Šta je novo?

FIFA '10

Znaci da moras da kombinujes i osmisljavas napad, a da ne cekas da neko ostane sam da bi mu dao loptu na trougao, ili da protrcavas sa strane i centriras.

Znaci da moras da kombinujes i osmisljavas napad

Pa i u PES-u osmisljavam napad naravno, objasni mi tu proceduru kako se radi u Fifi... jel potreban mis? Ono obelezim misem sredinu terena pa ih posaljem da seku drva? :D ;)

U PES-u se igra takav fudbal

A zašto onda ja vidim da svi trče po boku i centriraju na Robinha koji skače i glavom šalje projektil sa 10m?

Kažem ti Borise, uzmi igraj i shvatićeš o čemu ljudi pričaju, do tada tvoje postove ne mogu da shvatim drugačije nego kao zajedljive i prosti trolling - najviše se razlikuje igranje odbrane gde se svako maloumno držanje X+sprint jako skupo plaća a svako forsiranje sprinta jednog igrača u nedogled jako teško prolazi. Najveća ironija je u tome što iz tvojih postova i onoga šta ti smeta u PESu meni dolazi zaključak da bi ti jako uživao u FIFI, samo da nisi toliko pun predrasuda.

Drugim rečima, da je FIFA taj famozni ubisoftov fudbal ti bi ga veličao samo tako. Zašto si gadljiv na EA, pojma nemam.

Šablona ima u svakoj igri ali od Goal Storma do FIFE10, ovi šabloni koji postoje u FIFI10 su mi najmanje izraženi.

Poslednja izmena:
Nisam (toliko) gadljiv na EA, ali od kako sam probao PES (prvi mi je bio PES3), jednostavno mi Fifa ne lezi.
Nemam nikakav osecaj dok igram Fifu, to je najveci problem, ja verujem da ona ima bolju odbranu, da ne mozes da prolazis kroz igrace, da mozes sa slabijim timom da dobijes dosta jaci... ali jednostavno mi ne pruza dobar osecaj dok igram. Zasto je to toliko tesko razumeti i zasto svaki put moram isto da pricam? :) Jednostavno osecaj vodjenja igraca, sutiranja, ulaska lopte u gol... 'neubedljiv' mi je, nemam bolju rec za to..

Nisam (toliko) gadljiv na EA, ali od kako sam probao PES (prvi mi je bio PES3), jednostavno mi Fifa ne lezi.
Zasto je to toliko tesko razumeti i zasto svaki put moram isto da pricam?

Zato što nisi FIFI posvetio ni 5% vremena koji si proveo sa PESom. Da jesi, nikad ne bi to pričao osim ako nisi malouman. Ovo sve važi ako zaista voliš onaj stari PES. Ako ti je PES2008 i 2009 super, onda apsolutno mogu da razumem.

Štaviše, još uvek ne poznajem nijednog PESovca koji je stvarno igrao FIFU a da se vratio na PES zato što mu je gameplay bolji. Obično je izgovor "više ljudi to igra offline pa zato i dalje igraju PES".

Govoriš o atmosferi a recimo pojma nemaš da je spiker kada igraš sa reprezentacijama uvek na jeziku domaćih ekipa, da se na učitavanju formacija na početku uvek čuje himna domaćina, da komentatori u zavisnosti od izbora ekipe pričaju o istorijatu tih klubova itd itd.

Poslednja izmena:
Koji deja-vu :) Ne pricam o toj atmosferi covece :) Jel ja na japanskom govorim ili sta, da zovem drajvera da vam prevede? :) Pricam o 'atmosferi' i osecaju igranja fudbala, sve je nekako bestezinski i neubedljivo, mozda da jos jedno 54 puta napisem pa ce biti jasnije.. Igraci su kao od pera, nema zvuka lopte i kontakta, kada udje lopta u gol ne osetim bukvalno nikakvu satisfakciju.. To su kljucni elementi koji meni smetaju.. Ti kako pricas zvuci da svi koji su probali Fifu vise se nikad nisu vratili na PES... pa ne posecujem ja samo ovaj forum :) Vidim valjda utiske i drugih ljudi, koji od sale kupe i Fifu i PES svake godine, onako ih samo ubace u korpu dok uzimaju hleb i mleko.. :) Nemaju predrasude i gomila njih prica isto ovo sto i ja pricam..
Slazem se da joj nisam posvetio dovoljno paznje, ali opet ti kazem da je demo za ovakav tip igara vise nego reprezentativan, odnosno mora da bude reprezentativan.. i nemam zelju da kupim igru da bi video tih 3% promena i dokazem da je isto kao demo. Nije drugi engine u pitanju pobogu, vec par izmena i peglanja.. Meni osnova smeta i apsolutno mi je dovoljan demo da to mogu da kazem. Takodje se slazem i da bi je igrao kao sto sam je igrao dok nije izaslo nesto bolje.
A to 'bolje' vise ne zasluzuje da se tako zove, ali i dalje mi daje bolji osecaj dok igram..

