Šta je novo?

Far Cry 4

A do kada će po vama biti dovoljno 8GB, kad ja već lupam?

Svi se inače sećamo dok je Xbox 360 imao 512MB RAM, nikome nije trebalo više od toga da igra na PC-u.

Poslednja izmena:
Lupas za medalju. :)

Nebitno je, jake konfe za 2015 ce ionako imati 8 giga kao neki minimum za gejming (kao sto je sada 4 giga) zbog DDR4 memorije na koju cemo biti prinudjeni da predjemo. Negde sam procitao da ce DDR4 dolaziti u kitovima duplo veceg kapciteta nego sot je slucaj sa DDR3, tako da ce sadasnjih 8 giga biti 16 giga, 16 giga ce biti 32 giga itd.

Da ne pricam sto ce biti blam imati samo 8 giga sistemskog RAMa i 4/6/8 giga graficke memorije.

Ovo za sistemsku vazi za Intel konfe, ali valjda ce i AMD nesto novo da pokaze u martu/aprilu inace ce se ljudi tesko odlucivati na njihove FX procesore u 2015 godini.

Poslednja izmena:

Dovoljno dok Windows sa glupostima u njemu ne bude zderao vise od 3GB?
Nakon toga kao optimalno, nesto malo vise, recimo 10GB?

Nisi ti toliko izlupetao, samo si debelo preterao. 12 ili 16GB za igre, mislim stvarno... :D

Svi se inače sećamo dok je Xbox 360 imao 512MB RAM, nikome nije trebalo više od toga da igra na PC-u.

Kad vec pominjes Xbox, jel ti poznato koliko operativnih sistema Xbox 1 ima? Tri operativna sistema. Od ta tri jedan je pravi pravcati Win8 i cini mi se da su uvek sva tri aktivna, doduse druga dva su znatno manja ali opet imas vise sistema pokrenutih odjednom nego sto imas kod gaming PC-ja.

Kad ce 8GB biti malo? Kad se pojave konzole sa vise radne memorije.

Poslednja izmena:

Pišeš gluposti. Kao prvo konzole dele tih 8gb između sistemske i video memorije, a trend je trenutno da što više stvari guraju direktno u vram, zato se i dešava da najnovije multiplatforme traže do 4gb vrama na PC-u, a da zahtevi što se tiče samo rama ne skaču značajno.

Isto tako kao što sam već pisao, ne možeš porediti situaciju sa time koliko je rama trošila prethodna generacije, jer ti kada je izašla prethodna generacija nisi mogao ništa igrati sa 512mb rama, operativni sistem jedva da je mogao u to vreme da diše sa 512mb rama, pa i mrtvi android jedva izlazi na kraj sa time. A negde u tom periodu pojavila se recimo i Vista od koje recimo čak i osmica ima nešto bolju ram optimizaciju, ti tada nisi mogao bez 4gb rama normalno igrati, sa 512mb nisi mogao zamisliti, a danas ništa (od igara) ne puni 8gb rama. Čak šta više igre koje će prve prebaciti realne zahteve preko 8gb rama neće biti portovi multiplatformi, nego izvorna PC ostvarenja, kao što su SC ili sledeći armin engine...

Poslednja izmena:
Može i biti da se dosta brzo i pojave igre koje će zahtijevati više od 8gb RAM-a sa sistemom, ali bojim se da to neće biti opravdano. Nego, evo već makar dvije strane off-a, pa da batalimo to.

Svakako da će se pojaviti jednog dana, da li će to biti pre ili posle ddr4 videćemo, ali nema potrebe izigravati neko mesijanstvo i trošiti pare na nešto što je najlakše nadograditi, osim ako taj neko ne koristi sistem za ozbiljnije stvari od gaming-a koje zaista traže 16/32gb. Danas je daleko bolji savet predložiti grafiku sa više vrama, nego dupliranje rama, jer to postaje daleko realna potreba za gaming. :)

Taj rad. 12 ili 16GB nece biti neophodno bar jos 3 godine. 32GB je vec tesko pros*ravanje. :)

on:

Nebitno je, jake konfe za 2015 ce ionako imati 8 giga kao neki minimum za gejming (kao sto je sada 4 giga) zbog DDR4 memorije na koju cemo biti prinudjeni da predjemo. Negde sam procitao da ce DDR4 dolaziti u kitovima duplo veceg kapciteta nego sot je slucaj sa DDR3, tako da ce sadasnjih 8 giga biti 16 giga, 16 giga ce biti 32 giga itd.

Da ne pricam sto ce biti blam imati samo 8 giga sistemskog RAMa i 4/6/8 giga graficke memorije.

Ovo za sistemsku vazi za Intel konfe, ali valjda ce i AMD nesto novo da pokaze u martu/aprilu inace ce se ljudi tesko odlucivati na njihove FX procesore u 2015 godini.

Mozda ce biti blam za likove koji, od svih stvari na ovom svetu, vole da lupaju mamin i tatin novac na krajnje nepotrebne gluposti. Ovaj nazovi "next gen" je tragedija. Ne zna se da li su smesniji pompezno najavljivani "graficki upgrade-i", ili samo igre koje presipaju iz supljeg u prazno vec dobru deceniju, uspevajuci, nekako, da sa vremenom postaju sve gluplje i gluplje. Zasto bi bilo ko sa 2 grama mozga prelazio na DDR4 i novu generaciju procesora/grafickih, kad se jedan bedni 5770 nosi sa AC:Unity (next gen jeb*te! :p) na mediumu bez problema? Ja sa FX 8350, 7950 i 8 giga DDR3 sve sto sma probao od takozvane "nove generacije igara" je doslovno letelo. Zasto bi onda bilo ko sa sl. konfiguracijom davao ogromu lovu za nepotrebne stvari? Ajde da su igre makar dobre, vec ne zna se koja je bednija...

Sutra Alan Fitzpatrick i Petar Dundov gruvaju u hangaru kod luke. Izadjite malo, iskacite se, izduvajte se, pronadjite neko zensko celjade. Jebao vas i ram i "next gen"... :p

Next gen je 4k rezolucija a mislim da 5770 ne moze ni da vidi tu rezoluciju a kamoli da rade igre u njoj...

Kakavv bre 4k, pa ove nove konzole ne mogu ni 1080p da poteraju kako treba na 60 fps bez obaranja kvaliteta grafike, a o 2k ni govora. 4k mozda bude mainstream tek za 2 generacije konzola. Mainstream kozolno igranje prati trenutni trenutni trend kad je rec o TV industriji, a realno stanje je da je u prodavnicama i dalje dominacija 1080p TV aparata.

Totalno meh poredjenje, pa imala je gomila PS4 gameplay snimaka, sto Gamersyde, sto Angry Joe, tako da se ingame grafika videla jos odavno.

Izgleda da su sad super popularna ova "downgrade" poredjenja pa i ovi hoce brze bolje da pritrce da imaju neku vest. Gde su svi bili do sad, sama prica sminkanja screenshotova za igre je popularna poslednjih X godina unazad...

Vidim ljudi uzurbano kupuju neku gold verziju :) vredi li to naruciti iz Ru, nasao sam jednu super ponudu, na snizenju :d

hsv.stoned:Imas na partis-u
30.9 GB tezak samo nema lekic on se ceka...

Poslednja izmena:
Next gen je 4k rezolucija a mislim da 5770 ne moze ni da vidi tu rezoluciju a kamoli da rade igre u njoj...

"Next gen" konzole ne mogu da poteraju ni 1080p u vise od 30 fps-a. Kakav crni 4K!...

Ne znam za vas ali me blam zivog pojeo sto imam ovih 4gb rama i to pazi sad... ddr2 omg, lol, rekt ! Ne smem ljudima pred oci, stavim kapuljacu i bandanu kad idem da bacim djubre. A kasirke u maxiju ne smem pogledati u oci dok mi otkucavaju mortadelu i kamamber. Bolje da ni ne pricam onoj plavookoj sa siskama sto seta bisona da imam samo 1gb vidija rama, ma moj zivot je ruiniran bar dok ne kupim dve kite tog DDR4.

"Next gen" konzole ne mogu da poteraju ni 1080p u vise od 30 fps-a. Kakav crni 4K!...

Next-gen za nas mater race PC igrače, da želim da se igram na medium u 1080p igrao bih se na konzolicama, neki ne pristaju na kompromise :p

Ostalo jos 3gb Unity da se skine, a sad i ovo 30Gb pa ovi nemaju milosti!

Uf idite malo do GTX970 teme, tamo sahranjuju sve grafe i kljanjaju se istoj.:d dosta zanimiljiva rasprava.
Ma ja sebe već 6 meseci hoću da ubedim da ako uzmem 4770K sve će biti bajnije da grafa mi savršeno radi al nekako taj greed for speed :p kako stvari stoje čekam ja 3xx seriju od AMD - :D
Al zapravo sve mi leti nema igre koja mi secka ok nemogu da upalim 4AA ali mogu i bez toga zavisi od naslova.
Probaće se FC4 mada 3ka je bila simpa al nekak sam je iskulirao i nisam je odigrao.

Dok jos niste zaigrali da vas spasim muka, makar vlasnike Nvidia grafickih karti :p Kod mene su driveri 344.65 karta 970gtx i win7, a podesvanja u samoj igri ne bi trebalo da prelaze ove vrednosti inace dolazi do izoblicenja slike na vise nacina, od probijanja tekstura do raznih efekata tamo gde im nije mesto... Menjanje AA vrednosti u samoj igri na TXAAx2 ili x4 rezultuje losom slikom, gube se teksture itd, ponovnim vracanjem na neku od vrednosti koja nije TXAA anomalije ostaju sve dok se ne restartuje igra... Motion blur i godrays kod mene su iskljuceni pre svega zata jer mi je prikaz lepsi kada se te dve opcije iskljuce, a inace slika je ok kada se ukljuce...

``Graficka Podesavanja.jpg

Ili novi drajveri ili neki update, dobro bi dosli, da proradi sli i ispravi ove greske...

Poslednja izmena:
Je l' moze nesto da se smucka za sli preko inspector-a?

Kod mene sve na ultra,TXAAx4, motion blur i godrays su ukljuceni.

@ Vuk40
Sa tom grafikom iz potpisa imas 15fps u HD rezoluciji, sa tim podesavanjima :D

@ Borat
Prosek 90 a ide do punih 144 koliko je meni potrebno...

Jedva sam napipao izlaz iz igre...

Prosek 90 a ide do punih 144 koliko je meni potrebno...

Kako radi u odnosu na fc3 sa slicnim podesavanjima?

Vrh Dno