Šta je novo?

FLAC fajlovi i narezivanje diskova?

SretenBG

Slavan
Učlanjen(a)
19.09.2008
Poena
445
u poslednjih par meseci skidam muziku iskljucivo u FLAC formatu i posto bih da je slusam na cd playeru zanima me koji program koristiti i kako da narezem disk da zvuci kao da je original,a ako ne bar priblizno onda. Jel dovoljno samo uci u nero i izabrati cd audio a zatim ubaciti FLAC fajlove ili je to daleko komplikovanije nego sto izgleda?Takodje bi bilo lepo ako neko moze da preporuci neki kvalitnu marku cd-ova posto ja kupujem uglavnom one verbatim sa super azo slojem,predpostavljam da ima i boljih od toga.

i ja koristim Povratim diskove koji su se za sada ok pokazali za rezanje muzike. od programa koristim Nero 6 (sa audio plug in-ovima) i on mi super radi posao, a verovatno novije verzije imaju vec integrisane doticne lossless plug in-ove i u osnovnu verziju. reze se najprostije: izaberes da rezes audio CD, ucitas folder sa flac-ovima i kliknes "burn" :) nema neke posebne filozofije...

a jel cenis da ce biti kvalitetan zapis, posto imam solidnu Hi-Hi opremu i do sada nisam rezao audio diskove sa flac fajlovima, koristim vec pa godina emu 1212m zvucnu kartu i preko nje sam slusao sve,sad sam skoro kupio denon cd player i hocu da cd cuje pristojno kad pustim preko njega. Mislis da ce se to cuti dobro kao da pustam preko zvucne?

imam i ja vise nego solidnu opremu i dobro se cuje. naravno, dosta zavisi i od produkcije albuma. recimo, konkretno sam nabavio remasterovan "Highway to Hell" album od AC/DC i razlika je neverovatna (5 klasa iznad) u odnosu na bugarina iz 90-ih...

ja u principu slusam stvari novijeg datuma,tako da ne verujem da je losa produkcija,a i proverio sam sve sa audiochecker-om i svi su 100% cdda,trebalo bi onda da bude ok,sad cu da probam da narezem nesto pa cu videti i sam. Hvala na pomoci.

reze se najprostije: izaberes da rezes audio CD, ucitas folder sa flac-ovima i kliknes "burn" :) nema neke posebne filozofije...

A cemu onda sluze CUE fajlovi kad rezes ovako diskove? :trust:

SretenBG, da bi sto "realnije" narezao muziku, moras da skines i sto tacniju kopiju materijala, a to su one koje sadrze LOG i CUE fajlove. Log fajl ti sluzi za proveru ripovanja diska, a cue fajl ti sluzi da upravo narezes disk sto tacnije. Za rezanje preko cue fajla koristi program koji sluzi iskljucivo za rezanje audio diskova:

http://www.burrrn.net/?page_id=4

ili koristi jos bolje program u kome se i ripuje taj isti originalan disk:

http://www.exactaudiocopy.de/en/index.php/resources/download/

Jos jedan glas za BURRRN...

jednostavno, bez komplikacija i upravo radi ono sto ti treba!

turbo

Za FLAC iskljucivo preporucujem foobar2000

Ja razdvojim flac,ape,wv na pojedinacne pesme pa onda snimam na dvd diskove.
Prakticnije mi je tako nego svaki album na poseban disk da snimam.

@SretenBG
(OT) e i ja imam 1212m, juce sam je instalirao.. primetio sam da ima dva konektora za izlaze, jel su to MONO konektori? tj ima samo jedan analogni izlaz na 'daughterboard-u'?

inace mislim da je tracenje diskova snimati .flac na audio..

ono zezanje sa .cue fajlovima ti treba samo ako hoces 1:1 kopiju, znaci iste pauze izmedju pesama, a i kad ubacis narezanu kopiju, freedb u EAC-u (npr.) ce prepoznati disk kao original i skinuti imena pesama itd..

A cemu onda sluze CUE fajlovi kad rezes ovako diskove? :trust:

SretenBG, da bi sto "realnije" narezao muziku, moras da skines i sto tacniju kopiju materijala, a to su one koje sadrze LOG i CUE fajlove. Log fajl ti sluzi za proveru ripovanja diska, a cue fajl ti sluzi da upravo narezes disk sto tacnije. Za rezanje preko cue fajla koristi program koji sluzi iskljucivo za rezanje audio diskova:

http://www.burrrn.net/?page_id=4

ili koristi jos bolje program u kome se i ripuje taj isti originalan disk:

http://www.exactaudiocopy.de/en/index.php/resources/download/
hmm, kada dobijem jedan cue fajl onda ga razdvojim Medieval cue splitter programom na pesme. a onda rezem iz Nera. bas cu da probam te programe sto si naveo...dakle, oni ne razdvajaju cue na delove vec ga narezu takvog kakav jeste i audio CD ispadne identicno kao original?

hmm, kada dobijem jedan cue fajl onda ga razdvojim Medieval cue splitter programom na pesme. a onda rezem iz Nera. bas cu da probam te programe sto si naveo...dakle, oni ne razdvajaju cue na delove vec ga narezu takvog kakav jeste i audio CD ispadne identicno kao original?
У CUE sheet-у су дати подаци о почекту и завршетку сваког tracka (односно о њиховом трајању и о gap-овима између њих) ако се више track-ова налази спојено у једном јединственом APE или FLAC фајлу.
Приликом резања CUE sheet говори програму за резање када да почне и када да заврши са резањем појединачних трекова, док не заврши цео CDA диск.
Дакле претходно дељење јединственог APE, FLAC или другог сличног јединственог фајла није неопходно да би се нарезао CDA диск.
Ако резач подржава CD text, онда се на CDA диск урежу и подаци о називима трекова (aкo су дати у CUE sheet-у) које можеш видети у foobaru, Winampu (ако у њих уградиш одговарајући CD text plug-in) и неким другим плејерима док пушташ CDA диск.
Такође, уз одговарајући CUE plug-in, можеш да неподељени APE, FLAC, итд. пушташ директно из CUE фајла (подразумева се да су одговарајући APE, FLAC, итд. у истом фолдеру са њим) у foobaru, Winampu итд, и да бираш појадиначне трекове, као и видиш све текстуалне податке о њима /све изгледа исто и функционалност плејера је иста као када пушташ нпр. неки mp3 албум/).

Poslednja izmena:
ja u principu slusam stvari novijeg datuma,tako da ne verujem da je losa produkcija...
Kakve veze ima "noviji datum" sa produkcijom? Ranije su se albumi snimali u $1000000 studijima, a sada se to radi na $1000 PCu.

Nisam siguran da ti imaš nekog velikog pojma o produkciji, al ajd, nije to ni tema :)

Kakve veze ima "noviji datum" sa produkcijom? Ranije su se albumi snimali u $1000000 studijima, a sada se to radi na $1000 PCu.

Nisam siguran da ti imaš nekog velikog pojma o produkciji, al ajd, nije to ni tema :)

Jeste malo OT, ali da nije tuzno bilo bi smesno... na zalost kriket je u pravu, to sto je nesto novijeg datuma najmanje znaci i da je kvalitetnije :(

Burrrn je najbolji za rezanje FLAC fajlova. Jednostavan i efikasan.

У CUE sheet-у су дати подаци о почекту и завршетку сваког tracka (односно о њиховом трајању и о gap-овима између њих) ако се више track-ова налази спојено у једном јединственом APE или FLAC фајлу.
Приликом резања CUE sheet говори програму за резање када да почне и када да заврши са резањем појединачних трекова, док не заврши цео CDA диск.
Дакле претходно дељење јединственог APE, FLAC или другог сличног јединственог фајла није неопходно да би се нарезао CDA диск.
Ако резач подржава CD text, онда се на CDA диск урежу и подаци о називима трекова (aкo су дати у CUE sheet-у) које можеш видети у foobaru, Winampu (ако у њих уградиш одговарајући CD text plug-in) и неким другим плејерима док пушташ CDA диск.
Такође, уз одговарајући CUE plug-in, можеш да неподељени APE, FLAC, итд. пушташ директно из CUE фајла (подразумева се да су одговарајући APE, FLAC, итд. у истом фолдеру са њим) у foobaru, Winampu итд, и да бираш појадиначне трекове, као и видиш све текстуалне податке о њима /све изгледа исто и функционалност плејера је иста као када пушташ нпр. неки mp3 албум/).

hvala na iscrpnom odgovoru. sledeci put kada burem baratao sa cue sheet-ovima cu pogledati da skinem neki program koji ga direktno pravi audio CD od njega (flac, ape)...

hvala na iscrpnom odgovoru. sledeci put kada burem baratao sa cue sheet-ovima cu pogledati da skinem neki program koji ga direktno pravi audio CD od njega (flac, ape)...

Само да додам да CUE sheet можеш да едитујеш (у обичном Notepad-у, а има и специјализованих едитора за то), што је адекватно едитовању tag-ова код појединачних фајлова.
Само немој да дираш податке о трајању и сл.
Обавезно пре едитовања уради бекап CUE sheet-a.
Такође води рачуна о кодном распореду карактера, јер сви плејери не подржавају све кодне стране /рецимо 1251 ћирилицу/, па репродукција може да изостане.
Неки плејери не трпе ремовање са ";", итд. То је ствар искуства.

Poslednja izmena:
Ja razdvojim flac,ape,wv na pojedinacne pesme pa onda snimam na dvd diskove.
Prakticnije mi je tako nego svaki album na poseban disk da snimam.

Sta je potrebno da bi APE konvertovao u pojedinacne FLAC pesme?

PS - Prvi put u zivotu slusam FLAC i smrzo sam se, znaci ko gramofon, sto mi neko nije pre reko za ovo?
Sad bas poredim neke pesme FLAC i MP3, pa onaj MP3 treba zabraniti zakonom.
Vredi celu kolekciju pronaci u FLACu, krenuo sam sa Helloweenom pa dokle stignem

PS - Prvi put u zivotu slusam FLAC i smrzo sam se, znaci ko gramofon, sto mi neko nije pre reko za ovo?
Vredi celu kolekciju pronaci u FLACu, krenuo sam sa Helloweenom pa dokle stignem

A zasto bi konvertovao APE u FLAC?

ako slusas na PC-u, onda je to isto, a ako imas neki standalone FLAC player onda te razumem...

Mozes u Foobar-u direktno da konvertujes, ili mozes i rucno, prvo dekompres APE-a u WAV, pa posle kompres WAV u FLAC

FLAC, APE, VW i tome slicne lossless kompresije su kao zip, rar, lha, 7z itd za podatke... ako ih drzis na PC-u tacno je svejedno u kom su formatu, isti im je kvalitet.

turbo

pa nije bas sasvim svejedno jer su razliciti stepeni kompresije, tj. velicina fajla kao i brzina.
treba i da pazi da ne izgubi nesto od id3tag podataka pri prebacivanju iz jednog formata u drugi.

Sto se tice narezivanja, u cemu bi bila razlika ako FLAC fajlove samo frknem u nero audio disc, pa to narezem u odnosu na zezanje sa cue>?

A zasto bi konvertovao APE u FLAC?

***a, nov sam u ovom lossless svetu, elem APE mi je jedan IMAGE, kako da preskacem pesme, sve je spojeno u recimo 01:50:22 i kako sad da trazim pesmu?
Verovatno neki APE player ili sta?

Odgovor i na Okmijumov post i na post Shang Tsung se krije u istom detalju, i to je .cue file.

Sto se rezanja u Neru tice, ako poslazes ape ili flac ili bilo sta kao audio CD onda ce disk biti narezan sa nerovim default ili kako vec ti namestis pauzama i strukturom pesama...

A ako rezes pomocu .cue fajla, onda opet od zavisnosti koji program je sa kojim podesavanjima kreirao taj .cue, ali on moze da sadrzi veoma mnogo podataka o indexima, pauzama i sl. da narezani disk bude "identican" onom izvornom disku. I po pauzama i po redosledu i po svemu sto moze da se kopira sa originalnog diska....

Sto se Okmijumovog problema tice, i Flac moze biti samo IMAGE, kao sto kazes za APE, a isto tako i APE moze da bude zasebna svaka pesma... ako procitas malo na forumu, ovi IMAGE se koriste nekako zbok komocije, zato sto su ti potrebna samo 2 fajla, a to je image i .cue. Cue je mali tekstualni fajlic gde je zapisano sve sto je potrebno za koriscenje IMAGE-a bilo za slusanje, bilo za narezivanje. Cue sadrzi koliko su dugacke pesme, kako doci do njih itd... znaci ako u player uvuces .cue, onda ce se u playeru pojaviti sve pesme koje su sadrzane u cue, a ne samo jedan veliki IMAGE i ti mozes da slusas onu pesmu koju zelis u redosledu koji ti odgovara...

Nisu potrebni posebni softverski playeri, uglavnom ono sto moze da odsvira flac, moze i APE, i obrnuto, samo su mozda potrebni dodatni pluginovi...

Za player preporucujem foobar2000, freeware i radi posao, podrzava vecinu lossless kompresija u startu, a ima i puno pluginova za one koji vole da sve to i lici na nesto :) posto ovaj player nije napravljen da bude lep, nego da bude funkcionalan, i tu su uspeli tvorci...

Al' sam se raspis'o rano ujutro... no nadam se da sam bio od pomoci...

turbo

Flac kao visi stepen kvaliteta u odnosu na mp3 treba da sa sobom povuce i visi stepen hi-fi obrazovanja ili makar obrazovanja o ripovanju audio diskova ili ploca u digitalni oblik. Treba izbegavati skidanje sa Neta flac albuma koji nemaju pratecu dokumentaciju, LOG i CUE fajlove. LOG fajl govori da je sam proces ripovanja prosao bez problema a CUE je potreban ako vec zelis da tu kopiju narezes na CD radi slusanja u standalone playeru.

Ako imas vec opremu na kojoj mozes da osetis razliku izmedju mp3 i flac fajla onda izbegni skidanje neproverenih i nepotpunih albuma. Sam proces trazenja je malo duzi ali krajnji rezultat moze biti dosta razlicit. Ako i skines album u flac formatu bez dokumentacije jedino sto ti preostaje je da ga preslusas da li ima gresaka u ripovanju i da proveris razlicitim programima da nije u pitanju transcode
Jedan od programa je Tau Analyzer

Poslednja izmena:
Ako imas vec opremu na kojoj mozes da osetis razliku izmedju mp3 i flac fajla ...

Поред опреме треба имати и посебно надарене уши.
Разлика у звучном квалитету између добро енкодованог mp3 фајла и lossless фајла који потичу од истог WAV фајла је занемарљива, односно једва чујна, и то само од добро истренираног увета на веома квалитетним уређајима за репродукцију. Код mp4 фајлова она је још мања.
Око APE и flac, односно других lossless формата, се плету митови.
Прича да је квалитет lossless "исти као са грамофона" је велико претеривање, јер ниједан оргинални CDA диск не може да звучи као добар грамофон.
Осим тога, разлика између lossless и lossy формата није ни приближно толика као између грамофона и CDA диска.
Стога је теза да треба "забранити" mp3 потпуно неоснована.

Poslednja izmena:
Прича да је квалитет lossless "исти као са грамофона" је велико претеривање, јер ниједан оргинални CDA диск не може да звучи као добар грамофон.
Осим тога, разлика између lossless и lossy формата није ни приближно толика као између грамофона и CDA диска.

U principu (ako je ceo lanac uredjaja adekvatan), 24 bitno samplovanje na 96 kHz neke ploce dosta bolje zvuci nego ripovanje audio diska u 16 bit 44kHz.

...

Al' sam se raspis'o rano ujutro... no nadam se da sam bio od pomoci...

turbo

Itekako!

Flac kao visi stepen kvaliteta u odnosu na mp3 treba da sa sobom povuce i visi stepen hi-fi obrazovanja ili makar obrazovanja o ripovanju audio diskova ili ploca u digitalni oblik. Treba izbegavati skidanje sa Neta flac albuma koji nemaju pratecu dokumentaciju, LOG i CUE fajlove. LOG fajl govori da je sam proces ripovanja prosao bez problema a CUE je potreban ako vec zelis da tu kopiju narezes na CD radi slusanja u standalone playeru.

Ako imas vec opremu na kojoj mozes da osetis razliku izmedju mp3 i flac fajla onda izbegni skidanje neproverenih i nepotpunih albuma. Sam proces trazenja je malo duzi ali krajnji rezultat moze biti dosta razlicit. Ako i skines album u flac formatu bez dokumentacije jedino sto ti preostaje je da ga preslusas da li ima gresaka u ripovanju i da proveris razlicitim programima da nije u pitanju transcode
Jedan od programa je Tau Analyzer

Ma nemam nikakvu opremu, Solo-6c+X-Fi Audio, znaci tek da nije ono bas najgore, al cak i na tome je razlika nebo<>zemlja.
Jedino mi je zao sto 80% stvari koje sam nalazio od drugara i ispred SKCa nema teorije da nadjem ponovo u FLACU tj mozda i ima al to je loodilo od trazenja. Jedino mi je krivo sto kad sam bio klinac sam verovo u taj glupi mit da "mp3 isto ko CD", a iskreno nisam imao ni na cemu da cujem razliku.
Preturio sam gomile originala grebujucih u mp3, sad ponovo da trazim ljudima, cisto sumnjam da bi mi davali, ne bi ni ja verovatno.

Поред опреме треба имати и посебно надарене уши.
Разлика у звучном квалитету између добро енкодованог mp3 фајла и lossless фајла који потичу од истог WAV фајла је занемарљива, односно једва чујна, и то само од добро истренираног увета на веома квалитетним уређајима за репродукцију. Код mp4 фајлова она је још мања.
Око APE и flac, односно других lossless формата, се плету митови.
Стога је теза да треба "забранити" mp3 потпуно неоснована.

Neces verovati al meni jeste (imao sam los gramofon, a i onaj mp3 koji sam imao je ocigledno bio dresh, tako da mu i dodje "ko sa gramofona", u mom slucaju dodushe).
Pa ne bi ga trebalo zabraniti, ali ni sa 128<>320 nije mnogo bolja situacija. Jednostavno kao da je neko trimovo vrhove i pomalo fali "nesto" u sredini.
Al bolje zaboravi da sam pominjo gramofon, jer nam preti zesci OT, inace i ja sam pristalica da je zvuk sa igle "puniji topliji i meksi" da ne kazem da "ima dushu"

:wave:

Steta sto prolazi era gramofona, a ulaze u modu hladne digitalije... Analogni zvuk je bio pojam.

Nazad
Vrh Dno