A ti to sve znaš na osnovu 5 utakmica i to demoa? Borise, ajd stvarno nema smisla i ne vidim zašto uopšte imaš potrebu da pišeš u FIFA temi kada sve to znaš. Budi tvrdoglav i ako ti ni mediji ni ljudi koji su jednoglasni po pitanju toga da je FIFA>PES već dobre 2 godine, pusti makar nas smrtnike onda da baziramo sve svoje utiske na osnovu toga što igru isprobamo kako valja :)

I ja uopšte ne govorim samo o ovom forumu jer ovde jedva ako imaš 10 igrača PESa i FIFE ukupno. Govorim o gomili igrača koje poznajem sa PESa i sa kojima sam igrao PES6 online i koji poznaju i razumeju PES i nema osobe koja može staviti sadašnji PES i FIFU u istu ravan koliko mu je FIFA sve ono što je PES6 nekada bio.

Poslednja izmena:
Ne bih da stvorim jos veci flame, posto se vas dvojica vec dobro krljate, ali moram kratko iskomentarisati. Kao neko ko je godinama igrao PES od PS1 pa do dan danas, ne znam ni sam koliko sam utakmica odigrao, ali prosto danas se ne mogu pronaci u PES-u. Zadnje 2 godine igram FIFA-u i svaki put kad odem do brata da igramo PES dozivim razocarenje. Sad ne zelim nikom da kazem da igra jedno ili drugo, naravno svak ce igrati ono sto moze i sto vise voli. Moracu da se slozim sa Vladimirom i gore napisanim, iako i on i ja dobro znamo da ni FIFA nije savrsena, ali mi je svakako prvi izbor kad je fudbalska simulacija u pitanju. Moju verziju PES-a sam prodao za dobre pare, jer je narod ovdje u CG takav da nikad nije ni vidio ni cuo niti zeli da cuje za fifu, a pes se igra do besvjesti i onda psuje: "a vidji ovu glupost, kako ovo, zasto, a je#@$ ti ovakav fudbal..." :)

Poslednja izmena:
Govorim o gomili igrača koje poznajem sa PESa i sa kojima sam igrao PES6 online i koji poznaju i razumeju PES i nema osobe koja može staviti sadašnji PES i FIFU u istu ravan koliko mu je FIFA sve ono što je PES6 nekada bio.

Aman zaman :) Sve ono sto je PES 6 nekada bio? Mozda sloboda kreiranja akcija i veci broj opcija sto se tice sutiranja i pasova.. oko toga se slazem apsolutno, u tome je PES6 keva za sve verzije posle njega.. ali nikako mi sa zdravom pameti ne mozes reci da je slican osecaj igranja, totalno se cini kao da je drugi sport u pitanju... apsolutno nikakve slicnosti nema sa PES 'osecajem'..

Poslednja izmena:
Uzmi kontroliši loptu u demou i kontroliši je u PES6 pa mi javi utisak. I što ti je kicba rekao, uzmi pa isprobaj desni analog pa da vidiš koja je njegova svrha za kretanje sa loptom (ne, ne radi se samo o driblingu)

I ja ovo ne radim da bih pravio flame već zato što polazim od sebe - nikada ne komentarišem nešto što nisam probao makar par dana. Dok nisam igrao full PES nijednu reč nisam rekao o njemu. Samo želim da se više priča na osnovu činjenica a ne na osnovu nekog osećaja koji je stvoren posle 5 utakmica demoa.

Ni PES6 nije bio savršen (i ne samo PES6 nego i PES5, možda je čak bio i bolji od PES6) ali je imao istu onu zdravu osnovu koju FIFA danas ima i zato je i igram. Zato što znam koliko je bilo grešaka u FIFI09 i koliko su toga otklonili i stvarno mi daju razloga da verujem da će nastaviti ovim putem. Kada budem primetio više negativnih nego pozitivnih elemenata u FIFI neću igrati nove serijale, isto kao što sam bio ostao na PES6 kad se pojavio PES2008.

Poslednja izmena:
@kicba: u poredjenju sa FIFA10, FIFA09 je bio običan balon sa kojim si se radovao kao malo dete ako zabiješ van 16 :)

Pa jeste, ali je tezina lopte (osecaj lopte) bio bolje izrazen u 09-ci, i to kad das go to izgleda tako dobro, tako realno nekako... kad zabijes loptu u mrezu....mnogo bolje, i mnogo vecu radost pruza nego u 10-ci.

Uzmi kontroliši loptu u demou i kontroliši je u PES6 pa mi javi utisak. I što ti je kicba rekao, uzmi pa isprobaj desni analog pa da vidiš koja je njegova svrha za kretanje sa loptom (ne, ne radi se samo o driblingu)

Ma kakav dribling, for je u pitanju.
1.Najvise volim kad izmedju dvojice igraca bacim sebi for 2-3m i onda protrcim izmedju njih. Tada postoje dve mogucnosti: 1) ili da prodjem 2) ili da bude napravljen faul na meni.Ovo ako uspem u sesnaestercu: 1)90% gol 2)penal

2.Takodje bacanje fora sa strane i pretrcavanje.U pravo vreme, na pravom mestu.

3.Koriscenje fora iz prve. Ovo je po meni najveca korisnost desnog analoga.Jednim potezom izbacujete protivnika i dolazite npr. u gol sansu.

4.U poslednje vreme volim da bacim loptu sa jedne strane i da pretrcim protivnickog igraca sa druge. Poceo sam da vezbam ovo i jako dobro mi ide.

5.Manuelno menjanje igraca u odbrani.

Itd...

Poslednja izmena:
Kicba je lepo rekao - ukoliko uspe - ja recimo ne mogu da se setim kada sam na tu foru prešao protivnika poslednji put, to pali protiv ovih koji kao maloumni drže X sve vreme u odbrani :)

Nego Kimi, znaš li za neki fudbal gde ne postoje fore koje prolaze? I pravi fudbal se igra na fore, poenta je koliko fore imaju smisla sa realnošću - da ti neko igra PES ili FIFU kao što Barcelona radi kada postigne gol pa 30 puta bi ga prozvao da je jajara i da šteka vreme :)

Medjutim, ne znam koju verziju igra kicba i gde će svirati penal u situaciji koju je spomenuo. Upravo zato što je jedan od najvećih "bugova" FIFE10 po meni je taj što startom na X ne možeš napraviti penal pa makar ponovio onaj Eduardov prelom noge. Jedino ako te golman potkači, onda bude penal, ali golmana ne možeš proći na for preko desnog analoga.

I kad već pričamo o golmanima, tu postoje dva buga:

1) ne može dobiti crveni ma šta uradio, može žuti ali ne i crveni, barem za ovih nekih +500 odigranih mečeva do sada nisam video da je dobio a bilo je makar 10 dobrih prilika za to - na svu sreću ako izleti van kaznenog lako se pretrčava a ako ne izleti van tu su lobovi i čuvena kocka+x finta :)

2) ne ume braniti nogama - gde god da mu lopta prodje, makar i na 10cm od noge, on će se baciti na nju što obično ima za rezultat smešan gol gde mu lopta prodje ili kroz noge ili ispod pazuha dok se spušta. Ali na takav šut čeka se otprilike 1 od 100 golova i potrebno je prilikom šuta napraviti nekakav pritisak sa štoperom pa da animacija šuta bude izbagovana i da se lopta otkotrlja po zemlji.

To su ujedno svi bugovi koji postoje u gameplayu.

Poslednja izmena:
Vi se "svadjate" sa PES fanboyom , koji nije ni probao full verziju FIFA 2010 ( posle 4-5 meseci ) , vec jedno desetak strana . . .

Blago vama . . .

Meni se desilo da je golman dobio crveni. I onda postoji mogucnost da ga zamenis samo sa rezervnim golmanom ;)

"ukoliko uspe" Uspe u dosta slucajeva, samo trebas u pravo vreme.

Sto se tiche penala, mislio sam na uklizavanjem da se stvori penal, a ne bilo cim drugim.

Poslednja izmena:
@wladymeer
Pa naravno da ne možeš da ''zavrneš'' golmana tako lako sa desnim analogom. Mislim da je to zadnji put moglo da se odradi tako u Fifi 06. Ako hoćeš da odradiš fake shot moraš da pritisneš B+A dosta jako i brzo i da sa levim analogom naglo promeniš smer. Zahteva malo vežbe ali kad uđeš u štos golman može samo da gleda kako topkata ulazi vo mrežata :D
FIFA 10: Fake Shot

Kupio sam davno FIFU 2010, odigrao par tekmi i na prvu mi se svidio koncept i ako sam okorjeli PES-ova i bukvalno mi je samo on bio dovoljan za konzolu. Na pocetku sam mislio da je FIFA prespora, udarci mlaki, atmosfera losa i nisam je vise igrao a sada znam i zbog cega mi se takva ucinila, zato sto sam bio noob i forsiro PES-ov nacin igre. Spletom okolnosti tacnije zbog nedostatka vremena i volje da kupujem nove igre hajde reko da opet probam FIFU kad ono poslje 10 tekmi skontam vidi pa ovo i nije toliko sporo, nije atmosfera losa, sutevi nisu tako losi ko sto sam mislio. Jedna za drugom utakmicom se nize i vjerujte da se nisam ovoliko na Xboxu igro otkako sam ga kupio. Akcija je svaka drugacija, svaki gol drugacije pada, protivnik je pametan za razliku od PES-a i stvarno sam znao vise puta ponavljati gol protivnika koliko me zadivi. Cito sam ovdje da vecina fali FIFU ali nisam vjerovo da je ona ovoliko dobra dok se bas nisam zadubio u nju i toplo bi je preporucio svakom pesovcu samo da joj date vremena. Jedva cekam World Cup verziju i ako isprave stvari koje su najavili a koje ovoj FIFI 10 umanjuju konacnu ocjenu ocekivat ce nas dosta, dosta sati igranja u toplim ljetnim danima. :)

p.s Hvala svima za odgovorima, bice da su igraci se premorili. (PES sindrom, nisam ih mjenjo jedno 7 kola nikako)

:)

Koji deja-vu :) Ne pricam o toj atmosferi covece :) Jel ja na japanskom govorim ili sta, da zovem drajvera da vam prevede? :) Pricam o 'atmosferi' i osecaju igranja fudbala, sve je nekako bestezinski i neubedljivo, mozda da jos jedno 54 puta napisem pa ce biti jasnije.. Igraci su kao od pera, nema zvuka lopte i kontakta, kada udje lopta u gol ne osetim bukvalno nikakvu satisfakciju.. To su kljucni elementi koji meni smetaju.. Ti kako pricas zvuci da svi koji su probali Fifu vise se nikad nisu vratili na PES... pa ne posecujem ja samo ovaj forum :) Vidim valjda utiske i drugih ljudi, koji od sale kupe i Fifu i PES svake godine, onako ih samo ubace u korpu dok uzimaju hleb i mleko.. :) Nemaju predrasude i gomila njih prica isto ovo sto i ja pricam..
Slazem se da joj nisam posvetio dovoljno paznje, ali opet ti kazem da je demo za ovakav tip igara vise nego reprezentativan, odnosno mora da bude reprezentativan.. i nemam zelju da kupim igru da bi video tih 3% promena i dokazem da je isto kao demo. Nije drugi engine u pitanju pobogu, vec par izmena i peglanja.. Meni osnova smeta i apsolutno mi je dovoljan demo da to mogu da kazem. Takodje se slazem i da bi je igrao kao sto sam je igrao dok nije izaslo nesto bolje.
A to 'bolje' vise ne zasluzuje da se tako zove, ali i dalje mi daje bolji osecaj dok igram..

Ja se izvinjavam za dupli post ali moro sam ovdje da repliciram :

Koji deja-vu i za mene, isto ama bas isto misljenje sam imao ko ti Borise dok nisam sjeo ko covjek i ucio fudbal kako se igra jovo na novo.

Poslednja izmena:
Fair enough.. necu da budem bezobrazan pa da kazem da je losa igra, verovatno, kao sto je sa tobom slucaj, bi mi se mozda svidela posle veceg posvecivanja... Necu vise da pricam o tome 'napamet', mozda pazarim sledecu verziju ako PES opet ne bude na nivou zadatka..

Ništa ne brini Boki, selim se za BG od sredine februara pa ćeš i ti uživati u FIFI :D

E zdravo ljudi, da li bih neko hteo da mi napise kako da postavim kontrole na fifi? tj. koje slovo ide za sta! Kao i do sada sto je bilo(D-sut, S-dodavanje i ostalo) Hvala lepo!

X - short pass/stand tackle
kocka - shoot/2nd player tackle
krug - cross/slide tackle
trougao - through pass/GK rush

I savetovao bih te da zameniš R1 sa R2 i L1 sa L2, pošto tako nećeš imati problema da se prebacuješ sa PESa na FIFU i obrnuto ;)

Ne igram PES, samo fifu . . . A koju komandu napadam tj. klizanje(klizeci) pre je to bilo na komandu za nabacivanje(centarsut)

Colastefan ovo je konzolni deo foruma, koliko sam te ja razumeo ti si pitao za PC fifu. :)

Ja mislio da će shvatiti sarkazam kad ono... :)

Ma nisam gledao, a pojma nema sta su uradili sa ovim komandama, sad sam sve namestio!

Pa vidim da nisi gledao jer inače ne bi već tri posta pisao u temi za konzole - imaš PC podforum pa pitaj tamo.

Nisu naši, koga briga :d

Neverovatno mi je samo kako uspe da klikne na igre za konzole a pritom zna da igra na PCju (...valjda :)) i da mu to uopšte ne stvori neki konflikt u glavi ili makar neki error pop-up :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno