Šta je novo?

Fotografije - 2013

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kamere na mobilnom su sporedna stvar, kupiti bilo kakav telefon samo zato sto je kamera dobra je nebuloza 🙂 Ima gomila mnogo boljih telefona koji prave vrlo dobre fotografije...

Poslednja izmena:
1/1.2" je po dpreview, namerno sam gore ostavio link ako je dpreview merodavan sajt.
Ima manuelna, ako je to ovo. 3 moda ili režima, Automatsko (ništa ne može da se menja od opcija), Scene (Pejzaž, Automatsko, Krupan plan, Portret, Sportovi, Noć, Portret Noć, Reflektor i Sneg) i Kreativno u koje možete da memorišete 3 podešavanja, u Kreativnom se bira PureView ili Puna rezolucija. PureView modu u 16:9 formatu su dostupne rezolucije 8, 5 i 2mp a u 4:3 formatu su 8, 5 i 3mp. U punoj rezoluciji kada izaberes 4:3 format to ti je automatski 38mp a kada se izabere 16:9 to je 36mp, kvalitet, tonovi boja, zasićenost, kontrast, oštrina... itd. stvarno mnogo podešavnja. Kada pokrenete kameru u bilo kom modu sa leve strane imate opcije blic, korekciju ekspozicije, ISO, ND Filter:

Odavno se već govori kako će mobilni telefoni sa ultranaprednim kamerama uništiti kompakte. Naravno, neće suništiti Canonovu S seriju ili ovu novu Sonijevu RX ako se ikada nastavi ali odavno nema mesta više za powershotove A serije i tu klasu fotoaparata. Mada, možda će u srbiji da se nastavi sobzirom na cene telefona pod ugovorima kod nas (na 20 dolara mesečno moraš da doplatiš skoro 500 dolara za LG Nexus 4, preko 500 dolara za Nokia Lumia 920 itd) a ima i činjenice da aparat ima svoju bateriju što nije za zanemariti. E sada, ono što ja želim da vidim je Lumia sa Pureview senzorom a i da se neko pozabavi onim sa čime je Samsung eksperimentisao pre 10 goina u Koreji. Još tada je imao kompakte iz niže klase, sa tadašnjim standardnim zum objektivima u koje je uspevao da upakuje i telefon. I, mada be bieo nesnosno debeo za telefon većini, ja se ne bi bunio da imam telefon snage ovog Alcatela OT995 upakovan u SONY HX20.

1/1.2" je po dpreview, namerno sam gore ostavio link ako je dpreview merodavan sajt.
Ima manuelna, ako je to ovo. 3 moda ili režima, Automatsko (ništa ne može da se menja od opcija), Scene (Pejzaž, Automatsko, Krupan plan, Portret, Sportovi, Noć, Portret Noć, Reflektor i Sneg) i Kreativno u koje možete da memorišete 3 podešavanja, u Kreativnom se bira PureView ili Puna rezolucija. PureView modu u 16:9 formatu su dostupne rezolucije 8, 5 i 2mp a u 4:3 formatu su 8, 5 i 3mp. U punoj rezoluciji kada izaberes 4:3 format to ti je automatski 38mp a kada se izabere 16:9 to je 36mp, kvalitet, tonovi boja, zasićenost, kontrast, oštrina... itd. stvarno mnogo podešavnja. Kada pokrenete kameru u bilo kom modu sa leve strane imate opcije blic, korekciju ekspozicije, ISO, ND Filter:

Pogledao sam fotke na iso 800 i skroz su dobre, sto ne moze da se kaze za jeftine kompakte ! ... samo ti skljocaj sa njim, pa kada dodje vreme, lako ces kupiti nesto sto ce ti trebati tada... inace, moj neki drugar sa faksa, pre 100 godina, pravio je fotke sa mobilnim toliko kreativne da ne verujes, bolje od mnogih sto sam ovde video, a u pitanu je Nokia n95 😉 ocajan kvalitet kao takav, ali fotke fantasticne !!

Ne pravis za stock i ne pali se pa da ti jedino merilo bude 100% pogled na monitoru, nego razvijaj ! Fak jea 😉

Još jedna sa ovim mostom i neću više. Mada, ovde sam više išao na prikazivanje jaza među bici. infrastrukturom (ovaj metalni mostić je bici. staza) i... pa, svom ostalom.

Pobogu, šta će ti ta građevinska ograda?

Sastavni deo opreme svakog fotografa moraju da budu: sečice za ogradu, šrafciger, klješta, komplet ključeva od 10 do 19.

