Šta je novo?

Fotografije - 2013

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Атм0-јесу на фарми или код џајант буразера?😀 Боже какав "стил" ала Крмељуша😀.

Atmo, prva mi je cool (mada su joj ruke/nokti mnogo cudno ispali). Na ostalim mi nesto smeta do granice da su mi antipaticne fotke a iskreno mislim da to nije vezano sa tvojim fotografskim umecem.

Odlično rečeno... Potpuno se slažem!

Vala baš, čemu rasprava o subjektima u fotografiji, ovde se gleda umetnički prikaz fotografa, ne subjekata! Šta vam znači to, zašto su obukle ovo, zašto je lakirala nokte tako, kandže.. svašta od vas?! ,)

Poslednja izmena:
Unique i atm0, lepo lepo.

Neko je postavio fotke sa helios-44-2, pa cu i ja. A aparat je nikon d80.
Usput da pitam, da li adapter m42 -> nikon sa optikom, ce da zavrsi posao oko fokusiranja na beskonacnost?
Ja trenutno, sa adapterom bez optike, mogu da fokusiram na 3m sa ovim heliosom.

svi vole mace 🙂

zima na prozoru

Poslednja izmena:
Pa da ali ces izgubiti dosta na kvalitetu fotke. A i sta ce ti vise od 3m? 😛

Vala baš, čemu rasprava o subjektima u fotografiji, ovde se gleda umetnički prikaz fotografa, ne subjekata

Nesto si se ti tu zeznuo...

Poslednja izmena:
Sve ove fotke sa tim manuelcima što ste do sada kačili - ja bih brisao još u aparatu. Bez uvrede, hejtujem kvalitet slika a ne vas kao autore. OK, za 500 dinara je jeftinije nego kupiti poklopac za telo i može nekakva fotka i da se napravi ali mi je to previše nerviranja za premalo ili nula upotrebljivih fotki.

My 2 cents 🙂

Aj pls mi reci sta fali kvalitetu fotke gde je moj pas, ona prva koja je pokrenula diskusiju o Helios-u?

Uzeo sam Helios 44M-4 58mm f2 za 500 kinti juce, i zvanicno me je odusevio 🙂

Više bi mi prijalo oku da mu je cela glava u fokusu, da su ivice glave i dlake koje štrče oštre naspram pozadine van fokusa. Nije poenta forsirati što plići DOF.

Nemoj tako, dobar je to objektiv za nekog ko nema para, a treba mu nešto kvalitetnije za portrete.

Dajte onda slike portreta sa tim staklom, uverite me da grešim 🙂

Više bi mi prijalo oku da mu je cela glava u fokusu, da su ivice glave i dlake koje štrče oštre naspram pozadine van fokusa. Nije poenta forsirati što plići DOF.

Sto se tice kadra, slazem se naravno ali to nema neke veze sa kvalitetom objektiva. Sto se tice dlaka, fokus sam hteo da bude na oku a usput i to sam promasio tako da i to opet nema neke veze sa objektivom 😛 A ovaj objektiv i jesam uzeo da bih forsirao sto plici DoF 🙂

Ovo je jedini "portret" koji imam sa tim objektivom i PP je odradjen onako kako je devojka htela (po mom ukusu preostreno al se njoj svidja sto istice kosu :d)...

Inace jel zna neko kakva je Mamiya 50mm f1.4?

Poslednja izmena:
Falcon, niko ne govori ga je Helios bolji od 50 mm 1.8 ili 1.4 daleko od toga ali Helios po mom mišljenju diše za vratom tim objektivima, a cena istih se kreće od 500 do 2000 dinara sa sve poklopcima, filterima i adapterom.

Ne shvatajte moje nezadovoljstvo objektivom kao ličnu kritiku. Kao potpuno manuelni objektiv sa ograničenim "dometom" da ga tako nazovemo, meni za fotografisanje ljudi i događaja apsolutno ne bi bio od koristi. Za snimanje videa i sa tom cenom, sa druge strane, može biti jako zanimljiv.

Ako ima neki na prodaju, javite, zainteresovan sam 🙂

Pa da, ja sam ga za video najvise i uzeo a ako nadjem neki f1.4 bicu jos srecniji 😛

s16, a koji adapter koristis, sa ili bez staklica?

Bez, probao sam sa i to je ocaj 🙁

Sve ove fotke sa tim manuelcima što ste do sada kačili - ja bih brisao još u aparatu. Bez uvrede, hejtujem kvalitet slika...

Pošto je startna ideja ove teme tehničke mogućnosti aparata i opreme, a ne veština fotografa, evo ti dve slike "iz kreveta".

Menjao sam pre neki dan Nikon koji je koštao nov nekada 500 USD, za Rusa koji je koštao nov 1 DM.

Fotkano je sa blizu 2 metra, bez podešavanja blica itd. Nije naknadno oštreno, samo je smanjivano par puda u ACD, pa se malo izgubio kvalitet.

Kad mi nađeš ovako oštar Nikon na maksimalnom otvoru blende, javi da ga kupim (a imam ih 5-6).

Dakle, MC Kaleinar 100mm [email protected]

DSC_0135.webp
DSC_0168.webp

EDIT:
Nađoh i orginal od jedne:
DSC_0168.webp

Ovde je fokus 2mm ispred, ali nebitno...

Poslednja izmena:
jos kad bi ostrina bila jedini reper za kvalitet objektiva , btw ima i ostrijih nikonskih...

Naravno da nije, ali su i boja, bokeh, kontrast i ergonomija vrhunski.
Metalni je, nije dugačak, fokusni prsten klizi sa ravnometnim otporom, fokusiranje je najlakše od svi fiksnih koje imam (doduše i najduži je). Ona 2mm na poslednjoj slici su posledica gađanja vrha predmeta.
Geometrijska izobličenja i ne gledam kada stavljam 35mm objektiv na DX telo.
MC je, ima i ugrađenu zonericu, tako da ni sunce nije bauk.

Ako ovo nije upotrebljiv objektiv, onda...
Naravno, za svaki dan ću držati na aparatu nešto puno kraće, ali veruj mi na reč - objektiv je "biser".

Da se razumemo, ovo je objektiv za Nikon, nije M42 sa adapterom.

Čista radoznalost, koji je to Nikon 2.8 oštriji od ovog na 2.8?
Možda ima neki "tu negde oko ovoga, +- 5%", ali primetno - sumnjam.

Poslednja izmena:
Okači neku sliku iz prirode sa tim staklom, na ovom thumbnail-u se ništa ne vidi.

Eh...
Nadam se da ću stići, za jedno mesec dana...
🙁

Kakva bre priroda, jedva stigoh i ove dve da opalim... Možda neku ako se razvedri a dođem pre 19h kući, sa prozora.

Treća ti je u punom formatu.

Poslednja izmena:
Sve što se vidi iz ovih slika je da imaš jako plitak DOF sa ovim staklom, nešto se ne vidi ni ta oštrina o kojoj pričaš, a imaš i front focus kao što si sam primetio.
Nije oštrina razlika između onoga što je u fokusu i onoga što je van fokusa nego je oštrina mikrokontrast, detalji i definicija onoga što je u fokusu, te dve stvari ne treba mešati.

Front fokus je subjektivna greška, nije do objektiva. Fokusira odlično jer je tačka fokusa krajnji ćošak fleškice na slici.

Pročitaj šta sam napisao, ovo je na MAKSIMALNOM otvoru blende. Ako ne vidiš da je ovo oštro (pod tim uslovima), kupi bolji monitor (vidi se svako zrno prašine na frontu fleške sa 2 metra).
Opet ti kažem - imam sasvim dovoljno objektiva za poređenje, nije mi namera da sad tebi nešto posebno dokazujem.
Uostalom, pogledaj na oglasima šta prodajem (to mi je totalni višak). Kiron je na [email protected] mekši nego Kaleinar [email protected], i to primetno (doduše, nije on cenjen zbog oštrine nego zbog drugih stvari). Naravno, slikan isti predmet sa kraćeg rastojanja.

Poslednja izmena:
Što jes'-jes' mikro nisam testirao, kažu da su oštri (da ne gledam po eBay, predpostavljam i "jeftini").

Opet: [email protected]. Na 5.6 imaš ih oštrih koliko hoćeš.

Elem, nije mi stvarno namera da se ubeđujem, neka misli ko šta hoće, ali Falcon-ov komentar na fotku psa mi stvarno nije jasan.
s16 je "ubo" super staklo po ceni jednog piva, sad ispade: "Ma to nema pojma, kupi 55-300 2.8 VRII pa da vidiš šta je slika..."
Sve mane koje je nabrojao nemaju veze sa objektivom.

Mislim da taj Helios ima mane po pitanju upadne svetlosti, možda mu ni boje nisu kako treba (kažem - možda, to je objektiv za BW film).
Sa manuelcem svakako nećeš slikati decu u igri i konje u trku, ali za predmete, pejzaže, portrete (osoba koje mogu mirovati 5 sekundi) su izvanredni.
Ručno fokusiranje je dodatno zadovoljstvo, kad je objektiv dobar...

Poslednja izmena:
Zakuni se da ovo nije radjeno bar sa Tamronom 17-50 2.8
😀

Ako nemash objektiv od bar 1000e, koji q uopshte fotkas i shta ces ti na forumu...
:wave:

Poslednja izmena:
jaka stvar fokusirati na odredjeno mesto na putanji, i cekati da se bolid pojavi -_- Daj neki panning -_-

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno