Šta je novo?

FIFA '10

Ja se nesto ne nadam trecem fudbalu jer su sanse da valja nikakve. Ako Englezima (Gremlin - Actual Soccer) nije uspelo da naprave dobar fudbal onda ce tesko neko drugi da uspe. Japancima je uspelo da prenesu duh fudbalske igre na ekran ali su im zato svi bitni elementi igre i prezentacije na jako niskom nivou. Kanadjani nikako da ubodu u pravu tacku i naprave fudbal koji se ne ponavlja posle 50 meceva i koji se ne igra na foru.

Ja se nesto ne nadam trecem fudbalu jer su sanse da valja nikakve. Ako Englezima (Gremlin - Actual Soccer) nije uspelo da naprave dobar fudbal onda ce tesko neko drugi da uspe.

A ako bi znao da na njemu radi dosta ljudi koji su radili na PES6?

Kanadjani nikako da ubodu u pravu tacku i naprave fudbal koji se ne ponavlja posle 50 meceva i koji se ne igra na foru.

Fudbal je sport gde lopta mora ići u gol i tu postoje akcije koje će svako ponavljati ukoliko vidi da uspevaju. To se zove stil igre. Neko recimo siluje brze igrače, neko snagatore, neko igra bunker. Ja recimo spadam u one koji preferiraju kontre i centaršut u FIFI09 a poznajem i ljude koji igraju sasvim suprotno od mog stila i opet su uspešni.

Bez obzira kako se igra zvala normalna je stvar da se elementi ponavljaju. Sve velike ekipe i u stvarnosti imaju uigrane akcije i kretnje u napadu i ne vidim zašto toga ne bi bilo i u igri. Recimo ja poznajem svoju formaciju jako dobro i znam gde će mi napadači otprilike biti i znam kako i kada da uputim centaršut da bi lopta došla do njih. Naravno ne može uspeti svaki put. Uz to, često me i napadač sa suprotne strane iznenadi pa utrči na suprotnu polovinu, nekad ga primetim, nekad ne.

U svakom slučaju na protivniku je da te spreči da dodješ do "fora" u kojima si dobar a ne da kuka. Po tvojoj logici onda ne postoji igra na ovom svetu koja se posle 50 mečeva ne ponavlja :)

Poslednja izmena:

Na cemu? O cemu sad pricamo, postoji jos neka igra u izradi pored tog Ubi-jevog?

Verovatno nimalo naivno nije napraviti kvalitetan fudbal, samo bi voleo da vidim jos neciji pokusaj pa da znam da ne moze bolje od PES-a i FIFE..

Na Ubijevom, da. Samo ne znam kada će to izaći ali lepo je videti da još neko radi. Konkurencija je osnov uspeha :)

Poslednja izmena:

Pa nije PES6 prvi fudbal koji valja. PES6 je samo evolucija Winning Elevena. A ako vecina koja je verovatno ostala u KONAMIJU ne moze da ubode dobar fudbal sta mi garantuje da ce mali broj njih koji su otisli napraviti fudbal vredan paznje.

Fudbal je sport gde lopta mora ići u gol i tu postoje akcije koje će svako ponavljati ukoliko vidi da uspevaju. To se zove stil igre. Neko recimo siluje brze igrače, neko snagatore, neko igra bunker. Ja recimo spadam u one koji preferiraju kontre i centaršut u FIFI09 a poznajem i ljude koji igraju sasvim suprotno od mog stila i opet su uspešni.

Bez obzira kako se igra zvala normalna je stvar da se elementi ponavljaju. Sve velike ekipe i u stvarnosti imaju uigrane akcije i kretnje u napadu i ne vidim zašto toga ne bi bilo i u igri. Recimo ja poznajem svoju formaciju jako dobro i znam gde će mi napadači otprilike biti i znam kako i kada da uputim centaršut da bi lopta došla do njih. Naravno ne može uspeti svaki put. Uz to, često me i napadač sa suprotne strane iznenadi pa utrči na suprotnu polovinu, nekad ga primetim, nekad ne.

U svakom slučaju na protivniku je da te spreči da dodješ do "fora" u kojima si dobar a ne da kuka. Po tvojoj logici onda ne postoji igra na ovom svetu koja se posle 50 mečeva ne ponavlja :)

Znas ti vrlo dobro o cemu ja pricam :). Ali si odma krenuo u defanzivu da branis FIFU i poceo fudbal da poredis sa americkim "poteznim" sportovima u kojima se akcije ponavljaju. U fudbalu uigrana akcija prolazi samo ako igraju Barcelona i Mladost Backi Jarak. Kad igraju dve ekipe koje se mogu porediti u vecini toka utakmice je improvizacija, prilagodjavanje tih akcija situaciji na terenu. To je ono sto PES jos uvek ima, a FIFA je i dalje nekako robotska i zato odbija ljude. Pa kad bi FIFA imala to nesto niko ziv ne bi igrao PES (osim nostalgicara). Ne igram ja PES sto sam vezan za ime, ja sam PC igrac. Moj prvi fudbal na PC je FIFA i igrao sam je 6 godina bez prestanka do pojave PES4 za PC.

Ne branim FIFU, branim i PES, branim i Sensible Soccer i Kick-Off ako treba :)

Barcelona je redak primer improvizovanja. U svakom slučaju, način na koji ću ja igrati protiv tebe zavisi i od tvoje odbrane. Ako si slab na centaršute, šta treba, da idem na duele u kojima si dobar? :)

Nego spomenuo si da si PC igrač, znači ti govoriš o robotskoj FIFI na PCju?

edit - sad sam tek video ovo:

Pa nije PES6 prvi fudbal koji valja. PES6 je samo evolucija Winning Elevena.

Pro Evolution Soccer je naziv za evropsko tržište, Winning Eleven za japansko i to su dve iste igrice tako da nema tu nikakve evolucije. Onaj ko je ubedjen drugačije, gadno je zaglibio u placebo. To je kao da za FIFA09 i FIFA Online 2 kažeš da su dve različite igre.

A ako vecina koja je verovatno ostala u KONAMIJU ne moze da ubode dobar fudbal sta mi garantuje da ce mali broj njih koji su otisli napraviti fudbal vredan paznje.

Ništa ne garantuje ali polazim od sledećih pretpostavki:
- PES koji sam najviše igrao i uživao u istom je ona generacija zaključno sa PES6
- Posle PES6 nijedan PES mi se ne dopada
- Promena u pristupu samoj igri je drastična
- Real Football mi pomalo naginje ka starom PESu

Iz toga zaključujem (možda i pogrešno) da je odlazak tih ljudi u Ubisoft očigledno uticao na dalji razvoj PESa i ostaje mi samo nada da će jednog dana doterati tu staru generaciju PESa na HD kvalitet samo pod drugim nazivom :)

Nada umire poslednja :D

Poslednja izmena:
To je ono sto PES jos uvek ima, a FIFA je i dalje nekako robotska i zato odbija ljude.

Samo da znamo da pricas na osnovu konzolne FIFE? Inace slazem se, PES mozda izgleda robotski sa svojim naglim promenama pravca i lomljenju kukova, ali FIFIN gameplay je robotski, vestacki nekako, tesko je objasniti.. U svakom slucaju, mislim da uspeh ovakve igre (ili bilo koje) moze da se meri sa brojem odigranih utakmica, a ludi japanski fudbal igram previse za svoje dobro :) i iako se nerviram cesto, nesto jesu dobro uradili da bi toliko igrao :)

Тешко да се у FIFA-и 09 понављају исте ситуације. Ја сам са братом одиграо једно 300 мечева и нико није успео да доминира на један фазон. Он провали како да ми избаци спољне бекове и центрира, побеђује једно време, онда ја раширим игру на средини, одсечем му крила и тако створим вишак за своје нападаче. Онда он повуче одбрану и крене да игра на контру, где ће један нападач, који је брз, да буде истурен и чека нападача. Онда ја згуснем одбрану у средини и оставим задњег везног више назад, да бих сачекао нападача...

Овако бих могао у бесконачност, али је чињеница да у толико мечева нико није доминирао са одређеним стилом игре на неки дужи период.

Samo da znamo da pricas na osnovu konzolne FIFE? Inace slazem se, PES mozda izgleda robotski sa svojim naglim promenama pravca i lomljenju kukova, ali FIFIN gameplay je robotski, vestacki nekako, tesko je objasniti.. U svakom slucaju, mislim da uspeh ovakve igre (ili bilo koje) moze da se meri sa brojem odigranih utakmica, a ludi japanski fudbal igram previse za svoje dobro :) i iako se nerviram cesto, nesto jesu dobro uradili da bi toliko igrao :)

Ja stvarno ne razumem kako vam je Fifino kretanje robotsko?

Ono sjajno zaletanje, ono sjajno gradjenje lopte, ono sjajno oduzimanje lopte, ono sjajno padanje i valjanje po terenu, sve je sjajno!Jos samo malo da nabudze fiziku lopte, prilikom suteva...i FULL!

Borise mozda kad naucis kretanje igraca(lopte) mozda ce ti biti lakse

Ne mozete porediti arcadu(PES) i simulaciju(Fifa).

Ne citas, rekao sam da je u PES-u kretanje robotsko, dok je FIFA nekako robotsko "iskustvo" :) Necemo se nikad dogovoriti oko ovoga, samo nemoj sa tim generalizovanjem molim te, PES - arkada, FIFA - simulacija :) Vazi da je tako.. Ako ne mogu da ubodu igrivost, dzabe fensi animacije gradjenja lopte, uostalom kad je to EA uopste ikad tezio pravljenju simulacije.. i hoces da kazes da je americka EA publika koja vecina ni ne zna sta je pravi fudbal, ta koja je zeljna dobre i teske simulacije? :)

Bitno je da Japanci znaju :).

Fifa World Ranking :
11 - USA
40 - Japan

Poslednja izmena:
uostalom kad je to EA uopste ikad tezio pravljenju simulacije

Od FIFE08 za next-gen konzole, EA Sports teži ka tome da napravi simulaciju fudbala. Sa druge strane, njihov NHL i dalje važi za najbolju simulaciju hokeja. NFL nikad nisam igrao pa ne mogu govoriti o tome a za NBA stoji da je arkadan.

Ali fudbal je evropski sport te makar ga i Amerikanci pravili (a Rutter je Amerikanac koliko sam i ja Nigerijac i pritom se igra pravi u Montrealu a ne u Americi + jedan evropski odeljak u Kelnu), prave ga pretežno za evropsku a ne američku publiku. Da ciljaju na evropsku populaciju govori i to da imaš 25 liga iz Evrope a samo 5 iz ostatka sveta (USA, Mexico, Korea, Brazil i Australija) + Rest of the World ogranak gde je opet pola-pola odnos za ostatak sveta i evropske ekipe.

Ili želiš da mi kažeš da američka publika prosto vapi za Austrijskom Bundesligom ili Belgijskom Jupiter Ligom? :D

U svakom slučaju Borise, ne vidim zašto toliko insistiraš na priči o igri koju nisi propisno ni igrao. Zamisli da ja sada pričam o KZ2 na osnovu mog nekog vikend iskustva sa Quakeom, CSom i UTom? Realno, tebe fudbal zanima isto koliko i mene FPS i dok se tome ne posvetiš onako temeljno jedino što možeš dati jesu površne opaske.

Poslednja izmena:
Bitno je da Japanci znaju :).

Fifa World Ranking :
11 - USA
40 - Japan

Ma to se napalili nesto u zadnje vreme, pre godinu dana nisu znali ni pravila :D ;)

@ wladimir

Evo mesec dana cu da je igram svaki dan, do PES demoa, moze? ;)

Poslednja izmena:
Ne znam šta ćeš moći da naučiš od igranja jednog poluvremena od 2 minuta na nekom nižem AI nivou težine.

Jel mogu ja da pričam o KZu ako bih igrao sa botovima? :)

Bolje uzmi od psiha ili nikole FIFU na jedan dan pa da se uveriš u kašnjenje komandi protiv živog čoveka uz headset ;)

Poslednja izmena:
Zar nisu dva poluvremena po 2.5 minuta? Tako je barem u PES-u.. A igracu protiv zivog protivnika naravno.. Mogli bi da stave i online u demo da se proba.

Poslednja izmena:
Predložiću im tu opciju za FIFA11 :)

Eto koliko si igrao FIFU :D

U FIFI09 demou igra se jedno poluvreme samo i obično imaš 6 klubova za izbor, 5 evropskih i 1 predstavnik ostatka sveta (prošli put je bila meksička America, sada kako vidim biće Chicago Fire)

Pre godinu dana je to bilo, zaboravilo se :) Stvarno su pajseri, sa jednim poluvremenom sigurno nece ubediti PES-ovce pa sve da je i duplo bolja igra, a da iskesiram 40, 45 evra na lepe oci, sigurno necu, pogotovo sto treba jos 3 igre da se pazare do kraja godine :)

Pre godinu dana je to bilo, zaboravilo se :) Stvarno su pajseri, sa jednim poluvremenom sigurno nece ubediti PES-ovce pa sve da je i duplo bolja igra, a da iskesiram 40, 45 evra na lepe oci, sigurno necu, pogotovo sto treba jos 3 igre da se pazare do kraja godine :)

Mene vala uvek ubede da iskesiram 150 dinara ;).

Ne branim FIFU, branim i PES, branim i Sensible Soccer i Kick-Off ako treba :)
Zaboravio si da napomenes Goal! sa originalnog Gameboy-ja :p.
Barcelona je redak primer improvizovanja. U svakom slučaju, način na koji ću ja igrati protiv tebe zavisi i od tvoje odbrane. Ako si slab na centaršute, šta treba, da idem na duele u kojima si dobar? :)
Nisi u pravu da jedino Barsa improvizuje. Eto na primer igra Pizonove Zvezde je cista improvizacija :d.
Nego spomenuo si da si PC igrač, znači ti govoriš o robotskoj FIFI na PCju?
Poslednje dve godina FIFA na PCju dobija od mene svega jedno poluvreme i to u Demo verziji. Pricam o FIFA2009 na PS3. Nisam mnogo igrao, svega 30-40 meceva (sve protiv zivih ljudi) ali je dovoljno da se primeti. Boris je to bolje objasnio nego ja i drago mi je da nisam jedini koji ima takav osecaj dok igra FIFU, sad znam da nisam lood :).
Pro Evolution Soccer je naziv za evropsko tržište, Winning Eleven za japansko i to su dve iste igrice tako da nema tu nikakve evolucije. Onaj ko je ubedjen drugačije, gadno je zaglibio u placebo. To je kao da za FIFA09 i FIFA Online 2 kažeš da su dve različite igre.
Hehe, bas se trudis da ispadne da ne znam o cemu pricam. Mogao sam reci i da je PES6 evolucija International Superstar Soccer Pro (koga sam igrao i na PSX i na Nintendo 64), kakve veze to ima. Ja taj fudbal i dalje volim da zovem Winning Eleven jer to najbolje ime za neki fudbal ikada. Ovo Ubijevo Real Football zvuci bezveze. Ili si hteo reci kako Winning Eleven nije napredovao od prvog dela pa sve do WE10? Ja se ne bih slozio sa tim. Ali cinjenica jeste da je pao na jako niske grane.
Ništa ne garantuje ali polazim od sledećih pretpostavki:
- PES koji sam najviše igrao i uživao u istom je ona generacija zaključno sa PES6
- Posle PES6 nijedan PES mi se ne dopada
Nada umire poslednja :D
Slazem se :). Onaj deo za RF sam izbacio zato sto taj fudbal jos nisam probao.

Mogao sam reci i da je PES6 evolucija International Superstar Soccer Pro (koga sam igrao i na PSX i na Nintendo 64), kakve veze to ima.

Verzije sa PSXa i N64 su razvijali razliciti timovi, tako da bi pogresio da si to rekao.

Mene vala uvek ubede da iskesiram 150 dinara ;).

HomerChokingBart.jpg

Eh, nisam procitao dobro Borisov post. Kakve veze ima americka publika sa FIFA? Pa ne kupuju oni to vec ostatak sveta.

A ovo za PSX i N64 verziju, ko da je bitno sto nisu isti timovi ako su oba deo KONAMIJA. Jesi li igrao oba fudbala pa da mozes sa sigurnoscu da tvrdis da se bitno razlikuju (osim grafike i par sitnica)?

Eh, nisam procitao dobro Borisov post. Kakve veze ima americka publika sa FIFA? Pa ne kupuju oni to vec ostatak sveta.

A ovo za PSX i N64 verziju, ko da je bitno sto nisu isti timovi ako su oba deo KONAMIJA. Jesi li igrao oba fudbala pa da mozes sa sigurnoscu da tvrdis da se bitno razlikuju (osim grafike i par sitnica)?

Naravno da jesam, u pitanju su 2 potpuno razlicita tima i 2 potpuno razlicite igre.
PES koji danas igramo je nastao iz PSX verzije Goal Storma, dok je N64 verzija imala korene u ISS za SNES, kasnije su posle verzije za N64 izasla 3 dela za PS2/Gamecube/PC/Xbox i razvoj je ugasen.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno