Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za sad sve deluje kao da nvidia stvarno ima probleme, ili je to zavlacenje, mada nema nikakvog smisla zasto bi to radili.Posteno, trenutno izgleda da je ati ipak u prednosti, nadam se samo da po izlasku evergreen-a nece da mu zacepe cenu, zbog te prednosti.

P.S. Sta li ce tek da bude kad se bude prelazilo na 32nm?

Ako je proces dostigao 60% iskorišćenosti wafera onda je nevažno šta je na njemu "nacrtano" i koliko tranzistora čini celinu (ukoliko je celina dovoljno manja od wafera razume se).

Poslednja izmena:
Jedno pitanje, koja je to nvidija u problemima?

Ova tema ima osam strana atijeva ima 4 strane koji problem imaju ovi atijevci da pisu na ovoj temi:banana:

Ako je proces dostigao 60% iskorišćenosti wafera onda je nevažno šta je na njemu "nacrtano" i koliko tranzistora čini celinu (ukoliko je celina dovoljno manja od wafera razume se).

Nece biti, nivo yielda i te kako ima veze sa velicinom cipa, tj. sta je nacrtano. TSMC ocekuje neki broj gresaka na waferu (i to zavisi od uspesnosti procesa), a koliki broj cipova ce te greske zahvatiti direktno zavisi od velicine cipa (tj. broja cipova koji se mogu smestiti na wafer precnika 300mm). Ne mogu to "plasticnije" napisati, a da ne ulazimo u previse siroku pricu.

Sto se tice problema za NVidiu, mislim da niko iole objektivan nece reci da ih nema - svi pokazatelji su potpuno suprotni od onih neposredno pre pojave G80. Cinjenica je da se sve to ne odrazava znacajnije na finansije, ali se i to moze promeniti.

Nece biti, nivo yielda i te kako ima veze sa velicinom cipa, tj. sta je nacrtano. TSMC ocekuje neki broj gresaka na waferu (i to zavisi od uspesnosti procesa), a koliki broj cipova ce te greske zahvatiti direktno zavisi od velicine cipa (tj. broja cipova koji se mogu smestiti na wafer precnika 300mm). Ne mogu to "plasticnije" napisati, a da ne ulazimo u previse siroku pricu.

Nisi u pravu. Cena čipova po jedinici površine upravo zavisi od procenta iskorišćenosti wafera. Broj ispravnih čipova je sekundarna stvar i proizilazi iz ovoga što sam napisao.

Nisi u pravu. Cena čipova po jedinici površine upravo zavisi od procenta iskorišćenosti wafera. Broj ispravnih čipova je sekundarna stvar i proizilazi iz ovoga što sam napisao.

OK, odosmo u off, ali...

Cena pojedinacnog cipa zavisi od obe stavke. Wafer je fiksne velicine, pa je i logicno da sa njega dobijas vise malih cipova (tj. veci je procenat iskoriscenosti), a samim tim su i jeftiniji. Sto je vise neispravnih cipova, dodatno skace cena, i to je drugi deo price, jer tim ispravnim, koje treba prodati, moras pokriti i cenu proizvodnje celokupnog skarta.

Lupam... ako sa wafera od 300mm dobijes 100 RV770 ili 150 GT218, dobijaces samo 30 GT300. Jos ako se desi da je veci procenat neispravnih (a on gotovo uvek raste sto je cip veci), skace i cena svakog pojedinacnog ispravnog, spremnog za prodaju.

I ne bih se slozio da je broj ispravnih cipova sekundardna stvar... realno je to mnogo vaznije od onoga koliko ih je fizicki moguce napraviti sa wafera.

EDIT: Sada vidim da je zabuna verovatno u tome sto razlicito shvatamo sta je yield... ako dobro shvatam, po tebi je yield sve ono sto fizicki izadje sa wafera, bez obzira da li je ispravno ili ne, dok ja smatram da je yield samo ono sto kompanija koja je narucila proizvodnju (NVidia, AMD) mogu da prodaju - znaci, procenat ispravnih cipova.

Poslednja izmena:

E kad bi taj procenat bio takav da konkretno jedna trecina odpadne, znaci da jednom linijom na jednoj strani vafera bude odvojeno ono sto ne valja,sigurno je manja steta za onog ko ima manji cip u proizvodnji, jer zamisli zid plocica, i uzmes pistolj i opalis po njemu par puta, tamo gde ima vise manjih plocica steta je procentualno manja, jer ti ostaje veca korisna "povrsina zida" odnosno vafera u nasem slucaju i veci broj cipova, cak i da je vafer 100% iskoriscen ako prodajes manji cip za iste pare naravno imas vecu zaradu.

60% ispravnih po TSMC-u ne znaci da ostalih 40% su neispravni :D

60% ispravnih po TSMC-u ne znaci da ostalih 40% su neispravni :D

Cinjenica :D, ali ne i previse bitna u ovom trenutku (ne menja mnogo matematiku), posto nijedan od aktuelnih 40nm cipova nema derivate sa iskljucenim SP.

"Yes, the oft-delayed monster is going to have children, four of them...." :d

Da, to sam bas hteo da kazem, dimenzije ce svakako biti tu negde oko 500mm^2, i taj podatak se moze pokazati kao najtacniji ;)

Neverovatno - chovek zna i kolike su dimenzije i performanse i pri tom je testirao i Cypress i GT300... Aham :d

Kako ATI planira dual „RV870“ karticu, koja nam je poznata kao Gemini kartica sa dva čipa, nećete se iznenaditi kada vam kažemo da Nvidia također radi na svojoj dual GT300 kartici.

To smo sada uspjeli potvrditi, ali nismo sigurni da će je Nvidia uspjeti predstaviti u novembru ili će samo krajem četvrtog kvartala prikazati demo, a sa isporukom započeti početkom naredne godine.

Nvidijina kartica je kompatibilna sa DirectX 11 tehnologijom i podržava paralelno procesiranje CUDA, DirectX računanje ili OpenCL, koje Nvidia cijeni jednako kao i činjenicu da ima najbrže grafičke proizvode.

Plan je izbaciti proizvod brži od dual RV870 kartice i zadržati Geforce GTX295 krunu performansi. Nvidia daje naslutiti da će to biti najbrži i najmoćniji proizvod ikada.

@ Haski
Definitivno je red i obicaj da se ostavi link do sajta sa koga je vest prenesena.

Sto se dual GT300 karte tice, interesantna mi je njena najava u ovom trenutku, a jos ne znamo ni definitivne specifikacije cipova. GTX295 je bila iznudjeno resenje u poslednjem trenutku, samo da bi se povratila brzinska kruna (pre pojave RV770 su pricali da nemaju u planu dual GT200 kartu, mada realno i nisu mogli da je prave u 65nm).

Anyway, bice veoma interesantno.

ja sam o dual-GPU GT300 nvidia kartici pričao na prvim stranama ovog topica, pre jedno 5 meseci :). Čim sam video koliki je die i koliko ima tranzistora, predpostavio sam da će primeniti AMD-ovu strategiju. ne baš kompletno, ali u nekoj meri...

ja sam o dual-GPU GT300 nvidia kartici pričao na prvim stranama ovog topica, pre jedno 5 meseci :). Čim sam video koliki je die i koliko ima tranzistora, predpostavio sam da će primeniti AMD-ovu strategiju. ne baš kompletno, ali u nekoj meri...

Ih, znas li kada je bilo 5 meseci ;).

Naravno, bilo je i za ocekivati ce ici na dual-gpu kartu za ultra high segment, ali sam samo prokomentarisao cinjenicu da su to sada i najavili, pre objave konacnih specifikacija. Doduse, jos nije zvanicno.

ubih se sad tražeći, ali ako nije ovde, onda je u onom topicu o ATI-jevom DX11-... sećam se da smo pričali o tome kako je GPU mali i kalkulisali da ima isuviše mali broj tranzistora za taj proces i ako se sračuna da mora biti još njih zbog podrške za DX11... bilo je baš davno

Nisam stigao sve da procitam , jel ce DirectX 11 koristiti PCI slotove danasnjih ploca ili ce biti potrebno da se kupi i nova ploca za takvu karticu ?

GTX 295 je oko 9000, tako da jeste.

Poslednja izmena:
Svakako je brze od GTX295, ali je pitanje sta i kako su procenili (posto bih bio bas iznenadjen da su merili ;)). Da li je to samo GPU skor, ili i konacni uz aktivan PhysX, posto razlika i ne mora biti mala.

I dalje cekamo nagovestaj konacnih specifikacija :) Tek onda cemo imati nesto jasniju situaciju sta se moze ocekivati.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno