Šta je novo?

Flash 8800gt to 9800gt

Splinter

Slavan
Učlanjen(a)
18.11.2007
Poena
415
Moja oprema  
Laptop
HP Spectre x360 10750H/16/512
Mobilni telefon
iPhone 12 Pro Max
prvo da napisem sta se dobija ovim flash-ovanjem...u sustini nista :p, al' ima tu i nekih stvari zbog kojih sam se ja odlucio na flash, pored toga sto mi je bilo dosadno...
znaci, prednosti su: *urcenje da imate novu karticu:p i licnu satsifakciju kad pogledate da vam u gpuz pise 9800gt:smoke:, nekih 3-5% boosta u igrama (bar je tako kod mene) i mogucnost uparivanja u SLI sa drugom 9800gt kartom.

uputstvo (najlaksi nacin, mada ja nikad bilo kakvo flashovanje ne radim preko flopija jer su izuzetno nepouzdani):

1. skinuti nibitor 4.6 i prvo zapamtiti postojeci bios na kartici (u slucaju nekog *ajeba)
2. skinuti nvflash v5.67
3. napraviti bootabilni flopy i na njega exstrahovati prethodno skinuti nvflash (nvflash.exe i cwsdpmi.exe)
4. kopirati na flopi 9800gt bios koji odgovara vasoj kartici
5. dici sistem sa flopija i ukucati a:\"nvflash -5 -6 9800gt.rom" (naravno bez navodnika)
6. ukucati "y" za neke daljnje potvrde flash-a
7. operacija gotova...
za flash mozete koristi bios koji sam ja koristio i koji sam malo izmodovao [ tacnije gpu/shader/mem je 670/1690/1010mhz, min rpm kulera je 40% (pri tom je kartica necujna) , a kad kartica dostigne 85C kuler ubrzava na 100% (cini mi se da je na fabrickom biosu 8800gt kuler ubrazavao na 100% tek na 95C) ] ili neki drugi bios koji odgovara vasoj kartici.

vise informacija sa slikama kasnije...

Prilozi

• 9800gt1.rar
    38.4 KB · Pregleda: 79
  • 9800gt gpuz.JPG
    9800gt gpuz.JPG
    69.3 KB · Pregleda: 213
Poslednja izmena:
Svaka ti cast...postoji li varijanta da se 8800gs prepravi u 9600gso?

Svaka ti cast...postoji li varijanta da se 8800gs prepravi u 9600gso?

ne znam sigurno, al' vjerovatno je moguce kao i ova opcija...u svakom slucaju tesko da se sta moze *ajebati, dovoljno je imati dodatnu pci karticu da se vrati stari bios i to je to...postoji jos i fazon da se napravi butabilni usb koji bi automatski vratio stari bios na grafu u slucaju nekih problema, okacicu i to uputstvo kasnije, pa ko nema pci karticu, moze to iskoristiti u slucaju nekih problema.

Na dosta mesta sam citao da ljudi i na slepo vrate BIOS. Naime, na flopy se stavi i originalni BIOS pored modovanog. U slucaju loseg flasha ili neogovarajuceg BIOSa, na slepo se otkuca nvflash komanda kad zavrsi butovanje sa flopya i to je to. Nisam imao potrebu da to isprobam u praksi...

Na dosta mesta sam citao da ljudi i na slepo vrate BIOS. Naime, na flopy se stavi i originalni BIOS pored modovanog. U slucaju loseg flasha ili neogovarajuceg BIOSa, na slepo se otkuca nvflash komanda kad zavrsi butovanje sa flopya i to je to. Nisam imao potrebu da to isprobam u praksi...

da, naravno da je i to moguce i jednom sam to radio, uspjesno :D...
u prethodnom postu sam pisao o tome da se moze napraviti butabilni usb koji ce automatski vratiti stari bios na karticu, znaci ne treba nista kucati od komandi, jedino se prije flash-a treba podesiti da se sistem dize sa usb-a! evo i procedure:

1.download-ovati hp usb disk creator i win 98 startup fajlove (koji se nalaze u atachu)
2.exstrahovati win98 startup fajlove u folder po zelji
3.pokrenuti hp usb disk creator, izabrati stik koji zelite koristiti, izabrati fat32 i stiklirati opciju create a dos startup disk - a za lokaciju staviti folder u koji ste prethodno extrahovali win98 startup fajlove
4.kopirati nvflash 5.67 (nvflash.exe i cwsdpmi.exe) zajedno sa originalnim biosom koji se mora zvati 8800gt.rom na taj usb
5.kopirati autoexec.bat na usb (ovaj fajl se takodje nalazi u atachu)
6. to je to, to jest, jedino jos u biosu mb-a mora biti namjesten usb kao prva opcija za boot

Prilozi

• Autoexec.zip
    182 bajta · Pregleda: 57
  • win98 startup files.zip
    806.8 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
moze li neki primer gde se ocituje taj boost?

Prilozi

• 1280x1024 high 8800gt.jpg
    1280x1024 high 8800gt.jpg
    327 KB · Pregleda: 178
  • 1280x1024 high 9800gt.jpg
    1280x1024 high 9800gt.jpg
    147.1 KB · Pregleda: 114
pa i nije mali boost, sa 39 na 42... jesu li isti clockovi?

pa i nije mali boost, sa 39 na 42... jesu li isti clockovi?

isti su klokovi, mozda jedino shader nije bio na istom kloku, al' sumnjam da bi veci klok shadera od nekih 50mhz nesto puno doprineo rezu. ne radi mi poslije reinstalacije wina crysis benchmark tool, pa ne mogu uraditi 1680x1050 rez da uporedim koja je tu razlika...

Ako rezultati nisu identicni na istim frekvencijama, NVidia opet nesto petlja sa drajverima (tj. namerno usporavaju "staru" generaciju).

moze biti... u 3dmarku 06 i nije neka razlika, cini mi se da sam prije imao oko 13k poena sad oko 13,3k sto je nekih 2-3%...

PS. zna li iko sta bi mogao biti uzrok toga da *ebeni crysis benchmark tool ne radi, a prije je normalno radio (prije reinstalacije wina) ??!!

Prilozi

• Clipboard02.jpg
    Clipboard02.jpg
    20.4 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
moze biti... u 3dmarku 06 i nije neka razlika, cini mi se da sam prije imao oko 13k poena sad oko 13,3k sto je nekih 2-3%...

PS. zna li iko sta bi mogao biti uzrok toga da *ebeni crysis benchmark tool ne radi, a prije je normalno radio (prije reinstalacije wina) ??!!

A sam Crysis radi normalno?

imas li .net framework?

imao sam neku verziju 3.5 compact, koja ocigledno nije radila kako treba..uninstall-irao tu verziju, install-irao net f. 3.0 i bench je proradio...evo poredjenja u 1680x1050 (razlika je 7% u average fps, a min fps cak 29%!!!! ) - sad pocinjem sumnjati da je do drajvera - tad sam vjerovatno imao 178.13 sad 178.24:

Prilozi

• crysis 1680x1050 high 8800gt.jpg
    crysis 1680x1050 high 8800gt.jpg
    271.6 KB · Pregleda: 69
  • crysis 1680x1050 high 9800gt.jpg
    crysis 1680x1050 high 9800gt.jpg
    313.4 KB · Pregleda: 69
Ajde molim te ako te nemrzi da vratish one drivere koje si imao kad si radio onaj prvi bench.

:wave:

prvo da napisem sta se dobija ovim flash-ovanjem...u sustini nista :p, al' ima tu i nekih stvari zbog kojih sam se ja odlucio na flash, pored toga sto mi je bilo dosadno...
znaci, prednosti su: *urcenje da imate novu karticu:p i licnu satsifakciju kad pogledate da vam u gpuz pise 9800gt:smoke:, nekih 3-5% boosta u igrama (bar je tako kod mene) i mogucnost uparivanja u SLI sa drugom 9800gt kartom.

uputstvo (najlaksi nacin, mada ja nikad bilo kakvo flashovanje ne radim preko flopija jer su izuzetno nepouzdani):

1. skinuti nibitor 4.6 i prvo zapamtiti postojeci bios na kartici (u slucaju nekog *ajeba)
2. skinuti nvflash v5.67
3. napraviti bootabilni flopy i na njega exstrahovati prethodno skinuti nvflash (nvflash.exe i cwsdpmi.exe)
4. kopirati na flopi 9800gt bios koji odgovara vasoj kartici
5. dici sistem sa flopija i ukucati a:\"nvflash -5 -6 9800gt.rom" (naravno bez navodnika)
6. ukucati "y" za neke daljnje potvrde flash-a
7. operacija gotova...
za flash mozete koristi bios koji sam ja koristio i koji sam malo izmodovao [ tacnije gpu/shader/mem je 670/1690/1010mhz, min rpm kulera je 40% (pri tom je kartica necujna) , a kad kartica dostigne 85C kuler ubrzava na 100% (cini mi se da je na fabrickom biosu 8800gt kuler ubrazavao na 100% tek na 95C) ] ili neki drugi bios koji odgovara vasoj kartici.

vise informacija sa slikama kasnije...

Pa tacno je da u igrama postoji mali boost, ali nista specijalno, ali u svakom slucaju,
pohvala za trud.;)

^^
Kako si preko BIOS-a podigao voltazu na 1.2 ?? Ili to moze samo na EVGA 8800GT ??

@ Pablo

malo je za reci da mi se ne daju vracati stari drajveri, ***....
koliko je znam, za 8800gt se mora raditi hard vmod za gpu, dok se za mem moze odraditi i pencil mod - jedino ako je, kao sto si i ti pomislio, evga odradio neki fazon...

@ gadoguz

imas li nekih slika da okacis prije i poslije moda?? a i mene zanima jesi li radio vmod i ako mozes da okacis taj bios da ga pogledam??!!

Poslednja izmena:
@ Pablo

malo je za reci da mi se ne daju vracati stari drajveri, ***....
koliko je znam, za 8800gt se mora raditi hard vmod za gpu, dok se za mem moze odraditi i pencil mod - jedino ako je, kao sto si i ti pomislio, evga odradio neki fazon...

@ gadoguz

imas li nekih slika da okacis prije i poslije moda?? a i mene zanima jesi li radio vmod i ako mozes da okacis taj bios da ga pogledam??!!

Evo bios koji sada koristim, radi se o 8800GT SSC Akimbo biosu voltaza na 1.2v,
Fan idle speed 55%,
Karta radi stabilno na 750/1800/2000(Za svaki dan).

Prilozi

• 8800GT AKIMBO.gif
    8800GT AKIMBO.gif
    16 KB · Pregleda: 100
  • AKIMBO2.gif
    AKIMBO2.gif
    16 KB · Pregleda: 93
  • AKIMBO.rar
    38.4 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
E tek sad primijetih tvoj post, moguce je na EVGA 8800 SSC i Akimbo verzijama biosa.

da ne bih sad google-ao, znaci moguce je samo na tim kartama dici vgpu na 1.2v?! kontam sta bi se desilo kad bih flashovao ovaj bios na moju karticu??!
koji ti je max gpu bio prije flasha, tacniji koliki si boost (u mhz) dobio sa ovim biosom??

a jhel' ima neki dobar bios za ove g80 8800gts-ove?

da ne bih sad google-ao, znaci moguce je samo na tim kartama dici vgpu na 1.2v?! kontam sta bi se desilo kad bih flashovao ovaj bios na moju karticu??!
koji ti je max gpu bio prije flasha, tacniji koliki si boost (u mhz) dobio sa ovim biosom??

Pa ne znam tacno moze na 750/1800/2050...

Poslednja izmena:
Gde ste nasli ove modovane biose da li moze 9600gt da radi sa ovim biosom.

Evo bios koji sada koristim, radi se o 8800GT SSC Akimbo biosu voltaza na 1.2v,
Fan idle speed 55%,
Karta radi stabilno na 750/1800/2000(Za svaki dan).

Da li mozes da premeris napon na kartici?
Pogledao sam bios i koliko vidim samo je promenjen naziv napona: umesto 1.1V stoji 1.2V, tako da cisto sumnjam da bios daje 1.2V. :trust:

Da li mozes da premeris napon na kartici?
Pogledao sam bios i koliko vidim samo je promenjen naziv napona: umesto 1.1V stoji 1.2V, tako da cisto sumnjam da bios daje 1.2V. :trust:

E sad ja ne znam koliko tacnu daje bios, ali samo mogu reci da sam postigao dosta vece frekvencije od onih na standardnom biosu.

Moze li isti fazon da se primeni na mojoj staroj karti iz potpisa masine?

Moze li isti fazon da se primeni na mojoj staroj karti iz potpisa masine?

@ borab

trebalo bi da moze...pokusaj, nista te ne kosta, a i ne mozes nista **ebati, jer uvijek mozes vratiti stari bios - napisao sam i uputstvo kako napraviti bootabilni usb koji automatski vraca stari bios...

@ cwelle

stavio sam ja ovaj akimbo bios, vgpu je ostao kao sto je i bio, a to je 1.15v. mada nisam ni ulazio u win, samo sam poslije flasha premjerio napon, koji je ostao nepromijenjen. e sad moguce je da ovaj bios dize vgpu samo na evga ssc kartama, jer ne vidim kako bi inace gadoguz mogao vise clockati kartu...

@ all

mijenja li se kod vas vgpu, ili je konstantan kao kod mene, tj 1.15v je stalno??

Poslednja izmena:
Vrh Dno