Šta je novo?
Ne kapirate poentu, niko ti ne brani da imas misljenje kakvo god hoces o torent verziji ili placenoj, nego nemas pravo javno iznositi kritike i revizije necijeg tudjeg intelektualnog vlasnistva koje je steceno radom i utroskom sredstava, a ti si isto bespravno otudjio odnosno pocinio krivicno delo kradje.

Dakle ako nesto ne kupis nemas pravno da javno kritikujes?

Poslednja izmena:
Nemoj ići u krajnost. Nije crno na belo.

Imaš pravo na mišljenje, ali tvoje mišljenje nije jedanko merodavno kao nečije ko je u to što opisuje uložio novac tj. vreme ako idemo po vreme je novac.

Ne postoji bezveze izreka "poklon konju se ne gleda u zube".

Nisam siguran da li da probam na nekom drugom jeziku, ali da priblizim svima jos malo.

Ako si je vec torentovao, možes imati mišljenje, zadrzis ga za sebe. ende.

Možeš imati misljenda je igra sr@nje prema materijalu koji si video na netu, da kazes da ti pravac u kome to ide se gadi, lepo je neces kupiti, itd itd. To mozes i javno izneti.

Ali skinuti igru sa torenta, odigrati, i napraviti recenziju/kriticarski review jednostavno nemas pravo.
Evo idi do nekog autosalona, mazni fiat500 iz izloga, provozaj ga nedelju dana pa odi na mojauto i napravi review, bez obzira bio on pozitivan ili negativan.
I?

Brate, ucinio si krivicno delo, i jos ga opisujes.

U 99% drzava gde su vlasnici intelektualnih svojina o kojima pricamo, nema nikakve razlike izmedju krađe auta "dobro ne bas auta, recimo videorekorder" i kradje software-a.

Poslednja izmena:
nego nemas pravo javno iznositi kritike i revizije necijeg tudjeg intelektualnog vlasnistva koje je steceno radom i utroskom sredstava, a ti si isto bespravno otudjio odnosno pocinio krivicno delo kradje.

Izvini, šta ti o slobodi miš5enja i izražavanja nije jasno? To što nisam dao pare za nešto mi automatski zabranjuje da iznesem svoje miš5enje o tome? WTF? Da li si svestan šta pričaš?

Da, skontali smo, braniš copyright, kupuješ igre, filmove i muziku, pomažeš staricama da pređu ulicu, bravo, evo ti 'bona. Ali ko si ti da nekom određuješ da li treba ili ne treba da misli i govori o nečemu, ima li pravo da kaže svoje miš5enje o nečemu ili ne, bre?

I kad smo kod recenzija, pre bih verovao onome ko nije kupio da bude objektivan baš zato što nije kupio i samim tim neće pokušavati da tu kupovinu opravda ulepšavajući proizvod...a to se često dešava.

Poslednja izmena:
pa dao je pare,dakle on ih ima,ti nisi,dakle nemas ih,matematika je jasna.

Da, jasno je...plebs koji nije platio ima da drži jezik za zubima, taj rad? :D

Čuo sam za ovu vrstu cenzure baziranu na plaćanju, ima ih svakakvih, ali da neko pokušava da je forsira po forumima i brani...

Da, jasno je...plebs koji nije platio ima da drži jezik za zubima, taj rad? :D
Samo u slučaju da mu se igra nije svidela. Ako mu se svidela, može da glumi PR-a i igre i kompanije iza nje do mile volje čak i ako je pirat.:d

Inače, ne bih se složio da će onaj ko redovno kupuje igre imati pozitivnije mišljenje o njima. Pre će biti strožji prema njima, jer su ga te ipak igre koštale nečega osim vremena, za razliku od onoga ko skida i probava svaku igru koja se pojavi na torentima pa je još sebi utuvio u glavu da ima pravo i druge da ućutkava jerbo "kad ja sve igre igram za dž onda mora da je isto i kod drugih, i niko od nas nema pravo da te igre kritikuje".

Poslednja izmena:
Ako si je vec torentovao, možes imati mišljenje, zadrzis ga za sebe. ende.

1364222.gif

Poslednja izmena:
jurodivi:

vise je fazon - ja imam vise para od vas i onda gradacija nadole.idealna igra za takvu ekipu:

lepo kupis te premium kerefeke i iznabudzavas truck,i trazis ove sto nisu platili da se izivljavas.znas i sam da nece nikad iskusiti igru kao ti jer nemaju para kao ti i svima lepo.

^

Jako je cudno sto ovde vas niko nije prozivao niti govorio da ima vise para niti postoji gradacija.. To upravo vi pokusavate da uradite ? Cemu tu ? Ista prica i sa Jurodivi ? Vi ste zrtve, nije mi jasno ?

da,to ti je ta vraz'ja sloboda govora.lepo uzmes si za pravo da je nekom ogranicavas,i vrati se da te ujede za zadnjicu,a ni sam nemas pojma odakle.

Dostupnost muzike filmova i igrica preko neta,besplatno je već upropastila 2 od ove 3 intdustrije. Verovatno će se to desiti i sa igrama pre ili kasnije. Ranije sam u potpunosti podržavao pirateriju i mislio sam da je dobro što je sve tako lako dostupnu uz samo predplatu za internet. U zadnje vreme razmišljam drugačije.
Uzmimu muziku na primer. Kavalitet muzike počeo je da pada proporcionalno sa porastom piraterije. Slušao sam priče muzičkih producenata koji pričaju kako su ranije imali para da podrže projekte koji nisu toliko komercijalni ali su kvalitetni. Danas je još gore nego kada samo to slušao. Sada se za neku pesmu ili film zna da će bite extra popularna i pre nego što se pojavi. Naravno bude totalna komercijalna glupost. Igre su krenule sličnom nizbrdicom.
To što nisam kupio neku igru ne uskraćuje mi pravo da javno kažem da je BS. Mada svi mi (sem vas koji uredno plaćate za svaku pesmu,film i igricu :)) učestvujemo u degradiranju navedenih vidova zabave.

Izvini, šta ti o slobodi miš5enja i izražavanja nije jasno? To što nisam dao pare za nešto mi automatski zabranjuje da iznesem svoje miš5enje o tome? WTF? Da li si svestan šta pričaš?

Da, skontali smo, braniš copyright, kupuješ igre, filmove i muziku, pomažeš staricama da pređu ulicu, bravo, evo ti 'bona. Ali ko si ti da nekom određuješ da li treba ili ne treba da misli i govori o nečemu, ima li pravo da kaže svoje miš5enje o nečemu ili ne, bre?

I kad smo kod recenzija, pre bih verovao onome ko nije kupio da bude objektivan baš zato što nije kupio i samim tim neće pokušavati da tu kupovinu opravda ulepšavajući proizvod...a to se često dešava.

Najtuznija stvar oko ovog modernog izigravanja demokratije su upravo ljudi ubedjeni da im je sve na ovom svetu zagarantovano nekim "ljudskim" pravom...
Niko ne moze da ti oduzme pravo izrazavanja svog misljenja, cak i kad ne zelis da ga izneses - izneces ga uvek na neki nacin. Stvar je moralnog pogleda i necega sto vremenom, kako staris i sazrevas i (valjda) bolje shvatas svet oko sebe, dobijas sve vise i vise - svest o svom polozaju i uticaju na okolinu. Svako od nas sluzi kao primer nekom drugom. Kad se najmanje nadas... Da, kao mladji sam piratizovao software kako sam stigao. Zeleo sam sve da probam i istrazim. Tad mi je to pomoglo da formiram svoju zivotnu putanju. Sa 30 godina nemam vise nikakvo opravdanje. Tj. nisam ga imao od momenta kad sam svoje znanje prvi put unovcio. Ako takve stvari moram(o) da razvalcimo u sitna crevca i objasnjavamo rec po rec problem nije kod nas vec u "vasem" vaspitanju na prvom mestu a onda obrazovanju...
Koliko god smatrali da je neumesno da oni koji ne piratizuju stvari sole pamet onima koji to rade, nemerljivo je gore to da tako prostacki pljujes po necijem moralnom cinu i zarad neke besmislene price o slobodi govora (koju niko ovde nije nikad osporio) i ljudskim pravima i slicnim temama opravdavas prostu cinjenicu da u svom zrelom zivotnom dobu cinis svesno krivicno delo (ma koliko god ti vi smatrali bezazlenim) i jos se dicis time... Tu je problem.

Verujte samo svojim ocima i ucite se da citate izmedju redova. Nije preterano tesko. 99% autora recenzija igara nije Dostojevski pa da ti treba ozibljno vreme da savladas taj stil pisanja i misli... Vako od korisnika foruma je dovoljno iskusan i pametan da odluku o tome da li ce neku igru kupiti ili ne donese iz preseka gledanja video review-ova i pisanih recenzija. A i ne morate svaku igru i odigrati, ako cemo realno... ali to me se vec ne tice, zaista.

Inace, nisam ni sam siguran koliko bih na keca verovao recenziji nekoga ko je istresao pare za igru po defaultu. U mnogo slucajeva se desi da upravo to sto je dao pare sada nerealno velica neki naslov samo zbog proste cinjenice da ju je platio... Tu vec treba da se umesa neka ozbiljnija psihologija za koju se nisam skolovao :D

ali si mogao da uzmes za pravo da predpostavljas da iko piratizuje softver.inace je ovde sloboda govora najblantantnije osporena:

Slazem se da onaj ko ne kupi proizvod nema pravo da pravi recenzije i kritike.

sloboda govora nije jabuka da je okreces i merkas sa koje strane da je zagrizes,ili je ima ili je nema.

Jedna stvar je piraterija a, druga dali imaš pravo da kometarišeš dati program ili, šta već. Pa i da sam ukrao auto, ne znam zašto bi moje mišljenje o njegovom kvalitetu bilo manje cenjeno od nekog koga je pošteno kupio (mada je to pošteno veomoa relativna kategorija). Druga stvar je što je nemoralno da je kritikujem stvar koju sma ukrao.
Treba to razdvojiti.

ali si mogao da uzmes za pravo da predpostavljas da iko piratizuje softver.inace je ovde sloboda govora najblantantnije osporena:

sloboda govora nije jabuka da je okreces i merkas sa koje strane da je zagrizes,ili je ima ili je nema.

Nema sta da pretpostavljam, veliki broj ucesnika ovih tema naglasava tu cinjenicu.

Sloboda govora ima jako puno oblika i poenta je da bi moralni kompas trebao da ti kaze kad da igras na tu kartu a kad ne.

Jedna stvar je piraterija a, druga dali imaš pravo da kometarišeš dati program ili, šta već. Pa i da sam ukrao auto, ne znam zašto bi moje mišljenje o njegovom kvalitetu bilo manje cenjeno od nekog koga je pošteno kupio (mada je to pošteno veomoa relativna kategorija). Druga stvar je što je nemoralno da je kritikujem stvar koju sma ukrao.
Treba to razdvojiti.

Pa nemoralno je, u tome i jeste poenta. Ne moze niko da to nekome zabrani ali moze i treba da mu ospori. Ako si ukrao auto vrolo verovatno si kompromitovao neki sigurnosni sistem na njemu cime si ugrozio do neke mere rad tog auta. Ako ti se taj problem kojim slucajem manifestuje dok vozis ta kola i ti zbog toga napises negativnu recenziju da li je ona merodavna? Zasto bi se to razlikovalo od situacije gde ti neki sofware "pukne" zbog loseg crack-a ... (da ne bude zabune, sanse da se to desi su minimalne ali nisu nemoguce...)

Pa nemoralno je, u tome i jeste poenta. Ne moze niko da to nekome zabrani ali moze i treba da mu ospori. Ako si ukrao auto vrolo verovatno si kompromitovao neki sigurnosni sistem na njemu cime si ugrozio do neke mere rad tog auta. Ako ti se taj problem kojim slucajem manifestuje dok vozis ta kola i ti zbog toga napises negativnu recenziju da li je ona merodavna? Zasto bi se to razlikovalo od situacije gde ti neki sofware "pukne" zbog loseg crack-a ... (da ne bude zabune, sanse da se to desi su minimalne ali nisu nemoguce...)
E pa sad. Toj sasvim druga stvar. Kao skinem piratsku igricu i onda se bunim na tim koji je napravio zato što mi crack ne radi :). Medjutim ipak mogu da kazem dali je igrica po mom mišljenju dobra ili loša. Nisam pratio temu samo zadnjih 2-3 strane.

Samo ću da završim ovu priču sa:

Da Bog da živeli od prodaje softwera...

čekaj bre... sve to ne bi bilo bitno da betheZda ne pravi prosečne igre za prosečne igrače... pljuc, pljuc, pljuc, pljuc, pljuc!

nikada se niste zapitali koliko ste sami krivi za uprosečavanje nekih drugih žanrova i franšiza koji vas nisu toliko zanimale, a koji su nebuloznim remake pojednostavljivanjem dovedene u formu da se i vama dopadaju, ali vam to toliko smeta kod njegovog veličanstva rpg-a i njegove preuzvišenosti fallout-a.

ne morate da priznate, ali svi ste vi pomalo casual, onaj najgori prosečni igrač kome je bethesda naučila da podilazi, i to vam u najvećem broju slučajeva uopšte ne smeta.

A šta tačno znači stariji igrač? Stara kajla, stara garda, starac Fočo od stotinu leta?

Evo ja sam stariji igrač po svim parametrima i prijalo bi mi da me novi Fallout ne opterećuje, jer sam zbog 2-ke skoro okinuo godinu na faxu a to je bilo 2001. recimo. Možda bih ga sad gustirao ali i to traži nivo posvećenosti, e pa više toga nema (poso, žena, deca i ono što obično dođe godinama).
Treba mi zvuk, grafika, da odgovara igri.. stilski, dizajn, arhitektura nivoa da budu zaokruženi, ne opterećuje me da endžin parira novom Cryengine-u (ili šta je već u vrhu) niti da zažalim zbog neke odluke u igri.
2ka u koju se svi družetitomitisekunemo je tražila ozbiljnu posvećenost. Dobro je što F3 nije i što ima poneki mod koji to upegla.
Casual, pa kako drugačije, hardcore gamer? u 36oj? :D

Ustvari, vecini starijih igraca itekako smeta.

smeta im samo kad potkače njihovu omiljenu igru, inače ih zabole. nemaju kritički stav jer nemaju nikakvo konkretno mišljenje. u suštini - ne zanima ih. koliko puta sam na ovoj temi čuo da su novi xcom-ovi sasvim ok :) dok bi nekome ko zaista voli xcom serijal (zapravo u celom serijalu je dobra jedino prva igra, ostale ne vrede qrcu) još od devedesetih takva tvrdnja bila u najmanju ruku diskutabilna (čitaj: smešna i pokazatelj osnovnog nepoznavanja tematike o kojoj pričamo). u tom smislu je i priča da fo3 i fonv nisu pravi fallouti bespredmetna.

svi postaju elitni stručnjaci kad se dira u njima omiljenu igru, a kad se dira u ostale, sležu ramenima.
tako ću i ja - :D jedva čekam novi trodimenzionalni fallout, zato što sam u mogućnosti :p a vi nazovi hard core rpg-isti možete samo da me mrzite

A šta tačno znači stariji igrač? Stara kajla, stara garda, starac Fočo od stotinu leta?

Evo ja sam stariji igrač po svim parametrima i prijalo bi mi da me novi Fallout ne opterećuje, jer sam zbog 2-ke skoro okinuo godinu na faxu a to je bilo 2001. recimo. Možda bih ga sad gustirao ali i to traži nivo posvećenosti, e pa više toga nema (poso, žena, deca i ono što obično dođe godinama).
Treba mi zvuk, grafika, da odgovara igri.. stilski, dizajn, arhitektura nivoa da budu zaokruženi, ne opterećuje me da endžin parira novom Cryengine-u (ili šta je već u vrhu) niti da zažalim zbog neke odluke u igri.
2ka u koju se svi družetitomitisekunemo je tražila ozbiljnu posvećenost. Dobro je što F3 nije i što ima poneki mod koji to upegla.
a040.gif

čekaj bre... sve to ne bi bilo bitno da betheZda ne pravi prosečne igre za prosečne igrače... pljuc, pljuc, pljuc, pljuc, pljuc!

nikada se niste zapitali koliko ste sami krivi za uprosečavanje nekih drugih žanrova i franšiza koji vas nisu toliko zanimale, a koji su nebuloznim remake pojednostavljivanjem dovedene u formu da se i vama dopadaju, ali vam to toliko smeta kod njegovog veličanstva rpg-a i njegove preuzvišenosti fallout-a.

ne morate da priznate, ali svi ste vi pomalo casual, onaj najgori prosečni igrač kome je bethesda naučila da podilazi, i to vam u najvećem broju slučajeva uopšte ne smeta.

Preach!
Intelektualno dominantno i superiorno, kao i uvek :) svaka cast

Jonele, buddy... slobodno me banuj posle ovoga ali - matori, nemoj da se pravis glup niti mene da pravis glupim. Niko nikakv hardcore gejming pomenuo nije. Poredis 2 etape tvog zivota gde su ti interesovanja bila na potpuno razlicitom nivou. Tebi nije potrebna simplifikovana verzija neke igre koju si voleo pre 15 godina nego ti treba sut u guzicu (drugarski naravno, da izvines) ako u 36oj godini svog zivota nisi sposoban da napravis sebi funkcionalan zivotni raspored. Treba da se posvetis kompleksnoj igri kao sto je stari Fallout? Ko te sprecava? Da li je zaista neophodno da u cugu potrosis sate igrajuci igru? Nisu. Igraj krace i duze. Uzitak je isti ako ne i bolji. Tinedzera cu tesko da ubedim da treba da napravi pauzu i da stvari u zivotu generalno sporije degusitra ali mi je tuzno ako isti pristup treba da imam prema ozbiljom, porodicnom coveku u njegovoj 36oj...
Eto ti fallout za iOS i Android, vise casual od toga nema. Sta vise, kapiram da je to bolja igra od ove gluposti...

Causal igre vec postoje i nema razloga da se to prenosi na druge naslove samo da bi se vise zaradilo. Tj. treba ako si ti izdavac... Nikako nije dobro to sto je F3 uradio za konkretno ovu fransizu. Kao i sto nikako nije dobro sto gotovo svaki nastavak nekog polularnog naslova sve razblazeniji i razblazeniji i kosta sve vise i vise... ali dobro, bitno je samo da se brzo zabavis jer se nema vremena... Totalne gluposti i iskreno, bedno opravdanje.

I zbog takvih opravdanja danas imamo ovo. I slobodno na mesto naslova igre u ovom videu slobodno ocekuj u buducnosti skoro svaku fransizu u kojoj si nekad zaista uzivao i za koju je vredelo dati pare...

Ne pravim te glupim, pobogu, što si tako besan na tuđe mišljenje? Kad sam ja igrao Fallout
starac.gif
ti si imao koliko, 13-14-15 a sad si prekaljeni gejmer a ja casual fail?
Nivo na koji razmišljaš ćeš i sam prevazići. Kad dođu godine i drugi prioriteti, sve se razvodni, i vreme za igranje, kriterijumi za novotarije u omiljenim naslovima pa čak i ona žar prema originalnim naslovima (jer ipak zahtevaju ozbiljniju posvećenost).

"To" za Android sam naravno instalirao ali nikad pokrenuo. Više me radi ovaj cinematic, moram da priznam.

Nazad
Vrh Dno