senzora, pa ispada da Nokija nema ni 3X veci senzor od klasicnih kompakta 😉

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno