Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
a velicina kulera je naravno pozitivna stvar jer doprinosi manjem grejanju i manjem forsiranju RPM-a ventilatora...

Pa pitanje je...bash zato sto ih dodatno kosta. Neshto bas ne verujem da bi budzili takvo zlo od hladjenja da ne moraju...

Inno3D Preps World’s First Water-Cooling Solution for Fermi GPUs

Inno3D_Fermi_waterblock_02.jpg
Inno3D_Fermi_waterblock_04.jpg

link

Odmah se setim možda i najbolje izjave iz ove teme o sistemu hlađenja GTX400 serije:

Citiram korisnika: Pike
Ne, hladice se suzama ATi fanova, a posebno vlasnika 5850 toliko zainteresovanih za Fermija.:)

Uh,uh...blok je bombnon'ca :)

Njamiiiiiiiiiiii....

Ah, najvise se nekako govori o gtx 480. Mene vise, kao i siguran sam mnoge, zanima gtx 470. Ako bude nekako kao 5870, a cjenovno tu negdje sa njom, eto meni nove karte :).
Sto se tice zagrijevanja, pa ja ne znam zasto se toliko brinuti oko toga, ako je vec nvidia predvidila da to tako radi? Vecina tog toplog zraka ionako izlazi napolje. Meni se i ova gtx 285 zagrije poprilicno u full loadu i nikad nije bilo nekih problema, ni sa njom, ni sa okolnim komponentama, temperature procesora odlicne, NB onako na dodir i td, sve normalno. Imao sam i 4870 koja se grijala jos vise od ove gtx 285 i isto tako me bas bilo briga sto se grije ako je ATi predvidio da tako radi. Prodao je i dalje se przi u kompu kod jednog drugog momka i radi bez problema.

Ma ako ne urla kao neke 48xx serije... cilj je postignut... a velicina kulera je naravno pozitivna stvar jer doprinosi manjem grejanju i manjem forsiranju RPM-a ventilatora...
tesko da ce se kartica koja trosi 280 W hladiti shaputajucim ventilatoru :D
Sto se tice zagrijevanja, pa ja ne znam zasto se toliko brinuti oko toga, ako je vec nvidia predvidila da to tako radi? Vecina tog toplog zraka ionako izlazi napolje.
sve je to OK dok se zagrevanje ne resava urlajucim ventilatorom. ;)

Pa i to urlanje je subjektivna stvar :). Nekome smeta, nekome i ne bas :). Ja sam u ovoj drugoj grupi ljudi, urlala mi je i 4870 i cuje se fino i ova gtx 285, ali posto vecinu igara igram sa sluskama na usima, i ne cujem ih dok urlaju :,,:
U svakom slucaju, meni bolje i urlanje, nego ebavanje oko drajvera, potencijalni GSOD-ovi i td. :D (GSOD-ove sam imao jos na 4870, doduse samo povremeno. Ne bih opet da se nerviram oko istih gluposti, ne tvrdim da bi ih bilo, ali jednostavno nemam zivaca za te gluposti).

Poslednja izmena:
Malo sarkazma

GTX480 SLi donosi cak 40frejmova u sekundi u Crysisu izvinjavam se malo boljim pogledom ipak je 41 frejm u sekudi.Napredak koji su proizvodjaci grafickih kartica je neverovatan uspeli su cak posle godine istrazivanja i ulaganja mnogo novca da izvuku 9frejmova vise od gtx295 kartice i pazite 21 frejm vise od gtx285 kartice.

U prevodu nisam zadovoljan uopste sa rezovima ako su istiniti a nisam bio ni sa Atijem ni kad je izasao ni sada sve je to malo po meni ako traljavo ubrzanje .I ne zaboravite ne kupujete vi graficke kartice vi kupujete frejmove!!!:)

Poslednja izmena:
Pa i ati i nv su samo smenili dual gpu karte sa singl gpu, a cena je manje vise ista, mozda malo niza, sa izuzetkom 5850 oc koji je brz kao 4870x2 a bio duplo jeftiniji, i videcemo kako ce da se pokaze gtx470, po meni vredi pare potrositi samo na ove dve karte.

Poslednja izmena:
Pojavila se i prva konkretna glasina (kako god to glupo zvucalo ;)) o GF104, i to da ce povrsina biti tu negde kao G92 i Cypress... 330-350mm2.

Meni to zvuci stvarno previse za cenovnu klasu od 150 evra, sto bi trebalo da bude direktna konkurencija Juniperu.

@mad muzzy
ma aj to, ali sta ono radi sa onim red one 4k raw snimcima. SCI-FI!!!

@bogda
Jos kad bi primetio da je masina sa 2 cetvorojezgarna procesora i 24 Gb rama, a da je graficka kartica bazirana na g200 procesoru sa 192 jezgra (ako se ne varam to je u rangu prvobitnog gtx260). E sad dodaj na to fermi tehnologiju koja bi trebalo da bude 3 puta brza od g200 (192) u CUDA operacijama. Sad zamisli koliko ce to brze da radi nego neka masina sa samo jednim 4-jezgarnim procesorom. Sve i da nije mnogo brzi export, preview je ono sto otkida. Kao sto rece covek totalni GAME CHANGER!!!

Pojavila se i prva konkretna glasina (kako god to glupo zvucalo ;)) o GF104, i to da ce povrsina biti tu negde kao G92 i Cypress... 330-350mm2.

Meni to zvuci stvarno previse za cenovnu klasu od 150 evra, sto bi trebalo da bude direktna konkurencija Juniperu.
pa ako je Juniper pola Cypressa (po povsini), ne vidim kako GF104 (ili kako god se zove) moze da bude manji od 260-270 mm^2 u najboljem slucaju?! Doduse 330 u odnosu na 270 nije mala razlika :d

tako da, u pravu si, ako taj cip bude velik koliko i Cypress, a NV ga bude morala prodavati po upola manjoj ceni, to nikako nece da bidne dobro za NV... ali mogu oni sami da brinu svoju brigu koj' cu im ja :d

To znači samo da Nvidia unosi Fermi arhitekturu (puni GPGPU) i u mainstream segment. AMD je na Juniperu kresao upravo na tom polju, naime Juniper nema double-precision floating-point podršku iz razloga da se smanji kompleksnost čipa.

pa ako je Juniper pola Cypressa (po povsini), ne vidim kako GF104 (ili kako god se zove) moze da bude manji od 260-270 mm^2 u najboljem slucaju?! Doduse 330 u odnosu na 270 nije mala razlika :d

tako da, u pravu si, ako taj cip bude velik koliko i Cypress, a NV ga bude morala prodavati po upola manjoj ceni, to nikako nece da bidne dobro za NV... ali mogu oni sami da brinu svoju brigu koj' cu im ja :d

Pa dobro, i ~330 je manje od 487, i to znacajno ;) Kao sto rekoh, samo je glasina, ali je navodno potekla od nekog kineza koji je prvi objavio da ce GTX480 imati 480CC. Ko zna da li je i za ovo u pravu, i sta je taj cip u stvari.

Najverovatnije mi je da bude 1:1 zamena po performansama za GT200b, uz dodatak Dx11. Cena proizvodnje/zarada ponovo nece biti bas sjajni po njih, ali bi mogli da odrzavaju trzisni udeo. Makar dok AMD ne spusti cenu 5830/5850 na ispod 200 dolara/evra.

@bogda
Jos kad bi primetio da je masina sa 2 cetvorojezgarna procesora i 24 Gb rama, a da je graficka kartica bazirana na g200 procesoru sa 192 jezgra (ako se ne varam to je u rangu prvobitnog gtx260). E sad dodaj na to fermi tehnologiju koja bi trebalo da bude 3 puta brza od g200 (192) u CUDA operacijama. Sad zamisli koliko ce to brze da radi nego neka masina sa samo jednim 4-jezgarnim procesorom. Sve i da nije mnogo brzi export, preview je ono sto otkida. Kao sto rece covek totalni GAME CHANGER!!!
Nisam primetio da je dual, videh samo C2Q. Anyway i dalje je u pitanju procesor koji je postao prevaziđen pre godinu ipo dana. Cenim da je novi 6-jezgarni i7 980X (12 threads) makar 50% brži od ovog quad x 2 dinosaurusa.
Sa druge strane Quadro 4600 je blizu najboljeg šta nVidia ima u ovom trenutku i uz to je skuplji oko 50% od pomenutog procesora. Dok ne vidim rezultate Fermija ne verujem ni u šta.
P.S. I naravno da će čovek da kaže da je Game changer, za to je plaćen. Sigurno neće reći "Znate šta, i novi 6-core i7 ovo radi izuzetno dobro".

Pa dobro, i ~330 je manje od 487, i to znacajno ;) Kao sto rekoh, samo je glasina, ali je navodno potekla od nekog kineza koji je prvi objavio da ce GTX480 imati 480CC. Ko zna da li je i za ovo u pravu, i sta je taj cip u stvari.

Najverovatnije mi je da bude 1:1 zamena po performansama za GT200b, uz dodatak Dx11. Cena proizvodnje/zarada ponovo nece biti bas sjajni po njih, ali bi mogli da odrzavaju trzisni udeo. Makar dok AMD ne spusti cenu 5830/5850 na ispod 200 dolara/evra.
evo jos malo price na temu mainstream derivata:

http://techreport.com/discussions.x/18673

Meni je zanimljivo da kako kasni NVIDIA, kasne i NV sponzorisane igrie!

http://www.ggmania.com/?smsid=28742

Secam se kako sam proslog MAJA sedeo sa kolegom iz NVIDIA-e i kako se covek upljuvao pricajuci i hvaleci Mafiju 2! :)

Moguce jerbo je on Čeh, a Mafiju 2 su programilai Česi :D

U svakom slucaju, Maj je bio pre desetak meseci, a Mafija 2 ce da izadje 24. AVGUSTA ove godine!

Mozda je taj datum relevantan za Fermi derivate, kao sto je Mart bio relevantan za Metro 2033 i GF100 ;)

@Bogda:

Ti i dalje masis poentu. Jel' to namerno ili sta?
Kazem ti, ako si u prilici probaj da radis bilo kakvo editovanje sa full HD (ne daj Boze 4k) video fajlovima...
Nije poenta rendera nego realtime manipulacijom video materijala.

Ako hoces dokazivanje koliko je u renderu GPU brzi od bilo kog cpu-a imas onaj tred o GPGPU renderima za 3d pakete.

Poslednja izmena:
Tomorrow - On Friday the 26th 2010

Friday USA time NVIDIA will introduce two new graphics cards, we invite you clear your agenda for the following for in-depth Guru3D.com coverage ... on cards we can not show just yet -- oh alright, a little bit.

Petak 26 mart = 2 x 13 sutra ce neko da se usere ,a ko videcemo :S:

http://www.guru3d.com/news/tomorrow-friday-the-26th-2010/

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno