Šta je novo?
"Skyrim with Guns" sam pročitao i čuo jedno milion puta. Iako je Skyrim napravljen posle FO3 i FO:NV.

Rekoh TES ne Skyrim. Igram TES od Daggerfall-a i nikada me neces videti da taj serijal krstim Skyrim kao sto rade balava deca po internetu. Jer smatram da je Skyrim ubedljivo najlosija TES igra.

Problem lezi u koncepciji igre. Stari Fallouti su pravi RPG a TES moze da se igra kao RPG ali to nije nacin na koji 95% igraca igra tu igru. Vecina TES igra kao igru gde skupljaj kartice. A to nije RPG, cim ti na kraju zavrsis kao najbolji mag, najbolji warrior, najbolji thief, najbolji x, sa max statistikama i zavrsenim svim kvestovima od kojih se nijedan ne preplice a svi koji nisu main quest (koji je potpuno linearan) uopste nemaju uticaj na pricu.

Razumem ja tebe šta hoceš da kažeš. Problem je u publici. Ti nemaš danas veliku! publiku koja želi da pređe igru jednom kao mag, jednom kao warrior i još jednom kao thief a usput da isproba sve one "puteve" koje nije izabrao u prelazu pre. A igre se prave da se prodaju velikoj, čitaj širokoj, publici.

RPG kao RPG hoće da igra rećimo milion ljudi(koji će i da plate), a RPG kao zabavni park hoće da igra 10-30 puta više. Što je i broj prodatih kopija Skyrima pokazao. Jeste da on sve više izlazi iz okvira RPG i ko zna na šta će da liči TES VI(pretpostavljam na slično na šta liči već Fallout 4 sa dodatnim pojednostavljivanjem), ali to se prodaje bolje.

Ove kompanije se vode profitom i tu priča počinje i odmah se završava. Srećom pa danas imamo Kickstarter i par dev timova koji još uvek prave RPGs kako treba.

A u dodatni problem zvani consolitis necu ni da ulazim.

Na kraju krajeva dobićemo jedan masivan zabavni par u Fallout svetu podešen za consoles first, sa velikim kapacitetom za modovoanje koji će da izvuče PC verzuju kada je se moderi dohvate.

Poslednja izmena:
Nesto se bojim da ce u Fallout 4 progurati paid modove kao sto su pokusali sa Skyrimom. Valve nije odustao od te ideje, a nije ni BethSoft sigurno.

Znao sam ja odavno da ce Elder Scrolls kao jos jedan primerak "gresnog sina" RPG zanra doziveti ogroman uspeh, sto se sa Skyrimom upravo i desilo. Igra povladjuje prosecnom igracu, umesto da mu namece ogranicenja. Bilo je samo pitanje vremena kada ce igraci postovecivati RPG sa Elder Scrolls tipom igre, kao sto su to radili sa Diablom pre 15 godina (upravo je Diablo ubio klasicni cRPG). Ako nista drugo, barem su obe igre istisnule avanture zamaskirane kao RPG tj. ono sto Japanci prave a mi zovemo jRPG. Zbog toga im hvala.

Ono sto me nervira je sto tu apsolutnu slobodu koju su uveli i koja tako privlaci igraca sada uskracuju na mestima gde to ne radi klasican RPG. Izometrijski RPG ti sasece izbore i buildove, naterate te da igras rolu ali ti ostavi kompleksnu mehaniku unutar te role. Nove Elder Scrolls igre uproscavaju mehaniku, smanjuju mogucnost finog podesavanja likova, zapravo rade isto ono sto je Diablo 3 uradio u odnosu na prethodnike.

U ESII smo imali opciju da miksamo sve i svasta, mogao si da budes vukodlak na konju koji levitira. ESIII je to vec sasekao, mogao si slobodno da levitiras ali nema konja niti moze da lebdi. Oblivion je zbog genijalnog izbora Gamebryo engina izgubio levitaciju i rocket boots (acrobatics modove) koje je imao Morrowind ali su i dalje ostavili stari sistem miksanja magija. Skyrim nema ni to, vec su uprostili magije, levitacije hvala bogu nema, konji su tu ali po defaultu uzas. Naravno sve ovo se da ispraviti modovima ali sta cemo kada stave pay wall ispred modova?

Sa Fallout je jos gora situacija. Build sistem je jos gori nego u ES, ali su kvestovi i prica ipak zanimljiviji (TES su dotukli sa Skyrimom, unistili jedan fenomenalno izradjen svet). Tako je bilo u trojci, bas me zanima na koji nacin ce sada da ga ukake.

Poslednja izmena:
da,fallout treba da bude gta za siromasne,sta sve ovde necu procitati...

Razumem ja tebe šta hoceš da kažeš. Problem je u publici. Ti nemaš danas veliku! publiku koja želi da pređe igru jednom kao mag, jednom kao warrior i još jednom kao thief a usput da isproba sve one "puteve" koje nije izabrao u prelazu pre. A igre se prave da se prodaju velikoj, čitaj širokoj, publici.

RPG kao RPG hoće da igra rećimo milion ljudi(koji će i da plate), a RPG kao zabavni park hoće da igra 10-30 puta više. Što je i broj prodatih kopija Skyrima pokazao. Jeste da on sve više izlazi iz okvira RPG i ko zna na šta će da liči TES VI(pretpostavljam na slično na šta liči već Fallout 4 sa dodatnim pojednostavljivanjem), ali to se prodaje bolje.

Izvinjavam se, ali to nije došlo otuda što je neko seo i analizirao koliko igrača je spremno da pređe igricu X puta. To je došlo od inicijalne slobode The Elder Scrolls serijala u pogledu načina kako ćeš da budžiš karaktera, što recimo ja veoma poštujem i cenim i generalno volim taj sistem. Budži ti se ono što koristiš, pa ti možeš da prelaziš na jedan, drugi ili sedmi način i budžiće ti se osobine/skilovi koje si zbilja upotrebljavao. Ne znam, meni je to uvek više imponovalo nego da klanjem orkova budžim faktor sreće ili slatkorečivost :p

Potom se to manifestovalo na igru i prelazak iste u tom smislu da je bila ogromna, imala zilion kvestova i mogućnosti, te si zbilja mogao da se budžiš do mile volje da budeš baja u svakoj disciplini jer ti je glomaznost igre to dozvoljavala. U redu, to je omogućilo i nepreplitanje kvestova i priča, i na tome se moglo nešto uraditi, ali opet, kome je do toga uvek može da igra Elder Scrolls Online i doživi iskustvo kako izgleda svet iz tri različita ugla :d

Otići ću korak dalje i izazvaću masu hejta - meni su postapokaliptični / postnuklearni svetovi postali neizmerno dosadni pre izvesnog vremena. To je bilo fensi zamišljati u nekom dobu kada su postojale nuklearne supersile koje su se gledale preko nišana, spremne da zapevaju jedne drugima preko svojih Tzar/B83 mikrofona punjenih gomilom megatona i ideološki nabrijane do ludila, željne da ne dozvole neprijatelju da zavede mrski kapitalizam/komunizam. Do danas sam se toliko toga nagledao, toliko toga doživeo što po knjigama, što po filmovima, što po anime serijama, da mi više tu ništa nije zanimljivo. Sa odličnim Wasteland 2 sam doživeo nekakav poslednji pik interesovanja za tu tematiku, i sada me bukvalno više ništa ne interesuje.

Fallout 4 sigurno neću igrati, možda ću ga probati, ali da sada istražujem šta je bilo po Bostonu kao da je to nešto mnogo drugačije od Vašingtona, Kalifornije, Teksasa ili Nevade, ili gde god smo bili i šta god smo čitali/igrali/gledali, neka hvala. Da se radujem zato što ću da vidim kako je u Falloutu 4 odrađen neki neprijatelj iz Fallouta 2 ili 3, ili da se veselim što sam vauuu dobio power armor, pa nije Fallout Crysis pa da oklop bude zvezda serijala oko koje trebam da đipam opet nakon 15 godina. Jednostavno mi više nije inspirativno. Rečeno je sve što se na tu temu može ili moglo reći. ***. Naravno, ne kažem da bi svi trebali da razmišljaju na takav način, ali takvo je moje viđenje. Dosadno, bre. Treba baš mnogo kreativnosti i žara da se takvo okruženje učini zanimljivim, mnogo više nego što će Bethesda tome da posveti pažnje.

Šteta je samo što se potraga drugova Jova Kapičića i Pavla Savića za uranijumom na Kajmakčalanu završila bez rezultata, pa mi nismo mogli da napravimo jednu debelu. Taj SF scenario bih možda voleo pogledati...

Poslednja izmena:
Izvinjavam se, ali to nije došlo otuda što je neko seo i analizirao koliko igrača je spremno da pređe igricu X puta. To je došlo od inicijalne slobode The Elder Scrolls serijala u pogledu načina kako ćeš da budžiš karaktera, što recimo ja veoma poštujem i cenim i generalno volim taj sistem. Budži ti se ono što koristiš, pa ti možeš da prelaziš na jedan, drugi ili sedmi način i budžiće ti se osobine/skilovi koje si zbilja upotrebljavao. Ne znam, meni je to uvek više imponovalo nego da klanjem orkova budžim faktor sreće ili slatkorečivost :p

Potom se to manifestovalo na igru i prelazak iste u tom smislu da je bila ogromna, imala zilion kvestova i mogućnosti, te si zbilja mogao da se budžiš do mile volje da budeš baja u svakoj disciplini jer ti je glomaznost igre to dozvoljavala. U redu, to je omogućilo i nepreplitanje kvestova i priča, i na tome se moglo nešto uraditi, ali opet, kome je do toga uvek može da igra Elder Scrolls Online i doživi iskustvo kako izgleda svet iz tri različita ugla :d

Otići ću korak dalje i izazvaću masu hejta - meni su postapokaliptični / postnuklearni svetovi postali neizmerno dosadni pre izvesnog vremena. To je bilo fensi zamišljati u nekom dobu kada su postojale nuklearne supersile koje su se gledale preko nišana, spremne da zapevaju jedne drugima preko svojih Tzar/B83 mikrofona punjenih gomilom megatona i ideološki nabrijane do ludila, željne da ne dozvole neprijatelju da zavede mrski kapitalizam/komunizam. Do danas sam se toliko toga nagledao, toliko toga doživeo što po knjigama, što po filmovima, što po anime serijama, da mi više tu ništa nije zanimljivo. Sa odličnim Wasteland 2 sam doživeo nekakav poslednji pik interesovanja za tu tematiku, i sada me bukvalno više ništa ne interesuje.

Fallout 4 sigurno neću igrati, možda ću ga probati, ali da sada istražujem šta je bilo po Bostonu kao da je to nešto mnogo drugačije od Vašingtona, Kalifornije, Teksasa ili Nevade, ili gde god smo bili i šta god smo čitali/igrali/gledali, neka hvala. Da se radujem zato što ću da vidim kako je u Falloutu 4 odrađen neki neprijatelj iz Fallouta 2 ili 3, ili da se veselim što sam vauuu dobio power armor, pa nije Fallout Crysis pa da oklop bude zvezda serijala oko koje trebam da đipam opet nakon 15 godina. Jednostavno mi više nije inspirativno. Rečeno je sve što se na tu temu može ili moglo reći. ***. Naravno, ne kažem da bi svi trebali da razmišljaju na takav način, ali takvo je moje viđenje. Dosadno, bre. Treba baš mnogo kreativnosti i žara da se takvo okruženje učini zanimljivim, mnogo više nego što će Bethesda tome da posveti pažnje.

Šteta je samo što se potraga drugova Jova Kapičića i Pavla Savića za uranijumom na Kajmakčalanu završila bez rezultata, pa mi nismo mogli da napravimo jednu debelu. Taj SF scenario bih možda voleo pogledati...

Nisi ti kriv sto ti se smucila postapokalipticna tema, ili fallout
Krive su zenimax korporacije koje svaku pricu pojeftinjuju, pojednostavljuju, recikliraju, izvrcu i uvrcu, izopace je sazvacu i pljunu, oslobadjaju kreativnosti i orignalnosti, totalno bez ikakvog osecaja za filing rade na igrama i uklapaju ih u sivilo ponude
i kada odigras dovoljan broj takvih igara onda ti se smuci (postapokaliptican ili kakav god setting da je)
Bethesda je upropastila i svoje cedo, kako nece upropastiti i kupljenu licencu sa kojom nikada nikakve veze nisu imali. Njihov kreativan tim vezan za dizajn je fail, a grafiku je fail, za pricu je fail, za dijaloge je fail... zapravo ekipa koja pravi nevidjeno prosecne igre sa nevervatnim hajpom i to je to. Bazirani na prosecnog igraca kojem trunku i naznaku nekog standardnog rpg nano-featura predstavljaju kao revoluciju i to dobro upakuju i prodaju. Oni su bre postali kao Apple za mobilne telefone... oni su olicenje svega sto ne valja u korporativnoj igrackoj industriji

Ne znam, to je otišlo korak dalje od samog Fallouta u mom slučaju. Ceo koncept mi je smor. Recimo, pre nekog vremena sam mislio da isto/slično važi i za fantasy RPG naslove, za koje sam mislio da me posle pređenih XY naslova od Baldur's Gate-a naovamo i nakon Witchera više nikada neće interesovati, pa opet izađe Divinity koji me oduševi, pa izađe Pillars of Eternity koji istina još uvek nisam prešao (nema se kad), ali opet znam da ću ga kad tad odigrati...Takođe, poneka knjiga, serija, anime u takvom okruženju? Zašto da ne. Post-nuclear? Mnjah. Baš ništa.

Matori se...:(

mislim da je samo tipicno istancavanje ukusa po sredi,znas sta zelis i kako zelis i nemas vise ni volje ni vremena da se zamlacujes sa levim stvarima.uz to,postapokalipsa je sisla medj' mase,nemoguce je i porediti fl1/2,SoC sa npr dajing lajtom i ovim dizni beth marifetlucima.fentazi je reagovao pa imas daleko ozbiljnije naslove poput ovih sto si naveo,wl2 je trzaj ali ni u najavi nema dovoljno ozbiljnog projekta (ako izuzmes par modova).

Cekajte bre ljudi koliko ce vas na kraju da kupi ovu igru original ? Najaci su mi ljudi koji skidaju pirata a traze od Izdavaca da naprave nesto ludilo ovo ono, nazivaju sebe gejmerom a skidaju pirate.. Prestanite da skidate piratske igre pa mozda tad ocekujte nesto :)

I da naravno vec u najavi znam da ce druga strana Pirata da pocne da me mraci ovde, al kao i GTA V temu sto ste zatrovali kreko*ima jedno vreme i ovo cete.. Cast izuzecima kojih na ovom forumu stvarno ima..

Poslednja izmena:
kad si vec tu jel' ima jos neki "gejmer" kodeks,zakon,obicaj koji mora se ispostue,brt?

Cekajte bre ljudi koliko ce vas na kraju da kupi ovu igru original ? Najaci su mi ljudi koji skidaju pirata a traze od Izdavaca da naprave nesto ludilo ovo ono, nazivaju sebe gejmerom a skidaju pirate.. Prestanite da skidate piratske igre pa mozda tad ocekujte nesto :)

I da naravno vec u najavi znam da ce druga strana Pirata da pocne da me mraci ovde, al kao i GTA V temu sto ste zatrovali kreko*ima jedno vreme i ovo cete.. Cast izuzecima kojih na ovom forumu stvarno ima..

Posto u danasnje vreme vise nema DEMO-a da skines pre igre, nego imas "preorder bonuse" a igre koje imaju upitan kvalitet kao ovaj The Sims 4: Aftermath - jednostavno prvo treba da se probaju pre kupovine.
A postoje igre koje i bez demoa mozes kupiti unapred godinu dana i ocekivati vrhunski sadrzaj, kvalitet i podrsku - Divinity 2 recimo.

Cela ta prica sa nemanjem demoa je u vreme ovako razvijenog interneta i YouTube-a gde ima pregrst review-ova, gameplay i playthrough-ova jednotsavno nema osnova. Ne moras da igras neku igru cim izadje na trzste i mozes da se strpis par nedelja dok se ne saberu neki opsti utisci - to naravno pod uslovom da nisi klinac koji ne kapira da nesto treba platiti i kome roditelji placaju vecinu stvari u zivotu. Sve se svodi na "meh, skinucu pirata jer mi se hoce" ili "ovo mi se svidja, vredno je mojih para - kupicu". Zao mi je ali svi koji placaju ove proizvode imaju sva prava da kritikuju one koji ih piratizuju. Takodje svako ima pravo da sam odluci sta ce da radi sa svojim novcem a posto zivimo u regionu gde se posledice piratizacije prakticno nikad nece snositi, dalja rasprava na tu temu je izlisna...

Naravno da postoji razlika ali dovoljno utisaka mozes da steknes da bi doneo odluku da li ces da nesto pazaris ili ne. Evo iz svega do sada odigranog iz Bethesde i onoga sto je pretstavljeno za F4 od mene nece videti ni cent.

Slazem se da onaj ko ne kupi proizvod nema pravo da pravi recenzije i kritike
Naravno da ima pravo,ko danas ima pravo da nekom nesto zabrani!Tu je upitanju ko kakav obraz ima da ucini tako nesto!

Slazem se da ima pravo, evo meni se svidjaju damirbajeve recenzije, iako je poslednju igru kupio krajem prosloga veka

Slazem se da onaj ko ne kupi proizvod nema pravo da pravi recenzije i kritike

Ako pod "ne kupi proizvod" misliš na "nije kupio već piratizovao igru", onda je ta tvrdnja *****ska. Moglo bi da se kaže da onaj ko igru nije igrao nema pravo da pravi recenzije (a i kako bi mogao?)...ali bilo ko ko je igrao dotičnu igru može s punim pravom da ima i kaže svoje miš5enje o njoj. Piratizovanje igre ne rezultuje lobotomijom ili amnezijom, koliko znam.

Ovo je još bo5e...

Najaci su mi ljudi koji skidaju pirata a traze od Izdavaca da naprave nesto ludilo ovo ono, nazivaju sebe gejmerom a skidaju pirate.. Prestanite da skidate piratske igre pa mozda tad ocekujte nesto

Ako izdavač ne ispuni očekivanja kako može da očekuje da igru uopšte i kupim? Pogotovo u ovo vreme korporativnog bezobrazluka gde na sve načine gledaju da ti uzmu kintu za poluproizvode...
Ok, kupuješ svoje igre, treba li da ti damo meda5u za to? Igre kupuju i mnogi ovde (zamisli) pa ne prosipaju neki "nepisani gejmerski moralni kodex" okolo...ako sam gamer, nisam ovca da me šišaju publisheri. Prvo ću da odigram "narodni" Fallout 4, pa ako mislim da vredi para, ONDA ću da ga kupim...ma koliko se ti zgražavao...

Poslednja izmena:
*** sad ispade da treba da dam 60Eur za F4 da bi mogao da konstatujem da je njesra (ne tvrdim da ce biti, samo kazem hipoteticki).

Nije da sam skroz ni na jednoj ni na drugoj strani... ali zaboravljate jednu važnu stvar:

Kada neko plati 30-60e i napiše jedno mišljenje, to nije isto kako kada neko skine sa torenta i napiše drugo mišljenje.

