Šta je novo?

Folije za auto stakla?

Nisam pitao kako ću buduće nalepnice lepiti i skidati sa šoferke (da znam, biće još jedna folija na kojoj je nalepnica), već šta rade sa mojom trenutnom važećom registracionom nalepnicom kada odem da postavim foliju?

@nikone
Kada si otišao da postaviš folije, šta se događalo sa nalepnicom koja je već bila na vetrobranu?

@ekoguard
Skoro svaki drugi post u temi je tvoj, ali su često kontradiktorni i nejasni.

Zamolio bih te da odgovaraš sa manje zajedljivosti. Ili da i ne odgovaraš ako pitanje smatraš nepotrebnim.
Pa tvoju skidaju i lepe ponovo lagano se to radi.
Nisu bas kotradiktorni ako znas da citas ili ako razumes napisano.
Nikakva zajedljivost ne postoji druze u mojim odgovorima druze to sto ti dozivljavas tako nisam kriv ja pokusavam da objasnim sta i kako jeste bar u ono sto znam.
Nijedano tvoje ili bilo cije pitanje ne smatram nepotrebnim jer verujem da ni ne postoje glupa i nepotrebna pitanja, vec odgovori.
Pozdrav druze...🍻

Па тешко је то проверити без базе података за свако возило и на све то ставити потпис. Рецимо, са возила може бити уклоњен катализатор, ДП филтер, додат нови део издувног система, извршене измене на огибљењу, преправке на мотору... све су то измене које де факто утичу на то да предметно возило није усаглашено...
А то неће нико проверавати и још на то ставити потпис.

Наша држава, тј. њене институције јесу мајстор за бирократију и ужасно компликоване процедуре које не служе ничему, не додају нову вредност и непотребно изазивају трошкове.

На сву срећу, процедура око уградња фолија је сада сведена на прихватљив ниво.
Ja sam napisao ono cemu sam prisustvovao licno i video i cuo od gospodina koji vrsi atest.
Dal je drugacije na atestu sad, ne znam i ne tvrdim tacno se ogradjujem i kazem kako bese 2018 god.
I kao sto rekoh, gledaju vizuelno da li si nesto dodavao itd.
Ne treba biti strucnjak pa da znas da vozilo iz 2000,1,2,3,4,5 itd nema fabricka DRL ili fabricka LED svetla samo su mu rekli skini ta led svetla pa dodji, mora vizuelno da bude kao fabrika jer oni to fotodpkumentuju i to ide u arhivu.

Не спорим ја лична искуства, већ само указујем на бесмисао провере било чега што не би ни требало да буде предмет провере, конкретно провере да ли су уграђене фолије усаглашене или нису за захтевом.

Tu se slazem i meni je to bespredmetno, ali je na zalost tako(opet kazem bar bilo) daj boze da vise ne smaraju ljude za te gluposti nepotrebne.

Kada je folija pozadi 85% kako se vidi na retrovizoru kroz zadnju sofersajbnu?
Mislim da li je to suvise tamno ili ne?

Kao kada nosiš naočare za sunce

Bejah na putu, oko 700km u kolima za 3 dana i da potvrdim da folije-rade! :D
Dosta prijatnija voznja, brze se ohladi auto kada se vozi, i klima je dosta tisa, ne divlja kao raniej da bi ohladila, (mada se i dalje zagreva auto kada stoji na parkingu na suncu, ali zato stavim i onu debelu foliju i resim problem), da ne pominjem privatnost pozadi, klinac se vise uopste ne buni da mu smeta sunce, tako da su svoju svrhu ispunile.

Imaju li oni različite boje tih folija za zatamnjivanje ili mora kao što se vidi iz nekih primera napred zeleno pozadi braon ili plavo.. Ili napred braon a pozadi neka treća boja?