Mislim stvarno zasto nisi skinuo tu ogradu?! 😀

Salu na stranu, fotka bi bila do jaja da nema te ograde i da jedina uvodna linija bude ta staza al *** 😛

Zaboravih, ND filter kapiraj kao naocare za sunce, sto i jeste 😉 .. spominjao si snimanje reke, pa da bi produzio ekspoziciju, treba da smanjis kolicinu svetlosti koja pada na senzor, ali ako to radis po suncanom danu, ne mozes da uradis na drugi nacin pa koristis taj filter koji slabije propusta svetlost. Jer da bi slikao reku i dobio taj efekat da voda tece ( pretpostavljam da na to mislis ), tebi ekspozicija mora da bude duza, ali to ne mozes bas da uradis iz ruke, jer bi ti se cela fotka stresla, pa koristis stativ... Isto, ND mozes da koristis da bi mogao da odvrnes blendu radi bokeha ...
Mislio sam vodenu površinu kao ispood na slici za ND filter da bih koristio, slikano je takođe sa 808:

2012-08-20-0651 http://www.flickr.com/people/84784302@N07/

E sada, ono što ja želim da vidim je Lumia sa Pureview senzorom
Najavljeno je, ima i vest na benču prevedena.

Kamere na mobilnom su sporedna stvar, kupiti bilo kakav telefon samo zato sto je kamera dobra je nebuloza 🙂 Ima gomila mnogo boljih telefona koji prave vrlo dobre fotografije...
Nije meni problem da kupim dslr, problem je što on ne staje u džep košulje i ne mogu da ga ponesem uvek sa sobom, a mobilni je uvek uz mene. Da ima dobrih telefona koji prave dobre fotke ima, promenih sve i svašta od top modela, ali ni jedan nije kao 808 što se tiče slika/video zapisa.

Poslednja izmena:
Pobogu, šta će ti ta građevinska ograda?

To nije građevinska ograda, to je ograda biciklističke staze, jer je taj mostić biciklistička staza. 🙂

Sastavni deo opreme svakog fotografa moraju da budu: sečice za ogradu, šrafciger, klješta, komplet ključeva od 10 do 19.

Mislim stvarno zasto nisi skinuo tu ogradu?! 😀

Salu na stranu, fotka bi bila do jaja da nema te ograde i da jedina uvodna linija bude ta staza al *** 😛

Bilo bi ful, ali kad skinu ogradu, ukida se i ovaj mostić (prelazi se na drugi). E sad, drugi je trebao biti gotov već prošle godine, ali ko šiša bicikliste... tako da, ko zna kad ćemo dočekati kršten most, a ne ovu glupost sa fotografije.

Hvala vam na komentarima.

Zar ne može da se nekako prođe iza ograde sa leve strane, pa da ga opališ odatle?

Ivane zaj.ebi kameru na mobu (ja je koristim samo kad hoću ženi da slikam papuče kad sam u Merkatoru, pa da joj pošaljem na meil, kao, da uzmem ili ne).
Ili uzmi od nekog polovan DSLR ako ti frka za kintu ili neki ozbiljniji kompakt za 250 evraja koji imaju širok objektiv i često zum od 24x i završio si posao, a kameru na mobu i video zaj.ebi 😉
Mada to što si okači izgleda jako kvalitetno za mob ali same fotke su nasumične, bez cilja i nezanimljive.

Poslednja izmena:
@dzonihsv

Svidja mi se to sto ti se vidi senka od bajsa. 🙂

@djordje29 , što se tiče video snimanja sa 808, molim te ako imaš vremena pogledaj ispod klip u full 1080p:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UX-Jw9mF0J4

U opisu topolino70 sa yt koji baš arči 808 uvek stavi šta je koristio, planiram da uzmem isti/identičan tripod Velbon koji on koristi, svakako mi ostaje ili za mob ili za aparat.

ps.
Ovo mu je galerija slika sa 808 na flickr:
http://www.flickr.com/photos/topolino70/sets/72157631478418484/
Slao sam mu poruku u vezi adaptera i lik je odgovorio i objasnio, svaka mu čast za strpljenje i volju.

Poslednja izmena:
Zar ne može da se nekako prođe iza ograde sa leve strane, pa da ga opališ odatle?

Može, preskočiš ogradu. 😀

Mada, ima pre samog mosta (jedno 100m) pre lokacije ove fotke jedan deo gde se može spustiti do reke. Malo se promuvaš pored kojekakvih gluposti i budeš sa druge strane ograde. Možda ću to sledeći put da uradim. Ovaj put nisam jer mi nije bila namera da uhvatim samo Most na Adi, već sam biciklistički mostić. Most na Adi je bukvalno bonus. 🙂

@mirza82

Gledao sam makar malo da je nacentriram. Posle je PS odradio svoje i dodao kontrasta. 🙂

@djordje29 , što se tiče video snimanja sa 808, molim te ako imaš vremena pogledaj ispod klip u full 1080p:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UX-Jw9mF0J4

U opisu topolino70 sa yt koji baš arči 808 uvek stavi šta je koristio, planiram da uzmem isti/identičan tripod Velbon koji on koristi, svakako mi ostaje ili za mob ili za aparat.

ps.
Ovo mu je galerija slika sa 808 na flickr:
http://www.flickr.com/photos/topolino70/sets/72157631478418484/
Slao sam mu poruku u vezi adaptera i lik je odgovorio i objasnio, svaka mu čast za strpljenje i volju.

