Šta je novo?
"Besan" sam na stav. Misljenje ne mogu da promenim.
Moji prioriteti su davno prevazisli igranje igara satima, ne znam odkle ti ideja da to nije tako? Upravo zbog toga sto mi je vreme za ovaj vid zezanja maksimalno ogranicen, cudim se stavu da je potrebno da igre budu vise causal da bi ih "lakse" igrao? Neka bude ozbiljan izazov i vremenski i mentalno - sta je tu problem? Ne moram igri posvetiti sate po danu da bi uzivao u njoj.

Prosecan mozak internet "HC gejmera":

"Ja sam true HC gamer. Retka i dragocena vrsta. 95% njih su casual klinci koji igraju povrsne igre. To ce naravno da vide proizvodjaci SW (igara) i da prave igre za mene, jer su ovi drugi plitki. Cek,cek, sta je ovo...ne prave igre za mene???? Ali JA sam madafakin HC!!!! Nisu valjda budale da prave igre za 95% ljudi i zarade kad mogu za ovakve kao sto sam ja i budu goli i bosi, ali smatrani umetnicima i pravim HC gejm kreatorima???? Neeeee!!!! Ma to su luzeri, nemaju pojma, Bestheda suck it!!!!"

E,tako njih vide normalni ljudi. I takvi sebe smatraju pametnima. Ocekuju da neko izbaci AAA naslov ciji razvoj kosta milione USD kako bi pokrio 5% nise i koji bi odbio igrace koji ne zele da se uzive, ver samo da ubiju malo vremena.
Postoji velik broj visoko kvalitetnih indie igrara, koji su za njih. AAA naslovi odavno nisu za takve, jer kostaju mnogo (u proslosti to nije bio slucaj) i moraju mnogo da zarade kroz prodaju.

Poslednja izmena:
Volis da se pravis neobavesten/glup kad ti odgovara, a za isto si prozivao drugog korisnika i to na istoj ovoj strani. Dupli standardi, knjiski primer.

Nevezano za to, najgori od svih su baba vange sto znaju da ce igra biti fail i pre nego sto je izasla. Ako je tako, sto dolaze i postuju u ovu temu? Deluju pateticno. Ja ne idem po temama gde mi igre deluju kao fail ili da ce to biti.

ja nemam problem da se nesto uprosti, ali ne da se previse uprosti... e sad, dal je previse uprosceno ili ne, to je vec subjektivni osecaj svakog od nas...

video sam da ljudima izmedju ostalog smeta to sto novi fallout ima boje, sto nije sav u "sepia fazonu", smeta im steampunk izgled itd... e pa meni je drago sto ce pejzazi u igrici biti raznoliki, a ne ko FO3 da mi sve bude isti djavo... jedine "razlike" su bile evo ovde brdo, ovde dolina, ovde reka, srusen most, po neko drvce, brod, vault, metro kao potpuno zaseban entitet i to je to, a boje svuda iste (sem nuka cola frizidera xD)... jedina (konkretnija) razlika u bojama se javljala u odnosu na to da li je dan ili noc u igri... po onom sto sam video do sada od dizajna u trailer-u i ala gameplay-evima, meni se licno svidelo... u to naravno ne ubrajam manje ili vise diskutabilnu grafiku, al videcemo vec na sta ce liciti "konacni" produkt... znaci navoda su tu jer verujem da ce biti dosta patch-eva dok se sve ne upegla u pravi konacni proizvod... DLC-eve u to ne racunam, to su dodaci na konacni proizvod, nesto kao aneks ugovora :D inace, o samom DLC sistemu koji je preuzelo brdo izdavaca imam samo najgore misljenje, ali ja tu nista ne mogu da promenim, kao i niko od nas, sem da vrtim jednu istu pricu tj. moje misljenje o tome...

sto se same price tice, apsolutno nista nije ni otkriveno sem cinjenice da je setting u bostonu i okolini, da se desava 200 godina posle nuklearnog napada i mozda jos po nesto... znaci niti znamo temu main questa, ni bilo sta drugo, tako da o tome treba suditi tek kad igra izadje... naravno, povuceni prethodnim izdanjima, ljudi ce zakljucivati da ce prica biti mediocre or worse uz stav da bethesda jednostavno ne ume da scenarijski upotpuni bilo koju igru... opet je i to subjektivna stvar i iskreno me to uopste ne dotice, kao sto me ne dotice da li neko smatra da je neki film ili pesma njesra...

takodje, "sims momenat" je apsolutno opcion, tako da ni to ne treba nikoga da muci... ako neko misli da je utroskom vremena na taj aspekt igre uskraceno da se ostali delovi bolje odrade, pa mislim da je bethesda manje vise odradila tacno ono sto je i htela sa svakim aspektom fallout cetvorke, tako da definitivno mislim da novine u odnosu na prethodne delove nikoga ne treba da muce... naravno, pod ovim ne podrazumevam "novine" u smislu izmena na vec postojecim stvarima kao sto su skills, perks, vats itd...

ja cu je svakako igrati i verujem da ce biti to jedno fino iskustvo... dobro, sigurno ne odma od 10. novembra, al polako jos smo relativno mladi ;)

"Besan" sam na stav. Misljenje ne mogu da promenim.
Moji prioriteti su davno prevazisli igranje igara satima, ne znam odkle ti ideja da to nije tako? Upravo zbog toga sto mi je vreme za ovaj vid zezanja maksimalno ogranicen, cudim se stavu da je potrebno da igre budu vise causal da bi ih "lakse" igrao? Neka bude ozbiljan izazov i vremenski i mentalno - sta je tu problem? Ne moram igri posvetiti sate po danu da bi uzivao u njoj.

Pa nije moj stav da igre treba da budu više casual nego ranije već da prihvatam da budu casual ako uživam u konkretnoj igri, dakle obrnuto. Atmosfera, dizajn...i to, da ima neki šmek. Neću da budem besan ako razvodne malo Fallout, u moje vreme ga nije igrao svako jer bio malo i "težak" za igranje. NewVegas mi je baš bio prava mera ali je bio kratak sa sadržajem, F3 je bio opsežniji (ali lošija igra).
I uopšte se ne obazirem na igre već na Fallout, meni je Fallout jedan jedini i ne mogu da ga poredim sa nekim drugim RPG naslovom.
Tebi je to još jedan naslov koji je pokvaren a meni još jedan Fallout koji će biti sigurno bolji od 3-ke a svakako bolji od onog ***nja od Tacticsa svojevremeno.

nepotrebno upadanje u vatru :)
"dal je previse uprosceno ili ne, to je vec subjektivni osecaj svakog od nas" je ključna rečenica. ovo je rekao neko ko se trudi da ima meru u načinu na koji percipira svet.

"Besan" sam na stav. Misljenje ne mogu da promenim ... cudim se stavu da je potrebno da igre budu vise causal da bi ih "lakse" igrao?
ovo je već upadanje u vatru, jer, ako dobro pročitaš Ji 4Tze-ov post, on zapravo to nije ni napisao. napisao je da on, iako ima iza sebe nekoliko decenija igranja NE ZAMERA ljudima koji pojednostavljuju igre to što rade, jer njemu lično to i odgovara. baš kao što nekima drugima ne odgovara, njemu odgovara. pritom, očigledno je u pitanju veliki fan fo2.

to je zapravo detalj koji neki od nas, jednom broju vas koji upadate u vatru, pokušavamo da dojavimo: jeste, lepo je što sebe smatraš velikim fanom, ali neki drugi koji sebe smatraju velikim fanovima željno očekuju novi fallout, i to nije razlog da ih zbog toga prozivate.

a prebrojavanje efekata, merenje kvaliteta engine-a brojem refleksija i "mekoćom" kretanja i slične tehničke rasprave nikada nisu, niti mogu predstavljati objektivno merilo kvaliteta bilo čega, pa ni novog fallout-a.

Sumnjam da ne postoji veliko preklapanje fanova Fallouta i fanova tih drugih serijala. Onima kojima smeta uprošćavanje Fallouta smeta i uprošćavanje drugih igara. Tako da mmikeova teza ne pije vodu ili važi samo u nekim pojedinačnim slučajevima.

Meni nema smisla kriviti developere za nešto što nije pod njihovom kontrolom, tj. za to što ne znamo kako bi igra ispala da im profitni motiv ne visi za vratom. A ni zadovoljavanje ispoliranošću™ sa druge strane. Ta lažna dihotomija grafika/estetika vs. "gameplay" baš smara.

Ako je tako, sto dolaze i postuju u ovu temu? Deluju pateticno. Ja ne idem po temama gde mi igre deluju kao fail ili da ce to biti.

Zašto ne bi mogli? Ili neka se uvrsti u pravila foruma da se može samo afirmativno postovati inače sledi brisanje ili neka se kažnjava backseat moderacija. Pogotovo u gejming temama gde nekolicina članova, a često su to i VIPovci i moderatori, odlučuje šta će ko da piše, onako uvijeno i ismevačkim tonom.

Inače, +1 za Muzzyeve poslednje postove. Nije da su u pitanju simulacije borbenih aviona ili Paradoxove strategije. Tek je haos davanje deci da se igraju na tabletima i navikavati ih na to.

Poslednja izmena:
Sumnjam da ne postoji veliko preklapanje fanova Fallouta i fanova tih drugih serijala. Onima kojima smeta uprošćavanje Fallouta smeta i uprošćavanje drugih igara. Tako da mmikeova teza ne pije vodu ili važi samo u nekim pojedinačnim slučajevima.
ako malo krenes kroz ovu temu od pocetka shvatices da se ne radi o tezi već o opservaciji.

au koliko ste daleko otisli :)

da li mozda treba da utvrdimo koliko legalnih kopija neko ima na steamu da bi mu glas vredeo vise :p

anyway da piraterija je losa stvar, jer su igre presle donju granicu kvaliteta, jer su velike pare ulazu i zato sto igracka industrija obrce vise para od holivuda, i zato sto ovo i zato sto ono i tako u nedogled ... ne moramo se gubiti u tim objasnjavanjima, pogotovo ne sa aspekta prosecnog igraca u srbiji i njegove mogucnosti da igre placa

ostavicu samo jednu stvar :]

tNQnVM7.jpg

anyway pojednostavljivanje igara zarad vece prodaje je odavno dominatna strategija, i to je vec ok
samo je pitanje sta se pojednostaljuje, sta se menja, koliko to izdavac reklamira, da li menja ciljnu grupu kome se proizvod plasira itd itd

meni kao fanu fallouta (onom matorom) ova bethesdina izdanja ne prijaju (ajde?), ali nekako uvek sa trackom nade gledam da li ce se nesto tu naci sto ce me zainteresovati... beznadezan sam sta cu :)
i ne necu im platiti igru, mozda se zapitam da li da im dam pare kada bude na popustu za 5 evra iako sam se na igre generalno nadavao novca (pogotovo od kada nemam vremena i snage za igranje kao pre :d )

anyway pojednostavljivanje igara zarad vece prodaje je odavno dominatna strategija, i to je vec ok
samo je pitanje sta se pojednostaljuje, sta se menja, koliko to izdavac reklamira, da li menja ciljnu grupu kome se proizvod plasira itd itd
to je ok kad pojednostavljuju igre koje ti ne igraš ili kad ne diraju u featurs-e koji su se tebi dopadali.

pa zapravao uopste nije tako, jer civilization nije postao real time strategija a xcom nije postao akciona igra, novi homeworld je rimejk sa novim teksturama (kamo srece da je fo3 zapravo samo to) ... dakle omasio si svako poredjenje
fo3 je ocajan rpg, jos ocajni fallout... ali ok nekom je dobra igra uopsteno gledano i u to ne sumnjam uopste...

a nisi primetio da je civ izgubio dubinu, što je manje više najbitnije kad su upravljačke xxxx simulacije u pitanju; nisi primetio da x-com svakim novim restartom stalno izbacuje jedne te iste mape za taktičku borbu i nisi primetio da ne možeš po želji da opremaš svoje borce čime se totalno gubi replay vrednost igre koju inače igram dobrih dvadeset godina; nisi primetio da je novi hw rađen na osnovu skrnavog engine-a hw2 a ne družetitomitisekunemo hw1...

nisi, jer te ne zanima, i ne smeta ti, jer te ne zanima.

SVAKA od tih igara, uključujući i fallout je pojednostavljena DA BI SE PROMENILA, odnosno proširila ciljna grupa kojoj se proizvod plasira, a reklamira se, kao i sve ostalo početkom dvadeset prvog veka, kao da smo u najmanju ruku konačno otkrili toplu vodu.

fo3 si sa druge strane veoma detaljno isecirao i napravio celu listu šta sve ne valja jer je to nešto što tebe lično zanima, i u pitanju je igra koju si onomad puno igrao i ne sviđa ti se kako je sad pojednostavljena. shvatio si da više nisi ciljna grupa kojoj se proizvod plasira i to ti smeta, jer voliš fallout onakav kakav je ostao u tvojoj glavi.

e pa, kao što su ti onomad (___dopisati po želji____) što se neki tamo mmike buni kako su mu od xcom-a napravili (bar da jesu) incubation, tako sad nema ko da čuje tvoje vapaje i podrži te. nisi ni ti podržavao nas. u suštini - možda ti je čak i odgovaralo, jer je neke tebi prekomplikovane naslove približio više tvom ukusu (ova misao je retorička, nema potrebe da se hvataš na nju).

izlazi još jedan fallout bez da su tebe pitali kako treba da ga naprave? get over it man...

i prvi noviji xcom je bio rimejk.
u suštini, svejedno je - rimejkovi, nastavci, ributovi... sve su to igre adaptirane za današnje uslove i mogao bih se opkladiti da se ispod svih tih "želeli smo da današnji klinci osete ono što smo mi osetili onomad" bajki, nalazi brutalno jednostavna i savešću nesputana želja za profitiranjem na nečemu što je već jednom uspelo.

"stare dobre igre" se u tom smislu prilagođavaju današnjim standardima, koji osim tehničkih karakteristika podrazumevaju i pojednostavljivanje interfejsa kao i relativnu šarenolikost sadržaja te apsolutnu plitkoću gameplay mehanike. njihova ciljna grupa nisu old school gameri, barem ne više od toga da se od njih očekuje da podgreju hype, već igrači koji su odrasli na tes-ovima, assasin kredama i ostalim call of duty-jima.

broj starih dobrih igara koje su rimejkovane, ributovane ili doživele svoje kasne nastavke a da su pritom čvrsto ostale na poziciji na kojoj su onomad bile, je toliki da se mogu izbrojati na prste jedne ruke. čak iako si usput ostao bez nekog od prstića :(
zapravo, na pamet mi padaju samo dva naslova.

Danas sam razmiš5ao, u čekaonici Doma zdrav5a...ja već znam kako ću rasporediti SPECIAL poene, pre no što je igra uopšte izašla. Nadrukam INT, zatim solidan AGL, možda poen-dva preko defaulta na PER ili LCK...resto default, možda skinem neki poen sa CHA. Ako pravim melee build, umesto AGL i PER staviti na STR i END. Zašto? Zato što, osim ako nešto drastičnije ne promene u onome šta statovi rade, ovo je bila dobitna kombinacija u FO3 i New Vegasu. A ne deluje mi da će mnogo drugačije biti i u FO4.

To me je nateralo da se zamislim...koliki je napredak ustvari Bethesda napravila sa Falloutom sve ove godine? Hoće li išta suštinski da se promeni i sada, sem settinga i grafike?

Zašto ne bi mogli? Ili neka se uvrsti u pravila foruma da se može samo afirmativno postovati inače sledi brisanje ili neka se kažnjava backseat moderacija. Pogotovo u gejming temama gde nekolicina članova, a često su to i VIPovci i moderatori, odlučuje šta će ko da piše, onako uvijeno i ismevačkim tonom.

Inače, +1 za Muzzyeve poslednje postove. Nije da su u pitanju simulacije borbenih aviona ili Paradoxove strategije. Tek je haos davanje deci da se igraju na tabletima i navikavati ih na to.

Mogu,samo onda sumnjam u njihov zdrav razum. Kao neke tetke usedelice koje nemaju pametnija posla. Bolje je baviti se necim korisnim ili necim sto te zanima, nego igrom za koju si izprorokovao da nece valjati. Tako da...omasio si poentu,nije uopste pitanje da li moze ili ne moze. Moze sve,samo onda bez ljutnje kad neko to sto radis okarakterise kao glupo.

Volis da se pravis neobavesten/glup kad ti odgovara, a za isto si prozivao drugog korisnika i to na istoj ovoj strani. Dupli standardi, knjiski primer.
Nevezano za to, najgori od svih su baba vange sto znaju da ce igra biti fail i pre nego sto je izasla. Ako je tako, sto dolaze i postuju u ovu temu? Deluju pateticno. Ja ne idem po temama gde mi igre deluju kao fail ili da ce to biti.

Zasto? Evo, reko da iskoristim i ja to famozno pravo slobodnog izrazavanja.
Ja se ne bavim sad toliko samim Falloutom u ovim replikama, o tom naslovu sam reksao sve sta mislim i sta (ne)ocekujem. Bavim se onim sto dovodi do toga da Bethesda i ostaali veliki razvojni timovi prave limunadice i igre koje uopste ne iskoriscavaju dostupnu tehnologiju da naprave neki ozbiljan korak napred (ili je iskoricavaju na pogresan nacin). Bavim se kolektivnim popustanjem pritiska i oprastanja takvih poteza zbog hypa, imena koje neka fransiza nosi i neke nezainteresovanosti za progres. Svaki dan gledam kako industrija od koje zivim (muzika) pati od istog sindroma i grca se u trenutnoj situaciji koja je nastala upravo prezasicenjem i zeljom za "JOS JOS JOS" po svaku cenu (ali naravno, da se to uklopi u prebukiran zivot pojedinca i servira sa hiljadu pomagala...). Ne glumim nekog sveca i ne vidim razlog za hejt. Pokusavam da shvatim o cemu se radi i vodim diskusiju. Za to sluzi forum.

Mogu,samo onda sumnjam u njihov zdrav razum. Kao neke tetke usedelice koje nemaju pametnija posla. Bolje je baviti se necim korisnim ili necim sto te zanima, nego igrom za koju si izprorokovao da nece valjati. Tako da...omasio si poentu,nije uopste pitanje da li moze ili ne moze. Moze sve,samo onda bez ljutnje kad neko to sto radis okarakterise kao glupo.

Ti samo ocito hoces konflik samnom tako da od tebe i ne ocekujem diskusiju. Odgovori ti se uglavnom svode na prozivku.

Pa nije moj stav da igre treba da budu više casual nego ranije već da prihvatam da budu casual ako uživam u konkretnoj igri, dakle obrnuto. Atmosfera, dizajn...i to, da ima neki šmek. Neću da budem besan ako razvodne malo Fallout, u moje vreme ga nije igrao svako jer bio malo i "težak" za igranje. NewVegas mi je baš bio prava mera ali je bio kratak sa sadržajem, F3 je bio opsežniji (ali lošija igra).
I uopšte se ne obazirem na igre već na Fallout, meni je Fallout jedan jedini i ne mogu da ga poredim sa nekim drugim RPG naslovom.
Tebi je to još jedan naslov koji je pokvaren a meni još jedan Fallout koji će biti sigurno bolji od 3-ke a svakako bolji od onog ***nja od Tacticsa svojevremeno.

Ok, ja i dalje smatram da to nije dobro gledajuci sveukupnu situaciju a ti ne i tu pretaje mogucnost dalje diskusje.

nepotrebno upadanje u vatru :)
"dal je previse uprosceno ili ne, to je vec subjektivni osecaj svakog od nas" je ključna rečenica. ovo je rekao neko ko se trudi da ima meru u načinu na koji percipira svet.

ovo je već upadanje u vatru, jer, ako dobro pročitaš Ji 4Tze-ov post, on zapravo to nije ni napisao. napisao je da on, iako ima iza sebe nekoliko decenija igranja NE ZAMERA ljudima koji pojednostavljuju igre to što rade, jer njemu lično to i odgovara. baš kao što nekima drugima ne odgovara, njemu odgovara. pritom, očigledno je u pitanju veliki fan fo2.

to je zapravo detalj koji neki od nas, jednom broju vas koji upadate u vatru, pokušavamo da dojavimo: jeste, lepo je što sebe smatraš velikim fanom, ali neki drugi koji sebe smatraju velikim fanovima željno očekuju novi fallout, i to nije razlog da ih zbog toga prozivate.

a prebrojavanje efekata, merenje kvaliteta engine-a brojem refleksija i "mekoćom" kretanja i slične tehničke rasprave nikada nisu, niti mogu predstavljati objektivno merilo kvaliteta bilo čega, pa ni novog fallout-a.

Bravo mmike, odlicna replika!
Upadam u vatru jer mi je, kao sto sam sad vec previse puta ponovio, jako zao kada vidim sa cime se ljudi zadovoljavaju i to ne samo u gejming industriji.
Krivo mi je sto takvi ispadi izgledaju kao prozvike i omalovazavanje. Vise je to ljutnja na situaciju, ne na pojedince.
Nije mi samo jasno kako "prebrojavanje efekata, merenje kvaliteta engine-a brojem refleksija i "mekoćom" kretanja i slične tehničke rasprave" nije objektivno merilo? Sve utice na gmeplay. Vizuelni aspekt kao jedan od najimrezivnijih momenata je zaista bitan. Zasto treba ne treba da se krstim i levom i desnom kad vidim u gameplay videu u 2015 godini da se i dalje "lebdi" po terenu, da su osecaj tezine i fizike besmisleno mali i da pritom i ne izgleda uporedivo sa aktuelnim naslovima na trzistu?

Svaka cast torlu koji je zapoceo ovaj flamewar i offtopic.

Jako kvalitetna rasprava, srozavate ovaj forum samo tako. Bravo!

Nije mi samo jasno kako "prebrojavanje efekata, merenje kvaliteta engine-a brojem refleksija i "mekoćom" kretanja i slične tehničke rasprave" nije objektivno merilo? Sve utice na gmeplay. Vizuelni aspekt kao jedan od najimrezivnijih momenata je zaista bitan. Zasto treba ne treba da se krstim i levom i desnom kad vidim u gameplay videu u 2015 godini da se i dalje "lebdi" po terenu, da su osecaj tezine i fizike besmisleno mali i da pritom i ne izgleda uporedivo sa aktuelnim naslovima na trzistu?
zato što dobru igru čine kvalitetna gameplay mehanika i imerzivna atmosfera, a lošu ne mogu da izvuku ni najbolje tehničke karakteristike. ti kao old school gamer to valjda vrlo dobro znaš.
vizuelni aspekt može da pomogne, ali ne može da "reši stvar".

Kad se igra rangira onda se to cini po mnogim aspektima. Na kraju ispada da u nekim igrama bez dobre grafike nema ni igre ma sta ona bila, recimo bezvezne pucacine koje se prodaju u milione primeraka se zasnivaju uglavnom na grafici...klinci balave na "ko da su pravi marinci" izgled igre i to je to...proda se, lepo se krecu po mapi, izgledaju realno i sl. tome ili recimo far cry dosadna igra bez sadrzaja, repetativna ali koja super izgleda...ali eto neki vole da se uzive u tu lepu grafiku i to je sasvim ok. medjutim realno to su sve lose igre. To sad vise nema veze sa tim da li je to prodato u milion kopija ili ne zato sto je objektivno to losa igra po svim aspektima iz ugla korisnika , osim u grafici, i na kraju po ukupnom dozivljaju je na decijem nivou i eto..proda se. Kao recimo mcdonadls...jede se u tonama svaki dan a realno kvalietet te hrane je na dnu.

Oceniti neku igru nije dovoljno analizirati njene aspekte, vec i neki ukupan filing u toku igranja uz ovo prvo a potom i autenticnost svakog aspekta, nesto novo ili staro na novi nacin, pa onda ektsterni efekat na samu industriju. Mnogo je tu nivoa koji se preplicu u pokusaju da taj sud bude sto objektivniji.

Na kraju nema mesta koje je pouzdani reper i koji ce reci ovo je objektivno igra sa ocenom tom i tom. Posebno, to nije ocena vecine, najvise zato sto su igre nematerijalni proizvodi i na neki nacin deo umetnosti, kao i cela industrija "zabave" mada taj izraz nije najsrecniji jer recimo muzika i film nisu samo zabava vec umetnost sama po sebi. I cirkus je umetnost i igre su umetnost. Zato posebno kada je umetnost u pitanju ocene vecine nisu merodavne a u danasnje vreme ocene vecine su jos manje merodavne nego sto su nekad bile jer vecina je sada osamucena liberalnim kapitalizmom, agresivnm marketingom i ispiranjem svih trajnih vrednosti koje se svode na instant kako bi produkcija bila sto veca i veca...

Kad je Fallout igra u pitanju ako bude kao new vegas koji trenutno igram to ce biti neki donji prosek...moze da se igra ali daleko da je to nesto sto je posebno ili vredno ali opet daleko bolje nego sto smo navikli na vecinu igara koje se stancuju...to sto keric lepo mase repom je isto to sto se i Lari lepo vijori kosa ali objektivno to nece ponuditi nista sto bi moglo da se nazove neka vrednost.
Ali, i debeli Joe kad ode u mek smaze dupli chizburger i za njega je to Babetina gozba iako nije ni svestan sta jede.

Poslednja izmena:
heh ronin, vidiš da i nakon šezdeset strana dosadnog trolovanja ovdašnje glave nekad imaju šta pametno za reći :)
mmike over'n'out ;)

Uspeo sam da pročitam ovih poslednjih par strana tek jutros. Ima interesantnih i misli i mišljenja.

Dve stvari su mi zapale za oko pa cu ostaviti i moje mišljenje.

1) Remake starih klasika (Xcom, Fallout, Homeworld). Da, pojednostavljeno, bolja grafika, manje mozganja. Lazan marketing da se "navuku" i stari fanovi. Napravljeno za "neke nove klince". Sve to stoji. Moramo jednostavno svi mi da ukapiramo da je pravljenje igara sada industrija. Sa svime što ta reč nosi. Mislim da nema potrebe da pišem šta, svi već odlično znate. Ali, kada je sve počelo nije tako bilo. Neki od nas, me included, se nismo tada ni rodili, tokom godina neke igre, koje danas zovemo classics, smo odigrali, za neke smo tek kasnije čuli pa remake odigrali. Moj primer Xcom. Ono što pokušavam da kažem je da mi još uvek kukamo za good old times iako su ta vremena jednostavno prošla. The end. Kroz ovako nešto su sigurno prošli svi čiji vid zabave je počeo tako lepo a onda postao bezdušna industrija(muzika, film itd.). Nade uvek ima, kao i za muziku i film što postoje druge "struje" proizvođača tako postoje danas i za PC. Indi i kickstarter. One door closes, another opens. Jedan kraj znači samo jedan novi početak.

2) Grafika. Meni lično smeta loša grafika. Odbija me u dobrom % starih ili retro novih naslova. ALI!!! na primer baš Fallout 1 skroz mi je OK. I onda dok sam se pitao zašto, sam ukapirao. Nije problem koliko ima piksela, već kako se iskoriste. Ako je art design dobar i sa 480x480 moze da bude bolja grafika... ne, ne bolja, nego da mi više odgovara... nego 4096x4096 sa lošim umetničkim dizajnom.

Toliko od mene, neću više off da idem.

Poslednja izmena:
pod 2) je apsolutno tacno.cikam toga ko nadje zamerku grafici npr Another World-a.i to sve original verzija na 1080p.primera jos koliko hocete.

slazem se za pod 2), ali opet, sve je to relativna stvar i zavisi od osobe do osobe... eto filozofu je npr. FO1 grafika odgovara, ali mnogima sigurno ne odgovara i ne mogu da predju preko toga, sto je meni ok... znate ono, 100 ljudi 100 cudi, 100 zena 200 :shock:

to je ok kad pojednostavljuju igre koje ti ne igraš ili kad ne diraju u featurs-e koji su se tebi dopadali.

a nisi primetio da je civ izgubio dubinu, što je manje više najbitnije kad su upravljačke xxxx simulacije u pitanju; nisi primetio da x-com svakim novim restartom stalno izbacuje jedne te iste mape za taktičku borbu i nisi primetio da ne možeš po želji da opremaš svoje borce čime se totalno gubi replay vrednost igre koju inače igram dobrih dvadeset godina; nisi primetio da je novi hw rađen na osnovu skrnavog engine-a hw2 a ne družetitomitisekunemo hw1...

nisi, jer te ne zanima, i ne smeta ti, jer te ne zanima.

SVAKA od tih igara, uključujući i fallout je pojednostavljena DA BI SE PROMENILA, odnosno proširila ciljna grupa kojoj se proizvod plasira, a reklamira se, kao i sve ostalo početkom dvadeset prvog veka, kao da smo u najmanju ruku konačno otkrili toplu vodu.

fo3 si sa druge strane veoma detaljno isecirao i napravio celu listu šta sve ne valja jer je to nešto što tebe lično zanima, i u pitanju je igra koju si onomad puno igrao i ne sviđa ti se kako je sad pojednostavljena. shvatio si da više nisi ciljna grupa kojoj se proizvod plasira i to ti smeta, jer voliš fallout onakav kakav je ostao u tvojoj glavi.

e pa, kao što su ti onomad (___dopisati po želji____) što se neki tamo mmike buni kako su mu od xcom-a napravili (bar da jesu) incubation, tako sad nema ko da čuje tvoje vapaje i podrži te. nisi ni ti podržavao nas. u suštini - možda ti je čak i odgovaralo, jer je neke tebi prekomplikovane naslove približio više tvom ukusu (ova misao je retorička, nema potrebe da se hvataš na nju).

izlazi još jedan fallout bez da su tebe pitali kako treba da ga naprave? get over it man...

Fallout 3 nikad nisam puno igrao, nisam je ni zavrsio koliko je ogavna i priprosta

Opet se ti hvatas pijan plota za stvari koje veze sa mozgom nemaju.
Iako sam ti lepo pojasnio da su razmere promena koje su se desile pri izlasku fallouta 3 u odnosu na fallouta 1&2 daleko vece bitnije i drasticnije od promena koje su zadesile civ, sto moze potvrditi pa bilo ko bilo gde, ali eto tebi je zapenilo da nije tako sto je ono... zaista smesno...
Pri cemu civ drasticno povecava igrivost za islaskom ekspanzija priblizavajuci se dubinom nekim prethodnim izdanjima, fallout to svakako ne cini, jer sa DLC-vima svakako se ne dobija na dubini rpg-a, dijaloga, ne dolazi do promene sistema borbe na bolje, ne menja se nacin izvodjenja, ne ispravljaju se neverovatne greske povezane za pricu, lore, dizajn i tome slicno (jer je igra FUBAR i to se ne moze ispraviti ni ekspanzijom a kamo li DLC-om). FO je amputiran svega sto ga je cinilo dobrim, nekada

Na kraju, meni je napastvovanje fallout serijala prekretnica cele te holivudsko konzolasko gejmerke price, posle toga korporativna redaljka na svim ostalim zanrovima, naslovima, serijalima je dosla kao nesto prirodno, samo sa dosta lubrikacije
Neko je prosao manje lose a neko je morao i na korektivnu hirurgiju (fallout npr)

I ne vidim poentu tvojih postova u fazonu moja devojka je vise silovana od tvoje, vidis da tvoja moze da hoda na tim vestackim nogama, a moja je invalid u kolicima

slazem se za pod 2), ali opet, sve je to relativna stvar i zavisi od osobe do osobe... eto filozofu je npr. FO1 grafika odgovara, ali mnogima sigurno ne odgovara i ne mogu da predju preko toga, sto je meni ok... znate ono, 100 ljudi 100 cudi, 100 zena 200 :shock:

da,ali im ne odgovara jer im se ne svidja estetski,ili je GUI nije po ukusu itd,ne zato sto je objektivno losa.skoro sam igrao DII na 27" 2k monitoru i to izgleda presjajno,dok su mi half lajf jedan teksture na dying light-u bile nepremostiva prepreka.

naravno, nisam ni rekao da je to objektivno, vec bas zato sto zavisi od osobe do osobe znaci da je subjektivna stvar...

da,ali im ne odgovara jer im se ne svidja estetski,ili je GUI nije po ukusu itd,ne zato sto je objektivno losa.skoro sam igrao DII na 27" 2k monitoru i to izgleda presjajno,dok su mi half lajf jedan teksture na dying light-u bile nepremostiva prepreka.

i meni su hl1 texture bila prepreka, jednostavno lose je izgledalo toliko da nisam mogao da igram ali zato black messa - i vise nego dovoljno...fenomenalna igra.
Sa druge strane gothic sam odigrao sa njegovim texturama prosle godine i meni svakako jedna od najboljih igara bez obzira na grafiku koja dans izgleda...:S:. U toj igri to jednostavno nije toliko vazno. Isto je i sa VTMB mada on sada sa hd texturama i patchom izgleda sasvim pristojno, daleko bolje nego recimo gothic...i jedna i druga igra po graickim standardima su daleka proslost za recimo novi far cry ali overall to su najbolje igre koje sam igrao ikada a novi far cry nije sastavi ni postenih 5 sati igranja pre brisanja.

omasio si poentu,zalio sam se na teksture u igri iz 2015te koja ponegde ima otaljane teksture koje izgledaju kao da su iz HL keca,e to smeta.nemam ja problem sa HL1 teksturama,prosle godine sam je vrteo,oridji verzija,nostalgija 'n' all dat shiz.

Ok, ja i dalje smatram da to nije dobro gledajuci sveukupnu situaciju a ti ne i tu pretaje mogucnost dalje diskusje.

.....

Bravo mmike, odlicna replika!
Upadam u vatru jer mi je, kao sto sam sad vec previse puta ponovio, jako zao kada vidim sa cime se ljudi zadovoljavaju i to ne samo u gejming industriji.
Krivo mi je sto takvi ispadi izgledaju kao prozvike i omalovazavanje. Vise je to ljutnja na situaciju, ne na pojedince.

Pa tako je na svim nivoima, muzika, film, svaka umetnost pa i igračka ima isti problem - publika je enormno veća a nove ideje se izgube u količini ponude.

Fallout će čini mi se biti sledeći veliki bum, obzirom na sav hype oko igre.

inače, već prošlo 5 godina... dovoljno da neko postane hard core gamer :D

CRtONU9WsAAzcCK.jpg

Vrh Dno