Šta je novo?

FLAC fajlovi i narezivanje diskova?

A gde nalazite FLAC muziku?

Pa gde i obicnu, samo sto FLACa ima znatno manje, egzotiku ces tesko naci al vredi truditi se.
Ko zna mozda opet bude menjaza i sa flacovima ko sa MP3ijima nekad.

Mp3jki imas na torentima ko muva na "konjskoj balegi", dok flac-a retko, ali bas.

Poslednja izmena:
Mp3jki imas na torentima ko muva na "konjskoj balegi", dok flac-a retko, ali bas.

Pa mozda ne trazis tamo gde treba, ono sto je vredno da se postavi na net, veruj mi da je na netu.... nisu SVE u torrentima.

Ja slusam pop-rock '70, '80... mogu ti reci da malo stvari nisam nasao u lossless formatima... bitno je da ne trazis striktno FLAC, mozda ga ima u drugom lossless obliku, a kao sto rekoh i ranije, to je isto sto se kvaliteta tice...

Samo obratiti paznju, kao sto a c a rece na LOG, cue, image fajlove i uopste na izvor da to STVARNO bude kvalitet.

Reci mi, koliko puta prosecnu plocu mozes da pustis, a koliko CD ? :)

Zavisi od gramofona i glave, tj. igle :)
Ali znam sta hoces da kazes, najbolje je neslusanu plocu odmah prebaciti u 24/96 i slusati na racunaru ili kao DVD-A.

Btw, ja sam za to da se sto pre zaboravi CD i predje na digitalnu distribuciju "obicnih" 16/44.1 i "hi-res" 24/96 formata:
http://blog.wired.com/music/2008/07/neil-young-hi-r.html
http://www.hdtracks.com/
Future is coming. ;)

Ovo se na zalost nece nikad desiti iz vise razloga. Ali za hi-fi entuzijaste ce uvek biti alternative u obliku 24/96.

Ko nije poslusao nikad 24/96 neka ih malo potrazi na p2p moze i javno par albuma da se nadje, pa uporedite sa mp3/128 ili mp/v0-320. Ako vam se svidi, kopajte dalje po privatnim trackerima.

OT - evo upravo slusam Brothers In Arms DVD-A (24/96) u 5.1 i setim se dana kada sam ovo slusao na nekom znj kasetofonu sa buvljaka :), ko moze neka poslusa ovaj 20th Anniversary izdanje, po netu se spominje kao jedan od najbolje mixovanis surround albuma... i slazem se.

Itekako!

Jedino mi je krivo sto kad sam bio klinac sam verovo u taj glupi mit da "mp3 isto ko CD", a iskreno nisam imao ni na cemu da cujem razliku.
Preturio sam gomile originala grebujucih u mp3, sad ponovo da trazim ljudima, cisto sumnjam da bi mi davali, ne bi ni ja verovatno.

Или си лоше енкодовао (низак бит рејт) или си користио лош енкодер (xing, blade, gogo). Питање је и са којим драјвом, којим програмом и са којим подешавањима си риповао.

Такође звук са ЦД плејера је обично квалитетнији него са рачунара због слабијег квалитета аудио картице. Ако ти је аудио картица у сличном рангу квалитета као ЦД плејер разлика је минимална.
А није свеједно ни који декодер користиш (најбољи за mp3 су Frauenhofer, Apollo i Shibatch).
Као што рекох, разлика у звуку постаје скоро теоријска ако квалитетно енкодујеш у mp4.

Poslednja izmena:
A gde nalazite FLAC muziku?

Зависи која те врста музике интересује. На APE и Flac-у има тренутно око 10.000 албума (активних линкова) класичне музике (колико сам ја успео да откријем). Ту не рачунам торенте.
Код класике је практично стандард да се постаља у lossless форматима.
Већина је на руским, кинеским и вијетнамским сајтовима, али има их и на италијанским, француским, немачким, грчким и др.)
Код осталих жанрова lossless је још увек изузетак.

Poslednja izmena:
Ko nije poslusao nikad 24/96 neka ih malo potrazi na p2p moze i javno par albuma da se nadje, pa uporedite sa mp3/128 ili mp/v0-320. Ako vam se svidi, kopajte dalje po privatnim trackerima.

Није фер поредити mp3 са 24/96. 24/96 доста боље звучи од CDA формата.
Поготову што mp3 не може да врши енкодовање на sаmple rate-у од 96 kHz. За енкодовање 24/96 у mp3 је стога потребно претходно извршити downsampling, где се губи квалитет.

Poslednja izmena:
Mislis da je oko 30 000 flac albuma bez dokumentacije i oko 12 000 sa dokumentacijom malo?

Говорим према релативној заступљености.
На сајтовима са класичном музиком више од 90% албума је у lossless-у.
На сајтовима са другим жанровима, 90% je lossy (од чега, опет, 90% у mp3).
Исто је и на p2p.
Код торента је тешко похватати.
Не бих желео никога да увредим, али је и заступљеност безвредне музике далеко већа код популарних жанрова него код класике.

Poslednja izmena:
Nisam mislio na prelaz na lossless nego na ukidanje klasicnog audio CD-a. Koliko (ne) pratim online kupovinu muzike, ako neko od krupnih igraca krene prate ga i svi ostali. Secam se da je Metallica na svom sajtu nudila flac jos od 2004. godine.

Evo sad Sony izdaje "Blu-spec" CD, umesto da lepo povede industriju napred sa solid-state medijima. :)
http://stereophile.com/digitalprocessors/1008wad/. ;)

Ја бих рекао да будућност није у оптичким медијима, генерално.
Са појефтињењем FLASH меморија будућа издања ће кад-тад бити на некој врсти FLASH картица, и биће у некаквом lossless компримованом формату (јер неће бити никакве потребе да не буду).
Lossless формати ће морати да напредују, како би обухватили и DVD-A и DSD формате (не знам како иде са паковањем ових последњих?).
CDA формат ће бити напуштен, јер је и створен за и прилагођен CD дисковима и то оним капацитета од 650 MB. Аудио снимци ће бити публиковани у компјутерским форматима (евентуално WAV, вероватније lossless компримовани WAV или DSD, итд.)
Догод FLASH не истисне оптичке медије доминираће CDA јер је стандард музичке индустрије и јер има монопол на тржишту већ скоро 30 година.
DSD и DVD-a - док траје оптичка конкуренција - не дају толико бољи квалитет од CDA да би га истиснули код обичних корисника, а захтевају и велика улагања. Напротив, код обичних корисника су од претходна два много популарнији lossy стандарди. DSD постоји већ 10 година и није постигао ништа нарочито на тржишту.
DSD и DVD-a су тренутно de facto стандарди за аудиофиле, а они представљају мање од 5% корисника.

Poslednja izmena:
Da ne otvaram novu temu. Upravo pokusavam da narezem neke FLAC fajlove, ali stalno mi prikazuje sledecu poruku : Error in CUE sheet
File does not exist in line 7 vidi se iz prilozenog

Sad da li nesto nije uredu sa cue ili ja ne radim kako treba pojma nemam jer ovo prvi put radim. Za narezivanje koristim Exact Audio Copy. Pomoc.
Hvala unapred.

:wave::wave::wave:

Prilozi

• 1.png
    1.png
    10 KB · Pregleda: 85
  • 2.png
    2.png
    28.8 KB · Pregleda: 101
  • 3.png
    3.png
    19.9 KB · Pregleda: 84
DSD и DVD-a су тренутно de facto стандарди за аудиофиле, а они представљају мање од 5% корисника.

Da li uopste ima DAC-ova koji podrzavaju sampling rate od 2.8MHz ? Koliko znam, cak i neki od najboljih DAC-ova se rade sa starim TDA1541 16/44.1.

Poslednja izmena:
Da ne otvaram novu temu. Upravo pokusavam da narezem neke FLAC fajlove, ali stalno mi prikazuje sledecu poruku : Error in CUE sheet
File does not exist in line 7 vidi se iz prilozenog ...
Sad da li nesto nije uredu sa cue ili ja ne radim kako treba pojma nemam jer ovo prvi put radim. Za narezivanje koristim Exact Audio Copy. Pomoc.
Hvala unapred.
Koliko vidim, .wav fajlovi koje narezujes treba da se nalaze u poddirektorijumu "Nirvana - 1994 - The Very Best" i treba da imaju naziv kao sto je u CUE fajlu napisano. Jesi li to proverio?

Pozdrav

Treba ili da konvertujes flac fajlove u wav ili da editujes cue fajl umesto wav da pise flac svuda.

Ovo sa editovanjem mi ne polazi za rukom :S: i zato sam odlucio da konvertujem flac u wav. E sad ono sto me interesuje je sledece, sta da stavim u podesavanjima (.wav standard, .wav Dual Channel L/R ili .wav ACM Codecs). Da li da stavim 16-Bit Stereo 44,100Hz (CD-Quality) ili drugacije i naravno ostali predlozi su dobrodosli. Za konvertovanje sam nabavio Easy CD-DA Extractor (ili mozda neki drugi :D).

Ovo sa editovanjem mi ne polazi za rukom :S: i zato sam odlucio da konvertujem flac u wav. E sad ono sto me interesuje je sledece, sta da stavim u podesavanjima (.wav standard, .wav Dual Channel L/R ili .wav ACM Codecs). Da li da stavim 16-Bit Stereo 44,100Hz (CD-Quality) ili drugacije i naravno ostali predlozi su dobrodosli. Za konvertovanje sam nabavio Easy CD-DA Extractor (ili mozda neki drugi :D).

Meni ovo deluje da je ipak jednostavniji edit, u notepad-u nema ovakvih pitanja :)

Ono sto je najbitnije da CUE fajl moze da sadrzi samo nazive fajlova koji STVARNO postoje...

ako imas 1 veli FLAC, onda naziv.fla treba da stoji i u cue fajlu, a ne naziv.wav

Ako je naziv dugacak postoji mogucnost da se negde pogresi u kuckanju, u ovim slucajevima najjednostavnije je preimenovati i fajl i tako ukucati naziv u cue (na primer fajl se zove "mali_pera_peva_vokal_dok_djole_svira_trubu.fla, i to preimenujes u zezanje.fla i tako pojednostavis ceo proces i nema sanse da se promasi u kucanju)

sa druge strane na slikama koje si postavio tacno se ne vidi kraj linija u cue fajlu pa tako se ne vidi ni da li je u tome greska... mozda je jednostavnije uraditi COPY/PASTE celog cue fajla ovde na forum, pa ti ga mozemo i vratiti editovanog da bude kako treba....

turbo

Meni ovo deluje da je ipak jednostavniji edit, u notepad-u nema ovakvih pitanja :)

Ono sto je najbitnije da CUE fajl moze da sadrzi samo nazive fajlova koji STVARNO postoje...

ako imas 1 veli FLAC, onda naziv.fla treba da stoji i u cue fajlu, a ne naziv.wav

Ako je naziv dugacak postoji mogucnost da se negde pogresi u kuckanju, u ovim slucajevima najjednostavnije je preimenovati i fajl i tako ukucati naziv u cue (na primer fajl se zove "mali_pera_peva_vokal_dok_djole_svira_trubu.fla, i to preimenujes u zezanje.fla i tako pojednostavis ceo proces i nema sanse da se promasi u kucanju)

sa druge strane na slikama koje si postavio tacno se ne vidi kraj linija u cue fajlu pa tako se ne vidi ni da li je u tome greska... mozda je jednostavnije uraditi COPY/PASTE celog cue fajla ovde na forum, pa ti ga mozemo i vratiti editovanog da bude kako treba....

turbo

Ovo je taj cue fajl. E sad, ja nemam samo jedan flac, vec za svaku pesmu poseban fajl, znaci sve je izdeljeno, a cue samo jedan. Pokusao sam edit kako si rekao, ali ne polazi mi za rukom.
Covece koja *****avancija:wall::wall::wall:

Umesto cue sam stavio .txt radi uploada ovde...

Prilozi

• Nirvana - 1994 - The Very Best_tracks.txt
    4.5 KB · Pregleda: 820
  • 1.png
    1.png
    87.9 KB · Pregleda: 87
Poslednja izmena:
Ovo je taj cue fajl. E sad, ja nemam samo jedan flac, vec za svaku pesmu poseban fajl, znaci sve je izdeljeno, a cue samo jedan. Pokusao sam edit kako si rekao, ali ne polazi mi za rukom.

Koliko sam ja skontao:
1. Ti već imaš sve pesme odvojene tako da ih možeš narezati u audio format bez problema. :)
Samo odaberi AUDIO format u Nero(na primer),stavi sve te pesme u kompilaciju i reži!!!

2. Taj CUE fajl je bio za WAV fajl(gde su sve pesme bile "spojene" u jedan fajl) i on je iskoriscen za "podelu" tog fajla na pesme...

Nadam se da sam objasnio čoveku :wave:

Koliko sam ja skontao:
1. Ti već imaš sve pesme odvojene tako da ih možeš narezati u audio format bez problema. :)
Samo odaberi AUDIO format u Nero(na primer),stavi sve te pesme u kompilaciju i reži!!!

2. Taj CUE fajl je bio za WAV fajl(gde su sve pesme bile "spojene" u jedan fajl) i on je iskoriscen za "podelu" tog fajla na pesme...

Nadam se da sam objasnio čoveku :wave:

Hvala covek, vec sam pomislio da sam temeljno glup :d , na kraju je ipak sve jasno.
Sta da radim kad sam nov.

Jos jednom svima hvala.

Poslednja izmena:

Evo probaj ovako, ovaj txt rename u .cue i onda rezi... ovaj cue fajl stavi u isti folder gde su ti i pesmice... ako slucajno ne radi, jos moze malo struktura cue fajla da se sredi, posto stoji dosta bezveze... ovo kao da je neko iz secanja kucao napamet...

ako obratis paznju, ama bas ni jedan naziv fajla nije pogodjen, ne samo sto je flac zamenjen sa wav, to je inace normalno, posto se cue fajlovi najcesce kreiraju prilikom extrakcije u wav (ako se ne radi grebovanje direktno u flac) pa kad kasnije same fajlove covek kompresuje onda mu cue ostaje stari...

To ne bi ni bio problem, nego tvoji nazivi fajlova, i nazivi koje su upisani u cue nemaju bas mnogo veze jedno sa drugim, ima ubaceno jedno nirvana i posle zarez bezveze, i folder u kojem se pesme nalaze, takodje bezveze...

sve u svemu probaj ovako, ako ne radi javi, prepisacemo ponovo ceo cue, ili rezi kao sto je receno NERO audio cd i ubaci flacove, samo sto onda nema reci o kopiji originala, onda je rezani audio cd TVOJA KREACIJA...

Mada da budem iskren, po ovom cue fajlu mi deluje kao da nije ni sastavni deo ovog paketa, kao da su pesme i cue skinute sa razlicitih mesta...

Prilozi

• nirvana.txt
    3.7 KB · Pregleda: 93
Ili je neko preimenovao pesme naknadno.

i to je moguce, ali onda je stvarno talenat ako sve to distribuira sa ovim cue fajlom...

ili su se izmene desile vec posle downloada, neznajuci da ce mozda zatrebati sve to u izvornom obliku...

turbo

ps bitno je da se na kraju slusa muzika :)

Nazad
Vrh Dno