Može da se meri ako su oboje platili ili oboje skinuli, ali kada nisu onda ne može ni da se poredi.

Nije isto kada se neko kladi na konja i gleda trku i kada neko ko se nije kladio gleda tog istog konja.

*** sad ispade da treba da dam 60Eur za F4 da bi mogao da konstatujem da je njesra (ne tvrdim da ce biti, samo kazem hipoteticki).

Takodje postoji i sajtovi preko kojih mozes da uzmes uvek jeftinije.. Ne radi se ovde dal ja kupujem igre kao sto je Clan "Jurodivi" naglasio ili da ja nekom prosipam moralni kodeks. Ovde se radi makar kod nas licno u Srbiji sto 70% ljudi ne zna sta je steam i boje se kupovine preko interneta jer boze neko ce im hakovati internet karticu i uzeti sve pare ( Jos smo jako zatucana zemlja )..

Ja samo ne volim ljude koji dolaze ovde da pricaju o nekom moralu kako su oni trebali da urade ovo, trebali da urade ono, a takvi se uvek prvi javljaju ovde posle da pitaju jel izasao "LEK" "Narodna Verzija".. Svestan da ovim sam privukao gnev vas koji skidate tako igre al brate nemojte onda da pisete kilometarkse komentare ovde sta je Izdavac trebao da uradi a sta ne.. Malo je glupo zar ne ?

Takodje isto razumem da ljudi nemaju para da priuste sebi ovakav luksuz jer nazalost zivimo u takvom vremenu gde je prosecna plata jedva 250e.. Al eto ja na svoju platu od 250e ( nije to toliko, gruba procena ), sebi od usta izdvojim da kupim mesecno neku igru i da je odigram. A evo sad ce vec 7,8godina kako nisam skinuo piratsku igru i ne zelim da se bavim takvim stvarima.

Nikog ja ovim nisam zeleo da uvredim ili da degradiram.

Nije da sam skroz ni na jednoj ni na drugoj strani... ali zaboravljate jednu važnu stvar:

Kada neko plati 30-60e i napiše jedno mišljenje, to nije isto kako kada neko skine sa torenta i napiše drugo mišljenje.

Može da se meri ako su oboje platili ili oboje skinuli, ali kada nisu onda ne može ni da se poredi.

Nije isto kada se neko kladi na konja i gleda trku i kada neko ko se nije kladio gleda tog istog konja.

Da, slazem se sa tobom.

Kad kupis igru imas veca ocekivanja, jer si dao pare, za razliku od nekog ko nije dao pare i zeli samo radi reda da je isproba.
Sa druge strane, onaj ko je kupio igru, pored toga sto ima veca ocekivanja od nje, vise je i ceni, jer ju je platio, njegovo je vlasnistvo, ako ju je kupio u fizickoj formi ima kutiju, manual, dodati sadrzaj itd, sto takodje, malo/suptilno dize pozitivni raspolozenje, sto bi se reklo to su neke sitnice koje zivot znace.
Dok oni koji kupuju digitalno, imaju svoju virtualnu kolekciju, pa uzivaju da je gledaju, sve se lako i odmah update-uje, nema nikakve glavobolje, u posedu ostaje zauvek i moze se konzumirati lagano i dugorocno.

Sto se tice pirata, slazem se da nemaju osnova da zameraju nesto igri i proizvodjacu, kad nisu dali pare za to, mogu to da rade, ali ispada bezveze, jer si igru dobio besplatno, ne treba imati ocekivanja od nje, ko kad dobijes na promociji nesto free, sigurno nemas ocekivanja da sad to mora da te zadovolji, to je eto tu, pa ako ti se svidi super, ako ne, nikom nista, nisi platio za to.
Ali naravno da mi je ok da mogu i ljudi koji su skinuli igru za dz, da napisu svoje misljenje o njoj... sasvim je ok dati neke svoje utiske.
Po meni je prenaglaseno flejmovati, trlovati, pljuvati po igri, kad nisi dao pare za nju, nikakav trosak ti nije napravila, dakle ok je napisati obicne utiske, ali slazem se da nema mesta da tako kazem reklamiranju necega sto nije placeno.
Takodje mislim da niko ne skida igre za free, cisto iz obesti, vec iz nemastine, ja pripadam takodje piratskoj ekipi, ali slazem se sa onim sto ljudi koji kupuju igre zameraju nama.

Da, slazem se sa tobom.

Kad kupis igru imas veca ocekivanja, jer si dao pare, za razliku od nekog ko nije dao pare i zeli samo radi reda da je isproba.
Sa druge strane, onaj ko je kupio igru, pored toga sto ima veca ocekivanja od nje, vise je i ceni, jer ju je platio, njegovo je vlasnistvo, ako ju je kupio u fizickoj formi ima kutiju, manual, dodati sadrzaj itd, sto takodje, malo/suptilno dize pozitivni raspolozenje, sto bi se reklo to su neke sitnice koje zivot znace.
Dok oni koji kupuju digitalno, imaju svoju virtualnu kolekciju, pa uzivaju da je gledaju, sve se lako i odmah update-uje, nema nikakve glavobolje, u posedu ostaje zauvek i moze se konzumirati lagano i dugorocno.

Sto se tice pirata, slazem se da nemaju osnova da zameraju nesto igri i proizvodjacu, kad nisu dali pare za to, mogu to da rade, ali ispada bezveze, jer si igru dobio besplatno, ne treba imati ocekivanja od nje, ko kad dobijes na promociji nesto free, sigurno nemas ocekivanja da sad to mora da te zadovolji, to je eto tu, pa ako ti se svidi super, ako ne, nikom nista, nisi platio za to.
Ali naravno da mi je ok da mogu i ljudi koji su skinuli igru za dz, da napisu svoje misljenje o njoj... sasvim je ok dati neke svoje utiske.
Po meni je prenaglaseno flejmovati, trlovati, pljuvati po igri, kad nisi dao pare za nju, nikakav trosak ti nije napravila, dakle ok je napisati obicne utiske, ali slazem se da nema mesta da tako kazem reklamiranju necega sto nije placeno.
Takodje mislim da niko ne skida igre za free, cisto iz obesti, vec iz nemastine, ja pripadam takodje piratskoj ekipi, ali slazem se sa onim sto ljudi koji kupuju igre zameraju nama.

To je to. Svaka cast za komentar.

...Kad kupis igru imas veca ocekivanja, jer si dao pare, za razliku od nekog ko nije dao pare i zeli samo radi reda da je isproba.
Sa druge strane, onaj ko je kupio igru, pored toga sto ima veca ocekivanja od nje, vise je i ceni, jer ju je platio...

...Po meni je prenaglaseno flejmovati, trlovati, pljuvati po igri, kad nisi dao pare za nju, nikakav trosak ti nije napravila, dakle ok je napisati obicne utiske, ali slazem se da nema mesta da tako kazem reklamiranju necega sto nije placeno....

Lepo sročena suština.

Taj stav je cista glupost - kupio sam - ja sam merodavan da ocenim igru.

Kao kad slusas muziku preko neta ali nisi kupio album pa eto nisi merodavan da o njoj pricas jer nisi platio.

To je samo subjektivni dozivljaj nekog koje platio, to nema veze sa tim da li je igra dobra ili losa.

Ne kapirate poentu, niko ti ne brani da imas misljenje kakvo god hoces o torent verziji ili placenoj, nego nemas pravo javno iznositi kritike i revizije necijeg tudjeg intelektualnog vlasnistva koje je steceno radom i utroskom sredstava, a ti si isto bespravno otudjio odnosno pocinio krivicno delo kradje.

Ja bih rekao da je glavni faktor svih vrednosti, upravo vreme.
To je nesto sto nikako ne mozeste nadoknaditi.

Nazad
Vrh Dno