Ne znam zasto ti treba odobravanje odavde posto poto, taj mobilni pravi ekstra fokte, uzivaj, fotkaj 😉

Centar 5, Borča.

U principu, ovo je najbolje što se može izvući sa ovim Canon-om u noćnim uslovima. Eventualno, još malo obrade i uklanjanje šuma bi pomogli da fotka izgleda čišće (ne plastičnije), ali se ne isplati.

F3.5
ISO80
1/10
chdk = 4 raw fajla

Bolje WB da si podesio 😛

Hehe... to sam se i ja pitao. 🙂

Reko' u sebi, bolje da ostane žućkasto, izgleda prijatnije.

The slave :whip:

IMG_4927-5.webp

Pravila ove teme, da se podsetimo...

Pravila:

1. Ova tema će prvenstveno služiti za pokazivanje tehničkih mogućnosti Vaših digitalnih fotoaparata...

Centar 5, Borča.

U principu, ovo je najbolje što se može izvući sa ovim Canon-om u noćnim uslovima. Eventualno, još malo obrade i uklanjanje šuma bi pomogli da fotka izgleda čišće (ne plastičnije), ali se ne isplati.

F3.5
ISO80
1/10
chdk = 4 raw fajla

Moze bolje, ISO100 je sigurno cistiji od 80, i f5.6 je sigurno ostriji od 3.5 🙂 Stativ i udri 🙂

ISO100 čistiji od ISO80? Moram pogledati.

Što se blende tiče, pošto ovo nije dSLR, odnos blende i dof-a nije toliko izražen (mali senzor, ***a). Na 5.6 fotografija gubi na centralnoj, dok se periferna oštrina veoma malo popravlja (nije izraženo kao kod dSLR-a). 3.5 mi je zlatna sredina jer uzimajući u obzir ove moje budževine (4-6 fotografija = 1 fotografija), dobijam koliko-toliko oštre centralne/fokusirane delove koji su raštrkani po fotografiji kad je spojim u jednu. Znam, jer sam već probao poređenje blendi (od 2.8 do 8) i 3.5 mi nekako najbolje pasuje. Jedno vreme sam čak koristio 5.6 konstantno, ali sam uporedio 5.6 i 3.5 i 3.5 bolje pasuje za ''budževine''. 🙂

Poslednja izmena:
ISO100 čistiji od ISO80? Moram pogledati.

Što se blende tiče, pošto ovo nije dSLR, odnos blende i dof-a nije toliko izražen (mali senzor, ***a). Na 5.6 fotografija gubi na centralnoj, dok se periferna oštrina veoma malo popravlja (nije izraženo kao kod dSLR-a). 3.5 mi je zlatna sredina jer uzimajući u obzir ove moje budževine (4-6 fotografija = 1 fotografija), dobijam koliko-toliko oštre centralne/fokusirane delove koji su raštrkani po fotografiji kad je spojim u jednu. Znam, jer sam već probao poređenje blendi (od 2.8 do 8) i 3.5 mi nekako najbolje pasuje. Jedno vreme sam čak koristio 5.6 konstantno, ali sam uporedio 5.6 i 3.5 i 3.5 bolje pasuje za ''budževine''. 🙂

Pa ISO80 je softverski nabudzen, moras da koristis njegov native ISO, a to je sigurno 100, uradi neki test na nebu nocu kao na ovoj fotki. Sto se tice blende, nisam naravno mislio zbog dofa, nego zbog ostrine. Secam se na kompaktima je sweet spot uvek bio oko 5-5.6, ali ako si vec testirao pa ti je 3.5 bolje, onda ok, bolje ne moze u tom smislu 🙂

Hvala na savetu, probavam večeras.

Poslednja izmena:
Probao. Šta znam, ISO 80 mi čini čistijim.

ISO 80 vs ISO 100 - .jpeg izvor

VS

ISO 80 vs ISO 100 - .dng (raw) izvor

VS

Primeri su u .png formatu.

Poslednja izmena:
Jeste, ima vise suma na neku foru 🙂 Moguce da su napravili native ISO80 pa na do nadogradjivali..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno