Meni je genijalno ono pojašnjenje da se kada kažu "kvartal" u stvari "svo vreme mislilo na interne finansijske kvartal" :d
pa mozda sam, ja suvise popustljiv prema 'vidiji, ali ja iskreno verujem da oni to nisu hteli od pocetka tako, vec tek kad su videli stvari nece izaci na dobro, pa su spineri smislili dobru pricu za finasijske kvartale.
Upravo tako će i biti, s'tim što si opet optimističan. Cenim da kompletan redizajn ide za godinu dana, tj. za naredni CeBIT, kada bi se možda mogli dobiti i modeli koji bi mogli da budu upotrebljivi i za mainstream.
Paaa... postoje dva scenarija:
a) NV je nakon A2 taypouta shvatila da TSMC-ov 40nm proces ne moze da podrzi agresivan i beskompromisan dizajn Fermija (ako si pratio pricu od pocetka secas se kako je njihov glavni baja za veze sa TSMC-om rekao da NV od njih zahteva zero-defect)
b) NV se i dalje drzi Jensenove mantre "uspeh znaci nemati plan b"
Ukoliko je aktuelan scenario "a" onda su vec posle A2 taypouta krenuli da dizajniraju novi chip (mada to je bilo u decembru, a za novi chip ipak treba malo vise od 6-9 meseci... tako da...
Ukoliko je aktuelan scenario "b", onda... pojma nemam, sve je moguce
Problem sa teorijom pod "a" je u tome sto su oni nastavili sa A3 taypoutom, sto znaci da alociranje inzenjera na novi dizajn nije uradjeno! Takodje, nije da nisu znali koliko su "nekompatabilni" njihov pristup u dizajniranju i TSMC-ov 40nm proces mnogo pre pocetka taypoutovanja Fermija... i izgleda kao da nista nisu uradili...
Tako da Filipe, nakon ove analize vise verujem tvojoj proceni, nega onome sto sam ja napisao gore
Do tada, kao što kažeš, 10-20k karti, prevashodno za novinare i prezentacije, katastrofalna dostupnost, uz gro GPU-ova usmerenih ka Tesla i Quadro proizvodima, gde još i može da se uzme neki keš.
Problem je sto su i korisnost i Tesla i QUadro trzista precenjeni. Anand je onomad u jednom clanku napisao koliko je realno NV zaradila na Teslama i to njima nije dovoljno ni za odrzavanje zgrade

Na Quadru ima dovoljno para, ali kao sto AMD ne bi mogao da se izdrzava od uspesne prodaje Radeona, tako to ne moze ni NVIDIA od prodaje Quadro-a! A stvari ce postati jos teze kada uskoro izadje FirePro baziran na "Evergreenu"

A da ne stoje dobro ni sada, ovo je najbolja demonstracija:
http://en.expreview.com/2010/01/12/ati-firepro-v8700-and-v3700-reviewed/6418.html
Fail totalni! U neku ruku, i nije mi ih žao kada su toliko zapostavili core biznis u korist širenja u segmente koji su ekstravagantni, ali ne mogu činiti osnovu poslovanja.
Pa onog momenta kada su Davida Kirka, koji je realno covek sa backgroundom iz gaming industrije, sa covekom koji je Stenfordski Phd... jasno je bilo kuda ide brod.
Ako i kad se oporave, dobrodošli natrag. Do tada, svi imaju jasnu opciju u svim klasama, pa kome šta cenovno odgovara...
Pa sto jes' jes'