Bejah na putu, oko 700km u kolima za 3 dana i da potvrdim da folije-rade! :D
Dosta prijatnija voznja, brze se ohladi auto kada se vozi, i klima je dosta tisa, ne divlja kao raniej da bi ohladila, (mada se i dalje zagreva auto kada stoji na parkingu na suncu, ali zato stavim i onu debelu foliju i resim problem), da ne pominjem privatnost pozadi, klinac se vise uopste ne buni da mu smeta sunce, tako da su svoju svrhu ispunile.
Rekao sam da rade, kao sto sam i rekao da kad stoji na suncu bice vrce ali se brzo i lako rashladi auto i klima lakse radi.
Sve sam iz iskustva svog mogu reci bogatog pisao. A objasnjavao sam i sto se kad stoji na suncu zagreva puno i kako i zasto brzo ohladi kad je u pokretu. Nano keramika ima tu sposobnost da apsorbuje toplotu ne i da je reflektuje, ali najnovija tehnologija je i to donekle resila jer su ubacili IR blokatore koji reflektuju a nano keramika stiti da toplota prodre kroz staklo u vecoj ili manjoj meri u zavisnosti od kvaliteta folije i proizvodjaca itd.
Imaju li oni različite boje tih folija za zatamnjivanje ili mora kao što se vidi iz nekih primera napred zeleno pozadi braon ili plavo.. Ili napred braon a pozadi neka treća boja?
Imas boja koliko pozelis maltene, ali ne moze sve da se stavlja svugde na stakla po zakonu.
Napred do 30% zatamnjenja zajedno sa staklom gledano ukupno fabricka tonirana stakla su od 6%-24% i uglavnom prolaze samo bezbojne varijante sa 20%.
Pozadi mozes koju hoces ali sama folija mora da je ispitana od strane ABSa.

Poslednja izmena:
Nema više izbora boja (nažalost). Po zakonu idu samo one koje su odobrili naši id*oti, crne/bezbojne. Bira se samo stepen zatamnjenja

Stavio li je neko folije :D ?
Nemojte čekati put na more, jer ćete iste stavljati kada se vratite :D

Ne cekaju vrucinu i temp. po 40+ da onda rade i sredjuju i klime naravno.
Tad se to radi ne kad je najpametnije, vec kad je najpotrebnije. Zato ja sve te stvari radim kad je najpametnije(kad nema guzve).

Ja sam prošle nedelje zatamnio stakla. Black Glass servis u Beogradu, jako su ljubazni i profesionalni. Doduše neki previd je bio sa njihove strane oko termina, ja sam došao u 11 kao što je bilo zakazano, ali neko je kod njih greškom upisao 12 tako da sam čekao sat vremena duže, ali ništa strašno.

Uzeo sam nanokeramičke 5 (12 godina garancije), sve je bilo gotovo za neka 2 sata, atest je urađen na licu mesta, šalju ga na poštu kroz par dana ili možeš sam da odeš kod njih da preuzmeš. Folije su 85% iza B stuba i 30% napred, to je neka njihova preporuka, razmišljao sam se da uzmem 95% pozadi, ali mislim da zaista nema potrebe, ovo je i više nego dovoljno. Vidljivost noću je skroz ok, čak pomaže i sa farovima vozila koja idu iza mene, manje me zaslepljuju što je lepa nuspojava folija. Još uvek nemamo one ludačke letnje temperature pa da mogu konkretno iskustvo da dam, ali čak i na ovom prolećnom suncu se oseti razlika na koži sa i bez folija.

Ja sam imao specifičnu situaciju kada sam pokupio auto od njih - nisam mogao da zaključam auto na daljinski. Trebalo mi je jedno dobrih 15 minuta čačkanja da shvatim šta se dešava: kada ugasim auto i okrenem ključ u kontakt bravi - gepek vrata bi kliknula i otvorila se, ne skroz - ali dovoljno da gepek ostane otključan i da samim tim auto ne može da se zaključa sve dok se gepek skroz ne otvori i ne zalupi ponovo. Pošto se to ranije nije dešavalo, a znam da oni ne skidaju tapacire i plastike kad lepe folije, bilo mi je malo čudno šta bi mogao da bude uzrok tako da sam ih odmah pozvao. Javila se devojka koja je uzela sve podatke i zapisala opis problema, rekla mi je da će me neko iz servisa pozvati i bukvalno posle 2 minuta me je pozvao čovek sa kojim sam sve rešio.

Naime, pošto se pri lepljenju folija koristi voda, dešava se (jako retko, ali eto mene je zakačilo) da voda prođe negde gde ne treba - u mom slučaju u gepek bravu, a pošto Mazda ima električni motorić pozadi dešava se da nešto pobrljavi (kablovi/instalacija) i da dođe do kratkog spoja. Stefan (čovek koji me je pozvao) mi je rekao da je najbolje da sačekam 2-3 dana da se voda osuši i da će najverovatnije proraditi sve opet (imali su iskustva sa time ranije), a u slučaju da se nešto desi i da nastane kvar - oni u okviru garancije preuzimaju svu odgovornost i popravljaju sve i pokrivaju troškove u svojoj organizaciji. Na kraju sam imao sreće da mi je gepek proradio već sutradan, tako da je verovatno par kapi ušlo u bravu i onda se preko noći sve osušilo. Rekli su mi da ako se bilo šta slično desi ili ponovi, ako brava prestane da radi u nekom trenutku, da im se obavezno javim i da će oni sve popraviti.

Tako da što se mene tiče apsolutna preporuka za njih, čak sam ih i zamolio kad sam preuzimao auto da mi skinu famoznu CH nalepnicu sa branika koja je baš "zapekla" kad sam već tu, jedan momak je odmah izašao i završio sve za minut. Čekam toplije vreme za prave testove, ali deluje mi da je ceo proces pun pogodak.

Evo par slika ako je nekome zanimljivo:

A sta bi ti to tacno testirao sto milioni pre tebe nisu?
Da bice ti prijatnije, da lakse ce ti klima uredjaj raditi.
Ne nece ti biti da ne ulazi toplota, ajde folije sluze da povecaju vreme kroz koje toplota ulazi kroz stakla u kabinu vozila, narocito keramicke folije jer one apsorbuju toplotu a ne reflektuju bar te sto si ti stavio, dakle stakla ce ti biti pretopla na dodir jer tu foliju koju si stavio ona apsorbuje IR talase, odbija UV i propusta odredjenu kolicinu svetlosti u skladu koji si VLT izabrao po staklu.
Dakle, nemoj ocekivati da ces na 30+ uci u auto i da ce ti biti prijatno, NECE, ali ce ti se brze rashladiti i klima ce lakse raditi tj doci na zeljenu temp. ako imas kao ja digitalnu klimu pa joj zadas temperaturu koju da ohladi.
Smanjice ti se neznatno zbog toga potrosnja u letnjem periodu jer ne zaboravi tebi kroz soferku ulazi najveci deo svetla, UV ali i ono sto bi ti da smanjis toplota a soferka je najvece staklo na autu bez panorame.
Eto to ocekuj nema sta da testiras, vec istestirali nas milion ja samo da ti kazem sta da ocekujes i da nece te sa strane "peci" dok posto soferku nisi radio tu ces osecati to "pecenje i toplotu koja ulazi odatle, narocito ako vozis ka suncu tj ako je ispred tebe.
PS. Lep primerak uzdravlju da ga vozis👍

Pročitao sam celu temu i primetio da su ti slični i jako pasivno-agresivni komentari, ne znam iz kog razloga. Možda ti misliš da nisu, ali veruj mi sa strane takav utisak ostavljaju, vidim da nisam ni prvi koji je to primetio.
Apsolutno nam je jasno da se razumeš u materiju bolje od 99% ljudi i da možeš doktorsku disertaciju da napišeš na temu auto folija, ali nema potrebe da svesno ili (vrlo verovatnije) nesvesno, uslovno rečeno, "spuštaš" svakog ko nešto prokomentariše. Oseti se čovek prozvano. Neko od nas zna manje, neko više i to je potpuno u redu, svi smo tu da razmenjujemo mišljenja i iskustva. Svakako hvala na savetima i podeljenom iskustvu.
P.S. Hvala lepo, pozdrav! (y)

E svasta hoces savetom i iskustvom da pomognes/objasnis sta da ocekuje na njegovo pitanje i on te jos proziva.
Top, zao mi je sto ne mogu da izbrisem predhodni post jer je isteklo vreme a ocigledno i nije koristan cim tako mislis pa ti se izvinjavam, zanemari isti i uzivaj u folijama.
Svaka cast kad ti pored moje iskrene zelje da ti objasnim sta mozes da ocekujes i zasto je to bas tako, ti vidis da te ja prozivam😢
Mnogo gresis, al nisi jedini.
PS. Pozdrav...

Ugradio danas folije iako sam trazio napred 30% pozadi 85% iz nekog razloga mi na garanciji pise 90,90,15 (ne znam sta to znaci)?
Folije su nanoceramic plus6* 15 god garancije.
Uradio sam i prednju soferku.
Zadovoljan sam sa uslugom.
Posto je danas vreme takvo kakvo je nisam mogao da osetim sunce i "rad" folija.

Prilozi

• 20250517_142956.jpg
    20250517_142956.jpg
    455.1 KB · Pregleda: 49
  • 20250517_143014.jpg
    20250517_143014.jpg
    292.7 KB · Pregleda: 49
  • 20250517_143025.jpg
    20250517_143025.jpg
    321.9 KB · Pregleda: 44
  • 20250517_143036.jpg
    20250517_143036.jpg
    301.3 KB · Pregleda: 45
@alex1974 Koliko te je izasla prednja soferka? Koja je procedura oko nalepnice i kako ide sa prolazom tehnickog za registraciju ubuduce?

Cini mi se da je prednja soferka 120e,za nalepnicu mi rekli da odem kod njih da mi zalepe.
Mislim se da na mesto gde cu da lepim nalepnicu prvo zalepim neko parce providne folije (ako negde nadjem da je kupim,mozda neka za mobilni telefon?) pa preko nje nalepnicu?
Sto se tice tehnickog za registraciju za ubuduce nemam pojma nisam se ni setio da pitam,pretpostavljam da ce proci ne verujem da ce na tehnickom bas da zagledaju ili mozda gresim?
Ti nisi stavljao na prednju soferku?

Poslednja izmena:
6-ca 120, 7ca 150, stavili su ti u ravni vozaca 15% da bi ukupno bilo 30% zatamnjenja koliko je zakonski dozvoljeno. Zato su ti 15 stavili a pozadi 90% i na soferci verovatno 90, ne znam sto su ti stavili ako si im trazio 85, mada je isto u sustini 5% ti to ni ne primetis golim okom.
Mozes kod njih doci svake godine a mozes i sam to odraditi zalepis na providnu foliju pa sve to na soferku i cao.
Al ako si u BG sta ti daleko doci do njih.

Cini mi se da je prednja soferka 120e,za nalepnicu mi rekli da odem kod njih da mi zalepe.
Mislim se da na mesto gde cu da lepim nalepnicu prvo zalepim neko parce providne folije (ako negde nadjem da je kupim,mozda neka za mobilni telefon?) pa preko nje nalepnicu?
Sto se tice tehnickog za registraciju za ubuduce nemam pojma nisam se ni setio da pitam,pretpostavljam da ce proci ne verujem da ce na tehnickom bas da zagledaju ili mozda gresim?
Ti nisi stavljao na prednju soferku?
Nisam stavljao prednju soferku, zato pitam. Znam da nije po zakonu, a nisam bas siguran kako ide sa tim na tehnickom ako se vec odlucis da stavis, ne znam da li gledaju. Pitacu ih sutra, oni sigurno imaju iskustva od ljudi i znaju sta se tu tacno desava pri pregledu.

Ja imam na raznim kolima do sad u kontinuitetu vec 15 godina, nista vise necu reci...
Pametnom dovoljno.

@alex1974 Pričao sam upravo sa ekipom iz Black Glass. Što se tiče prednje šoferke oni kažu da je ugrađuju isključivo na odgovornost mušterije i da oni ne odgovaraju ako bude nekog problema na tehničkom. Pošto svi znamo da nije po zakonu, rekli su mi da je neko njihovo iskustvo sa žalbama ljudi i prolaska tehničkog pregleda negde oko 50/50. Najviše foliju za šoferku ugrađuju ljudi koji rade tehnički na "pouzdanom" mestu, dakle gde znaju da će da prođu, gde ispitivač neće da gleda folije ili jednostavno poznaju nekog i imaju vezu pa prolaze. Neki samo imaju i sreću naravno. Ali kao i sa svim stvarima - ako neko baš želi da ti traži folije i da te obori, on će to naravno i da uradi.

Tako da nema nekog konkretnog pravila, neko može 15 godina da ima protivzakonitu foliju na šoferki i da prolazi tehnički, ali to ne znači da ti, ja ili neko drugi nećemo za mesec dana da padnemo svoj tehnički sa istom folijom potencijalno, nema pravila.

Ja ću za sada da preskočim ugradnju ove sezone, pošto znam da su na mom tehničkom dosta rigorozni, pa ne bih da rizikujem. Ti se svakako pre tehničkog raspitaj u okruženju i vidi gde bi moglo malo lakše da se prođe, da ti se ne desi kao nekim ljudima ranije da te obore.

Skoro sam registrovao auto tako da imam celu god do iduceg tehnickog.
Nadam se da ce kolege ovde izneti iskustva sa tehnickim i folijom za soferku.
Verujem da ce prolaziti posto ne verujem da na tehnickom bas toliko zagledaju soferku mada ako hoce vidi se da ima folija a opet misljenja sam da ce pustati posto se ne vidi na kameri da ima folija?

Ja reko moje iskustvo. Ako bas ne stavis tamnu velika verovatnoca da ces proci, ako imas ili sta god da ne nabrajam moze sta hoces i skroz puknuta soferka nije problem.

Ako ti nesto znaci ja imam 85%
Inace, imas brdo ljudi koji kao i ja imaju 50+ % napred.
Al sta si time hteo da pitas?

Vrh Dno