Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve u svemu, Fermi je već pobeđen, a da se još nekoliko meseci neće ni pojaviti.

Može da ima performanse kakve hoće, cenu kakvu hoće, jednostavno to neće biti čip koji će vratiti dominaciju u očima kupaca na Nvidia stranu, posebno pošto nema ništa od mainstream derivata. Da li će biti 20, 50 ili 100% brži i 20, 50 ili 100% skuplji od AMD-ovih karti je potpuno sekundarna stvar.

Despite losing to ATI on all levels - whether performance, value, power efficiency or features - at the mainstream segment, Nvidia feels the Geforce 210/310 and GT 220/240 products are "really fabulous" and offers everything that mainstream consumers may need. Obviously, thanks to Nvidia's marketing, the "new" mainstream products still have strong demand, despite losing out to ATI's Radeon HD 5450/5570/5670 on all counts. In the end, we might be looking till well after Q2 FY2011, that is after July for mainstream derivatives of Fermi/GF100.

Ovo je lose :S: jos ako je jen-hsun kojim slucajem procitao ovaj pasus mora da ga je
zabolelo. Ovo bi moglo da bude najtoplije leto za nvidiju.

Cek sad ispada da ce nVidia DX11 izaci tek u drugom kvartalu 2010?

Sve ce se znati za 10-15 dana a u vecim kolicinama ce ih biti u aprilu.

Sve ce se znati za 10-15 dana a u vecim kolicinama ce ih biti u aprilu.

Jos samo da vidimo kako ce definisati vece kolicine ;)

Mislim, koliko god da ih bude, prodace ih bez obzira na cenu, ali o nekom velikom trzisnom udelu (makar kada je desktop trziste u pitanju) nema govora.

Uzgred, oni brojevi o koje sam pominjao ranije nisu tacni - sa wafera je moguce dobiti ~100 Fermi cipova (160 je za Cypress, permutovao sam), pa je i konacna brojka upotrebljivih cipova svakako manja - na yieldu od 30% dobijali bi 75000 cipova mesecno. Svakako jos gore za konacnu racunicu.

Poslednja izmena:
Ovo je lose :S: jos ako je jen-hsun kojim slucajem procitao ovaj pasus mora da ga je
zabolelo. Ovo bi moglo da bude najtoplije leto za nvidiju.

Semplovi bi trebalo da su tu mid march, kod nas, a to znači u prodaji najranije mesec dana kasnije. I to prvo na kašičicu, naravno. Cenim da ne može da košta manje od HD5870, a koštaće minimum 400 evra u maloprodaji - po mojoj proceni čak i 450. Kad još dođu "ligthning turbo OC XXX ultimate" izdanja, eto nas na 500 evra. Nađite mi nekoga ko će danas dati toliko para za grafičku karticu? Ovde na forumu ima entuzijasta, ali oni koji će dati taj keš za Fermija se broje na prste jedne ruke. A na Fermiju neće igrati Crysis u 2650 x 1600, nego će im služiti za hwbot. Nije samo problem keša, već nedostatka igara i softvera uopšte. U vremenu kada je i hardver i softver totalno okrenut consumeru i njegovom user experience-u, totalno me čudi zašto se proizvođači hardvera ne okrenu proizvođačima softvera - dakle da se bar 30% novca koji se uložio u R&D za Fermi, uložio u timove koji razvijaju igre, bilo bi sve dosta efektivnije. Tržište PC-ja kao igračke mašine bi bilo atraktivnije - toliko je Rusa koji znaju da naprave igru, a fali im keša, toliko timova od 10 ljudi koji završavaju naslove po 5-10 godina, umesto da ih ima 5x toliko pa da je završe za 18 meseci, toliko je dobrih ideja, a mi gledamo skrinšotove istih igara već godinama i čekamo da se desi još neki Crysis, iako bi bilo potrebno 10 Crysisa u pola godine, da se opravda ulaganje u karticu od 500 evra.

Prosto, čak i da Fermi ubije HD5870, a to se, bar cenom, neće desiti, ja ne vidim čemu sve to... Jer, bitnije je ko ima bolju karticu od 100 i 150 i, ajde, 200 evra. To se još i za nešto može iskoristiti, ali sve preko toga je overkill...

Ja cu to cudo kupiti ako zaista bude brzo u raytracing-u ko sto se prica i bude imalo min 3gb rama :)

Semplovi bi trebalo da su tu mid march, kod nas, a to znači u prodaji najranije mesec dana kasnije. I to prvo na kašičicu, naravno. Cenim da ne može da košta manje od HD5870, a koštaće minimum 400 evra u maloprodaji - po mojoj proceni čak i 450. Kad još dođu "ligthning turbo OC XXX ultimate" izdanja, eto nas na 500 evra. Nađite mi nekoga ko će danas dati toliko para za grafičku karticu? Ovde na forumu ima entuzijasta, ali oni koji će dati taj keš za Fermija se broje na prste jedne ruke. A na Fermiju neće igrati Crysis u 2650 x 1600, nego će im služiti za hwbot. Nije samo problem keša, već nedostatka igara i softvera uopšte. U vremenu kada je i hardver i softver totalno okrenut consumeru i njegovom user experience-u, totalno me čudi zašto se proizvođači hardvera ne okrenu proizvođačima softvera - dakle da se bar 30% novca koji se uložio u R&D za Fermi, uložio u timove koji razvijaju igre, bilo bi sve dosta efektivnije. Tržište PC-ja kao igračke mašine bi bilo atraktivnije - toliko je Rusa koji znaju da naprave igru, a fali im keša, toliko timova od 10 ljudi koji završavaju naslove po 5-10 godina, umesto da ih ima 5x toliko pa da je završe za 18 meseci, toliko je dobrih ideja, a mi gledamo skrinšotove istih igara već godinama i čekamo da se desi još neki Crysis, iako bi bilo potrebno 10 Crysisa u pola godine, da se opravda ulaganje u karticu od 500 evra.

Prosto, čak i da Fermi ubije HD5870, a to se, bar cenom, neće desiti, ja ne vidim čemu sve to... Jer, bitnije je ko ima bolju karticu od 100 i 150 i, ajde, 200 evra. To se još i za nešto može iskoristiti, ali sve preko toga je overkill...

Naravno.
Ma samo neka izbace fermi da bi mogli da kupujemo amd proizvode po
manjim cenama :)

Pa što je najgore, izbaciće oni te kartice ali one neće biti konkurentne ati-u pa oni neće morati da koriguju cene. Eventualno možda pojeftini 5870, ali realno svega nekoliko % ljudi kupuje grafičku kartu te cene. Dok ne izbace karticu ~200e i manje, ati ništa ne mora da radi (ustvari, mogao bi malo da poradi na drajverima :D).

Hvala bogu, konacno da vidimo o cemu se radi:).

Čisto da se ljudi ne muče evo copy-paste:

Nvidia fans, this may be a verrry long weekend for you as on Monday (February 22nd) a 'major announcement' is coming from Santa Clara. As just announced via Twitter, Nvidia is going to have something big to talk about on Monday at 9:00 AM PST (17:00 PM GMT/UTC) and it's highly probable that it will be Fermi related.

When we say Fermi related we obviously mean the GF100 chip and the two cards based on it, the GeForce GTX 480 and GTX 470 aka, Nvidia's first DirectX 11-supporting products. The GTX 400 cards are expected to take on AMD's Radeon HD 5800 and HD 5900 series models so finally there will be come competition in the DX11 zone.

Given the absence or leaks it's likely Monday's 'announcement' won't be a hard launch, but at this stage nobody was really hoping for such a thing anyway (right?). Monday may be the day we finally see some performance numbers, either via Nvidia slides or tests from cherry-picked sites so here's to a quick-ending weekend. Actually, don't make it that quick, we've got patience.

Dakle, čak se ni ne zna šta će, možda, biti objavljeno.

u centar!

Problem oko direktnog ulaganja proizvodjacevih para u game developere je u izrzito malom ROI-u, jer:
a) vecina optimizacija se uvek pozitivno reflekutje i na performanse konkurencije
b) jako je malo deveopera koji ce prihvatiti optimizaciju koja iskljucuje iz slike vecinu trzista (a ATI+Intel jeste vecina trzista), tako da su specific optimizacije prihvatljive samo onima koji su na ivici egzistencije - npr. Eidos... i treba im direktna finasijska infuzija.
c) povecanje broja presedana poput direktnih investicija u developere se negativno odrazava na kooperaciju sa onima za koje nema para, a objektivno para nema za sve!

Jedino racionalno resenje jeste ulaganje najvise para u RACIONALNE i optimizovane arhitekture koje se drze trzisno prihvaenih standarda.

Mislim da ne gresim i da ce se samnom sloziti i mnogi okoreli NVIDIASHI, ako kazem da ce 2010-ta bit gadna za NV, gadnija nego li 2009-ta u kojoj su barem imali GT200 kartica (bez obzira sto nista na njima nisu zaradjivali zbog cenovnog rata koji su sami zapoceli). Medjutim 2011 ce biti JOS GORA jer ce izlazak Intelovog Sandyja i AMD-ovog Llana prakticno ugasiti trziste grafickih od 30-70 evra, zbog performansi integrisane grafike, koja ce masovnom trzistu biti dovoljna (Lliano ce biti jaci akcelerator od onoga u XB360-ci) a HighENd ce i dalje ostati relevantan, koliko i danas - malo.

Ja se slazem sa Maksom 100%, verujem da nije mislio na ulaganje samo radi optimizacije, jer vec imamo hardver koji je mnogo jaci od onog koji nam treba. Mozda naivno zvuci, ali ako hoce da nove graficke kartice imaju ikakvog smisla i ako hoce da pc gaming ima ijedan naslov koji ce tehnicki odskociti, treba bukvalno da plate (i jedni i drugi) nekom da razvija igru sa mocnim pc hardverom na umu. Ne mogu da zamislim da to neko samoinicijativno uradi jer, kako sada stvari stoje u industriji, nema nijedan razlog. Raznorazni "Rusi" se trude, ali svi znamo da to nije to i da ne moze nesto u danasnjem gamingu odatle da se pokrene bez mnogo ulaganja, bar ne znacajnije.

Ako se ne desi neka ozbiljnija promena, ovo ce biti prvi put da stvarno ne vidimo nista sto deluje next-gen do sledece generacije konzola. Mislim da je Crysis vise glupo i pominjati, necemo to da igramo od 2007. do 2012.

Poslednja izmena:
Kojim parametrima mjerite ROI za novac koji ide developerima?

I kakve to veze ima sa Fermijem, tj. sa tehničkim problemima izrade?

Jedino racionalno resenje jeste ulaganje najvise para u RACIONALNE i optimizovane arhitekture koje se drze trzisno prihvaenih standarda.

A? :trust:

Pa, hoce da kaze da je isplativije izbacivati revizije starijih cipova, ali u sitnijoj izradi, uz dodatak novog DX-a :) Sto je i tacno...

Zatim ide marketing da nam je taj novi DX (a ne arhitektura cipa, hehe) i te kako potreban, revolucija, i tako...a igara jos nigde nema:)

E sad, jer je situacija takva kakva je (Maxov post), nV pokusava da napravi cip koji ne sluzi samo za igre, a forsira i physx i 3d, kako bi uopste opravdala novi high-end koji ce morati da tera multiplatforme, koje i trenutno rade s viskom frejmova...sto jelte, trenutno NIJE isplativo, jer je cip komplikovan.

Poslednja izmena:
Nex, ne šapući mu :d

Kako "softverski zadovoljna" mušterija i stvaranje tržišta igara može da bude finansijski loš potez?
ROI, i to kratkoročni. To je izgleda jedino bitno za ATI... Kompanije tako f-šu. Kontam. Ali ne kontam što me neko pravi budalom ako koristim njihov proizvod?

Bez nVidia konkretnog odgovora, biće još prodavanja magle.

ne verujem, posle toliko odlaganja sigurno neće izbaciti karticu bednih 5-10% bržu od 5870, ispali bi presmešni

Sto da ispadnu smesni? ako su se i zeznuli negde ,krivica je samo njihova...

ne verujem, posle toliko odlaganja sigurno neće izbaciti karticu bednih 5-10% bržu od 5870, ispali bi presmešni

Pa zamisli da izbace karticu 10 % jacu a 30% skuplju??? Dal bi tada bili smesniji ?
:wall:

A sta je ATI uradio sa 2900? posle godinu dana cekanja, izasla je skupa TA pec. I jos slabija od 8800. Isto moze i da zadesi nvidiu. :)

Sto da ispadnu smesni? ako su se i zeznuli negde ,krivica je samo njihova...

- posle svih najava turbogigamega fermija koji će oduvati aktuelnu ponudu ati-ja možda dobijemo ovog simbolično bržeg žderača struje, što reče čovek iznad mene ta peć
- nije mi cilj da pljujem firmu jer bi u krajnjem slučaju za korisnike bilo dobro da taj gtx480 bude barem 50% brži od 5870 a isti odnos da se prenese i na 470/5850 vga pa da vidimo pad cena, ni gt460 nebi bio na odmet da može da se pazari nešto do 130-150€ dovoljno brzo za 95% igara koje će izaći do pojave nove generacije konzola 2011 ili 2012 god. kada nas sigurno očekuje i dx12

... - nije mi cilj da pljujem firmu jer bi u krajnjem slučaju za korisnike bilo dobro da taj gtx480 bude barem 50% brži od 5870 a isti odnos da se prenese i na 470/5850 vga pa da vidimo pad cena, ni gt460 nebi bio na odmet da može da se pazari nešto do 130-150€ dovoljno brzo za 95% igara koje će izaći do pojave nove generacije konzola 2011 ili 2012 god. kada nas sigurno očekuje i dx12

+1
Nikome ne odgovaraju slabe performanse Fermija.

Poslednja izmena:
Ipak verujem da ce biti vise od 5%, mislim da ce na kraju izaci na 15-20 u proseku. Opet, ako ih ne bude dovoljno na trzistu (ako ne budes mogao da je kupis), sve jedno je da li je brza 5, 20, 50 ili 100% - ljudi ce na kraju kupiti ono sto mogu da nadju, a da ih zadovoljava sa performansama.

Naravno, i dalje cekamo najavu mainstream derivata, koje ce ionako kupovati mnogo vise korisnika - sada vec sumnjam da ce od njih ista biti pre jeseni.

@Barnet
posle svih najava turbogigamega fermija koji će oduvati aktuelnu ponudu ati-ja možda dobijemo ovog simbolično bržeg žderača struje, što reče čovek iznad mene ta peć

Nije smesno nego je zalosno, zato sto neces moci ni da dobijes doticnog fermija, sve ce to(citaj svi najbolji cipovi) da ode u tesla brend, zbog zarade, jer sa trenutnim stanjem proizvodnje sam chip je skuplji od prodajne cene 5870 karte:crash:.

Nema ko sta da ih pljuje, sami su sebe zapljuvali.Nisu oni dzabe poturili onu dumy kartu prosle godine, nije bilo bas samo zbog 5800 generacije, jer izgleda kao da su znali sta ih ceka sa svojom.

Za njih najbolje nekako da izbace gt460 sa dobrim yield-om, da ih povadi kolko tolko, i da se okrenu 32nm-oj proizvodnji...buduce generacije.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno